خودرو

همه چیز در مورد انژکتور خودرو | علت خرابی انژکتور خودرو

عملکرد انژکتور و نشانه های خرابی انژکتور خودرو

انژکتور خودرو یکی از اصلی ترین قطعات در سیستم احتراق خودرو است که در صورت کارکرد بهینه و صحیح تاثیر بسزایی در کاهش مصرف سوخت و به دنبال آن کاهش تولید آلاینده ها در خودرو دارد. وجود ایراد در انژکتور خودرو باعث می شود که سوخت به درستی در اختیار پیشرانه قرار نگیرد در نتیجه خودرو به درستی حرکت نمی کند، دچار ریپ شده و خاموش می شود. در متن پیش رو تلاش شده است تا مطالب اساسی در مورد انژکتور، نحوه عملکرد و حتی علائم خرابی و ایرادات وارد بر انژکتور خودرو مورد بررسی قرار بگیرد.

انژکتور خودرو

برای اینکه خودرو بتواند حرکت کند باید سیستم های مختلف آن به درستی کار کند. مهم ترین عامل در حرکت خودرو را شاید بتوان تامین سوخت و انرژی در موتور خودرو دانست. انژکتور خودرو یکی از قطعاتی است که در کنار سیلندر، شمع و سایر اجزا نقشی اساسی در حرکت خودرو دارد.

انژکتور خودرو قطعه ای است که همانند یک سرنگ عمل می کند و وظیفه آن تنظیم و پاشش مقدار سوخت مورد نیاز به درون سیلندر است، در نتیجه سوختی که از طریق انژکتور به داخل سیلندر تزریق می شود طی فرآیند احتراق موجبات حرکت خودرو را فراهم می آورد. موقعیت قرار گیری انژکتور های سوخت با توجه به نوع موتور ممکن است متفاوت باشد اما به طور معمول نوک ان ها درون محفظه احتراق موتور قرار می گیرد و روی موتور سوار می شود به بیانی ساده می توان گفت انژکتور در ورودی سیلندر خودرو قرار می گیرد.

انژکتور خودرو

چگونگی عملکرد انژکتور خودرو

چنانچه در تعریف انژکتور به آن اشاره شد، انژکتور خودرو قطعه ای است که در زمان مقرر سوخت را به درون سیلندر تزریق می کند. عملکرد انژکتور توسط ECU کنترل می شود و تمام انژکتور ها به صورت همزمان از ECU پیغام الکتریکی دریافت می کنند در نتیجه می توان به این نتیجه دست یافت که برخلاف باور عموم زمان تزریق سوخت به مانی فول هیچ ارتباطی با موقعیت پیستون در داخل سیلندر ندارد و تزریق تنها یک بار و با هر بار چرخش میل لنگ اتفاق می افتد.

پیش از تزریق، سوخت تحت فشار در پشت انژکتور خودرو قرار می گیرد، در درون انژکتور سیم پیچی وجود دارد که با دریافت فرمان از ECU و با برقراری جریان الکتریکی سوزن انژکتور را باز می کند و در نتیجه سوخت به درون مانلی فولد ورودی تزریق می شود و پس از آن فرآیند احتراق را طی و انرژی لازم برای حرکت خودرو فراهم می آورد.

انواع سیستم های انژکتور خودرو

  • سیستم های انژکتوری چند نقطه ای

در این سیستم برای پاشش سوخت به صورت مستقیم از سوپاپ ورودی به داخل سیلندر از انژکتور خودرو به صورت مجزا استفاده می شود. در این سیستم هر یک از انژکتورها به شکل مجزا روی سیلندر قرار می گیرد. سیستم های ke-jetronic و L-jetronic از انواع این سیستم هستند.

  • سیستم های انژکتوری تک نقطه ای

سیستم انژکتور خودرو تک نقطه ای از یک واحد انژکتوری کنترل الکترونیک به همراه یک واحد انژکتور الکترومغناطیس تشکیل شده است که این دور به صورت یک واحد و مستقیم در بالای دریچه گاز قرار می گیرد. این نوع از انژکتور خودرو سوخت را به صورت متناوب به داخل مانی فولد وارد می کند. سیستم mono-jetronic از جمله سیستم های انژکتور خودرو است که در این دسته قرار می گیرد.

  • سیستم های انژکتوری مکانیکی

در سیستم انژکتوری مکانیکی سوخت به صورت متفاوت و پیوسته به داخل محفظه احتراق پاشیده می شود. سیستم k-jetronic از انواع انژکتور مکانیکی و با کاربرد وسیع می باشد.

  • سیستم های انژکتوری مکانیکی-الکترونیکی

این سیستم محدوده کارکرد گسترده با قابلیت های بیشتری را دارا می باشد. سیستم مکانیکی- الکترونیکی انژکتور مقدار بیشتری از اطلاعات در مورد کارکرد موتور را در اختیار سیستم حلقه باز الکترونیکی قرار می دهد و در نتیجه موجبات تعیین میزان سوخت دقیق مصرفی را با توجه شرایط مختلف کارکرد موتور فراهم می آورد.

  • سیستم های انژکتوری الکترونیکی

در سیستم های انژکتوری الکترونیک برای پاشیدن سوخت به صورت متناوب از انژکتورهای الکترومغناطیسی بهره می گیرند. سیستم های انژکتور خودرو مانند L-jetronic، LH-jetronic و motronnic از انواع انژکتورهای الکترونیک هستند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  زمان عوض کردن شمع خودرو | آموزش تعویض شمع و وایر خودرو

مزیت استفاده از انژکتور خودرو در سیستم سوخت رسانی

در سیستم سوخت رسانی در خودروهایی که انژکتور دارند، سوخت در هنگامی که وارد انژکتور می شود به خوبی با هوا مخلوط شده و حالت افشانه یا پودری به خود می گیرد. در نهایت سوخت مخلوط شده با هوا به صورت پودر و به شکلی یکنواخت در محفظه سیلندر پخش شده و با جرقه شمع دچار احتراق می شود. عملکرد انژکتور خودرو باعث می شود تا از سوختن ناقص سوخت جلوگیری به عمل آید و در نتیجه نه تنها سوخت کمتری مصرف می شود بلکه آلاینده کمتری نیز تولید می شود.

افزون بر کاهش مصرف سوخت و تولید آلاینده ها استفاده از انژکتور خودرو با مزیت های دیگری نیز همراه است. در هوای سرد خودرو با بهره مندی از انژکتور خودرو مقدار دقیق سوخت مطابق دمای موتور و سرعت استارت تعیین می شود و در نهایت امکان استارت سریع و پایدار برای خودرو فراهم می شود. افزایش بازده موتور از طریق امکان آزادی عمل بیشتر و فراهمی امکان شتاب دهی بیشتر با داشتن قابلیت هماهنگی با تغییرات موتور از دیگر مزایای به کارگیری سیستم انژکتور در خودرو است.

ایرادات استفاده از سیستم انژکتور خودرو در سیستم سوخت رسانی

با اینکه به کارگیری انژکتور خودرو دارای مزایایی بی نظیر است اما باید توجه داشت که کاربرد آن همواره بدون محدودیت نیست. در ادامه و به صورت اجمالی به برخی ایرادات وارد بر این کاربرد اشاره می شود:

  • سیستم انژکتوری جزئیات زیادی دارد در نتیجه هزینه تولید آن بالا می باشد،
  • سیستم های انژکتوری نیاز به مراقبت و رسیدگی بیشتری برای عملکرد بهینه و مناسب دارند،
  • صدای تولید شده در سیستم های انژکتوری نسبت به سیستم های رادیاتوری بیشتر است،
  • سیستم انژکتوری برای داشتن عملکردی ایده آل و بی نقص نیازمند بنزین فیلتر شده است، چرا که ناخالصی سوخت در مواردی مانند وجود ذرات ریز و آلودگی ها در سوخت موجب می شود تا نازل انژکتور دچار گرفتگی شود،
  • در نهایت و در صورت بروز مشکل و یا خرابی بایستی به کارشناس و یا تعمیرکار ماهر مراجعه کرد.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  علت جا نرفتن دنده خودرو چیست | چرا دنده ماشین جا نمیره؟

نشانه های وجود اشکال یا خرابی سیستم انژکتور خودرو

با توجه به نقش انژکتور در خودرو بایستی توجه داشت که بروز هرگونه ایراد در انژکتور، پاشش سوخت به موتور را دچار اختلال می کند و در نتیجه در عدم عملکرد خودرو نیز به صورت مستقیم نقش دارد. بروز هر گونه اشکال و خرابی در سیستم انژکتور خودرو مانند سایر اجزای خودرو با یک سری از علائم و نشانه ها همراه است که در ادامه به آن ها اشاره می شود:

  • روشن شدن چراغ چک خودرو

چنانچه پیش از این گفته شد ECU وضعیت انژکتور را کنترل می کند. زمانی که سوخت به مقدار غیر عادی یعنی کمتر یا بیشتر از حد نرمال به داخل محفظه احتراق تزریق شود کنترلگر انژکتور خودرو با استفاده از سنسورهای مربوطه تعبیه شده باعث می شود که چراغ چک خودرو روشن شود.

باید توجه داشت که روشن شدن چراغ چک ممکن است به دلایل بسیاری روی دهد که یکی از این دلایل ممکن است خرابی انژکتور خودرو و یا احتمال بروز ایراد در آن باشد.

  • تنظیم نبودن دور آرام خودرو

چنانچه که می دانید منظور از دور آرام خودرو زمانی است که خودرو بدون وارد آوردن فشار به پدال گاز روشن باشد که به طور تقریبی و در بیشتر خودروها برابر با ۸۰۰ دور در دقیقه است. می توان نوسان در دور آرام موتور و عدم نرمی در کارکرد پیشرانه خودرو مثل سابق را به بروز مشکل یا خرابی در عملکرد انژکتور خودرو نسبت داد.

  • لرزش موتور خودرو

خرابی انژکتور خودرو باعث می شود تا سوخت به مقدار بسنده در اختیار سیلندر مربوطه برای تکمیل فرآیند احتراق قرار نگیرد در نتیجه مخلوط هوا و سوخت در داخل محفظه دچار احتراق نمی شود. بروز نقص در انژکتور خودرو در این مورد باعث می شود تا موتور با لرزش زیاد کار کند و یا اینکه خاموش شود.

  • نشت سوخت از خودرو

ایجاد ترک خوردگی و یا آسیب در انژکتور خودرو به دلیل پایان عمر مفید یا وارد آمدن فشار بر آن به دلایل مختلف باعث می شود تا سوخت از آن نشت کند. واضح است در این شرایط سوخت به جای آنکه از نازل خارج شود از بدنه نشت می کند.

  • رد شدن از معاینه فنی

دریافت سوخت کمتر در پیشرانه خودرو به دلیل بروز ایراد در انژکتور خودرو باعث می شود که موتور تقاضای بیشتری برای سوخت داشته باشد که در نهایت با تولید آلاینده بیشتر همراه است. نکته قابل توجه در این مورد این است که تولید مقدار بالای آلاینده ها از دلایل عمده رد شدن در معاینه فنی خودرو است.

انژکتور خودرو 2

در صورت بروز هر یک از این نشانه ها بایستی به تعمیرکار ماهر خودرو مراجعه کرد و ضمن بررسی، ایرادات مربوط به انژکتور خودرو را در مواردی با پاک نمودن سوزن انژکتور برطرف نمود. در غیر این صورت با بروز علائم خرابی باید تمامی انژکتورهای قدیمی خودرو را با انژکتورهای جدید (در این مورد باید توجه داشت که انژکتورهای خودرو با هم هماهنگ کار می کنند و تعویض انژکتور معیوب ممکن است موجب ایجاد اختلال در عملکرد سایر انژکتورها شود) جایگزین کرد تا بتوان از بیشینه مقدار کارایی آن بهره مند.

همه چیز در مورد انژکتور خودرو

امتیاز سردبیر

مجموع امتیازات

همه چیز در مورد انژکتور خودرو

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا