خدمات ساختمان

اجرای صحیح سیم کشی برق گلخانه در سیستم الکتریکی

مشکل در سیستم برق یک گلخانه می تواند سرمایه یک گلخانه دار را از بین برده و نابود کند. کوچکترین قطعی برق ممکن است تمام محصولات گلخانه را از بین ببرد. سیستم برق گلخانه اهمیت بسزایی در سلامت محصولات گلخانه ای دارد. در این مقاله از ایبک امداد، تصمیم داریم از اجرای صحیح سیستم سیم کشی برق گلخانه مطالب مهمی را برایتان توضیح دهیم:

نکات مهم در اجرای سیستم برق گلخانه

هنگام طراحی و اجرای سیستم برق کشی بسیار ضروری می باشد که به موارد مهمی توجه کنید:

تابلو اتوماسیون گلخانه

تابلو اتوماسیون باید با انرژی مورد نیاز محل هماهنگ باشد.

  • تابلو تشخیص داده که سیستم برق باید به چه نحوی اجرا شود. چنانچه گلخانه وسعت کمی داشته باشد، یک تابلو برق ۶۰ آمپر برای آنجا کافی می باشد.
  • ولی برای محل های بزرگ قطعاً نوع و تعداد تجهیزات برقی لازم مانند سیستم آبیاری هوشمند، فن، هواکش و هیتر ها متفاوت می باشد و به همین دلیل تابلو برق بیشتر از ۸۰۰ آمپر مورد نیاز است.
  • برای پیشگیری از اضافه بار شارژ پایه، باید یک تابلو برق مستقل جهت سرویس دهی به تمامی تجهیزات آن و همچنین ساختمان های جانبی نصب شود.
  • مناسب ترین محل جهت نصب تابلو اتوماسیون برق باید محلی قابل دسترس و خشک باشد. در پروژه های کوچک نیز می توان تابلو برق را در انتهای دیوار محل نصب کرد.
  • ولی اگر قرار است چندین محل بزرگ در کنار یکدیگر و یا سالن های طولانی داشته باشید، بهتر می باشد یک قسمت جداگانه جهت نصب تابلو برق در نظر بگیرید.

سیم کشی برق گلخانه

نصب سیم‌ ارتینگ در سیم کشی گلخانه

تمامی تجهیزات برقی مورد استفاده در محل باید به سیستم ارتینگ متصل باشند. سیستم ارتینگ از مصرف بیش از حد ولتاژ در روشنایی محل و بروز مشکل در سیستم برق آن جلوگیری خواهد کرد.

به کمک سیستم ارتینگ می توان مقدار ماکزیموم ولتاژ سیم های فاز برق را کم کرد. جهت راه اندازی سیستم ارتینگ فقط باید میله های فلزی مانند لوله آب را در داخل خاک قرار داده و سپس سیم ارت این محل را به آن متصل کنید.

طراحی سیستم توزیع برق در سیم کشی گلخانه

جریان برق یا انرژی الکتریکی به واسطه تابلو برق در میان مدارهای برق مصرفی مانند لامپ های روشنایی، موتور ها، دستگاه های هیتر و …. توزیع می شود.

  1. وقتی که ایراداتی مانند اتصال کوتاه در سیم ها، اضافه بار یا مشکل در سیستم ارتینگ این محل بوجود بیاید، هر مدار برق به واسطه قطع کننده  محافظت می شود.
  2. مدار برق و سیم های مربوط به آن حتماً باید به صورتی سایزبندی شوند که بتوانند تأمین حداکثر جریان برق برای هر یک از تجهیزات برقی را داشته باشند.
  3. در محل های بزرگ گلخانه ای از مدار برق تغذیه ۳ فاز جهت کم شدن سیم کشی های مورد نیاز استفاده می شود.
  4. مثلاً امکان دارد به یک تابلو برق ۲۰۰ آمپری تعداد بسیار زیادی مدار تغذیه برق ۶۰ آمپری جهت تأمین برق هر قسمت این محل وصل شده باشد.
  5. آخر هر مدار برق تعذیه یک تابلو برق، توزیع تعداد زیادی انشعابات مدار برق جریان، لامپ ها، روشنایی و موتورهای این محل را تأمین می کند.
  6. اما نکته مهم این می باشد که سایز سیم کشی قطع کننده و مدار تغذیه باید مناسب با جریان برق مصرفی در این محل باشد.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  سازه نگهبان گودبرداری چیست|انواع گوناگون سازه نگهبان
دقت زیاد در سیم کشی برق گلخانه

دقت زیاد در عملیات سیم کشی بسیار مهم و ضروری است:

  • طبق قوانین مقررات ملی ساختمان نوع سیم برقی که استفاده می شود به جهت سیم کشی برق این محل باید، حتماً عایق دار بوده و همچنین توانایی تحمل هر شرایط آب و هوایی مانند خشک، مرطوب و گرم را داشته باشد.
  • همچنین به علت اینکه میزان رطوبت، گرد و خاک در محیط این محل زیاد می باشد، باید سیم ها را بخوبی از داخل لوله برق عبور دهید. بهترین گزینه لوله برق پی وی سی جهت انتخاب لوله برق در این محل می باشد. جنس پی وی سی را می توان به آسانی و با کمک فیتینگ های مناسب متصل کرد.
  • باید بخوبی توجه داشته باشید که سایز لوله برق حتماً باید به قدر کافی بزرگ باشد تا تمام سیم های برق آنجا را بتواند در خود جای دهد. جهت جلوگیری از نفوذ گرد و خاک و رطوبت به سیستم های کابل کشی برق این محل لازم می باشد حتماً از جعبه برق و پریزهای ضد آب استفاده کنید.
  • بهترین روش سیم کشی برق به شکل توکار در این محیط است. زیرا با تمامی شرایط آب و هوایی مطابقت داشته و مشکل ساز نخواهد بود.
استفاده از کلید محافظ جهت حفظ جان در سیم کشی گلخانه

یکی از سوالات رایجی که صاحبان گلخانه برای کابل کشی برق گلخانه می پرسند این است که آیا باید از کلید محافظ جان در سیستم سیم کشی استفاده کرد یا خیر؟

  1. کلید محافظ جان یا کلید محافظ وسیله ایمنی می باشد که با کم کردن جریان به هنگام نشت برق از وارد شدن شوک برقی به افراد آنجا جلوگیری می کند.
  2. محیط گلخانه بسیار مرطوب است، کلید محافظ جان گاهی عمل می کند و همین موضوع موجب وارد شدن خسارت های بسیار سنگین به تجهیزات برقی و یا حتی از بین رفتن محصولات گلخانه ای نیز خواهد شد.
  3. می توان از کلید های محافظ جان که قابل حمل هستند توسط افرادی که آنجا با برق در محیط های مرطوب، نم دار و خیس سر و کار دارند استفاده کرد.

نصب غیر اصولی سیم کشی گلخانه

ممکن است در بعضی از گلخانه ها سیم کشی برق این محیط توسط افراد عادی و بدون تخصص انجام شده باشد. تابلو برق هیچ نوع درپوشی نداشته، سیستم ارتینگ نصب نشده، سیم ها بدون محافظ رها شده، سیم ها بدرستی سر هم بندی نشده اند و جعبه برق نیز بدون درب نصب شده است و همچنین نیروی کار در محل گلخانه مشغول کار می باشند.

این یک روش نا ایمن و غیر اصولی برای سیم کشی برق این محل است به عبارت دیگر شما فقط زمانی باید کار در این محل را شروع کنید که سیستم برق آنجا بخوبی و اصولی تمام شده باشد. حتماً باید مطمئن باشید که هیچ خطری نیروی کار شما را تهدید نمی کند.

نقشه کشی برق گلخانه

نقشه کشی برق گلخانه یک مرحله بسیار مهم قبل از اقدام به کابل کشی محیط است. در نقشه کشی باید مسیر قرارگیری لوله های برق، محل کلید و پریزها، میزان آمپر مصرفی در هر مسیر باید همراه محل قرارگیری تجهیزات برقی در این محل ها مانند روشنایی ها، فن ها و موتورها دقیقاً مشخص شده باشند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  روش های ساده برای تغییر دکوراسیون خانه

نحوه سیم کشی برق گلخانه

مهم نیست که محیط گلخانه شما چند هزار هکتار است یا تنها یک محیط کوچک در باغ خود دارید.

  • سیستم برق کشی یکی از نکات بسیار مهم در طراحی این فضا است. چون هر یک از تجهیزات این محیط مانند سیستم های آبیاری اتوماتیک، هواکش ها، فن ها و لامپ های روشنایی تمام آنها به انرژی الکتریکی نیاز دارند.
  • گلخانه ها معمولاً به برق سه فاز نیاز دارند، ولی نمونه های کوچک را نیز می توان با برق تک فاز و بعضی ابزار ساده هم سیم کشی کرد.
  • جدا از مواردی که گفته شد، لازم به ذکر می باشد که سیم کشی برق گلخانه با سیم کشی ساختمان ها بطور کلی متفاوت می باشد. تنها هدف سیم کشی برق  گلخانه این است که محیط بسیار ایمن و شرایط آب و هوایی مناسب جهت رشد گیاهان گلخانه ایجاد شود.

سیستم برق اضطراری برای گلخانه

توصیه می شود برق اضطراری در گلخانه را بصورت جدی در نظر داشته باشید. حتماً با یک متخصص برقکار در این رابطه مشورت کرده تا در صورت لزوم حتماً از ژنراتورهای برق قوی استفاده کنید.

خبرهای زیادی از خسارت های بسیار سنگین چند صد میلیون تومانی به افراد گلخانه دار کشورمان رسیده است که فقط به دلیل قطع شدن ناگهانی برق، تمام محصولات خود را از دست داده اند. اگر سیستم برق اضطراری در گلخانه داشتند و یا زودتر از قطعی برق محل خود باخبر می شدند، می توانستند از بوجود آمدن این خسارات سنگین جلوگیری کنند.

شرایط آب و هوایی و تأثیر آن در سیم کشی گلخانه

هر جنس از سیم برق باید مناسب با شرایط آب و هوایی آن منطقه باشد. سیم های برق انعطاف پذیر یک گزینه متداول جهت سیم کشی برق گلخانه ها می باشد. با توجه به نوع شرایط آب و هوایی محل گلخانه در انتخاب مناسب جنس لوله برق بسیار موثر است.

لوله های برق پی وی سی تحمل حرارتی کمی داشته و خیلی زود خراب می شوند. لازم می باشد هنگام طراحی سیستم سیم کشی برق گلخانه میزان دمای مورد نیاز را اندازه گرفته و با توجه به مقدار رطوبت موجود برای انتخاب لوله برق و سیم اقدام کنید. همانگونه که متوجه شدید سیم کشی برق در گلخانه به دلیل رطوبت محیط و همچنین حساس بودن گیاهان کاشته شده، دارای اصول و شرایط بسیار مهمی می باشد که حتماً باید رعایت شود.

سیم کشی برق گلخانه

جمع بندی

آشنایی با اجرای صحیح سیم کشی گلخانه برای شما که تصمیم دارید گلخانه ای برای خود راه اندازی کنید بسیار مهم است. باید توجه داشته باشید سیستم سیم کشی برق گلخانه با محیط های دیگر مانند ساختمان های اداری، مسکونی و تجاری بسیار متفاوت است. یکی از نکات بسیار مهمی که باید حتماً به آن توجه داشته باشید این است که حتماً از متخصص برقکار کمک بگیرید. مجموعه ایبک امداد آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشند.

اجرای صحیح سیم کشی برق گلخانه در سیستم الکتریکی

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

نکات مهم در اجرای سیستم برق گلخانه

امتیاز کاربر: ۰.۳ ( ۱ نتایج)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا