آموزشتعمیرات تاسیسات برقی

نحوه داکت کشی سیم کشی روکار برق ساختمان

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

همانطور که می دانید در سیم کشی های روکار، کابل ها و سیم ها در معرض دید می باشند. حتی امکان دارد با ضربه آسیب دیده و دچار قطعی شوند. از این رو مجریان متخصص در روش های سیم کشی توکار با نصب ترانکینگ یا داکت کشی از سیم ها محافظت می کنند. در این مقاله از ایبک امداد به نحوه داکت کشی سیم کشی روکار ساختمان می پردازیم:

داکت چیست؟ مدل های مختلف داکت

داکت مجرایی جهت عبور دادن سیم های برق، کابل های ضعیف برق و همچنین آنتن و تلفن می باشد. جنس داکت ها بیشتر از pvc بوده و در مدل های مختلفی طراحی و ساخته می شوند مانند:

  1. داکت ساده
  2. داکت شانه ای یا شیاردار
  3. داکت پارتیشن دار
  4. داکت قرنیزی
  5. داکت کف خواب

بهتر است توجه داشته باشید داکت ها ضد آب نیستند.

  1. نباید از داکت در فضای بیرون از ساختمان که احتمال گرد و خاک بارندگی در آنجا وجود دارد، استفاده کنید. در این شرایط لوله های برق می تواند جایگزین خوبی جهت محافظت از سیم های روکار ساختمان باشد.
  2. ترانکینگ همان داکت می باشد یعنی مانند، مدل های کف خواب و دیواری تولید شده است. تنها تفاوت ترانکینگ این است که قابلیت دارد، کلید و پریز در آن نصب شود. قابلیت دیگر ترانکینگ این است که یک نوع داکت پارتیشن دار می باشد.

داکت کشی

ابزار مورد نیاز جهت داکت کشی در سیم کشی روکار ساختمان

جهت انجام مراحل داکت کشی ابزار مورد نیاز به شرح زیر می باشد:

  1. دستکش ایمنی کار
  2. چکش
  3. پیچ گوشتی چهارسو و دو سو
  4. دریل
  5. داکت به مقدار مورد نیاز
  6. رول پلاک
  7. پیچ چهارسو و دوسو با واشر تخت
  8. خودکار، ماژیک یا مداد جهت علامت زدن
  9. یک کاتر جهت اصلاح برش های ۴۵ درجه
  10. اره جهت برش داکت
  11. گونیا یا فارسی بر جهت برش ۴۵ درجه گوشه دیوار ها

نحوه داکت کشی در سیم کشی روکار برق ساختمان

در ادامه مقاله با توضیحات مختصر به مراحل داکت کشی می پردازیم:

داکت کشی با تعیین مسیر

قبل از هرکاری باید مسیر داکت کشی را طبق پلان سیم کشی برق ساختمان خود طراحی کنید. توجه داشته باشید کوتاه ترین مسیر را جهت سیم کشی ساختمان انتخاب کرده تا در مصرف سیم صرفه جویی شود.

جدا کردن درب داکت از روی مجرای آن

برای اینکه به راحتی داکت را نصب کنید ابتدا باید درب آن را بردارید. باید از دستکش های ایمنی استفاده کنید تا دست شما به وسیله ای لبه های تیز درب داکت آسیب نبیند و روکش داکت را با احتیاط جدا کنید.

 تعیین محل نصب داکت روی دیوار

بعضی از داکت ها محل اندازه گیری دارند و نقاط نصب روی دیوار در آنها به خوبی مشخص می باشد. بهتر است ابتدا به نقشه سیم کشی مراجعه کرده و یکی از داکت ها روی دیوار قرار داده و آن را تراز کنید. به وسیله مداد یا ماژیک محل‌ هایی که باید سوراخ شود را روی دیوار نشانه گذاری کنید.

سوراخ کاری دیوار جهت نصب داکت

الماسه را به دریل وصل کنید سپس آن را دقیقاً روی زاویه ۱۵ درجه بالاتر از افق قرار داده و نهایتاً به تعداد سوراخ های مورد نیاز سوراخ کاری کنید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  سیم کشی کلید دو پل در تأسیسات برقی ساختمان
نصب سیم کشی روکار در داکت روی دیوار

برای این کار رول پلاک را باید روی سوراخ های دیوار قرار دهید و به کمک چکش آنها را محکم کنید و به همراه پیچ واشر تخت را با داکت در دست گرفته و بعد از میزان کردن داکت در روی سوراخ ها باید پیچ ها را داخل رول پلاک ها بگذارید. اکنون به کمک پیچ گوشتی پیچ ها را بخوبی سفت کنید. چنانچه پیچ های زیادی داشته باشید می توانید از دستگاه پیچ گوشتی شارژی استفاده کنید. اگر نقشه سیم کشی ساختمان شما بصورتی است که باید داکت ها را به شکل عمودی به داکت های افقی وصل کنید، حتماً باید محل متصل کردن آنها را جهت عبور دادن سیم برق با کاتر برش دهید.

نصب داکت در گوشه دیوار ها

چنانچه مسیر ساختمان شما محل گوشه دار مثل لبه دیوار یا ستون دارد، از روش متفاوتی باید جهت نصب داکت استفاده کنید.

  1. اگر در سیم کشی روکار ستون وجود دارد، در این شرایط انتهای داکت قبل تا ستون را اندازه بزنید و بعد به همان اندازه در سه جهت دیگر داکت جدید را با مداد علامت گذاری کنید.
  2. اکنون به کمک اره محل های علامت گذاری شده روی داکت را بدقت برش بزنید. برای متصل کردن داکت به گوشه ستون ها به زاویه خارجی و داخلی ستون باید دقت بیشتری کنید.
  3. به وسیله فارسی بر داکت ها را برش بزنید جهت تنظیم صحیح زاویه داخلی داکت حتماً با استفاده از گونیا زاویه ۴۵ درجه در دو طرف داکت روی طول آن نگه دارید و در دو قسمت با مداد علامت گذاری کنید.
  4. به وسیله اره محل های علامت گذاری شده را برش زده و برای مرتب شدن سطح برش داکت بهتر است از کاتر استفاده کنید. تا لبه های بخوبی صاف شود. مراقب باشید کاتر را به سمت دست خود به حرکت در نیاورید تا لبه تیز داکت را با کاتر حذف کنید. ممکن است به دست خود آسیب بزنید.
  5. قسمت گوشه ستون داکت را اندازه گیری کرده و یک سمت آن را با زاویه خارجی و سمت دیگر را با زاویه داخلی را فارسی بر کرده و به گوشه ستون متصل کنید.
  6. تنظیم زاویه خارجی باید به وسیله گونیا به سمت انتهای داکت و زاویه ۴۵ درجه علامت گذاری انجام شود.
  7. جهت داکت کشی ستون به یک تکه داکت به دو زاویه متفاوت خارجی نیاز دارید که باید آنرا به کمک فارسی بر برش دهید.
  8. هنگام نصب تکه های داکت در گوشه های ستون به خوبی دقت کنید تا فاصله داکت با قبلی تراز باشد. اگر به خوبی گوشه‌های داکت را برش زده باشید، زاویه ها در گوشه ها باید حتماً ۹۰ درجه باشند.
نصب کلید و پریز ها در داکت کشی سیم‌ کشی روکار

بعد از به اتمام رسیدن داکت کشی و تمام شدن، مسیر سیم کشی نصب شده است. اکنون نوبت به نصب کردن پریز ها و کلیدها در مسیر سیم کشی می رسد. جهت این کار محل نصب کلید و پریز را طبق نقشه باید در مسیر داکت کشی علامت گذاری کنید. باید قسمت رویه پریز و کلید را باز کنید. توجه داشته باشید می توانید پریز و کلید برق را هم در قسمت پایین و هم در قسمت بالای داکت نصب کنید. چنانچه میخواهید کلید و پریز روی کاشی یا سنگ نصب شود بهتر است، سوراخ کاری ها را بین درز کاشی یا سنگ انجام دهید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  عیب یابی آیفون تصویری تابا و نحوه تعمیرات آیفون

در یک روش آسان تر می توانید کلید و پریز را به کمک چسب دو طرفه روی کاشی یا سنگ متصل کنید. چسب ها در بسته بندی پریز و کلید ها وجود دارند. جهت نصب کلید و پریز در مسیر داکت کشی ابتدا محل نصب کلید و پریز را برای عبور سیم برق روی داکت سوراخ کنید. برای این کار از دریل استفاده کنید. نصب کلید و پریز برق در داکت کشی باید با استفاده از رول پلاک و پیچ، عملیات سوراخ کاری بر روی دیوار قبلی بدقت نشانه گذاری کنید. چنانچه تصمیم دارید کلید و پریز را به کمک چسب دو طرفه نصب کنید باید در این مرحله این کار را انجام دهید.

سیم کشی برق روکار

جهت پایان رساندن داکت کشی لازم می باشد از محل جعبه تقسیم یا جعبه فیوز ساختمان تا محل علامت گذاری شده در محل نصب پریز و کلید برق ساختمان را به خوبی اندازه گیری کرده و مشخص کنید. از سیم شماره یک و نیم جهت سیم کشی برق ساختمان باید تهیه کنید. توجه داشته باشید در این مرحله باید متراژ سیم برق خود را حداقل ۲۰ سانتی متر اضافه تر از میزان اندازه گیری شده در نظر بگیرید. چون ممکن است کلید یا پریز ساختمان بنا به دلایلی دچار اتصالی شود و شما نیاز به تعویض آن پیدا کنید. پس بهتر است سیم اضافی در داخل داکت قرار دهید تا کار شما آسان تر انجام شود. میزان متراژ سیم برق جهت سیم کشی در هر داکت را مشخص کنید تا هنگام اندازه گیری اشتباه نکنید.

قرار دادن پوشش داکت ها

سیم های اضافه در قسمت پریز و کلید ها را به خوبی در داخل داکت جای دهید.

  • مسیر سیم های برق را در داکت بدرستی تنظیم کنید. جهت اینکه سیم ها در مدت زمان سیم کشی از داکت بیرون نزند از یک نگهدارنده مثل بست استفاده کنید.
  • توجه داشته باشید بست را نباید سفت ببندید، زیرا در انتهای کار روکش داکت باید از زیر بست عبور داده شود. پوشش یا درب داکت را به شکلی باید قرار دهید که قسمت هایی که برش خورده بخوبی پوشیده باشند.
  • جهت نصب پوشش قسمت هایی که فارسی بر شده  برای تمیزی کار و زیبایی داکت روی درب داکت را برش نزنید. بهتر است در زاویه ها روی پوشش را برش کوچک بزنید و روکش را کمی خم کنید و روی داکت نصب کنید، تا روکش شما بصورت یک تکه باشد.

وقتی پوشش داکت را در جای خود قرار دهید نشانه این می باشد که سیم کشی شما تمام شده است.

داکت کشی

جمع بندی

هنگام سیم کشی روکار ساختمان تنها نگرانی که می تواند وجود داشته باشد، امنیت سیم های کار گذاشته شده است. این نگرانی با وجود داکت کاملاً برطرف شده است. در این مقاله به نحوه داکت کشی در سیم کشی برق ساختمان پرداختیم. توجه داشته باشید سیم کشی برق ساختمان کار بسیار تخصصی می باشد، بهتر است از متخصص ماهر برقکار کمک بگیرید. مجموعه ایبک امداد آماده خدمت رسانی به شما می باشند.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

نحوه داکت کشی سیم کشی روکار برق ساختمان

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

نحوه داکت کشی در سیم کشی روکار برق ساختمان

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا