تعمیرات سرمایش گرمایش

ترموستات چگونه عمل میکند ؟ انواع ترموستات کدامند ؟

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

ترموستات در واقع به عنوان مغز و فرمانده در سیستم سرمایشی و گرمایشی خانه شما می باشد. ممکن است این سیستم از دیگ بخار یا پمپ حرارتی و یا از تهویه مطبوع ساخته شده باشد. ترموستات وظیفه کنترل حرارت و نظارت بر آن را برعهده دارد و با ایجاد فضایی مطلوب می تواند آسایش و راحتی را فراهم کند. انواع مختلفی از ترموستات در بازار وجود دارد و در مدل های متنوعی تولید شده است به همین خاطر انتخاب مدل مناسب کمی دشوار به نظر می رسد. در این مقاله از ایبک امداد قصد داریم به بررسی انواع ترموستات و چگونگی عملکرد آن بپردازیم. تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.

ترموستات چیست و کاربرد آن چیست؟

ترموستات دستگاهی جهت تعیین درجه حرارت و دما جهت حفظ دمای ثابت می باشد. همانطور که از نام ترموستات مشخص است این کلمه از دو واژه ترمو و استات تشکیل شده است. ترمو به معنای دما می باشد و استات به معنای ثابت نگه داشتن. بنابراین مشخص است که وظیفه ترموستات ثابت نگه داشتن دما در محیط می باشد به همین خاطر می توانیم بگوییم که وظیفه اصلی ترموستات تنظیم دما در محیط است. ترموستات به عنوان وسیله ای جهت تنظیم کردن دما در انواع سیستم های گرمایشی و همچنین تهویه مطبوع مانند پکیج، موتورخانه، هواساز، چیلر، کوره‌ها، گلخانه ها و… می باشد. همچنین این قطعه در لوازم خانگی مانند ظرفشویی، لباسشویی، یخچال، آبگرمکن و حتی جهت تهویه اتومبیل نیز کاربرد دارد. لازم به ذکر است ترموستات با ترمومتر تفاوت دارد. ترمومتر وظیفه اندازه گرفتن دما را به عهده دارد و آن را نمایش می‌دهد اما ترموستات علاوه بر آن که دما را اندازه گیری می کند وظیفه کنترل آن را نیز بر عهده دارد.

عملکرد ترموستات چگونه است؟

ترموستات یک وسیله جهت کنترل خودکار دما می باشد و دارای سیستمی است که از سوپاپ، رله، سوئیچ و … تشکیل شده است. اگر میزان دما از مقدار معین شده بیشتر و یا کمتر شود سیگنال الکتریکی توسط ترموستات تولید شده و هشدار می دهد. ترموستات به شکل فیزیکی به یک دستگاه که مقدار گرمایش و سرمایش محیط را تامین می کند متصل شده و به شکل خودکار عمل خواهد کرد. ترموستات چیست و عملکرد آن چگونه است؟ بررسی انواع ترموستات و کاربرد آنیعنی با کم و زیاد شدن دما در ابزار مورد نظر مدار الکتریکی اقدام به قطع یا وصل کردن دستگاه می کند به همین ترتیب از افزایش یا کاهش دما نیز جلوگیری خواهد کرد. به طور کلی می‌توان گفت نقش ترموستات به عنوان یک تنظیم کننده دما می باشد که به صورت خودکار مدار الکتریکی موجود در وسایل را قطع و وصل می کند. با توجه به اینکه ترموستات دارای این عملکرد می باشد می‌توان گفت که جهت صرفه جویی در مصرف انرژی نیز کاربرد دارد.

انواع مختلف ترموستات

ترموستات دارای انواع گوناگونی می باشد و بسیار متنوع است و از این رو ترموستات را می توان از نظر پارامترهای گوناگون در گروه های مختلفی دسته بندی کرد که از آن جمله می‌توان نوع عملکرد، نوع حرارت، مکان نصب، نوع سنسور، نوع فصل سال و تعداد مراحل را نام برد. ترموستات ها بر اساس نوع حرارتی در دو دسته برودتی و گرمایی در دسته بندی می شوند. ترموستات ها بر اساس تعداد مراحل در دسته های یک مرحله‌ای و دو مرحله ای و همچنین ترموستات پله ای موجود می باشند. در ادامه مطلب انواع مدل های ترموستات را به شما کاربران عزیز معرفی می کنیم.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  برای شهرهای شمالی کدام رادیاتور مناسب تر است؟ | رادیاتور قرنیز یا رادیاتور معمولی؟

ترموستات الکترومکانیکی چیست و روش کار آن چگونه است؟

ترموستات های الکترومکانیکی دارای دو حسگر دمایی می باشند که یکی از آنها بر اساس انبساط مایعات عمل می کند و حسگر دیگر بر اساس انبساط فلزات می باشد به همین خاطر به ترموستات الکترومکانیکی ترموستات بای متال نیز گفته می شود. نحوه عملکرد ترموستات الکترومکانیکی بدین شکل است که کلید فنری در ترموستات به صورت مستقیم و به همراه انبساط فلزات عمل می کند. طول عمر مفید ترموستات الکترومکانیکی از سایر ترموستات ها بیشتر است و به همین خاطر دارای کاربرد وسیعی نیز می باشد. ترموستات الکترومکانیکی از لوله مویین، سنسور و دیافراگم متشکل شده و به همین خاطر نام دیگر آن ترموستات مویین هم می باشد. عملکرد ترموستات مویین اینگونه است که چنانچه دما در محیط اطراف بیش از اندازه مجاز شود از طریق یک لوله مویین مایع حرکت می‌کند و به درون دیافراگم وارد می شود.ترموستات چیست و عملکرد آن چگونه است؟ بررسی انواع ترموستات و کاربرد آن در واقع در اثر افزایش یافتن دما مواد انبساط پیدا می کنند و کلید فنری وارد عمل شده و اقدام به قطع یا وصل کردن مدار می کند.

ترموستات الکترونیکی چیست و روش کار آن چگونه است؟

ترموستات الکترونیکی یا ترموستات الکتریکی از سنسور دمایی و یا جریان الکتریکی دستورات را دریافت کرده و به رله مینیاتوری منتقل می‌کند و به این شکل موجب قطع و وصل شدن برق در دمای مشخص می شود.

ترموستات دیجیتالی چیست و روش کار آن چگونه است؟

ترموستات دیجیتالی میزان دمای واقعی محیط و میزان دمای مطلوب را نمایش می دهد. در واقع ترموستات دیجیتالی میزان دمای محیط را به صورت واقعی به کمک سنسور مشخص کرده و نمایش می‌دهد و آن را که با علامت PV آن را نمایش می دهد و پس از آن به مقایسه دمای مطلوب و دمای واقعی محیط می پردازد و اگر دمای واقعی پایین تر یا بالاتر از محدوده تعیین شده دمای مطلوب باشد با ارسال سیگنال هایی دما را تنظیم می کند. ترموستات های دیجیتال از قسمت های مختلفی تشکیل شده اند که عبارتند از:

بخش ورودی: بخش ورودی در ترموستات دیجیتالی وظیفه اندازه گیری و کنترل دما را بر عهده دارد به همین منظور از RTD و دو عدد سنسور ترموکوپل استفاده می کند. سنسور حرارتی می تواند مقاومت خود را بر اساس تغییرات دما عوض کند و در واقع می توان گفت که نوعی از حسگر دما می باشد.

بخش خروجی: بخش خروجی در ترموستات های دیجیتالی وظیفه روشن و خاموش کردن سیستم سرمایشی و گرمایشی را برعهده دارد و آن را کنترل کرده و علاوه بر آن آلارم و سیگنال های هشدار را صادر می کند.

مهمترین کاربردهای ترموستات

از ترموستات در زمینه های مختلف از قبیل لوازم خانگی، صنعت و همچنین ساختمان می توان استفاده کرد. ترموستات در واقع وسیله ای ساده می باشد و تا اندازه زیادی می تواند در صرفه جویی انرژی موثر باشد و به همین خاطر می توان گفت مهم‌ترین مزیتی که ترموستات دارد همین امر است. ترموستات در یخچال فریزر می تواند با تنظیم دما بر اساس دمای محیط و دمای فصل به صرفه جویی در مصرف انرژی کمک کند. در ادامه بعضی از رایج ترین کاربرد های ترموستات بیان شده است.

  • ترموستات در صنعت: گرمخانه‌ها، گلخانه ها، دیگ های بخار، کوره های حرارتی و ….
  • ترموستات در ساختمان: سیستم تهویه مطبوع، شوفاژ خانه مرکزی، چیلر، هواساز، پکیج، فن کوئل و …
  • ترموستات در لوازم خانگی: ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، فر برقی، سماور برقی، یخچال فریزر، آبگرمکن
  • ترموستات در خودرو: جهت نگه داشتن دما و حرارت در موتور خودرو و در محدوده تعیین شده و مناسب
پیشنهاد آی‌بک امداد :  تعمیر کولر گازی و سیستم گرمایشی ادارات دولتی و خصوصی تهران و ایران

کاربرد ترموستات در واقع با توجه به مدل آن معین می شود. برای مثال کاربرد ترموستات های دیجیتالی بیشتر در سیستم سرمایشی و گرمایشی می باشد و از ترموستات های الکترومکانیکی در لوازم خانگی مثل یخچال فریزر و همچنین دیگ های بخار استفاده می شود.

نکات مهمی که پیش از خرید ترموستات باید به آن توجه کنید

همانطور که گفته شد مزیت مهم ترموستات صرفه جویی در مصرف انرژی می باشد. شما با بهره گرفتن از این مزیت می توانید مناسب ترین ترموستات را بر اساس شرایط ساختمان خریداری کنید. در ادامه برخی از نکاتی که قبل از خرید ترموستات باید به آن توجه کنید بیان شده است.

۱. قبل از خرید ترموستات باید تصمیم بگیرید که یک ترموستات قابل برنامه ریزی می خواهید یا ترموستات هوشمند

اگر نیاز به یک ترموستات دارید که دارای برنامه نویسی ساده باشد پس لازم است ترموستات غیر متصل خریداری کنید. ترموستات هایی که قابلیت برنامه‌ریزی دارند از نظر هزینه نیز مقرون به صرفه می باشند اما اگر ترموستاتی می خواهید که بتواند با صدای شما برنامه ها را کنترل کند و یا برنامه ریزی را طوری انجام دهد که برحسب عادت شما به تنظیم دما بپردازد پس لازم است ترموستات هوشمند خریداری کنید.ترموستات چیست و عملکرد آن چگونه است؟ بررسی انواع ترموستات و کاربرد آن دیگر نکاتی که می توانید برای خرید ترموستات در نظر بگیرید قیمت، مکان‌ یابی و ویژگی های دیگر از قبیل اندازه، رنگ و یا سبک می باشد.

۲. به هنگام خرید ترموستات سیستم HVAC را در نظر بگیرید

قبل از آن که اقدام به خرید ترموستات کنید از کارکرد ترموستات روی سیستم سرمایشی و گرمایشی مطمئن شوید. این نکته مخصوصاً در مورد ترموستات هوشمند مهم می باشد زیرا همه مدل ها از قابلیت پشتیبانی از سیستم HVAC را ندارند. همچنین اگر دارای سیستم سرمایشی و گرمایشی جداگانه می باشید ممکن است نیاز به ترموستات جداگانه جهت هر سیستم و هر منطقه سرمایشی و گرمایشی داشته باشید.

۳. سیم کشی ساختمان را قبل از خرید ترموستات در نظر بگیرید

برای آن که از سیم کشی داخلی ساختمان اطلاع پیدا کنید لازم است ترموستات را باز کرده و ببینید چه نوع سیم کشی دارد. بیشتر ترموستات هایی که قابلیت برنامه‌ریزی دارند با دو سیم با ولتاژ کم کار می کنند اما ترموستات های مدل جدید بیشتر به یک سیم نیاز دارند. سیم مشترک جریان برق مداوم برای مصرف در وای فای و نمایشگر ترموستات را فراهم خواهد کرد. اگر نمی دانید که سیم مشترک یا سیم C دارید یا نه بهتر است از یک تکنسین کمک بگیرید و با او مشورت کنید.

نتیجه گیری

امروزه با توجه به بالا بودن هزینه مصرف انرژی و همچنین کمبود انرژی بیشتر افراد به دنبال راه هایی جهت جلوگیری از هدر رفتن انرژی می باشند. ترموستات یکی از بهترین وسایل برای کاهش مصرف انرژی است. ایبک امداد در این مقاله به بررسی انواع ترموستات و نحوه عملکرد آنها پرداخته است. چنانچه سوالی درباره ترموستات و کاربردهای آن داشتید می توانید با تلفن های ایبک امداد تماس بگیرید و با کارشناسان ما در این زمینه مشورت کنید.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

ترموستات چیست و عملکرد آن چگونه است

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

ترموستات چیست و عملکرد آن چگونه است

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا