مجله ساختمان

انواع میلگرد و کاربرد های آن | میلگرد چیست

میلگرد فولادی است که به منظور جبران استحکام کششی کم بتن ها در اسکلت های بتنی استفاده می شود و به صورت مفتولی است. مهمترین ویژگی های میلگرد به این شرح می باشد: ظاهر میلگرد، سطح مقطع، استحکام قطعه و مقاومت شکست، میزان شکل پذیری و کیفیت جوش پذیری. معمولاً از میله های فولادی برای تقویت سازه های بتنی و سنگی برای مقاومت در برابر نیروهای کششی استفاده می نمایند. بتن ذاتاً در برابر نیروهای فشاری مقاوم است، ولی نیروهای کششی اگر به آن وارد شود می توانند آن را بشکنند و از بین ببرند.

میلگرد به عنوان یک قطعه تقویت کننده برای بتن مورد استفاده قرار می گیرد، اگرچه انواع میلگردهای مسطح وجود دارد که عمدتاً برای تقویت سطح های بتنی افقی از جمله بزرگراه ها و قطعات تشکیل دهنده پل استفاده می شود.

دنده میلگردهای تقویت کننده برای چسبندگی بهتر بین بتن و فولاد تقویت کننده ساخته شده است. طراحی آج بر روی سطح میلگردها ویژگی های خاصی ندارد اما فاصله بین برجستگی ها و بلندی آج ها باید طبق استانداردهای روز دنیا باشد.

آج های ایجاد گشته بر روی سطح میلگردهای تقویت کننده فولادی بیشتر با به وجود آوردن سطح اصطکاک مورد نیاز، امکان ایجاد چسبندگی بیشتر در فولاد و بتن را تامین می کنند، اما همیشه این احتمال ممکن است که با اعمال کردن نیروی های کافی قوی از مکان خود خارج گردند.

انواع میلگرد با قطر کوچک حدود ۶ تا ۱۰ میلی متر را می توان به شکل شاخه ای و یا کلاف و قرقره ساخت. برای بهره مندی از این نوع میلگرد در هر کارگاهی باید از داخل قرقره یک تکه لوله فولادی عبور داده شود و میلگرد کشیده شود تا مستقیم خارج شود.

صافکاری مرحله آخر میلگردها با چکش چوبی بزرگی انجام می شود. استفاده نمودن از چکش های بزرگ آهنی موجب ایجاد فرورفتگی یا حالت هایی مانند دندان موش بر روی سطح میلگردها می شود و در نتیجه باعث کم شدن ظرفیت تحمل بار آنها می گردد.

میلگردهای ضخیم ترین که با قطر بالاتر در شاخه های با طول ۱۲ متر تولید می شود. هرچه میلگرد طولانی تر باشد، افت آن کمتر و حمل و نقل آن دشوارتر می شود. گاهی برای جا به جایی میلگرد های مدل ۱۲ متری آنها را به اجبار از وسط تا می کنند.

این باعث ایجاد تنش های پسماند در بخش خم کرده و ظرفیت حمل و نقل میلگردها در این مرحله کاهش می یابد. به این دلیل باید از این کار خودداری شود مگر اینکه قسمت تا شده بریده گردد و استفاده نشود.

فولاد های فراوری شده در ایران به چند دسته تقسیم می شود

فولاد های فراوری شده در ایران منطبق بر استاندارد های روسی به سه دسته تقسیم بندی می شود که در ادامه به صورت کامل شرح داده می شود.

فولاد A-1 از مدل های صاف می باشد و استحکام تسلیم و استحکام کششی (تنش شکست) این نوع به اندازه ۲۴۰۰ و ۳۶۰۰ کیلوگرم بر واحد سانتی متر مربع است.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  راهنمای خارج کردن کلید شکسته از داخل قفل

فولاد A-2 با استحکام تسلیم ۳۴۰۰ و استحکام کششی ۵۰۰۰ کیلوگرم بر واحد سانتی متر مربع می باشد که از مدل های آجدار است.

فولاد A-3 از مدل های آجدار میلگرد است با استحکام تسلیم ۴۰۰۰ و استحکام کششی ۶۰۰۰ کیلوگرم بر واحد سانتی متر می باشد.

با توجه به تنوعی که در قطر میلگرد وجود دارد، استانداردهای تعیین شده برای تولید هر نماینده ای نیز متفاوت است. در سیستم های روسی که در ریخته‌گری‌های آهن اصفهان استفاده می‌شود، میلگردهای تقویت‌کننده تا ۴۰ میلی‌متر قطر دارند.

کاربرد میلگرد

میلگرد در بتن چه کاربردی دارد

در اعضای بتن به شکل های متفاوتی از میلگرد ها استفاده می شود که در ادامه برخی از مهمترین کاربرد های آن را شرح داده ایم.

  1. میلگرد های راستا: برای اینکه استحکام کششی را در بتن افزایش دهند از این مدل استفاده می کنند.
  2. میلگرد های خاموت: برای این منظور که میلگرد های طولی به خاطر کمانش و تحمل کردن نیرو های برشی بیرون زدگی پیدا نکند و همچنین از توسعه ترک در انواع ستون ها جلوگیری می کند.
  3. میلگرد سنجاقی: برای این منظور که استحکام برش تقویت شود و در متصل شدن کامل دو نوع میلگرد خاموت و طولی باید از سنجاقی استفاده نمود.
  4. میلگرد خرک: برای اینکه درون قالب دو شبکه افقی و متوالی را با یک فاصله معینی کنار هم قرار دهید باید از میلگرد های خرک استفاده نمایید. از این نوع در بتن ریزی های فونداسیون و کف استفاده می شود. با توجه به این موضوع که در تهیه فونداسیون ها از مدل های خاموت استفاده نمی گردد برای اینکه آرماتور های پایه دار و آماتور های فوقانی را بهم ببندند از میلگرد های خرک استفاده می نمایند.
  5. میلگرد رکابی: در بتن ریزی های دیواری برای نگه داشتن انواع میلگرد های استفاده شده در طول یا عمود از این میلگرد رکابی استفاده می شود. در واقع اگر انتهای میلگرد های خاموت باز بمانند به آن مدل رکابی می گویند.
  6. میلگرد ادکا: برای مقاومت در برابر لنگرهای منفی در جایگاه تکیه گاه برای یک تیر جامد و علاوه بر مقاومت در برابر تنش برشی مورد استفاده قرار می گیرد. عملکرد میلگرد ادکا در حمل نیرو به این صورت می باشد که بخش پایینی آن وظیفه تحمل نمودن کشش به وجود آمده از خمش را بر عهده دارد و بخش های انتهایی آن عمدتاً وظیفه مشابه را عهده دار هستند. و بخش مایل میلگرد ادکا وظیفه پشتیبانی کشش به وجود آمده از برش را نیز عهده دار می باشند.

کاربردهای میلگرد در صنعت ساختمان

دیگر کاربرد های میلگرد

در ادامه مقاله انواع مختلف میلگرد را از نگاهی دیگر برای شما توضیح داده ایم برای آشنایی بیشتر با کاربرد میلگرد ادامه مقاله را مطالعه کنید:

  • انواع میلگرد اروپایی: این نوع از میلگردها به طور معمول از ماده ای به نام منگنز تولید می شوند و برترین ویژگی این نوع از میلگرد قابلیت خم شدن آن می باشد. میلگرد اروپایی در مناطقی که در معرض شرایط آب و هوایی بد مثل زلزله، طوفان های شدید یا گردباد های زیاد هستند به هیچ عنوان مناسب نمی باشد. با این وجود، آنها می توانند بسیار به صرفه برای استفاده در ساختمان سازی باشند.
  • انواع میلگرد فولاد پر کربن: این مدل از میلگرد که معروف به میلگرد مشکی نیز است، گزینه ای مناسب برای شهر هایی با آب و هوایی مرطوب می باشد. به صورت کلی میلگرد نوع کربن فولادی یکی از برترین کیفیت ها برای ساخت است.
  • انواع میلگرد مدل فایبر گلاس پلیمری: این مدل از میلگرد به علت استحکام در برابر اتفاقات زنگ زدگی، واکنش های شیمیایی سولفات ها و کلریدها در کار های متفاوتی استفاده می نمایند.
  • میلگرد مدل اپوکسی دار: این مدل از میلگرد قیمت بیشتری نسبت به انواع دیگر دارد و در منطقه هایی که با آب ید دار در تماس هستند و یا خطر خوردگی وجود دارد استفاده می شود. تنها ایراد این نوع این می باشد که پوششی از جنس اپوکسی دارد که می تواند خیلی نازک باشد. به همین دلیل بهتر می باشد این نوع میلگرد را از مراکز معتبر خریداری کنید.
  • میلگرد مدل گالوانیزه: باید گفت که میلگردهای گالوانیزه چهل برابر میلگردهای فولادی فول کربن در برابر خوردگی مقاوم هستند و به همین علت قیمت آنها بالاتر است.
  • میلگرد مدل فولادی ضد زنگ: میلگردهای استنلس استیل گران قیمت ترین میلگردهای موجود در بازار کشور ایران هستند و دارای مقاومت خوردگی ۱۵۰۰ برابری هستند. به همین دلیل استفاده از این میلگرد ها در تمامی مورد ها به جز موارد استثنایی پرهزینه می باشد. این مدل از میلگرد در شبکه ها، آرماتورها، تکیه گاه ها و حتی آهنگری کاربرد فراوانی دارد.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  انواع حفاظ پنجره برای امنیت خانه

میلگرد های آج دار چه کاربرد هایی دارد

  • موارد استفاده از این نوع میلگرد ها در تمامی سازه های بتنی مثل انواع پل ها، ساخت ایستگاه های مخصوص اتوبوس BRT، ساخت ساختمان ها و همچنین ساخت برج ها.
  • در انواع سازه های فولادی برای مقاوم سازی سازه این سازه ها در برابر زمین لرزه های شدید و سایر موارد مشابه از این میلگرد استفاده می شود.
  • اصلی ترین کاربرد میلگرد های مدل آجدار ساخت بتن های مسلح می باشد. بتن دارای استحکام کششی پایینی است، بنابراین این ضعف باید با استفاده از مصالح دیگر برطرف شود. میلگرد های آجدار به عنوان یکی از بهترین انتخاب ها برای تقویت بتن مورد استفاده قرار می گیرد و از خراب شدن آن در کوتاه مدت پیشگیری می کند.

کاربرد های میلگرد های ساده چیست

  • از این میلگرد ها در اتصالات ساختمانی استفاده می شود.
  • برای ساخت انواع اتصالات صنعتی از میلگرد ساده استفاده می شود.
  • در صنعت خودروسازی برای تولید قطعات استفاده می گردد.
  • در بزرگراه ها و جاده ها برای اتصالات زیربنایی استفاده می شود.
  • در مواقعی که در سازه ها به یک روکش فلزی نازک و سبک احتیاج دارید از این میلگرد استفاده می شود.

نتیجه گیری

همانطور که در کل مقاله ذکر کردیم در صنایع و همچنین ساختمان سازی میلگرد کاربرد های زیادی را دارد. از هر مدل میلگرد در صنعت خاصی استفاده می شود و کاربرد هر کدام با دیگری متفاوت است. همچنین قیمت خرید انواع مختلف میلگرد نیز با یکدیگر متفاوت می باشد که باید با توجه به سازه ای که دارید بهترین مورد را انتخاب کرده و از هزینه های اضافی پیشگیری نمایید.

تفاوت انواع میلگرد

امتیاز سردبیر

مجموع امتیازات

در این مقاله در رابطه با انواع میلگرد و کاربرد های آن ها توضیحاتی را شرح داده ایم.

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا