تعمیرات سرمایش گرمایش

ترموستات چیست؟ | بررسی انواع مختلف ترموستات

ترموستات به عبارتی مغز سیستم سرمایش و گرمایش منازل شما می باشد. وظیفه ترموستات کنترل مناسب درجه حرارت در قسمت های مختلف خانه می باشد. ترموستات می تواند محیطی مطلوب و امن برای راحتی و آسایش شما فراهم کند. ترموستات های متنوعی در بازار موجود می باشد که ما در این مقاله از ایبک امداد، قصد داریم به این موضوع که ترموستات چیست؟ و بررسی انواع مختلف ترموستات بپردازیم:

ترموستات یا دماپا چیست؟

ترموستات دستگاه کنترل کننده تنظیم دمای محیط بسته است. ترموستات ها الکتریکی و خودکار هستند.

  • ترموستات قطعه ای می باشد که در انواع دستگاه های سرد کننده یا گرم کننده مورد استفاده قرار می گیرد تا دمای تنظیم شده در یک محدوده را بصورت ثابت نگه دارد. ترموستات با به موقع قطع و وصل کردن دما در دستگاه این کار را انجام می دهد.
  • ترموستات زمانی که به دمای تنظیم شده رسید، برق دستگاه را قطع کرده و زمانی که دما افت کرد و حدود ۳ تا ۵ درجه پایین تر رفت مجدداً برق مدار را وصل کرده و دستگاه را روشن خواهد کرد.
  • وظیفه اصلی ترموستات ثابت نگه داشتن دما می باشد و اهمیت بسزایی در افزایش یا کاهش دما در عملکرد وسیله گرمایشی یا سرمایشی دارد.
  • در ترموستات انواع سنسور جهت سنجش و تنظیم دما استفاده می شوند.
  • وقتی دستگاه به دمای تعیین شده رسید، ترموستات وارد عمل شده و آنرا خاموش می کند.
  • سردتر یا گرم تر شدن موجب این می شود که ترموستات دوباره عمل کرده و مدار را به دمای تنظیم شده راه اندازی کند.
  • با پیشرفت کردن تکنولوژی انواع بسیار زیاد و مختلف ترموستات به بازار عرضه شده که هر یک دارای ویژگی های زیادی می باشد.

حال اگر ترموستات نباشد در عملکرد دستگاه چه اتفاقی می افتد؟ در این مقاله علاوه بر مزیت های استفاده از ترموستات به معرفی انواع مختلف این قطعه می پردازیم.

اساس کار ترموستات

ابتدا باید یادآوری کنیم که دماسنج یا ترمومتر وسیله ای است که دما را اندازه گیری می کند و تفاوت زیادی با ترموستات دارد. ولی ترموستات قطعه ای می باشد که دمای تنظیم شده را بصورت ثابت نگه می دارد.

  • انبساط مواد به علت افزایش دما پایه اساس کار ترموستات می باشد. بعضی از انواع ترموستات ها به دلیل انقباض و انبساط قطعات به علت پایین و بالا آمدن دما مدار الکتریکی را به موقع قطع و وصل خواهند کرد.
  • بخش منقبض یا منبسط شونده ترموستات معمولاً از جنس گاز یا فلز می باشند که دارای معایب و مزایای بسیاری هستند.
  • ترموستات ها بطور اتوماتیک مدار الکتریکی را وصل یا قطع می کنند که می توان گفت با توجه به کارکرد ترموستات، از این وسیله جهت صرفه جویی بیشتر در مصرف انرژی استفاده می شود.
  • از طریق ترموستات سیگنال های الکتریکی تولید می شود.
  • می توان گفت ترموستات ها یک وسیله خودکار کنترل کننده الکتریکی می باشند.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  دفترچه راهنمای پکیج ایران رادیاتور و مشخصات فنی آن

ترموستات

انواع ترموستات های حرارتی

ترموستات زمان روشن و خاموش کردن دستگاه را می تواند بر اساس، تغییر کردن حجم قطعات تشخیص دهد که جنس قطعات متفاوت است. پس متوجه می شوید که انواع مختلفی از ترموستات ها موجود می باشند. در این بخش انواع مختلف ترموستات بر اساس کاربرد و ویژگی‌ های آنها را معرفی می کنیم و سپس شما را با انواع دیگر ترموستات ها بر حسب نحوه عملکرد و نوع تجهیزات آنها آشنا می کنیم.

ویژگی های تعیین انواع ترموستات

ترموستات ها را به دلیل ویژگی هایشان می توان در دسته های مختلفی بررسی کرد به اینصورت که آنها را بر اساس نحوه کارکرد، نوع سنسور، حرارت و محل نصب در دسته های مختلف قرار داده اند.

  • انواع مختلف از نظر نصب و محل قرار گیری ترموستات: ترموستات های کانالی، ترموستات های جداری، ترموستات های مستغرق و ترموستات های اتاقی
  • انواع مختلف از نظر عملکرد ترموستات: ترموستات تدریجی و ترموستات های قطعی و وصلی
  • انواع مختلف از نظر کنترل دما: ترموستات برودتی و ترموستات های حرارتی
  • انواع مختلف ترموستات از نظر رده و رنج: ترموستات های بالای صفر و ترموستات های زیر صفر
  • انواع مختلف ترموستات از نظر دفعات کارکرد: پله ای، دو مرحله‌ ای و تک مرحله‌ ای
  • انواع مختلف از نظر سنسور کاربردی ترموستات: دیافراگمی، رئوسا و فانوسه ای
  • انواع مختلف ترموستات از نظر فصل کاربرد: ترموستات مناسب فصل زمستان، دو فصلی و فصل تابستان

ترموستات های الکترومکانیکی

همانگونه که از نام آن پیدا است این ترموستات با استفاده از یک سری یک حسگر حرارتی به واسطه رابط های مکانیکی متصل به میکروسوئیچ می باشد.

  •  وظیفه قطع و وصل کردن مدار الکتریکی را دارد. عمر این ترموستات بسیار طولانی بوده و کاربردی می باشد.
  • عملکرد این نوع ترموستات با دو نوع حسگر دما حمایت می شود. عملکرد ترموستات الکترومکانیکی بر اساس انبساط مایع می باشد.
  • این سیستم حرارتی به نام ترموستات مویین شناخته شده و شامل قطعات حسگر یا سنسور، دیافراگم و لوله مویین می شود.
  • عملکرد سنسور بصورتی طراحی شده است که با بالا رفتن دمای سنسور، مایع بواسطه لوله مویین هدایت می شود به داخل دیافراگم و عمل انبساط آغاز می شود.
  • این انبساط باعث می شود کلید فنری فعال شده و قدرت بسته یا باز کردن مدار را داشته باشد.

ترموستات بایتمال

نوع دیگری از ترموستات الکترومکانیکی به واسطه انبساط فلز عملیات خود را شروع می کند، که به این ترموستات بایمتال می گویند. این حالت مستقیماً انبساط فلز صورت گرفته و عملکرد کلید فنری شروع می شود.

ترموستات های الکترونیکی

همانگونه که اشاره کردیم کنترل کننده های دما به شکل خودکار در وسیله های مختلف ترموستات نام دارند. ترموستات الکتریکی وظیفه دارد، دستور هایی که از یک جریان الکترونیکی یا سنسورهای دمایی گرفته است را به یک رله مینیاتوری به درستی انتقال داده و باعث قطع و وصل شدن جریان الکتریکی در دمای مشخصی شود.

ترموستات آنالوگ

این نوع ترموستات عملکرد بسیار ساده ای داشته و دارای قیمت مناسبی هم می باشد. در این ترموستات ها سنسورهای دیافراگمی استفاده شده است تا عمر مفید آن بالاتر رود. ترموستات به وسیله ولوم، قابل کنترل هستند که به دلیل استفاده ساده، گزینه بسیار خوبی می باشد.

ترموستات های هوشمند

جدیدترین نوع، ترموستات های هوشمند می باشند و ویژگی های جدیدی دارند که باعث شده بتوان از آنها در وسایل خاصی استفاده کرد. ویژگی هایی مانند کنترل از راه دور به واسطه گوشی موبایل، متصل شدن به وای فای و….. فقط بخشی از امکانات ترموستات هوشمند است.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  آموزش روش نصب و جابجایی رادیاتور شوفاژ

ترموستات دانفوس

این ترموستات دارای منوی ساده، برنامه های پیش فرض، نمایشگر و…که استفاده را بسیار آسان کرده است. این محصولات در انواع مختلف موجود می باشند. داشتن رله هایی با آمپر بالا از مزایای مهم و اصلی آنها است.

ترموستات های هانیول

این ترموستات دیجیتالی است که می توانید در تمام چهار فصل از آن استفاده کنید.

  1. این ترموستات دارای قابلیت نصب بسیار آسانی می باشد.
  2. این ترموستات بیشتر در فن کوئل، گرمایش از کف، سیستم پکیج و …. بکار گرفته می شود.

ترموستات های دیجیتالی

ترموستات های دیجیتالی برنامه ریزی شده می باشد به اینصورت که با یک برنامه مشخص خاموش و روشن شدن، دستگاه های وابسته به ترموستات را در یک وسیله مانند، فن کویل را می توان به مدت یک هفته تنظیم کرد. بعضی اوقات دلیل خاموشی ناگهانی آبگرمکن برقی، تنظیمات ترموستات دیجیتال در یک زمان خاصی می باشد.

کاربرد ترموستات

ترموستات ها از نظر عملکرد یک تنظیم کننده درجه حرارت جامدات، مایعات و گازها در دستگاههای گرمایشی و سرمایشی می باشند. این ویژگی کاربرد انواع ترموستات را در وسایل افزایش داده است.  ترموستات ها در موارد زیر استفاده می شوند:

  1. استفاده از ترموستات در صنعت: انواع ترموستات ها در تجهیزات دیگ های بخار، اتوکلاو ها، گرم خانه، انواع کوره و گلخانه ها استفاده می شوند.
  2. به کارگیری ترموستات در ساختمان: در تاسیسات ساختمانی، هواساز، فن کوئل، چیلر، شوفاژ خانه های مرکزی و سیستم های تهویه استفاده می شود.
  3. استفاده از ترموستات در لوازم های خانگی: در ساخت لوازم خانگی مانند سماور برقی، آبگرمکن برقی و گازی، یخچال، سرخ کن ها، ماشین های ظرفشویی، ماشین لباسشویی و  تمامی لوازم های برقی خانگی استفاده می شود.

در ادامه دو نوع ترموستات را به شما معرفی می کنیم که در وسایل مختلف کاربرد دارد:

عملکرد ترموستات ماشین

ترموستات در عملکرد خودرو نقش بسیار مهمی دارد. نوع کارکرد ترموستات در ماشین به اینصورت است، که میان رادیاتور خودرو و موتور قرار گرفته است و وظیفه آن ثابت نگه داشتن حرارت موتور، نزدیک به دمای مناسبی که مشخص شده است می باشد.

ترموستات یخچال چگونه عمل می کند؟

کنترل دما و کارکرد صحیح یخچال و فریزر توسط ترموستات انجام می شود. یک دمای مناسب و سازگار با محیط و فصل در یخچال و فریزر تا حد بسیار زیادی به عملکرد درست و مناسب ترموستات یخچال و فریزر بستگی  خواهد داشت. زمانی که ترموستات مناسب و صحیح عمل می کند شما می توانید از لوازم خانگی یا خودرو خود استفاده بهینه ای داشته باشید.

ترموستات

نتیجه گیری

در این مقاله از ایبک امداد، به این سوال که ترموستات چیست؟ و بررسی انواع مختلف ترموستات، پاسخ دادیم. ترموستات یکی از قطعات اصلی و مهم وسایل سرمایشی و گرمایشی است که کاربرد بسیار زیادی دارد. ترموستات انواع بسیار زیادی دارد که در این مقاله آنها را بررسی کردیم. شما می توانید سوالات خود را در زمینه ترموستات با واحد پشتیبانی ایبک امداد مطرح کنید تا کارشناسان ما در کوتاه ترین زمان پاسخگوی سوالات شما باشند.

ترموستات چیست؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

ترموستات های الکترومکانیکی

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا