درباره انواع شومینه در دکوراسیون داخلی منزل

سیستمهای گرمایشی مختلفی مثل سیستم گرمایشی از کف، بخاری و شوفاژ میتواند گرمای لازم را به محیط زندگی شما ببخشد ولی هیچ کدام از اینها نمیتواند جای یک شومینه زیبا و کلاسیک را در خانه بگیرد. شومینه نه تنها سیستم گرمایشی با ضریب گرمایشی بالایی است بلکه یک سیستم گرمایشی شیک و محبوب هم میباشد. در این مقاله از ایبک شما را با انواع شومینهها و نقش شومینه در دکوراسیون داخلی خانه آشنا خواهیم کرد.
شومینه چیست؟
شومینهها از گذشتههای بسیار دور جزو وسایل گرمایشی جذاب بودند و نه تنها فضای خانه را به خوبی گرم میکنند، بلکه یک دکوراتیو زیبا هم برای فضای اتاق محسوب میشوند. امروزه به دکوراسیونهای داخلی اهمیت ویژهای داده میشود به همین دلیل معماران و طراحان برای تزیین دیوار از ایدههای جدید شومینه استفاده میکنند. تعبیه یک شومینه زیبا در طراحی اتاق نشیمن جزو ایدههای قدیمی است که امروزه هم جایگاه خود را به خوبی حفظ کرده و مورد استقبال طراحان است.
شومینهها در مدلها و طرحهای مختلفی ساخته شده و برای ساخت آن از مصالح متفاوتی استفاده میکنند. شومینه های قدیمی با سوختن زغال و چوب کار کرده و فضا را آلوده میکردند و همچنین دود ناشی از سوختن زغال و چوب باعث میشد دیوارها و سقف سیاه شود ولی شومینههای امروزی فضایی پاک و ایمن به وجود میآورد و حتی گاهی باعث صرفهجویی در انرژی هم میشود.
انواع شومینهها بر اساس نوع سوخت
با افزایش آپارتمان نشینی و پیشرفت تکنولوژی، در شومینهها هم تغییرات و تحول چشمگیری ایجاد شده است. به طور کلی میتوان شومینهها را به دو دسته مدرن و سنتی تقسیم کرد. شومینههای دیواری که با سوختن چوب کار میکنند جزو شومینههای سنتی محسوب میشوند ولی شومینههایی که در ادامه میخواهیم شما را با آن آشنا کنیم جزو شومینههای مدرن هستند که تغییرات و اصلاحاتی در آنها اعمال شده است. حتماً میدانید که شومینه یک وسیله گرمایشی بوده که در عین تزیینی بودن، گاهی بسیار خطرآفرین است پس در هنگام استفاده از شومینه حتماً باید به نکات ایمنی توجه کنید.
در ادامه شما را با انواع شومینهها بر اساس نوع سوخت آشنا میکنیم:
۱- شومینههای چوبی
میتوان گفت اولین نمونههای شومینه، شومینههای چوبی بودند که معمولاً در هوای باز از آنها استفاده میشد و در صورت استفاده در محیط بسته، باید حتماً هوا هم در محیط جریان داشته باشد. این شومینه سنتی، احتمال دارد مقدار دی اکسید فضا را به فرد انتقال داده و امنیت اشخاص مختل شود. پس تأکید میکنیم که اگر از این شومینه استفاده میکنید حتماً باید در محیط هوا گردش کند. شومینههای چوبی حجم زیادی از خاکستر و دوده تولید میکنند که محبوب نیست و بهتر است به طور مداوم از آنها استفاده نشود.
۲- شومینههای برقی
با پیشرفت علم و تکنولوژی، شومینههای جدید با سوختی متفاوت به بازار وارد شد که با هیزمهای مصنوعی یا نیروی الکتریکی کار میکند. این شومینههای الکتریکی یا برقی به سرعت توانست جای خود را بین افراد باز کرده و جزو شومینههای محبوب شود. شومینههای برقی به وسیله برق، فنرهای داخلی را گرم کرده و تولید گرما و حرارت میکند. شعلههایی که در این شومینه ایجاد میشود، ساختگی میباشد. در اصل این شعلهها مانند شعلههای واقعی دیده میشوند و احساسی هم مشابه با شعلههای واقعی در افراد ایجاد میکنند.
شومینههای برقی را به راحتی میتوان تنظیم کرد. اگر گرما در محیط زیاد شود، شومینه برقی با کنترل میزان حرارت و یا خاموش کردن، باعث تعادل دمای محیط میشود و البته این در حالی بوده که شعلههای ساختگی همچنان باقی میمانند. این شومینهها کنترل از راه دور داشته که با آن میتوانید شومینه را خاموش و روشن کرده و یا حرارت آن را کنترل کنید.
در بین انواع شومینهها، شومینه برقی مقرون به صرفهترین مورد است و یکی از مزیتهای آن هم این است که نیازی به نگهداری و تعمیرات معمول مثل بازرسی خط گاز، تمیز کردن دودکش و یا بریدن چوب ندارد و این باعث شده بین افراد محبوبیت زیادی پیدا کند.
۳- شومینههای گازی
یکی دیگر از شومینههای مدرن، نوع گازی آن است زیرا سوخت آن صنعتی و بدون آلاینده است. با گسترش پیدا کردن آپارتمان نشینی، این شومینهها مورد استقبال زیادی قرار گرفته است. در این شومینه برای ایجاد گرما به جای سوختن چوب، از انرژی گاز استفاده میشود. در اصل این گزینه میتواند گزینه خوبی برای شومینههای چوب سوز باشد. این شومینه گرمای زیادی تولید کرده و میتوان گفت گرمای آن از شومینه چوبی هم بیشتر است و نسبت به شومینههای دیگر مقرون به صرفه است.
۴- شومینههای اتانولی
این شومینه الکلی از یونیتی استیل درست شده و از یک سینی مشعل، یک پوسته یا پوشش و یک صفحه محافظ تشکیل شده است. این شومینهها به علت احتراق محصولات الکلی، فقط بخار، دی اکسید کربن و گرما تولید میکنند و احتیاجی هم به دودکش و تهویه ندارند. گرمای تولید شده توسط این شومینهها مانند هیزمی و گاز سوز نبود ه و با محیط زیست سازگارتر هستند.
۵- شومینه ژل سوز
یک نوع دیگر از شومینههای مدرن، شومینههای ژل سوز هستند که کمتر از شومینههای گازسوز و برقی رایج اند دلیل آن هم بازدهی حرارتی کمتر آنها میباشد. ولی این شومینهها مزایای زیادی هم دارند که مهمترین آن سهولت نصب است. شومینه برای سوخت از ژل استفاده میکند و نیازی هم به سیم برق، لولهها خطوط و هواکش ندارد. بعضیها تصور میکنند که شعلههای شومینههای ژل سوز واقعی نیست ولی اینطور نبوده و شعلههای این شومینه کاملاً واقعی هستند. ترکیب شعله و نوع سوخت باعث میشود گرمای کمی از آن خارج بشود. در اصل نمیتوان به این شومینه به عنوان یک منبع اصلی حرارت نگاه کرد و علاوه بر این، قوطیهای سوخت ژلی، که برای این شومینه مورد استفاده قرار میگیرد، کمی گران است.
انواع شومینهها بر اساس نوع مصالح
شومینهها هم مثل محصولات دیگر از جنسهای مختلفی درست شدهاند که در ادامه شما را با مدلهای مختلف شومینه بر اساس نوع مصالح ساخته شده آشنا میکنیم.
۱- شومینههای سنگی
برای درست کردن شومینههای سنگی، از سنگهایی مثل هورنفلس و شیست استفاده میشود که دارای زیبایی فوق العاده و استحکام خوبی هستند. باید بدانید که ظاهر این شومینه برای محیطهای مناسب است که سبک دکوراسیون روستیک دارند.
۲- شومینههای آجری
این شومینهها تزئینات چوبی داشته و جزو شومینههایی میباشند که برای دکوراسیون های سنتی و کلاسیک مناسبند. همانطور که ابتدا برایتان توضیح دادیم شومینههای آجری که سوخت چوبی دارند را میتوان به شومینههای اتانولی، گازی و یا برقی تبدیل کرد.
۳- شومینههای بتنی
شومینههای بتنی برای دکوراسیون داخلی سبک معاصر یا مدرن مناسب بوده و میتوان از شومینههای برقی اتانولی و گازی پیش ساخته در آنها استفاده کرد.
۴- شومینههای گچی یا پلاستر
در این شومینهها از تزیینات ظریف گچی استفاده شده و برای دکوراسیون داخلی مدرن و سنتی مناسب هستند. در این شومینهها سوخت الکتریکی، اتانولی، گازی و چوبی قابل نصب است. البته این شومینهها اگر با سوخت چوب و گاز باشند، تولید دود کرده و ظاهر آنها کثیف میشود. توصیه میکنیم که از انواع الکتریکی و اتانولی برای این شومینهها استفاده کنید.
۵- شومینههای فلزی
استفاده از شومینههای فلزی بستگی به نوع دکوراسیون داخلی دارد باید بدانید که این شومینهها برای دکوراسیونهای صنعتی، سنتی، روستیک و مدرن مناسب هستند.
۶- شومینههای مرمر
این شومینه یک شومینه مدرن بوده و در عین حال میتوان گفت لاکچری و کلاسیک هم میباشد. مرمر جزو سنگهای کمیاب و زیبا است که طرفداران زیادی دارد. افرادی که خواستار این شومینهها هستند به محیطهای مدرن و خاص علاقمندند.
انواع شومینهها بر اساس مدل آنها
بعد از اینکه نوع سوخت مناسبی را برای شومینه خود انتخاب کردید، حالا نوبت به ظاهر شومینه میرسد. در اصل میتوانیم بگوییم که این تقسیم بندی به نمای ساختمان و تزیینات داخلی شما بستگی دارد. در انتخاب مدل شومینه، دیگر بحث مصرف سوخت و ایمنی مطرح نیست.
۱- شومینههای دیواری
شومینه دیواری جزو ابتداییترین شومینهها میباشد که در هنگام ساختن خانه، در دیوار تعبیه میشود. مزیت مهم این شومینه هم صرفهجویی در فضا میباشد. از جهت زیبایی و جلوه نمای شیکی دارد. این شومینهها را از فولاد یا چدن درست میکنند و به راحتی میتوان آن را در روی دیوار و یا داخل دیوار نصب کرد.
۲- شومینههای سنتی
در شومینههای سنتی برای ایجاد حرارت از چوب یا هیزم استفاده میشود و کوره آن هم از آجر، سنگ یا فولاد درست شده است. در این شومینهها برای خارج شدن دود از محیط، از دودکش استفاده میشود.
۳- شومینههای ایستاده
این شومینهها از نوع سنتی بوده و دارای طاقچه هم میباشد. شومینه ایستاده بر اساس سوخت آنها، به شکلهای سقفی، دیواری و یا آزاد درست میشوند.
۴- شومینههای توکار
در شومینههای تو کار یک شومینه جدید را داخل شومینههای سنتی از قبل درست شده، قرار میدهند و به این وسیله کارکرد شومینه را ارتقاء خواهند داد. به این صورت که نصب شومینه الکلی، ژل سوز، گازی و برقی در داخل شومینههای چوبی که دارای دهانهای باز هستند، باعث میشود شومینه چوبی به شومینههای دیگر تبدیل شود.
۵- شومینههای کنجی
شومینههای کنجی جزو شومینههای دیواری هستند و در کنج دیوار قرار میگیرند این شومینهها از نوع دیواری، جدیدتر هستند و مزایای آن هم این است که به دلیل قرارگیری در کنج، فضای کمتری را اشغال میکنند. شومینههای کنجی میتواند در زیبایی نمای منزل تأثیر زیادی داشته باشد.
۶- شومینههای چرخنده
این شومینهها را میتوانید به هر طرف تا ۱۸۰ درجه بچرخانید و تقریباً مانند پنکه قابل انتقال است و میتوان آن را به هر جایی که میخواهید منتقل کنید. یکی از مزایای مهم این شومینه این است که میتوان فقط در زمان نیاز از آن استفاده کرد و از اتلاف انرژی هم خودداری خواهد شد. در آپارتمانهای کوچکی که فضای کمی دارند، استفاده از این شومینه برای آنها مزیت است، زیرا میتوانند در فصل گرما شومینه را جمع کرده و در سرما دوباره آن را برپا کنند.
سخن پایانی
امروزه شومینهها در مدلها و طرحهای مختلفی در بازار برای کاربران ارائه میشوند. معمولاً شومینههای خانگی نه تنها برای سیستم گرمایشی مفید هستند، بلکه باعث زیباسازی دکوراسیون خانه هم میشوند.
درباره انواع شومینه در دکوراسیون داخلی منزل
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
انواع شومینهها بر اساس نوع مصالح