ایرانگردی

آشنایی با مکان های مذهبی تهران | گشتی معنوی در تهران

امامزاده قاسم،کلیسای سنت سرکیس،زورخانه ‌آیت ‌الله طالقانی

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

تهران پایتخت ایران شهری است که جاذبه های گردشگری و تاریخی فراوانی دارد. درست است که جزو شهرهای باستانی قرار نمی گیرد، ولی از لحاظ گردشگری تنوع مکانی بسیار بالایی دارند. یکی از آنها نیز مکان های مذهبی می باشد. به جهت اینکه تهران افراد مذهبی زیادی دارد، از گذشته علاقه مند بودند که مکان های مذهبی را با هزینه های شخصی خود مراقبت کنند. بعد از اینکه این شهر پایتخت شد و توجه بسیاری به اماکن گردشگری و مذهبی آن گشت. اگر قصد گردش و تفریح در مکان های مذهبی تهران را دارید، پیشنهاد می‌ کنیم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید. چرا که این مطلب قصد داریم لیستی از مکان های مذهبی تهران و موقعیت آنها بیان کنیم.

شاه عبدالعظیم حسنی

اگر قصد دارید به گشت و گذار در تهران بروید، باید یک روز کامل را به گشت و گذار در شهر ری مشغول شوید. شاه عبدالعظیم حسنی معروف به شبدل عظیم یکی از شناخته شده ترین و مهم ترین اماکن مذهبی تهران است. این مکان حتی در مناسبت های غیر مذهبی هم زائران زیادی را به خود جذب می کند. شاه عبدالعظیم از نوادگان امام حسن مجتبی (علیه السلام) است. ایشان همواره مورد احترام و عنایت شیعیان بوده اند و در زمان امام هادی (ع) زندگی بسیار سختی را مخفیانه گذرانده است. در نهایت در یک زیرزمین خانه یکی از شیعیان در شهر ری، بعد از تحمل یک دوره بیماری درگذشت.

اولین بنای این بقعه مربوط به قرن سوم هجری قمری است، اما بنای اصلی آن را به دوره های ایلخانی، صفویه و بعد قاجار نسبت می دهند. برخی از آثار تاریخی مانند درهای چوبی و کتیبه های قرن هشتم و نهم هجری قمری، آینه کاری و کاشی کاری زیبا و گنبدهای طلایی باشکوه آن، بر جذابیت این مکان مذهبی افزوده است. همچنین افراد معروف زیادی از جمله ناصرالدین شاه قاجار، ستارخان، شیخ محمد خیابانی، آیت الله کاشانی و … در اطراف حرم مدفون هستند. پس از بازدید از حرم، می‌توانید در بازار قدیمی دور حرم برای خرید سوغاتی قدم بزنید و سپس از کباب‌های خوشمزه و معروف بازار شاه عبدالعظیم لذت ببرید.

امامزاده قاسم

شمیرانی ها محله خوش آب و هوای امامزاده قاسم در حوالی تجریش را می شناسند. امامزاده قاسم که داستانهای غم انگیز زیادی از زبان مردم محلی درباره او گفته می شود، در واقع از نوادگان امام حسن (علیه السلام) است که از مکر و کینه خلفای عباسی در کوه های نزدیک ری پناه گرفت و در میان شیعیان از دنیا رفته است. این امامزاده که قدمت آن به قرن سوم میلادی باز می گردد دارای آجرکاری و مناره ای هشت ضلعی است.

پادشاهان بعدی، از دوره دیلمیان تا صفویه و بیشتر در دوره قاجار، این امامزاده را گسترش دادند. هنوز در قسمت جنوب غربی بنا می توان طاق و رومی دوران صفوی را دید و معماری زیبای این بنا را تحسین کرد.
متأسفانه امروزه در یک سلسله پروژه های مرمتی تغییرات زیادی در صحن و قسمت هایی از بقعه ایجاد شده است که شکل و ساختار این امامزاده قدیمی را تغییر داده است.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  دریاچه سقالکسار رشت

مکان های مذهبی تهران

امامزاده صالح

یکی از زیباترین و مشهورترین مکان های مذهبی تهران امامزاده صالح است که در ضلع جنوب شرقی میدان تجریش قرار دارد. صالح برادر امام رضا (ع) فرزند امام موسی کاظم (ع) است که با شنیدن خبر ولیعهد امام رضا (ع) به ایران آمد. پس از کشتن امام رضا (ع) در نزدیکی تجریش که در ری مستقر بود، او نیز کشته شد.

حرم امامزاده صالح سال هاست که مورد توجه شهروندان تهرانی بوده و زائران زیادی دارد. قدمت بنای اصلی حرم به دوران ایلخان و قرن هفتم و هشتم هجری برمی‌گردد، اما در دوره قاجاریه تغییر و تحولات زیادی از جمله ساخت گنبد فعلی و نقاشی‌ها و مجسمه‌ سازی های زیبایی در داخل حرم صورت گرفت.

از سال ۱۳۷۴ به دلیل کثرت زائران طرح توسعه امامزاده صالح آغاز شد. در صحن امامزاده و اطراف آن چند تن از شهدای گمنام و مشاهیر بسیاری از جمله شهید مجید شهریاری، طاهره صفرزاده، حسن پیرنیا، سیدمحمد تدین و… مدفون هستند.

اگر به امامزاده صالح رفتید، علاوه بر لذت بردن از فضای معنوی و زیبای امامزاده، می توانید از بازار سنتی تجریش نیز دیدن کنید. در بازار تجریش انواع سوغاتی های سنتی و میوه های تازه ای که در مغازه های معمولی یافت نمی شوند را می توانید پیدا کنید.

کلیسای سنت سرکیس

از دیگر اماکن مذهبی تهران، کلیسایی معروف در خیابان نجات الهللی قرار دارد که به کلیسای سنت سرکیس شناخته شده است. این کلیسا به دست مرد خیری که شهروند ایرانی تهرانی است به نام مارگار سرکیسیان ساخته شده است. او این ساختمان را به یاد همسرش که توسط مهندس یوجین آفتاندلیانس از تهران طراحی شده بود، بنا کرد.

کلیسا و ساختمان های اداری در جنوب بنا در سال ۱۳۴۹ تکمیل شد. مقر خلافت ارامنه تهران از کلیسای مریم مقدس به این کلیسا منتقل شد. این کلیسا همچنین دارای گنبدی بر روی مرکز حرم است. در قسمت غربی آن با ستون های عریض و دو برج گنبدی برای ناقوس کلیسا ساخته شده است.

مکان های مذهبی تهران

مسجد جامع تهران

بازار تهران یکی از مکان های رایج برای مسافران تهران است. مسجد جامع یا مسجد تهران قدیم نیز در بازار تهران قرار دارد و قدیمی ترین مسجد تهران محسوب می شود و تنها مسجد جامع تهران قبل از انقلاب است. این مسجد قدمتی هزار ساله دارد و قطعاتی به آن اضافه شده است.

آثار ملی مسجد عتیق به زمان آل بویه، صفویه، قاجار و غیره برمی گردد. این مسجد دارای یک شبستانی ۱۰۰۰ ساله، یک شبستانی بسیار بزرگ ۵۰۰ ساله و یک شبستانی ۷۰۰ ساله به نام عتیق است.

حتی جوان ترین بدنه این مسجد قدمتی ۷۰ ساله دارد. این مسجد دارای یک کتابخانه بزرگ نیز می باشد. مسجد عتیق به دلیل قرار گرفتن در قلب تهران همواره دچار تغییرات سیاسی و اجتماعی شده و آیین های بسیاری در تهران در این مسجد برپا شده است.

زورخانه ‌آیت ‌الله طالقانی

ورزش زورخانه ای یکی از پرطرفدارترین ورزش ها در بین ایرانی هاست و آداب و رسوم خاص خود را دارد. این رشته ورزشی از جمله ورزش های ملی و قدیمی ایرانی است و یکی از مکان های باقی مانده از این ورزش قدیمی زورخانه آیت الله طالقانی است.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  مشاور املاک زمین ویلا در پلور | خرید فروش زمین گل زرد پلور ۰۹۱۲۳۷۶۶۸۳۲

این مرکز ورزشی سرپوشیده دارای ۳۰۰ متر مربع مساحت است و در آن حرکات و فنون ورزشی قدیمی ایرانی از جمله زورخانه، کباده، سنگ، شنای زورخانه ای، آسیاب بازی (هنر انفرادی و بدلکاری) اجرا می شود. لازم به ذکر است زورخانه از قدیم الایام در بین ایرانیان نماد عرفان شیعی بوده است.

مسجد مصلی تهران

مصلی تهران یکی از مکان های مذهبی تهران است که هر ساله به دلیل برگزاری نمایشگاه کتاب، بازدیدکنندگان زیادی به آنجا می آیند. این مصلی یکی از بزرگترین مساجد ایران است که معماری فوق العاده ای با ترکیب ایرانی اسلامی دارد. این مسجد دارای ۱۴ طاق نما، ۱۲ صحن و ۵ ورودی است. گنبد دوگانه مصلی به ارتفاع ۱۴۰ متر در جهان اسلام بی نظیر است و ایوان اصلی مصلی به ارتفاع ۷۲ متر و عرض ۱۱۰ متر می باشد.

در معماری مصلی از هنرهای مختلف ایرانی مانند گچبری، کاشی کاری و خوشنویسی استفاده شده است تا فضای مصلی را دیدنی تر جلوه دهد.
انواع حوض ها و آبنماهای زیبا فضای باز و سرسبز مصلی را جذاب تر می کند. این مسجد باشکوه که در دهه ۶۰ ساخته شده، یکی از جاذبه های دیدنی تهران است.

امامزاده یحیی تهران

آرامگاه دو تن از نوادگان امام سجاد (ع) در امامزاده یحیی واقع شده است. این بنای زیبای امامزاده دارای صحن وسیع، مسجد، ایوان، ضریح، طاق، گنبد و آبخوری است و قدمت آن به ۸۰۰ سال قبل می ‌رسد. گنبد این امامزاده مخروطی شکل به سبک دوران مغول است و در دوره قاجاریه به زیبایی با کاشی های هفت رنگ پوشیده شده است.

بازدید از این امامزاده در قلب محله قدیمی تهران ساعاتی آرام و معنوی را برای شما به وجود می آورد.
در کنار امامزاده یحیی کهنسال ترین درخت چنار تهران با عمر ۹۰۰ ساله را می بینید. امامزاده یحیی یکی از اماکن مذهبی تهران است که علاوه بر جنبه مذهبی، جنبه تاریخی نیز دارد.

این محله تاریخی برای پیاده روی بسیار دلچسب است پس از بازدید از امامزاده یحیی برای دیدن مکان های تاریخی که به نوعی موزه زنده به حساب می آیند، در همان منطقه قدم بزنید.

بی‌ بی شهربانو

بی بی شهربانو از جمله مکان های مذهبی تهران است که در نزدیکی شهر ری واقع شده است. این زیارتگاه به اعتقاد اهالی محل مقبره شهربانو دختر ایرانی یزدگرد سوم و همسر امام حسین است. در وسط کوه این مقبره وجود دارد که یک طرف آن به سمت کوه بالا می رود و از طرف دیگر پلکانی قرار دارد که زائران را از پایین کوه به سمت بالا می برد. در اینکه بی بی شهربانو در واقع مقبره همسر امام حسین (ع) باشد، تردید وجود دارد و مورخان بر این باورند که این بقعه از قبل وجود داشته است، زیرا آثار معماری دوره ساسانی در آرامگاه، دیده می شود.

برخی نیز بر این اعتقاد دارند که این مقبره قبل از اسلام محل عبادت آناهید ایزدبانوی آب زرتشتی است که پس از اسلام به نوعی امامزاده تبدیل شد.
هسته مرکزی معماری ساختمان مربوط به زمان ساسانیان است، اما آثاری از آل بوهه، سلجوقیان، دیلمیان، صفویه و قاجار را می ‌توان در آن مشاهده کرد.

مکان های مذهبی تهران

جمع بندی

در این برنامه انواع مکان های مذهبی تهران را بیان کردیم. حال شما نیز مکان های دیگری از تهران می شناسید، در قسمت دیدگاه ها بنویسید.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

مکان های مذهبی تهران

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

لیست مکان های مذهبی تهران

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا