بررسی ایرادات مربوط به موس کامپیوتر و روش های رفع آن
بررسی مشکلات موس کامپیوتر و راهکارهای رفع آن
موس کامپیوتر، ماوس یا موشواره یکی از قطعات سخت افزاری ضروری برای هر مدلی از کامپیوتر است که به طور مسلم نبود آن، کارکرد کامپیوتر و لپ تاپ را با مشکل مواجه می کند چرا که باید به جای موس از صفحه کلید استفاده شود که نه تنها کار کردن با آن مشکل تر است بلکه موجب دیر و کند انجام شدن کار نیز می شود.
با اینکه موس کامپیوتر از نظر ظاهری قطعه ای ساده است اما در عین سادگی پیچیدگی های خاص به خود را دارد و نیز همانند سایر قطعات ممکن است دچار مشکلات و ایراداتی نرم افزاری و یا سخت افزاری گردد. در این مقاله تلاش شده تا عمده ایرادات مربوط به موس مورد بررسی قرار گیرد و همچنین راهکارهایی نیز برای رفع آن ایرادات ارائه شود که مطالعه آن هم از نظر آگاهی دهی (تئوری) به خواننده و هم از نظر عملی موثر واقع خواهد شد.
بررسی وجود مشکل در موس کامپیوتر
در صورت بروز مشکل در موس می توان وضعیت عملکردی آن را با استفاده از یک سیستم دیگر و در صورت امکان مورد بررسی قرار داد. افزون بر این برای بررسی وضعیت سلامت موس می توان از نرم افزار تست سلامت موس و صفحه کلید Pass Mark Keyboard Test استفاده کرد. این نرم افزار با توجه به ساختار موس و صفحه کلید طراحی و ساخته شده است و به وسیله آن می توان به شکلی تخصصی تمامی اشکالات موجود در موس و کیبورد را شناسایی کرد.
عدم اتصال موس کامپیوتر به پورت USB
عدم اتصال صحیح موس به کامپیوتر یکی از ساده ترین مشکلاتی است که کاربر ممکن است در هنگام کار با کامپیوتر با آن مواجه شود. برای همین و در اولین قدم بهتر است وضعیت اتصال پورت USB موس مورد بررسی قرار گیرد. در این مورد باید پورت USB موس را جدا و دوباره به درستی آن را متصل کرد تا بتوان شاهد عملکرد موس مثل همیشه بود.
در اینجا باید اشاره کرد که گاهی ممکن است عدم کارکرد موس کامپیوتر به دلیل وجود ایراد در خود موس نباشد چرا که ممکن است پورت USB لپ تاپ یا کامپیوتر دچار مشکل شده باشد، در این حالت باید پورت را تغییر داد.
- در مواردی که برای اتصال موس به سیستم از هاب USB استفاده می شود، ممکن است دلیل نخواندن موس مربوط به خرابی هاب باشد، بنابراین می توان موس را به صورت مستقیم به کامپیوتر یا لپ تاپ وصل کرد.
- در کامپیوترهای قدیمی که در آن ها برای اتصال موس از از درگاه PS2 استفاده می شود، برای رفع مشکل مذکور باید سیستم را خاموش و سپس وضعیت اتصال موس را مورد بررسی قرار داد.
وجود مشکل در کابل یا پورت USB موس کامپیوتر
پاره شدن کابل و یا ایجاد اشکال در سیم آن یکی از مشکلات رایج موس های سیم دار است به همین دلیل است که امروزه بیشتر از موس های با کابل کنفی یا بافته شده به دلیل دوام بیشتر آن ها استفاده می شود.
چنانچه پارگی در کابل با چشم قابل مشاهده باشد می توان نسبت به تعمیر پارگی و یا بریدگی آن اقدام کرد ولی چنانچه این مشکل قابل مشاهده نباشد باید وضعیت موس را از نظر نرم افزاری مورد بررسی قرار داد.
وجود مشکل اتصال در موس کامپیوتر بی سیم
باید توجه داشت که مشکلات اتصال تنها مربوط به موس های سیم دار نیست چرا که موس های بدون سیم از این نظر بیشتر دچار مشکل می شوند. بیشتر ایرادات موس وایرلس به تمام شدن و یا ضعیف شدن باتری آن بر می گردد که ممکن است موس کامپیوتر را به طور کامل از کار بیاندازد. افزون بر مشکل باتری اگر برقراری ارتباط بی سیم یا وای فای کامل نباشد آنگاه موس قادر نخواهد بود که به درستی کار کند.
انباشت گرد و غبار یا ذرات ریز دلیلی برای کار نکردن موس کامپیوتر
در برخی از موارد کثیف بودن موس دلیل اصلی عمل نکردن درست آن است چرا که استفاده طولانی مدت از موس، حرکت دادن آن بر سطوح مختلف موجب می شود تا مقادیر قابل توجهی از ذرات ریز به درون آن نفوذ کند و با تجمع بر روی سنسورهای داخلی کارکرد موس را با اختلال مواجه کند.
برای پیشگیری از بروز چنین مشکلی می توان در فواصل زمانی مشخص موس را با اسپری و ابزار مخصوص تمیز کرد (باید توجه شود که در هنگام نظافت اتصال موس به دستگاه و یا برق قطع شده باشد).
کند شدن مکان نمای موس کامپیوتر
یکی از مشکلات رایج نرم افزاری مربوط به موس کامپیوتر، کاهش سرعت یا کندی حرکت و عمل مکان نمای آن است. کند شدن مکان نما ممکن است به دلایل مختلفی روی بدهد که در ادامه راهکارهای رفع آن مورد بررسی قرار می گیرد:
- باز کردن برنامه ها و صفحات به تعداد زیاد در پس زمینه یکی از دلایل کند شدن مکان نمای موس است چرا که باز کردن تعداد زیاد صفحه نه تنها می تواند سرعت موس را پایین بیاورد بلکه کارکرد بهینه آن را نیز دچار اختلال می کند. در این صورت با بستن تمام برنامه ها و صفحات و یا حتی کاهش تعداد آن ها می توان عملکرد موس کامپیوتر را بهبود بخشید.
- افزون بر مورد بالا برای رفع مشکل کندی کارکرد مکان نمای موس می توان به قسمت مربوط به تنظیمات موس مراجعه کرد و با استفاده از قسمت mouse option سرعت آن را بالا برد. همچنین در قسمت تنظیمات می توان سرعت کلیک، سرعت چرخش مکان نما و جزئیات دیگر مربوط به کارکرد کلیدهای موس را نیز به دلخواه تغییر داد.
- بروز رسانی ویندوز از دیگر راهکارهایی که است که می تواند مشکل مربوط به کند شدن مکان نمای موس را برطرف کند چرا که کارکردن با مرورگرهای قدیمی خود عاملی موثر در کندی عمل موس است.
روشن نشدن چراغ موس کامپیوتر
روشن نشدن چراغ موس یکی از مشکلات رایج موس است که برای عیب یابی آن باید به روش زیر عمل کرد:
چنانچه کلیک چپ، راست و مکان نمای موس به درستی عمل کند ولی چراغ آن روشن نشود باید موس را جدا و وضعیت آن را با اتصال به سیستمی دیگر مورد بررسی قرار داد و در صورتی چراغ موس روشن نشود می توان به این نتیجه دست یافت که موس کامپیوتر دچار مشکلات سخت افزاری شده و باید نسبت به تعمیر یا تعویض آن اقدام کرد.
حرکت خود به خود موس کامپیوتر
حرکت خود به خود موس مشکلی است که تنها در موس های اپتیکال روی می دهد و تنها دلیل آن نیز مربوط به کثیف شدن و یا خش افتادن پلاستیک رفلکتور می باشد.
کار نکردن کلیک چپ موس کامپیوتر
کلیک چپ موس مهم ترین و پرکاربردترین قسمت موس است که کار نکردن آن می تواند به دلیل مشکلات سخت افزاری یا نرم افزاری اتفاق بیافتد. که در ادامه و به تفکیک راه های رفع ایراد آن مورد بررسی قرار می گیرد:
- در صورت کار نکردن کلیک چپ موس کامپیوتر و در اولین مرحله بایستی موس را به وسیله سیستمی دیگر مورد ارزیابی قرار داد. چنانچه کلیک چپ هم چنان کار نکند می توان گفت که مشکل موس سخت افزاری است و بایستی نسبت به تعویض یا تعمیر آن اقدام کرد.
- چنانچه موس سالم باشد اما کلیک چپ آن عملکرد مطلوبی نداشته باشد می توان به این نتیجه دست یافت که مشکل آن نرم افزاری است. در این حالت اگر کلیک چپ موس در برخی از قسمت ها به درستی عمل نکرد، برای رفع مشکل آن می توان از راهکارهای زیر استفاده نمود:
-
- ری استارت کردن سیستم
- اجرا کردن سخت افزار رفع کننده نقص ویندوز
باید اشاره کرد که ویندوز دارای یک سخت افزار داخلی رفع مشکل است که برای فعال کردن قسمت عیب یابی آن باید از طریق زیر عمل نمود:
Control Panel →System and Security →Security Maintenance →Hardware and Sound
-
- حذف آنتی ویروس و نصب مجدد آن
- چنانچه کلیک چپ موس کامپیوتر اصلا کار نکند و مشکل آن نرم افزاری باشد، آنگاه باید برای رفع مشکل به سراغ درایو دستگاه رفت و به ترتیب زیر عمل نمود:
- فشار دادن کلیدهای Win + R
- نوشتن عبارت mcs در کادر Run
- مشاهده تمامی برنامه های موجود در پنجره باز شده Device Manager
- کلیک بر روی فلش گسترش دهنده در قسمت موس برای باز شدن گزینه های بیشتر مربوط به آن
- انتخاب گزینه HID-complaint mouse و کلیک بر روی Update driver software
- باز شدن صفحه ای دیگر و انتخاب گزینه search automatically for update driver software (و اجازه دادن به تکمیل فرآیند بروز رسانی)
به طور معمول با انجام این روند مشکلات مربوط به کلیک چپ موس برطرف می شود، اما اگر با انجام این مراحل مشکل برطرف نشد باید دوباره وارد Device Manager شد و مراحل زیر را انجام داد:
- کلیک راست بر روی گزینه HID-complaint mouse و انتخاب Uninstall جهت حذف درایو
- جدا کردن موس و ری استارت سیستم
- راه اندازی مجدد کامپیوتر، اتصال موس و نصب درایو موس
در پایان پیشنهاد می شود در صورت عدم آشنایی با راهکارهای رفع مشکلات مربوط به موس کامپیوتر در هنگام بروز ایرادات نرم افزاری و یا سخت افزاری و یا همچنین تمایل به تغییر تنظیمات مربوط به موس به کارشناسان یا افراد ماهر در این زمینه مراجعه شود.
بررسی ایرادات مربوط به موس کامپیوتر و روش های رفع آن
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
بررسی ایرادات مربوط به موس کامپیوتر و روش های رفع آن