ساخت جا عودی و نقش آن در خوشبو کردن فضای خانه
یکی از مهم ترین موارد برای داشتن آرامش و احساس راحتی و خشنودی در محیط خانه داشتن خانه ای خوشبو و با طراوت می باشد. از دیر باز تاکنون بسیاری از افراد برای خوشبو کردن محیط زندگی خود از عود طبیعی استفاده می کنند. عود افزون بر خوشبو کردن محیط باعث افزایش انرژی های مثبت نیز در آن محیط می شود که این عوامل خود به دلیلی برای محبوبیت استفاده از عود و حتی فراتر از آن افزایش علاقه افراد به ساخت جا عودی های زیبا و خلاقانه می شود.
آشکار است که برای استفاده از عود باید یک جا عودی مناسب نیز تهیه کرد، در این مورد بسیاری از افراد تمایل دارند با استفاده از شیوه هایی ساده و هنرمندانه، خود نسبت به ساخت جا عودی اقدام کنند چرا که با این کار نه تنها در هزینه صرف جویی می شود بلکه می توان از وجود دست سازه ها در فضای خانه نیز لذت برد.
در مقاله پیش رو تلاش شده است تا مطالبی جهت ساخت جا عودی با صرف کمترین زمان و هزینه جمع آوری گردد که به طور قطع مطالعه و استفاده از آن برای کاربران سودمند واقع می شود.
اهمیت ساخت جا عودی
در بیانی ساده می توان گفت که عود تکه چوبی است که از درخت عود، صندل و یا سایر درختان برش داده می شود و ترکیبی است از ترشحاتی طبیعی، روغنی، چرب و معطر که سوختن آن باعث ایجاد بویی مطلوب در فضا می گردد که افزون بر خوش بویی دارای مزایایی نظیر موارد نام برده در زیر می باشد:
کاهش استرس و اضطراب، پیشگیری از افسردگی، ایجاد نشاط و شادابی، تجربه محیطی معنوی تر، ایجاد خلاقیت بیشتر و افزایش تمرکز، بهبود عملکرد بدن، برطرف کردن خستگی، ضد عفونی کردن فضا و دارای خواص ضد باکتریایی، تنظیم ضربان قلب، تحریک حس بویایی، افزایش آرامش جهت استراحت و به طور کلی دور کردن انرژی های منفی.
در حال حاضر انواع مختلفی از عود ساخته می شود که عبارتند از عودهای طبیعی، دست ساز و مصنوعی و از جمله عودهای پرطرفدار می توان به عود آویشن و مریم گلی، عود گل رز، عود اسطوخودوس، عود اکالیپتوس و عود گل محمدی اشاره کرد.
آشکار است که بسیاری از افراد جهت خوشبویی و بهره مندی از مزیت های عود در فضای خانه از آن استفاده می کنند، در این مورد باید توجه داشت که در برخی از موارد و در صورت غفلت ممکن است استفاده از عود به دلیل سهل انگاری ناخوشایند گردد و به همین دلیل است که استفاده از جا عودی جهت نگهداری از عود با اهمیت تلقی می شود.
در بسیاری از موارد برای تهیه جا عودی نیاز به صرف هزینه نیست چرا که می توان با استفاده وسایل و ابزاری ساده نسبت به ساخت جا عودی اقدام نمود که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می شود.
روش هایی برای ساخت جا عودی
از جمله ساده ترین روش های ساخت جا عودی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
-
استفاده از برگ های ماگنولیا
ماگنولیا گیاهی با برگ های بزرگ و تقریبا بیضی شکل است که این ویژگی برگ ها آن را به گزینه ای ایده آل برای نگهداری از عود تبدیل کرده است.
برای ساخت جا عودی با استفاده از برگ های ماگنولیا تنها کافی است که برگ هایی از آن را که تازه افتاده است، برداشت و در صورت دلخواه با استفاده از قلم مو رنگ و طرح هایی روی آن کشید و یا حتی جملات و کلماتی دلخواه را بر روی آن یادداشت کرد.
در این مورد باید توجه داشت که عود و یا حتی طراحی در سمت داخلی برگ (سمت مقعر برگ) قرار گیرد تا پس از سوختن عود خاکسترهای آن در داخل برگ جمع گردد.
همچنین در این جا باید اشاره کرد که یکی از مزایای استفاده از برگ ماگنولیا به عنوان جا عودی آن است که با محیط زیست سازگاری کامل دارد و از این رو گزینه مناسبی برای دوستداران طبیعت است.
-
استفاده از شاخه و چوب درختان
شاید بتوان گفت که المان ها و عناصر چوبی یکی از محبوب ترین موارد در دکوراسیون بیشتر خانه ها می باشد. بنابراین طبیعی است که بسیاری افراد تمایل داشته باشند برای نگهداری عود از جا عودی های چوبی استفاده کنند.
به طریق مختلفی می توان از چوب و پوست تنه درخت و همچنین شاخه های آن برای ساخت جا عودی بهره گرفت. که یکی از ساده ترین این روش ها به شرح زیر می باشد:
برای ساخت جا عودی می توان شاخه ای از درخت به قطر ۲۰ تا ۳۰ و ضخامت حدودی ۱۰ سانتی متر را تهیه کرد و سپس مرکز آن را با استفاده از مته یا دریل سوراخ کرد و عود را در آن قرار داد. به این روش می توان یک جا عودی بسیار ساده و شیک تهیه نمود.
البته در صورت لزوم و بر اساس سلیقه می توان تعدادی حفره جهت جمع آوری خاکستر عود نیز بر روی چوب ایجاد کرد و یا با استفاده از قلم مو و رنگ نسبت به طراحی نقش و نگار ها و متن های دلخواه نیز بر روی آن اقدام نمود.
در اینجا باید اشاره کرد که چوب و شاخه درختان نیز از جمله مواد سازگار با محیط زیست هستند به شرط آن که برای تهیه چوب به درختان آسیبی وارد نشود (پیشنهاد می شود که از شاخه های پوسیده و افتاده یا حتی هرس شده درخت برای ساخت جا عودی استفاده گردد).
-
استفاده از سی دی
شاید بتوان گفت که سی دی ها یکی از وسایل قدیمی در خانه ها هستند که به واسطه پیشرفت تکنولوژی دیگر مورد استفاده قرار نمی گیرد. از این رو می توان برای ساخت برخی از دست سازه ها از آن ها بهره گرفت.
آشکار که با به کارگیری سی دی های قدیمی و بدون استفاده به تنهایی نمی توان اقدام به تهیه جا عودی دست ساز نمود. بنابراین برای ساخت جا عودی با استفاده از سی دی می توان از مواد دیگری نظیر نمد (جهت جلوگیری از لیز خوردن سی دی)، خاک (گل) رس، گچ، قطعات شکسته سرامیک و یا مواد دیگری به دلخواه استفاده نمود.
برای این کار تنها کافی است که مواد به شکل دلخواه و بر اساس سلیقه و خلاقیت فرد سازنده بر روی سی دی قرار گیرد و سپس برای نگهداری عود حفره ای در آن ایجاد شود.
-
استفاده از رزین
رزین یکی از مواردی است که نه تنها شیوه کار با آن بسیار ساده می باشد بلکه ماده ای در دسترس و از نظر اقتصادی به صرفه است.
برای ساخت جا عودی با استفاده از رزین لازم است که ابتدا وسایل کار با آن یعنی موارد نام برده در زیر آماده شود:
رزین، قطره چکان، چسب شفاف، روغن خوراکی، رنگدانه دلخواه، یک تکه پارچه نخی، یک درصد کاتالیزور رزین، قالب دلخواه، مهره ای سوراخ دار جهت نگهداری از عود، قطعات کوچک تزیینی (مانند گل و یا گلبرگ خشک شده، اکلیل و …) در صورت دلخواه، ظرف و چوب برای هم زدن رزین.
پس از تهیه وسایل برای ساخت جا عودی در سبک دلخواه و با استفاده از رزین تنها کافی است که به شیوه زیر عمل شود:
-
- چرب کردن قالب مورد نظر با مقداری روغن خوراکی،
- تمیز کردن روغن اضافی موجود در قالب با استفاده از پارچه ای تمیز،
- ریختن رزین در ظرف به مقدار لازم و قرار داد آن روی بخار آب (آب گرم)،
- برداشتن ظرف حاوی رزین از روی بخار (و یا داخل) آب گرم پس از گذشت مدت زمان ۵ دقیقه،
- صبر کردن تا زمان رسیدن دمای رزین به دمای اتاق،
- اضافه کردن رنگدانه (یا حتی مواد تزیینی) به رزین و هم زدن آن با استفاده از یک تکه چوب تا زمان یکنواختی رنگ،
- افزودن کاتالیزور به رزین (به ازای هر ۱۰۰ گرم رزین ۴۰ قطره کاتالیزور) و هم زدن آن،
- ریختن ترکیب آماده شده به داخل قالب از پیش چرب شده،
- گذاشتن رزین داخل قالب به مدت ۱ ساعت و ۴۵ دقیقه و سپس جدا کردن آرام آن از قالب،
- چسباندن مهره های سوراخ دار جهت نگه داشتن عود بر روی پایه (جا عودی) رزینی،
“در اینجا باید توجه داشت که سوراخ مهره را رو به سمت بالا باشد.”
با طی این مراحل ساده می توان به راحتی یک جا عودی دست ساز، زیبا و خلاقانه را در تناسب با سلیقه و سبک چیدمان خانه تهیه نمود.
در اینجا باید اشاره کرد که بر اساس سلیقه و امکانات موجود می توان از مواد مختلفی بدون محدودیت برای ساخت جا عودی بهره گرفت به شرطی که جنس و ترکیبات ماده مورد نظر با ساخت جا عودی در تضاد نباشد.
توصیه پایانی
عود در اشکال و رایحه های مختلفی به بازار عرضه و در اختیار استفاده کنندگان از آن قرار می گیرند، همان گونه که در طی متن بارها به آن اشاره شد تهیه و یا حتی ساخت جا عودی امری با اهمیت تلقی می شود چرا که عود و به ویژه برخی از ترکیبات موجود در آن اشتعال زا هستند و در اثر سهل انگاری ممکن است سودمندی خود را از دست داده و به عاملی خطر آفرین تبدیل شوند بنابراین پیشنهاد می شود افزون بر جا عودی در زمان روشن نمودن عود یک ظرف در زیر جا عودی قرار داده شود تا احتمال ریختن خاکستر ناشی از سوختن عود و خطرزایی آن به صفر برسد.
ساخت جا عودی و نقش آن در خوشبو کردن فضای خانه
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
ساخت جا عودی و نقش آن در خوشبو کردن فضای خانه