مجله

تاریخچه کارخانه لوازم خانگی و یخچال ارج

شرکت لوازم خانگی ارج در کدام شهر است، تاریخچه کامل شرکت ارج

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

کارخانه لوازم خانگی ارج از قدیمی ترین کارخانه های تولید لوازم خانگی در ایران است. این برند در سال ۱۳۱۶ با تولید یخچال، کولر، ماشین لباسشویی و بخاری فعالیت خود را شروع کرد. کارخانه ارج با استخدام بیش از ۱۰۰۰ مدیر، مهندس، تکنیسین و کارگر ماهر، موفق به تولید چندین مدل بخاری نفتی و گازی، کولر‌های آبی، ماشین لباسشویی ، یخچال فریزر و آبگرمکن نفتی و گازی شد.

نام کارخانه لوازم خانگی ارج برگرفته از نام بنیانگذار این کارخانه، آقای خلیل ارجمند و خلاصه شده ی سه رشته آهنگری، ریخته گری و جوشکاری می باشد. مهندس خلیل ارجمند استاد دانشکده فنی دانشگاه تهران بود. خلیل ارجمند پس از پایان دوره دبیرستان به دلیل نمرات بالا، از طریق بورسیه برای تحصیل به دانشگاه فرانسه منتقل شد و در سال ۱۳۱۵ به ایران بازگشت. مهندس خلیل ارجمند علاقه ای به خدمات دولتی نداشت و دوست داشت مستقل باشد از همین رو، تصمیم گرفت به تنهایی به دنبال تهیه ماشین آلات مکانیکی و آهنگری برود.

مقاطعه کاری ساختمان راه آهن، از جمله اقدامات او بود. مهندس خلیل ارجمند در سال ۱۳۱۶ در میان دروازه قزوین، کارخانه ارج را تاسیس کرد با گذشت زمان این کارخانه به ۳ تا ۶ مغازه توسعه داد. در ادامه این مقاله از سایت ایبک شما را با تولیدات کارخانه لوازم خانگی ارج آشنا خواهیم کرد.

تولیدات کارخانه لوازم خانگی ارج

یخچال ارج

تاریخچه یخچال برند لوازم خانگی ارج به سال ۱۳۴۱ مربوط می شود. یخچال برند ارج به صورت خیلی اتفاقی ساخته شد. هنگامی که مهندس ارجمندی برای بازدید از کارخانه ماشین لباسشویی به دانمارک سفر می کند، به صورت خیلی تصادفی از کارخانه یخچال سازی بازدید می کند و تصمیم می گیرد آن را تولید و به بازار عرضه کند.

در دهه ۵۰ یخچال برند ارج به دلیل کیفیت و کارکرد فوق العاده ،در میان مردم از محبوبیت و مشهوریت خاصی برخوردار بود و علاوه بر اینکه در بازار های داخلی فروش چشمگیری داشت، کشور های عربی نیز  کالا های ایرانی را به آمریکایی ترجیح دادند. طبق گفته ی عرب ها، یخچال برند ارج هم از نظر کیفیت و هم قیمت بی نظیر است و با آب هوا و الگوی مصرف آن ها سازگار است، این دلایل آنها را به خرید محصولات لوازم خانگی کارخانه ارج، تشویق می کرد.

در آن زمان علی ‌تقی عالیخانی وزیر اقتصاد ایران بود، ایشان تعریف می کردند که در آخرین سفر به شوروی، یک یخچال برند ارج به قائم مقام نخست وزیر وقت شوروی، آقای اوویکو، هدیه دادم و ایشان از این بابت بسیار خوشحال شدند و از آن استقبال کردند. یخچال برند ارج مدل های گوناگونی دارند مانند:

  • یخچال فریزر مکانیکی کمبی ارج
  • یخچال فریزر با نمایشگر دیجیتالی کمبی ارج
  • فریزر تگ با نمایشگر دیجیتالی ارج
  • یخچال ۵ فوت ارج
  • یخچال نوفراست و دیفراست ارج
پیشنهاد آی‌بک امداد :  تاریخچه کابینت آشپزخانه و کابینت سازی منزل

لوازم خانگی و تاریخچه یخچال ارج

کولر برند ارج

کولر آبی ۵۵۰ مدل ۲۰۵۵ یکی دیگر از تولیدات لوازم خانگی کارخانه ارج به شمار می آید. این کولر، ظرفیت هوای خروجی بالایی دارد و شامل محصولاتی است که از قدرت و  راندمان بالایی برخوردار هستند.

این کولر برای مناطق گرم و خشک و با حداقل رطوبت مناسب است. کولر آبی ۵۵۰ مدل ۲۰۵۵، رطوبت هوا را افزایش می دهد و از خشکی پوست و ترک خوردگی وسایل چوبی خانه جلوگیری می کند. نوع ورقی که در ساخت کولر برند ارجمند استفاده شده است، گالوانیزه است و نوع یاتاقان آن، بوش است. ظرفیت هوادهی کولر آبی ارج به تقریب چیزی حدود ۵۰۰۰CMF  می باشد. سیستم کولر آبی برند ارج، مطابق با مناطق گرم و خشک طراحی شده است.

ماشین لباسشویی برند ارج

از دیگر شاهکار های کارخانه لوازم خانگی برند ارج، تولید و ارائه ماشین لباسشویی ارج می باشد که با پیشرفت و گسترش صنعت تکنولوژی، امکان پذیر شد. ماشین لباسشویی ارج نیز مانند سایر لوازم خانگی کارخانه ارج مورد استقبال اکثریت عموم مردم قرار گرفت. این ماشین به صورت اتوماتیک و خودکار عمل می کند.

آب گرمکن برقی برند ارج

کارخانه لوازم خانگی ارج، یکسال بعد از تولید و ارائه یخچال برند، آب گرمکن برقی ۵۰ گالنی را ساخت و به بازار عرضه نمود.

سایر تولیدات کارخانه لوازم خانگی ارج

کارخانه لوازم خانگی ارج علاوه بر تولید لوازم خانگی، سیم دینام، لاستیک اتومبیل، ماشین های جوشکاری ، توربین آبی برای آسیاب و دستگاه مولد برق دهی تهیه کرد و همچنین تولید مبل و صندلی ‌های آمفی تئاتر و کلاس‌های دانشگاه  و تولید دستگاه تهویه و شوفاژ برای مدرسه جهت گرم کردن دانش آموزان در زمستان های سرد، نیز به او واگذار شد و به دنبال آن برای بیمارستان فارابی سیستم گرمایش و تهویه مطبوع را نصب نمود.

کارخانه لوازم خانگی ارج در تهران تاسیس شده بود اما آنقدر نزد مردم محبوب و مشهور شده بود که از بیشتر استان های کشور مانند گرگان، شیراز، اصفهان، گیلان سفارش داشتند. کارخانه لوازم خانگی ارج برای بانک مرکزی بندر انزلی و استان گرگان دو دستگاه تلمبه انتقال آب گرم تولید کرد.

یخچال ارج و تاریخچه این شرکت

زمانی که کارخانه ارج لاستیک را تهیه می کرد، وسایل ساخت آن بسیار گران بود و همچنین زمانی بود که اشغال کشور ایران در جنگ جهانی دوم صورت گرفته بود و تولید لاستیک از محالات بود اما کارخانه لوازم خانگی ارج موفق شد آن را بسازد.

در شهریور سال ۱۳۲۰ اشغال کشور موجب محدود شدن راه های تجاری شد و همین مسئله پله ایی برای ترقی و گسترش کارخانه لوازم خانگی ارج بود. در این زمان تقاضای تولید و خدمات از سوی مردم افزایش یافت اما محیط کارگاه و دفتر برای فعالیت او کوچک بود. مهندس خلیل ارجمند پس از مشورت با شریکش جناب مهندس اکبری، در اردیبهشت سال ۱۳۲۱ تصمیم گرفت در محدوده ی خارج از دروازه خراسان، کارخانه بزرگی را تاسیس کند.

تولید سیم های نازک عایق‌دار، پایه و اساس صنعت موتور برق بود. از همین رو مهندس خلیل ارجمند، برای اولین تجربه توانست سیم های مسی قطور را به سیم های نازک تبدیل کند.

او جهت تولید سیم های نازک، کرمیت را از استان خراسان تهیه می کرد و با استفاده از ماشین مفتول سازی آن را تولید می کرد. مهندس خلیل ارجمند برای عایق کردن سیم های نازک، کتاب های زیادی را مطالعه کرد و سرانجام موفق به تولید و عرضه آن به بازار شد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  ارتودنسی دندان چیست و چگونه انجام می شود؟

فوت مهندس خلیل ارجمند

مهندس خلیل ارجمند به کارکنانش دستور داد که چاهی را برای رختشوی‌خانه، در نزدیکی کارخانه حفر کنند. در روز ۳۰ ام مهر سال ۱۳۲۳، مهندس ارجمند به منظور سرکشی وارد چاه آبی که دستور ساختش را صادر کرده بود، شد اما در حین ورود بندهای کابل دستگاه بالابر در محل اتصال به جعبه پاره شد و موجب سقوط و فوت مهندس خلیل ارجمند در سن ۳۴ سالگی شد.

پس از فوت بنیانگذار آن مهندس خلیل ارجمند، این کارخانه را پدر و مادرش اداره می کردند و در این زمان کارخانه مسیر سقوط را در پیش گرفت، تا اینکه برادران مهندس خلیل ارجمند به ایران باز‌گشتند و مسئولیت اداره آن را بر عهده گرفتند.

در آن زمان برادرش مهندس اسکندر ارجمند در یکی از دانشگاه های دولتی آمریکا در زمینه سیستم گرمایش از مرکز و تهویه مطبوع، تحصیل می کرد. مهندس اسکندر متولد سال ۱۳۰۳ بود و پس از بازگشتش در سال ۱۳۳۷، همراه با برادر دیگرش سیاوش ارجمند، مسئولیت اداره کارخانه را بر عهده گرفت.

اقدامات و کار های مهندس خلیل ارجمند

مهندس خلیل ارجمند قبل از انقلاب اسلامی در خیابان شوش، مشغول به ساخت فرغون بود و بعد از مدتی کارخانه لوازم خانگی ارج را به خیابان شوش که در جنوب شرقی تهران بود منتقل کرد. کارخانه لوازم خانگی ارج در ابتدای شروع به کار، کار‌های آهنگری، ریخته‌گری و جوشکاری انجام می‌داد و علاوه بر آن صندلی ها تاشو و در و پنجره و نرده های فلزی نیز تولید می کرد. مهندس خلیل ارجمند به اداره ساختمان بانک ملی، جهت کار های فلزی انبار قماش، پیشنهاد داد.

رئیس اداره برای اطمینان، از یک مهندس که ملیتی اروپایی داشت در مورد مهندس خلیل ارجمند پرس و جو کرد و پاسخ دریافتی چنین بود که مهندس خلیل ارجمند فردی زیرک و باهوش است اما علاوه بر نداشتن تجربه کافی وسایل و تجهیزات چندانی هم ندارد. سرانجام در سال ۱۳۱۷ بانک ملی تصمیم گرفت گلخانه ای را درست کند و ساخت آن را به دست مهندس خلیل ارجمند بسپارد.

مهندس خلیل ارجمند بنیانگذار شرکت ارج

مهندس خلیل ارجمند در اولین تجربه خود موفق شد شاهکاری زیبا و مستحکم و ارزان را بسازد. پس از آن کارخانه لوازم خانگی ارج به شعبه ای جهت رفع مشکلات و تامین نیاز های بانک ملی تبدیل شد.

پس از انقلاب اسلامی کارخانه لوازم خانگی ارج به سرعت ورشکسته شد و اموال و دارایی های این کارخانه مصادره و به سازمان صنایع ملی ایران منتقل شد. با گذشت زمان این کارخانه مسیر سقوط را در پیش گرفت و با اختلاس ۲۰ میلیاردی رو به رو شد.

در گزارشی که خبرگزاری تسنیم در سال ۲۰۱۶ میلادی اعلام کرده است، به دلیل ورود کالاهای خارجی به ایران و وجود ماشین آلات کهنه و قدیمی در کارخانه لوازم خانگی ارج، آن ها نتوانستند لوازم خانگی متنوعی را تولید و به بازار عرضه کنند.

این کارخانه در ۲۴ خرداد همان سال به دلیل عدم بروز رسانی، با پلمپ قضایی مواجه شد و رسما تعطیل شد. پس از ۵ سال یعنی در اردیبهشت سال ۱۳۹۵ برند ارج به فروش رفت و همچنین اعلام کردند که این برند با کالاهای جدیدی شروع به فعالیت خواهد کرد.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

تاریخچه کارخانه لوازم خانگی و یخچال ارج

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

مقاله ای برای آشنایی با تاریخچه کارخانه لوازم خانگی و یخچال ارج

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا