مجله لوازم خانگی

بررسی قطعات تشکیل دهنده پنکه

بررسی قطعات تشکیل دهنده پنکه

پنکه یکی از وسایل سرمایشی ای می باشد که از زمان های قدیم مورد استفاده قرار می گیرد. این وسیله سرمایشی تا به پنکه امروزی تبدیل شود پیشرفت های زیادی کرده است. این وسیله برقی پیشرفت های زیادی با توسعه فناوری و تکنولوژی داشته است و سالانه نسل های جدید آن به بازار عرضه می شود. این وسیله سرمایشی مانند هر وسیله ی دیگری ممکن است مستهلک شود و نیاز به تعمیر داشته باشد.

همانطور که می دانید برای تعمیر وسایل برقی در ابتدای امر شما باید با اجزا و قطعات تشکیل دهنده آن آشنا شوید تا موقع خراب شدن پنکه بتوانید به راحتی آن را عیب یابی کنید و مشکل را حل کنید. حال اگر شما می خواهید با قطعات آن آشنا شوید در این مقاله با ما همراه باشید.

قطعات پنکه و کاربرد های آن :

پنکه دارای انواع مختلفی می باشد که معمولا شباهت های زیادی دارند و تنها در برخی قطعات و آپشن ها و محل های قرار گیری با یکدیگر متفاوت اند.

به طور کلی اجزا و قطعات اصلی در پنکه را می توان به شرح زیر دانست:

  • پره های خنک کننده
  • شبکه های سیمی که به آن محافظ پره ها می گویند
  • پایه
  • صفحه کلید
  • استاتور
  • موتور فن
  • خازن
  • تنظیم کننده خفگی

قطعه اول پنکه- پایه نگهدارنده (rubber feet):

پایه نگه دارنده پنکه یکی از قطعات پنکه می باشد که علاوه بر این که پنکه را در سر جای خود محکم نگه می دارد لرزش های پنکه را در هنگام روشن شدن پنکه به خود جذب می کند.

قطعه دوم پنکه- تنظیم کنندگی خفگی (regular choke):

گاهی اوقات در هنگام استفاده از پنکه فرکانس های دریافتی از آن بالا است و سبب می شود تا قطع برق صورت گیرد. این قطعه در پنکه وظیفه تنظیم فرکانس دریافتی را برعهده دارد تا مانع از قطع شدن برق شود.

قطعه سوم پنکه- خازن (capacitor):

خازن در پنکه وظیفه به چرخش در آوردن پره های پنکه را انجام می دهد. در واقع با ایجاد شار بار مغناطیسی که به آن گشتاور هم می گویند مسئول به چرخش در آوردن پره های پنکه را برعهده دارد.

قطعه چهارم  پنکه- پیچ ثابت کننده تیغه  (blade bush fixing screw):

محور مکانیزم چرخش پره ها همین پیچ می باشد که معمولا از جنس فلز می باشد و وظیفه محکم نگه داشتن پنکه را در سر جای خود برعهده دارد.11492 12

قطعه پنجم  پنکه- اسپیندل  (spindle):

این قطعه به درختچه اصلی پنکه نیز معروف است و هسته مرکزی پنکه را برعهده دارد وظیفه ی این قطعه در پنکه اتصال دهنده چرخشی بین پره های پنکه می باشد.

قطعه ششم  پنکه- جلد یا محافظ جلو  (front cover):

این قطعه بیشتر نقش محافظتی دارد و برای محافظت از اسپیندل عمودی الکتریکی، استاتور و دیگر دنده ها و قطعات چرخشی در پنکه را بر عهده دارد.

قطعه هفتم  پنکه- استاتور  (stator):

این قطعه در پنکه با ایجاد یک میدان مغناطیسی باعث می شود تا انرژی مورد نیاز جهت فن چرخشی بوجود آید. این آرمیچر گردان کارش را با انتقال رسانای الکتریکی در میدان نیروی مورد نیاز گشتاور فن دستگاه را تامین می کند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  نمایندگی تعمیرات اسنوا در کرج

قطعه هشتم  پنکه- دستگیره نوسان ساز  (oscillator knob):

پنکه ها انواع مختلفی دارند که از رایج ترین آن ها می توان به پنکه های ایستاده و پنکه های رومیزی اشاره کرد. این دو نوع از پنکه ها خاصیت چرخشی دارند و سبب می شود تا فضای بیشتری را برای خنک کنندگی پوشش دهند. در انواع پنکه ها یک دستگیره نوسانگر وجود دارد که به حرکت چرخشی فن کمک می کند. این دستگیره در پشت فن قرار دارد که با حرکت آن به سمت بالا حرکت نوسانی سیستم فعال می شود. برای اینکه حالت چرخشی فن هم از بین برود فقط کافی است که دستگیره را به پایین کشیده تا فن دیگر نچرخد و ثابت سر جای خود باقی بماند.

قطعه نهم پنکه- جلد پشت  (back cover):

در پشت پنکه درپوشی وجود دارد که وظیفه ی محافظت از قطعات اصلی پنکه را برعهده دارد این قطعات شامل گیربکس، دستگیره نوسان ساز، سیم های برق و پیچ های مسی می باشد.

قطعه دهم پنکه- اسپیندل عمودی  (vertical spindle):

این قطعه معمولا در انواع مختلف پنکه در نزدیکی دستگیره نوسان ساز قرار دارد.که وظیفه به حرکت در آوردن پره های پنکه با حرکات موازی و عمودی متناسب با نوسان های پنکه عمل می کند.

قطعه یازدهم پنکه- گیربکس  (gearbox):

قسمت اصلی هر پنکه را می توان گیربکس آن دانست که در سر پنکه قرار دارد.این بخش یک سخت افزار فیزیکی می باشد و گاهی اوقات به صورت سه دکمه برروی پنکه تعبیه شده است که شما با سرعت های کند ، متوسط و تند آن را می شناسید و می توان سرعت گردش پنکه را تنظیم کنید. یعنی در واقع انرژی خروجی را با زدن دکمه های مختلف می توان تنظیم کنید. همچنین می توان گشتاور ایجاد شده در میدان پنکه را کم یا زیاد کرد یا در حالت میانه قرار داد و متناسب با نیاز خود آن را تنظیم و کارایی مورد نظر خود را داشته باشید.

قطعه دوازدهم پنکه- پیچ ثابت پشت جلد  (back cover fixing screw):

این پیچ هم از پیچ های مهم در پنکه می باشد که وظیفه ی متصل کردن قسمت پشتی پنکه را به چرخ دنده بر عهده دارد.

قطعه سیزدهم پنکه- بلبرینگ  (bush bearing):

ساختار پنکه ها در انواع مختلف آن دارای چرخ دنده های مختلفی می باشند.که وجود این چرخ دنده های زیاد سبب می شود تا اصطکاک بالایی داشته باشند. و اینجاست که شما می توانید نقش بلبرینگ را در پنکه خود حس کنید. این قطعه در پنکه سبب می شود تا استفاده از چرخ دنده های زیاد در پنکه سبب نشود تا کارایی پنکه مختل شود.

قطعه چهاردهم پنکه- پیچ ثابت پیوند  (link fixing screw):

این پیچ در زیر دسته نوسان ساز قرار دارد و وظیفه ی آن محکم نگه داشتن دستگیره در سر جای خود می باشد.

قطعه چهاردهم پنکه- سوییچ  (switch):

نقش این قطعه در پنکه روشن و خاموش کردن پنکه می باشد. که در ابتدای امر شاید برای شما این تصور پیش بیاید که کار ساده ای است ولی از نظر سخت افزاری و مکانیکی یکی از قطعات پیچیده در پنکه می باشد این قسمت در انواع مختلف پنکه متفاوت است و شکل های مختلفی را می تواند به خود بگیرد.

قطعه پانزدهم پنکه- پین پیوت  (pivot pin):

این پین در واقع محور فن الکتریکی می باشد که در زمان چرخش پنکه آن را محکم سر جای خود قرار می دهد و در زمان روشن شدن پنکه و ایجاد نوسانات در آن پنکه را در سر جای خود محکم نگه می دارد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  راهنمای تعمیر اتو بخار دسینی Dessini/نمایندگی اتو بخار دسینی

قطعه شانزدهم پنکه- اهرم میل لنگ  (crank lever):

این قطعه در پنکه یکی از قطعات مهم در پنکه می باشد که باعث می شود تا پنکه به راحتی حرکت کند و کار خود را انجام دهد و کارایی مورد انتظار را برای ما فراهم کند.که هم نقش مهمی در حرکت رفت و برگشتی در زمان انتقال را برعهده دارد و هم نوسان پنکه را راحت تر می کند.

قطعه هفدهم پنکه- شبکه سیمی محافظ فن  (wire gaurd):

تمام سیم های داخلی پنکه بخصوص اتصالات پره های آن درون یک شبکه سیمی قرار دارد این شبکه دارای قسمت های مختلفی می باشد از جمله شامل قطعات داخلی و بیرونی می باشد و شما را در برابر حرکت خطرناک و سهمگین پره های پنکه ایمن نگه می دارد.

قطعه هجدهم-جلد یا کاور پایین(bottom cover):

این قسمت تمام قسمت های مهم موتور پنکه را در خود جای گذاشته شده است و سطحی برای چسباندن پایه های پلاستیکی می باشد.پنکه دیواری مدل 7020r

قطعه نوزدهم پنکه- پره پنکه  (fan blades):

پره های پنکه در پنکه نقش مهم و کلیدی را برعهده دارند بدین صورت که پنکه بدون پره های آن مانند یک موتور چرخان است هر پنکه از تعدادی پره تشکیل شده است که این پره پهن و دارای انحنا هستند و در کنار یکدیگر قرار می گیرند این پره ها در پنکه نقش کلیدی را برعهده دارند به این صورت که هوای تازه را تولید و به محیط اطراف خود منتقل می کنند. در برخی از انواع پنکه ها این پره ها از جنس پلاستیک بوده و در برخی دیگر از جنس آلومینیوم می باشد سرعت این پره در پنکه ها متفاوت است و معمولا تا ۴۰۰ دور در دقیقه به طور معمول می باشند. این پره ها برروی دوک اصلی در پنکه وصل شده اند.

قطعه بیستم پنکه- سیم برق و سیم کشی برق  (power cord, electric wiring):

سیم برق برا با اتصال دستگاه به برق خانگی مورد استفاده قرار می گیرد. اتصالات برق به طور کلی با ایجاد سیگنال های الکتریکی و انتقال آن ها به موتور پنکه باعث حرکت پره ها در هنگام روشن شدن پنکه می شوند.

قطعه بیست و یکم- موتور پنکه(motor fan):

قطعه اصلی در پنکه که باعث می شود قطعات مختلف آن به هم وصل شوند و پنکه کار کند موتور پنکه می باشد که از قسمت های مختلفی تشکیل شده است که شامل استاتور، سیم کشی برق ،روتور ها و … می باشد.

قطعه بیست و دوم- برد پنکه(board fan):

برد یک صفحه الکترونیکی می باشد که وظیفه  دارد تا بستر مناسبی را برای سیم کشی و اتصالات در پنکه فراهم کند و پشتیبانی فیزیکی در پنکه را هم انجام می دهد. این صفحه شامل دیودها ، خازن ها ، مقاومت ها و القاکننده ها و … می باشد و وظیفه ی آن اتصال قسمت ها و قطعات مختلف در پنکه می باشد.

در این مقاله تلاش شد تا شما را با قطعات مختلف پنکه آشنا کنیم تا بتوانید به راحتی در موقع خرابی پنکه آن را عیب یابی کنید و آن را تعمیر کنید. در صورت وجود هر گونه سوال در این زمینه می توانید با کارشناسان ما در ایبک امداد تماس بگیرید.

بررسی قسمت های مختلف پنکه

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

بررسی قسمت های مختلف پنکه

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا