علت سوختن سریع لامپ چیست؟ | دلایل سوختن لامپ
لامپها نیز مانند وسایل برقی دیگر طول عمر مشخصی دارند و نمیتوانند به صورت مداوم روشن و سالم بمانند. به صورت متوسط عمر لامپهای رشتهای در حدود ۹۰۰ ساعت میباشد. بنابراین اگر در طول یک شبانه روز به مدت هشت ساعت لامپ روشن باشد، طول عمر آن تقریباً چهار ماه خواهد بود و باید در این مدت به صورت صحیح کار کند.
اما لامپهای فلورسنت در مقایسه با لامپهای رشتهای طول عمر بیشتری دارند. اما همیشه هم به این گونه نخواهد بود و در برخی مواقع حتی ممکن است که طول عمر آنها کمتر باشد و یا هم اندازه با لامپهای رشتهای باشد. در صورتی که لامپ منزل خود را به تازگی عوض کردید و مشاهده نمودید که در مدت زمان بسیار کمتری سوخته است، باید دلیل سوختن لامپها را در مدار برقی یا سرپیچ مورد بررسی قرار دهید.
دلایل سوختن لامپ
در هنگامی که لامپ روشن است به آن شوک الکتریکی وارد میگردد و به همین علت ممکن است که بسوزد. از طرف دیگر اگر لامپها به صورت مکرر خاموش یا روشن شوند امکان دارد که عمر آنها کمتر از حد معمول باشد و سوختن لامپ زودتر اتفاق بیفتد. در ادامه دلایلی که ممکن است هر کدام از آنها به تنهایی موجب خاموش شدن یا سوختن لامپ شوند را بیان میکنیم.
سوختن لامپ به علت جریان برق با ولتاژ بالا
در صورتی که منزل شما دارای ولتاژ برق بسیار زیادی باشد، در هر صورت لامپهای ساختمان روشن خواهد شد، اما عمر مفید آنها کمتر خواهد بود و این ولتاژ زیاد سبب سوختن لامپ میگردد. افراد میتوانند با استفاده از تست کننده ولتاژ یا مولتی متر در یک پریز برق استاندارد، ولتاژ برق و مقدار آن را آزمایش کنند.
برای انجام این کار باید نحوه استفاده از دستگاه و شیوه کار را به خوبی بشناسند. چون در صورتی که مراحل به صورت صحیح انجام نشود، برق ساختمان قطع خواهد شد. اگر در این آزمایش برق به میزان بیشتر از ۱۲۵ ولت بود، از افراد برق کار کمک بگیرید تا منبع ورودی برق و سیم کشی را مورد بررسی قرار دهند و مشکل را رفع کنند.
برق بیشتر از ۱۲۵ ولت اگر به مدار الکتریکی وارد شود، موجب صدمه به وسایل برقی و همچنین سوختن لامپ میگردد. اگر فرد متخصص دارای مهارت و تجربه کافی باشد، در کمترین زمان ممکن مشکل را برطرف خواهد کرد.
لرزش بیش از اندازه
یکی دیگر از دلایل سوختن لامپ بیش از اندازه تکان خوردن و لرزش است. برای نمونه میتوانیم پنکه سقفی را مثال بزنیم. وقتی که یکی از پرههای پنکه تعادل نداشته باشد، لرزش خواهد داشت و این لرزش رشتههای لامپ را تکان داده و به این ترتیب موجب کوتاهتر شدن عمر آنها خواهد شد.
برای اینکه این مشکل را برطرف کنید، یک لامپ کم مصرف را تست نمایید. این لامپها دارای رشتههای سنگین هستند تا در مقابل لرزش مقاومت بهتر و بیشتری داشته باشند. بنابراین یکی از راههای پیشگیری از سوختن لامپ این است که از لرزیدن و حرکت بیش از اندازه آنها جلوگیری نمایید.
مشکلات مربوط به سرپیچ لامپ
یکی دیگر از دلایل روشن نشدن لامپ، مشکلات مربوط به سرپیچ لامپها است. در درون سرپیچ لامپ زبانه کوچک فلزی وجود دارد که اتصال در فلز انتهایی لامپ را برقرار میکند و با این اتصال به لامپ جریان الکتریکی منتقل میگردد.
در صورتی که زبانه کوچک فلزی به سمت پایین بیش از اندازه فشار داده شود، موجب میشود که جریان برق لامپ قطع شود. در این شرایط لامپ روشن نخواهد شد و گمان میکنید که لامپ شما سوخته است، در حالی که ایراد از سرپیچ است. بنابراین هر خاموشی به علت سوختن لامپ نخواهد بود.
برای برطرف کردن مشکلات مربوط به سرپیچ لامپ در ابتدا باید کلید را خاموش نموده و از داخل جعبه فیوز برق را قطع نمایید. پس از آن به کمک یک فازمتر یا تکه چوب زبانه را به بیرون کشید و خم کردن آن را تا جایی انجام دهید که نوک زبانه در مرکز سرپیچ قرار داشته باشد. پس از آن لامپ را مجدداً درون سیم پیچ قرار داده و برق را وصل کنید.
در صورتی که لامپ روشن شد، مشکل به وجود آمده رفع گردیده است و در غیر این صورت احتمال دارد که لامپ سوخته باشد که در این حالت باید لامپ را عوض کنید. در سرپیچهای قدیمی که زبانه فلزی حالت فنری خود را از دست داده یا شکسته شده است، تعمیرشان امکانپذیر نخواهد بود. در این شرایط بهترین راهکار این است که سرپیچ لامپ را عوض کنید.
سوختن لامپ فلورسنت
برخی افراد معتقدند که لامپ فلورسنت طول عمر و ماندگاری بیشتری در مقایسه با لامپهای رشتهای دارند، اما در حقیقت اینگونه نیست. لامپ فلورسنت به سریع سوختن و سریع از کار افتادن مشهور میباشند. این لامپ گفته میشود که تقریباً ده هزار ساعت طول عمر را دارد، ولی اگر از این نوع لامپها استفاده نموده باشید، میبینید که این عدد اغراق آمیز خواهد بود.
در صورتی که لامپ به صورت مکرر خاموش و روشن شود، طول عمر آن کوتاهتر خواهد بود و اگر در صورت طبیعی و عادی ۱۰ هزار ساعت طول عمر داشته باشد، در این شرایط ممکن است که ۳۰۰۰ ساعت طول عمر داشته باشد.
در صورتی که شما نیز از لامپ فلورسنت استفاده نمودهاید و با سوختن لامپ مواجه شدهاید، برای برطرف کردن مشکل باید این لامپها را با لامپهای ال ای دی عوض کنید. چون لامپهای ال ای دی علاوه بر اینکه مصرف برقشان کمتر است، ماندگاری و دوامشان نیز بیشتر است و مثل لامپهای فلورسنت در ساخت آنها جیوه وجود ندارد.
سوختن لامپ به علت شل شدن سرپیچ
یکی دیگر از دلایل خاموش شدن یا سوختن لامپ میتواند شل بودن سرپیچ لامپ باشد. وقتی که لامپ در سرپیچ به حالت شل قرار گرفته باشد، میتواند موجب شود که اتصالی به وجود آید و به این ترتیب شما شاهد خاموش شدن یا سوختن لامپ باشید.
برای اینکه بتوانید این مشکل را برطرف نمایید، باید لامپ را در سرپیچ به سادگی چرخانده و به صورت محکم قرار دهید. به این ترتیب لامپ روشن خواهد شد.
یکی دیگر از مشکلات امکان دارد شل بودن محل اتصال سیم به سرپیچ باشد. در این حالت باید برق را قطع کرده و سپس محل اتصال سیمها را با دقت مورد بررسی قرار دهید تا از صحیح بودن اتصال سیمها به سوکتهای سرپیچ اطمینان حاصل نمایید. این احتمال وجود دارد که سوکتها خورده یا فرسوده شده باشند. در این حالت باید سرپیچ یا سوکت را عوض نمایید.
قطع شدن فیوز
پریدن فیوز و یا قطع شدن کلید مینیاتوری از موارد دیگری میباشد که موجب سوختن لامپ خواهد شد. در مواقعی که از فیوز لامپها، قطعی برق صورت میگیرد، لامپ خاموش میشود. پریدن فیوز میتواند به علت ایراد در اتصالات و سیم کشی و اتصالی کردن لوازم برقی اتفاق بیفتد، که در این صورت لامپها خاموش خواهند شد و همچنین دیگر لوازم برقی که به برق متصل هستند، نیز خاموش میشوند.
ایراد یا اتصالی در سیم کشی سبب خواهد شد که جریان برق به صورت ناگهانی در مدار افزایش پیدا کند و این افزایش موجب قطع شدن فیوز میگردد. بهتر است که پیش از سوختن لامپ فیوزها را مورد بررسی قرار دهید و در صورت پریدن فیوز برای حل مشکل از متخصصین کمک بگیرید.
استفاده نادرست از لامپ
وات مصرفی در اکثر تجهیزات روشنایی مشخص میباشد اما اگر مشاهده نمودید که لامپها در سیستم روشنایی سریعتر میسوزند بخشی که ترانسها در آن قرار دارند را باز کرده و سپس وات خروجی را با وات مصرفی مقایسه نمایید. توجه نمایید که این دو عدد باید با هم برابر باشند. در غیر این صورت سوختن لامپها به دلیل این اختلاف وات خواهد بود. برای اینکه این مشکل را برطرف نمایید، لامپهایی که با دستگاه مناسب هستند را تهیه نمایید.
سوختن لامپ در قابهای ترانسدار
در داخل سقف بعضی از قابهای نصب لامپ وجود دارند و دارای ترانس میباشند که در صورتی که بیش از اندازه گرم شوند، به صورت اتوماتیک موجب قطع شدن برق میشوند و یا در صورتی که ایراد و خرابی داشته باشند، سبب سوختن لامپ میگردند.
ترانسهایی که در این قابها به کار رفته است، به فضا نیاز دارند تا با جریان هوا از میزان گرمای آنها کاسته شده و به این ترتیب ترانسها موجب قطع شدن برق نشوند.
در صورتی که با مشکل سوختن لامپ یا خاموشی آنها در این قابها مواجه شدید، ممکن است که در پشت قابها فضای مناسب برای کمتر شدن دمای ترانس وجود نداشته باشد. در این حالت برای رفع مشکل باید قاب را عوض کنید و یا از ترانس مناسب استفاده نمایید. برای اینکه این مشکل را برطرف کنید، باید از افرادی که در این زمینه تخصص دارند کمک بگیرید تا به صورت اصولی و صحیح مشکل به وجود آمده برطرف شود.
سخن تکمیلی
به صورت کلی میتوان اینگونه گفت که انواع لامپها هیچ کدامشان همیشگی نیستند و هر یک از آنها دارای طول عمر مخصوصی هستند اما این موضوع بدان معنا نیست که هر وقت لامپی روشن نشد، حتماً سوخته است. بلکه سوختن لامپها یکی از دلایل روشن نشدن لامپها است. وقتی که متوجه شدید لامپ روشن نمیشود، باید دلیل آن را بیابید. اگر لامپ عمر خود را کرده است، باید اقدامات لازم برای تعویض آن را انجام دهید، اما در صورتی که زودتر از موعد روشن نمیشود باید دلیل آن را پیدا کنید.
علت سوختن سریع لامپ چیست؟ | دلایل سوختن لامپ
امتیاز سردبیر
مجموع امتیازات
بررسی دلایل سوختن لامپ