مجله ساختمان

فرش وینتیج چیست؟ | انواع فرش وینتیج

امروزه نحوه طراحی دکوراسیون داخلی تغییرات بسیار زیادی کرده است. یکی از دگرگونی‌ها و تغییراتی که می‌توان آن را مشاهده کرد، تمایل به قدیمی کردن عناصر و کهنه نگاری و به دنبال آنها سبک دکوراسیون داخلی می‌باشد. این تمایل در بخش‌های مختلف منزل و همه وسایل قابل مشاهده است که می‌توان به انتخاب فرش‌های وینتیج یا فرش‌های کهنه کاری شده اشاره نمود. فرش وینتیج و یا کهنه نما دارای مدل‌های مختلفی است که در ادامه آنها را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

فرش وینتیج چیست؟

به صورت کلی وینتیج را می‌توان به عناصر و وسایلی نسبت داد که نوعی عتیقه هستند و در نتیجه قدمت آنها زیاد است. به همین علت نیز این مدل‌ها می‌توانند تأثیر زیادی در قدیمی نشان دادن و کهنه نگاری فضای داخل منزل داشته باشند.

فرش وینتیج دارای تار و پودهای کهنه و از بین رفته‌ای است که یا به مرور زمان به این صورت درآمده‌اند و یا با استفاده از راهکارهایی مانند سنگ شور کردن به شکل قدیمی و کهنه درآمده‌اند. امروزه فرش وینتج در بازار فرش حرف اول را می‌زند و به همین علت فروش بسیار زیادی دارد. به طور کلی واژه وینتج به معنی قدیمی می‌باشد.

انواع فرش وینتیج

به صورت کلی فرش وینتیج که در بازار وجود دارد، می‌تواند در دو بسته‌بندی فرش وینتیج ماشینی و فرش دستباف قرار بگیرند، که هر کدام از آنها دارای ویژگی‌های خاص خود هستند و با شرایط افراد در مورد نحوه استفاده‌شان متفاوت است و با توجه به نیاز خود انتخاب می‌کنند.

فرش وینتیج دست بافت ‌فرش‌هایی می‌باشند که خود با گذشت زمان دچار تغییرات شده و ظاهر تار و پود آنها به صورت کهنه و از بین رفته در آمده است. همچنین می‌توان مدل‌هایی را نیز پیدا نمود که با دقت و احتیاط بدون اینکه به بافت فرش آسیبی برسد، به مدل وینتج یا همان کهنه نما تبدیل شده‌اند.

در برابر فرش وینتیج ماشینی مدل‌هایی می‌باشند که به مرور زمان خودشان قدیمی نشده‌اند و تار و پود آنها به صورت کهنه و از بین رفته در نیامده است، بلکه با استفاده از راهکارهای گوناگونی مثل سنگ شور کردن، استفاده از روش نخ‌نما شدن، استفاده از رنگ‌های کمرنگ در هنگام بافت و… در هنگام ساخت و تولید به شکل کهنه نما در می‌آیند.

معمولا فرش‌هایی که پاخور بیشتری داشته و قدیمی‌تر هستند و به آنها نور بیشتری خورده است، ارزش و قیمت بیشتری دارند. این موضوع در مورد فرش‌های وینتیج نیز صدق می‌کند. به همین علت معمولاً قیمت فرش دست بافت وینتج در مقایسه با انواع ماشینی به مراتب بیشتر است.

فرش وینتیج

روش‌های کهنه کردن فرش

برای کهنه نما کردن فرش راهکارهای گوناگونی وجود دارد، اما یکی از روش‌های رایج این است که نخ‌های فرش کوتاه شده و پرزهای آن گرفته می‌شود. پس از آن فرش با استفاده از ماده شیمیایی به اسم کلسیم هیپوکلریت ساخته می‌شود و یا به بیان دیگر دوا شور می‌شود.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  روش ساخت رنگ ساختمان استخوانی

انجام دادن این کار موجب رنگ پریدگی فرش می‌شود. البته باید دقت نمود که استفاده از این شیمیایی تا موقعی انجام می‌شود که آسیبی به فرش نرسد. این فرایند معمولاً با پهن شدن در برابر نور خورشید و سایش سطح و… تکمیل می‌گردد.

در آخر فرش دوباره دواشور شده و رنگ آمیزی می‌شود تا رنگ و طرح ماندگارتر شود. به طور معمول تکرار کار رنگ آمیزی موجب می‌شود که نقش و رنگ فرش به صورت یک دست به نظر نیاید.

به جز این راهکار راهکارهای قدیمی‌تر و سنتی‌تر و همچنین زمان برتری هم وجود دارند که می‌توانند فرش وینتج را به صورت کهنه نما در آورند که عبارت هستند از:

  • پهن کردن فرش در محیط‌های عمومی مانند کوچه و بازار برای پاخور شدن و عبور و مرور بیشتر
  • پهن کردن فرش‌ها در زیر نور مستقیم خورشید برای رنگ پریده شدن آن
  • شستن فرش با آب، چوبک و خاکستر

در چه سبک دکوراسیونی از فرش وینتیج استفاده می‌شود؟

برای استفاده از این نوع فرش‌ها در دکوراسیون داخلی محدودیت‌های خیلی مشخصی وجود ندارد. چون تنوع رنگ و طرح‌های فرش وینتیجی که در بازار وجود دارد به افراد این امکان را خواهد داد که با توجه به سبک دکوراسیون منزل خود یکی از انواع آنها را مورد استفاده قرار دهند.

برای نمونه چنانچه دکوراسیون مدرن به کار رفته شده است، می‌توان از فرش وینتجی استفاده نمود که دارای رنگ‌های خنثی بوده و ساده‌تر هستند، مانند فرش وینتج طوسی یا فرش وینتج کرمی.

اگر می‌خواهید در طراحی دکوراسیون کلاسیک از فرش وینتیج استفاده نمایید، می‌توانید مدل‌هایی که دارای نقش و طرح بیشتری هستند و یا دارای رنگ‌های برجسته‌تری هستند، استفاده نمایید. با توجه به توضیحاتی که گفته شد، می‌توان از فرش وینتیج در سبک‌های مختلف استفاده نمود.

خصوصیات فرش وینتیج

از وقتی که بافت و تولید فرش در کشور رونق پیدا کرده است، مدل‌های گوناگونی در بازار عرضه شده‌اند. چندین سال است که کارخانه‌ها فرش‌های فانتزی تولید می‌کنند که یکی از فرش‌های محبوب و پرطرفدار، فرش وینتج است که دارای ویژگی‌های خاصی می‌باشد که عبارت هستند از:

  • جنس نخ: فرش وینتیج دارای ابریشم مصنوعی می‌باشد. این نخ‌ها برای بافت فرش‌های مدرن در کارخانه‌ها استفاده می‌شوند. به علت استفاده از پلی‌ستر یا همان ابریشم، وزن فرش وینتیج نسبت به فرش‌های دیگر سبک‌تر است. همین وزن کم را می‌توان یکی از مزیت‌های فرش وینتیج دانست. بهتر است بدانید که استفاده از این نخ‌ها موجب می‌شود که فرش پرز نداشته باشد و یا حداقل پرز آن بسیار کم باشد.
  • طرح فرش: طرح و رنگ فرش‌های وینتج بسیار متنوع و خاص هستند و افراد می‌توانند با انواع دکوراسیون داخلی خود آنها را ست کنند. در واقع از مزیت‌های مهم فرش وینتیج تنوع زیاد آنها است که می‌توان با هر سلیقه‌ای آنها را هماهنگ کرد. طول عمر این نوع از فرش‌ها بسیار زیاد است و می‌توان چندین سال از آنها استفاده نمود.
  • قیمت فرش: قیمت فرش‌های مدرن و فانتزی نسبت به فرش‌های سنتی کمتر است البته جنس نخ ابعاد فرش و میزان تراکم در قیمت نهایی آنها موثر هستند اما فرش وینتیج با توجه به ظاهر جذاب، ارزشمند بودن  و محکم بودن دارای قیمت بیشتری می‌باشد.
  • تراکم فرش وینتیج: این نوع فرش‌ها مثل فرش‌های دیگر در ابعاد استاندارد تولید می‌گردند و می‌توان آنها را در ابعاد ۱۲ متری و ۹ متری خریداری نمود. تراکم آنها مثل فرش‌های دیگر است و همان خصوصیاتی که در فرش‌های دیگر وجود دارد را می‌توان در فرش وینتیج نیز یافت. چون عمل کهنه نمایی برای این نوع فرش‌ها پس از بافت انجام می‌شود.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  ارتفاع مناسب پریز برق چقدر است | راهنمای جامع استانداردهای نصب کلید و پریز

مزایا و معایب فرش وینتیج

وقتی که در دکوراسیون منزل از فرش وینتج استفاده می‌شود، مزایای زیادی به همراه خواهد داشت. برای نمونه این نوع از فرش‌ها فقط به کشور ما اختصاص ندارند و افراد می‌توانند حتی در کشورهای اروپایی نیز از آنها استفاده کنند. چون این نوع فرش‌ها در کشورهای دیگر نیز بسیار محبوب می‌باشند.

از مزایای دیگر فرش وینتیج می‌توان به شباهت این نوع از فرش‌ها به فرش‌های دست بافت قدیمی که بسیاری از مادربزرگ‌ها در منزلشان داشته‌اند، اشاره نمود. به صورت طبیعی استفاده از فرش وینتیج در دکوراسیون منزل موجب می‌شود که اصالت دکوراسیون افزایش پیدا کند و آن را آنتیک‌تر و با ارزش‌تر جلوه دهد.

درست است که فرش وینتیج را می‌توان در دکوراسیون داخلی به عنوان عنصر و المان پیشروی مد و ترند دانست، ولی با توجه به اینکه خاصیت اصلی این فرش کهنه نمایی و کهنگی است، می‌توان با اطمینان گفت که فرش‌های وینتیج هیچ موقع از مد نمی‌افتند.

از مزایا و قابلیت‌های دیگر فرش وینتیج می‌توان به این مورد اشاره کرد که استفاده از آنها در فضاهای گوناگون از منزل ممکن خواهد بود. هم می‌توان هم در اتاق نشیمن، هم در اتاق پذیرایی و هم در اتاق خواب از فرش‌های وینتیج استفاده نمود. در آخر بهتر است، بدانید که استفاده از این گونه فرش‌ها همانطور که قبلاً گفته شد، می‌تواند در انواع سبک‌های دکوراسیونی انجام شود و محدودیت چندانی نخواهد داشت.

اگر بخواهیم در مورد معایب فرش وینتج صادقانه صحبت کنیم، باید بگوییم که به صورت کلی یکی از معایب این نوع از فرش‌ها قیمت زیادی دارند. چون همانطور که قبلاً گفته شد، فرش‌های دست بافت با گذشت زمان کهنه شده و این مورد موجب می‌شود که ارزش آنها بسیار بیشتر باشد.

همچنین استفاده از فرش وینتیج برای کسانی که می‌خواهند دکوراسیون پرطراوت‌تر و تر و تازه‌تری داشته باشند و یا فرش‌هایی را می‌پسندند که نقش‌های خیره کننده و جذابی دارند که موجب می‌شود دکوراسیون منزل آنها تحت تأثیر قرار بگیرد، انتخاب مناسبی نخواهد بود و جذابیت چندانی نخواهد داشت.

با توجه به اینکه روی فرش کهنه نما و فرش وینتج  عملیات شیمیایی و پاخوری انجام می‌شود، نیاز به مراقبت بیشتری خواهد داشت و نمی‌توان مانند فرش‌های معمولی با آنها رفتار کرد.

فرش وینتیج

سخن تکمیلی

فرش کهنه نما یا فرش وینتج آن دسته از فرش‌هایی می‌باشند که با اصالت بوده و سبک قدیمی دارند. می‌توان آنها را در انواع دکوراسیون‌های گوناگون استفاده نمود و به راحتی هماهنگی آنها را انجام داد. امروزه این فرش‌ها دارای طرفداران زیادی هستند که با استفاده از فرش وینتج به دنبال سبک جدید و مدرن در فضای خانه خود می‌باشند.

به همین علت در این مطلب انواع فرش وینتیج و ویژگی‌ها و خصوصیاتی که دارند را به صورت کامل مورد بررسی قرار دادیم تا با مطالعه آن در مورد فرش وینتیج اطلاعات و آگاهی کافی پیدا کرده و کاربردهای این نوع از فرش‌ها را بدانید.

فرش وینتیج چیست؟ | انواع فرش وینتیج

امتیاز سردبیر

مجموع امتیازات

انواع فرش وینتیج و کاربرد آنها

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا