خدمات ساختمان

هر آنچه که باید درباره سیم کشی برق ساختمان بدانید

هر آنچه که باید درباره سیم کشی برق از ساختمان بدانید | روش‌های مختلف سیم کشی برق ساختمان

اگر می‌خواهید ساختمانی را برق کشی کنید، باید اصول اولیه سیم کشی ساختمان و همچنین نصب در بهترین مکان را دانسته و آنها را مد نظر داشته باشید. باید اطلاعات کافی در مورد شناسایی، نحوه خرید و نصب اتصالات مناسب داشته باشید. سیم کشی ساختمان یکی از کارهای بسیار تخصصی است و حتماً باید استانداردها در آن به خوبی رعایت گردند.

همه چیز در مورد سیم کشی برق ساختمان

سیم کشی برق ساختمان می‌تواند برای افراد تازه کار و مبتدی کار بسیار مشکلی باشد. بنابراین برای اینکه این کار به صورت صحیح و اصولی انجام شود، بهتر است که از افراد متخصص در این زمینه کمک بگیرید. در غیر این صورت امکان دارد که افراد و ساختمان شما در معرض آتش سوزی یا آسیب باشند.

اندازه سیم

برای نصب باید در ابتدا به مناسب بودن سیم توجه داشته باشید. این مورد از جمله موارد بسیار مهم در زمینه سیم کشی ساختمان است که افراد باید توجه کافی به آن داشته باشند. اندازه سیم بر اساس سیستم سیم سنج آمریکایی و نشان دهنده قطر هادی فلزی سیم است. گیج سیم مربوط به ظرفیت انتقال جریان می‌باشد. وقتی که سیم مناسب را انتخاب می‌نمایید، باید به ظرفیت سیم، گیج سیم و همچنین کاری که می‌خواهید با سیم انجام دهید، توجه داشته باشید.

در صورتی که سیم مورد استفاده به صورت مناسب انتخاب نشود و با آمپر مدارها تناسب کافی نداشته باشد، احتمال آتش سوزی بیشتر خواهد بود.

کابل غلاف

در اکثر مواقع سیم‌کشی‌های درونی با استفاده از کابل NM و یا کابل غیر فلزی انجام می‌شود که نام تجاری آنها رومکس است. کابل nm از چندین سیم ساخته می‌شود که درون قطعه‌ای پلاستیکی که انعطاف پذیر است یا داخل غلاف پیچیده گردیده است. این قطعه برای بیشتر مدارهای درونی مثل لوازم خانگی، لامپ‌ها، کلیدها و پریز مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای اینکه بتوانید نوع مناسب کابل nm را برای پروژه انتخاب نمایید، باید اصول اولیه را آموخته باشید.

کدگذاری رنگ سیم برق

اگر به صفحه سیم کشی برق ساختمان نگاهی بیندازید، متوجه سیم‌های قرمز، سیاه، سفید و یا سبز می‌شوید که هر کدام از آنها هدفی دارند. رنگ هم روی سیم‌های رسانایی جداگانه داخل مجرا یا درون کابل‌ها و هم در روکش بیرونی کابل‌های الکتریکی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اگر کدگذاری رنگ درک شود، می‌توان تشخیص داد که سیم کشی برای چه موردی استفاده شده است و در سیستم الکتریکی به حفظ ثبات کمک خواهد کرد. رنگ آمیزی کابل به درجه آمپراژ کابل مربوط است. برای نمونه کابل NM که دارای روکش سفید است، برای مدارهای ۱۵ آمپر مورد استفاده قرار می‌گیرد اما کابل NM که رنگ آن زرد است، برای مدارهایی که ۲۰ آمپری هستند مورد استفاده قرار می‌گیرد.

رنگ آمیزی سیم‌های رسانا نشان دهنده استفاده ترجیحی یا استاندارد سیم می‌باشد. برای نمونه سیم‌های قرمز و سیاه به طور معمول برای اتصالات گرم یا حامل جریان استفاده می‌گردند و اتصالاتی که رنگ آنها سفید است به طور معمول هادی‌های خنثی به زمین می‌باشند. سیم‌های مسی لخت و عایق سبز برای اتصال به زمین مورد استفاده قرار می‌گیرند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  مراحل تعمیر و نوسازی ساختمان‌های قدیمی و بناهای تاریخی

سیم کشی ساختمان

برچسب گذاری سیم کشی برق

کابل‌ها و سیم‌های برق علامت‌هایی دارند که روی روکش بیرونی یا عایق آنها چاپ یا مهر شده است. این علامت گذاری‌ها در مورد عایق و سیم کشی اطلاعات مهمی مانند جنس و اندازه سیم، تعداد سیم‌های موجود، نوع عایق و هرگونه درجه‌بندی و دیگر ویژگی‌ها را ارائه می‌دهند. درک و خواندن برچسب‌های روی سیم کشی، برای اطمینان از دریافت مواد درجه‌بندی مناسب، بهترین راهکار می‌باشد.

استفاده از کابل دفن مستقیم

برای اجرا در درون خانه کابل برق استاندارد طراحی گردیده است و از طریق سازه‌های دیوار، کف یا سقف محافظت می‌گردد. برای پروژه‌هایی که در فضای باز هستند و یا در زمان سیم کشی در زیر زمین، باید از کابل دفن مستقیم استفاده شود که بدون اجرا یا با اجرا در زیر زمین نصب گردد.

سیم کشی برق

برداشتن سیم برق شامل برداشتن عایق پلاستیکی اطراف هسته فلزی سیم می‌باشد. برای اینکه به فلز آسیبی وارد نگردد، باید این کار با دقت بسیار زیاد انجام شود. این شیوه ساده و راحت است، ولی برای سیم کشی نیاز به ابزار خاص و همچنین دانستن طریقه استفاده از آن خواهد بود.

تعداد سیم‌های مجاز در کانال

وقتی در داخل مجرا اجرای سیم‌های الکتریکی انجام می‌شود، برای تعداد سیم‌های مجاز محدودیتی وجود دارد. عنوان ظرفیت پر، برای حداکثر عدد مجاز به کار برده می‌شود و به عوامل گوناگونی مانند گیج سیم‌ها، اندازه مجرا و مواد مجرا بستگی خواهد داشت. پلاستیک، فلز و مجرای انعطاف پذیر دارای ظرفیت‌های پرکننده متفاوتی هستند.

سیم کشی پنل قطع کننده

تابلوی خدمات یا تابلوی برق نقطه توزیع برق سیستم برق خانگی می‌باشد. این محلی است که همه مدارهای خانه برق خود را می‌گیرند و در آنجا فیوزها یا قطع کننده‌ها محافظت می‌گردند. توجه داشته باشید که برق کاری که دارای مجوز است، باید سیم کشی تابلو برق را انجام دهد. کسی که این کار را انجام می‌دهد، باید از نحوه کار تابلو درک اولیه‌ای داشته باشد و در مورد نقشه بریکرها در هر سیستم اطلاعات کافی داشته باشد.

سوییچ های قطع برق

سوئیچ قطع برق قطعه‌ای است که برای قطع کردن برق سیستم برق خانه از مکان بیرونی می‌باشد و در بیشتر مواقع در قسمت زیر کنتور و یا روی تیر برق شرکت برق نصب می‌گردد. همه منازل قطع ارتباط اختصاصی ندارند. سوئیچ قطع برق وقتی استفاده می‌گردد که پنل خدمات درون خانه قرار دارد و برای کارگران تأسیسات یا امدادگران اضطراری قابل دسترسی نیست. حتماً باید برق کاری که مجوز نصب دارد، سوئیچ قطع برق را نصب نماید.

سیم کشی ساختمان

سیم کشی مخفی ساختمان چه مزایا و معایبی دارد؟

ممکن است برخی از افراد بخواهند که از سیم کشی مخفی استفاده کنند. در ادامه مزایا و معایب سیم کشی مخفی در ساختمان‌ها را بیان می‌کنیم:

مزایای سیم کشی مخفی

  • سیم کشی مخفی ساختمان در برابر رطوبت، اثرات شیمیایی و دیگر عوامل خارجی ایمن‌تر خواهند بود.
  • سیم کشی مخفی ساختمان بدون خطر شوک است.
  • از لحاظ زیبایی جذاب‌تر بوده و دیگر سیم‌ها مشاهده نخواهند شد.
  • در سیم کشی مخفی خطر آسیب دیدن عایق، آتش سوزی و ساییدگی وجود ندارد.
  • تعمیرات به علت عوض شدن راحت سیم‌های قدیمی، راحت‌تر انجام می‌گردد.

معایب سیم کشی مخفی

  • قیمت سیم کشی مخفی از سیم کشی سطحی بیشتر است.
  • تغییر مکان لوازم خانگی یا سوئیچ‌ها دشوارتر خواهد بود.
  • نصب این سیم کشی پیچیده‌تر است.
  • وقتی مشکلی به وجود می‌آید، پیدا کردن نقص سخت‌تر است.
  • در آینده اضافه کردن مجرای اضافی، کاری خسته کننده خواهد بود.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  بازسازی خانه قدیمی و تأثیر آن در اجاره یا فروش

مشکلات سیم کشی برق قدیمی

  • نوسانات زیاد به علت خطوط برق آسیب دیده و نوسانات وسایل برقی به علت سیم کشی معیوب.
  • به علت دستگاه‌های معیوب، منبع تغذیه افت دارد.
  • کلیدهای روشنایی عملکرد درستی ندارند.
  • قطع کننده مدار همیشه کار می‌کند.
  • نورها در برخی مواقع بسیار زیاد و در برخی مواقع بسیار کم است.
  • قبض برق بسیار زیاد می‌آید.
  • لامپ‌ها زیاد می‌سوزند.

سیم کشی ساختمان در کشور ما چه تفاوت‌هایی با دیگر کشورها دارد؟

سازمانی که استانداردهای سیم کشی و برقکاری انواع ساختمان‌ها را تعیین می‌کند و آنها را انتشار می‌دهد، کمیته بین المللی الکتروتکنیال است.

یکی از کارهای این کمیته این است که برای یکپارچه سازی استانداردها، قوانین و تجهیزات در همه کشورها تلاش می‌کند. با این وجود این مورد در کشورهای مختلف به صورت کامل اجرا نمی‌گردد. چون موارد مختلفی مثل شرایط آب و هوایی روی این استانداردها می‌تواند تأثیر بسزایی داشته باشد.

به این ترتیب وقتی به کشورهای مختلف می‌روید، می‌توانید تفاوت‌های ساختاری و ظاهری برقکشی و سیم کشی ساختمان آنها را ببینید. یکی از تفاوت‌ها، تفاوت در پریز برق است. دو شاخه برخی از شارژرهای گوشی همخوانی با پریزهای ایرانی ندارد و برای استفاده از آنها باید از تبدیل کننده استفاده شود. در حدود ۷ نوع از پریزهای برق در کل جهان وجود دارد و انواع دوشاخه‌ها متناسب با آنها طراحی گردیده است.

یکی دیگر از تفاوت های سیم کشی ساختمان کشورهای جهان، مربوط به موضوعاتی است که به صورت ظاهری نمی‌توان آنها را مشاهده کرد و در حین انجام ساختمان سازی ایجاد می‌گردند و آن انتخاب سیم‌های الکتریکی با ولتاژ متفاوت و رنگ‌های متفاوت است.

منبع اصلی برای سیم کشی مناسب، استاندارد سیم کشی ساختمان است

همانطور که گفته شد کمیته بین‌المللی الکتروتکنیال استانداردهای سیم کشی ارائه تعیین می‌کند. نسخه‌های متعدد این استانداردها به واسطه متخصصین و مهندسین به روز رسانی می‌گردند. این استانداردها شامل مباحث بسیار گسترده‌ای می‌باشند. برای آشنا شدن با جدیدترین اطلاعات در مورد استانداردهای سیم کشی ساختمان می‌توانید طرح و اجرای تأسیسات برقی ساختمان‌ها را دانلود کرده و جزئیات آن را در کشور ایران بدانید.

سخن تکمیلی

یکی از بخش‌های مهم برقکاری ساختمان سیم کشی آن است که باید با هوشمندی و دقت زیاد انجام شود. در هنگام سیم کشی ساختمان باید به مواردی مانند نوع سیم‌هایی که در سیم کشی ساختمان به کار برده می‌شود، قطر سیم‌ها، اندازه سیم کشی ساختمان، محل نصب کردن سیم‌ها، استفاده درست از لوله‌های کابل، تعیین درست نقاط نصب سوکت و پریز در سیم کشی ساختمان، اولویت سیم کشی ساختمان، رعایت استانداردها و مقررات، استفاده از تجهیزات ایمنی در سیم کشی ساختمان و برچسب گذاری سیم‌ها توجه کافی شود. توجه داشته باشید که سیم کشی ساختمان کار هر کسی نیست و حتماً باید توسط برقکار حرفه‌ای که دارای مجوز این کار است، انجام گردد. برای اینکه از انواع خطرات جلوگیری کنید و ایمنی را افزایش دهید، همه موارد گفته شده را رعایت نمایید.

هر آنچه باید درباره سیم کشی برق ساختمان بدانید

امتیاز سردبیر

مجموع امتیازات

نحوه سیم کشی برق ساختمان

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا