آموزش لوازم خانگی

همه چیز در مورد دیود مایکروفر به همراه شیوه تست آن

دیود مایکروفر و چگونگی تست آن

مایکروفر از جمله وسایل نسبتا جدید در آشپزخانه ها است که در حال حاضر کاربرد گسترده ای در پخت و پز و همچنین گرم کردن غذا دارد. مایکروفر برای تامین انرژی حرارتی (یا همان اشعه با انرژی بالا) مورد نیاز پخت غذا از انرژی الکتریکی استفاده می کند. به بیانی ساده می توان گفت زمانی که دستگاه به جریان برق شهری متصل و سپس روشن می شود، انرژی الکتریکی از برد آن عبور و وارد یک ترانس ولتاژ بالا می گردد. البته باید توجه داشت که این ولتاژ برای آنکه بتواند انرژی مورد نیاز دستگاه را تامین کند توسط دیود مایکروفر و خازن چند برابر می شود. در نهایت این ولتاژ در اختیار مگنترون قرار می گیرد و سپس منجر به تولید اشعه با میزان انرژی بالا می گردد.

دیود مایکروفر قطعه ای کوچک است و با توجه به وظیفه ای که دارد در دسته اجزای کارآمد و اصلی دستگاه قرار می گیرد که به طور معمول ایجاد اشکال در آن موجب می شود که دستگاه مایکروفر کارایی خود را از دست بدهد. در مقاله پیش رو دیود مایکروفر به همراه روش های تست و ارزیابی آن مورد بررسی قرار می گیرد.

تعریف دیود مایکروفر و وظایف آن

از نظر ظاهری دیود مایکروفر یک قطعه کوچک با مرکزی سیاه رنگ است که دارای دو خروجی فلزی می باشد که شاید بتوان گفت به طور کلی تقریبا اندازه کف یک دست است. سیم های فلزی خروجی از دیود مایکروفر از یک سو به یک خازن و سمت دیگر به بدنه مایکروفر متصل می شوند.

کار و وظیفه دیود مایکروفر همانند همه دیود ها یکسوسازی جریان الکتریکی است. باید توجه داشت که این قطعه همچنین جریان برق متناوب (AC) را به جریان مستقیم (DC) تبدیل می کند.

لازم به ذکر است که یکسوسازی جریان برق در شرایطی رخ می دهد که در موقعیت مسیر رفت یا عبوری مقاومت مقداری نزدیک به صفر را به خود اختصاص می دهد در حالی که در مسیر برگشت مقدار مقاومت تا بی نهایت افزایش پیدا می کند. بنابراین و به سادگی می توان به این نتیجه دست یافت که وظیفه دیود مایکروفر یکسوسازی ولتاژ ترانس های ولتاژ است که توسط نمودارهای سینوسی تنها با ایجاد نیم موج ایجاد می شود.

افزون بر نقش اصلی، باید توجه داشت که در ترانس های ولتاژ مایکروفر چنانچه برای سیم پیچ القایی افزایش دهنده مشکل و یا ایرادی پیش بیاد ممکن است منجر به آتش سوزی شود، در اینجا است که دیود مایکروفر با قطعه نمودن ولتاژ مانع از رسیدن آسیب به مگنترون شده و از این احتمال خطرناک جلوگیری می کند.

دیود مایکروفر

وجود ایراد یا خرابی در دیود مایکروفر

به طور معمول هر وسیله ای ممکن است دچار ایراد و یا خرابی شود، مایکروفر نیز از این قضیه جدا نیست. در برخی از موارد دلیل عدم عملکرد و کارایی در مایکروفر مربوط به وجود ایراد یا خراب شدن دیود مایکروفر است. اما ممکن است این سوال برای خواننده پیش بیاید که چگونه می توان به خرابی دیود پی برد؟ در پاسخ باید گفت چنانچه که مایکروفر روشن شود و تایمر و دیگر نشانه های آن به درستی کار کنند اما غذا گرم نشود می توان به این نتیجه دست یافت که دیود خراب شده است، همچنین اگر در زمان اتصال مایکروفر به برق صدای اتصالی شنیده شد باید سریعا دوشاخه آن را از برق جدا کرد چرا که به احتمال زیاد دیود مایکروفر دچار آسیب شده است. افزون بر این دو مورد روشن نشدن مایکروفر، خاموش شدن ناگهانی آن و خرابی یا عدم عملکرد مگنترون از نشانه های خرابی دیود است.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  راهنمای تعمیرات فر درسا | تعمیرات و عیب یابی فر توکار درسا

در صورت شک داشتن به وجود ایراد در دیود مایکروفر می توان از یک اهم متر استفاده کرد، در این مورد کافی است که مقاومت دو طرف دیود را اندازه گیری کرد، چنانچه اعدادی که توسط اهم متر نشان داده می شود در یک سو کم و در سمت دیگر بالا باشد می توان آن را به سلامت دیود نسبت داد.

افزون بر این باید توجه داشت که ما بین دیود مایکروفر و ترانس ولتاژ قطعه ای به نام فیوز تعبیه شده است که از نوسانات جلوگیری می کند. وجود نوسانات باعث می شود که فیوز بسوزد و در نتیجه ترانس از مدار خارج می شود تا از آتش سوزی جلوگیری به عمل آید و همچنین دیگر قطعات و به طور کلی دستگاه دچار آسیب نشود. در این مورد نیز مگنترون دستگاه ولتاژ کافی برای تولید امواج با انرژی بالا را دریافت نخواهد کرد و در نتیجه غذا گرم نمی شود. بنابراین توصیه می شود زمانی که تایمر، لامپ و سایر قطعات در زمان روشن شدن کار می کنند اما غذا گرم نمی شود، وضعیت قطعات درگیر با مولتی متر بررسی شود.

  • باید اشاره کرد که دیود، خازن، ترانس و فیوز با هم کار می کنند تا جریان ۲۲۰ ولتی را به ۱۵۰۰ تا ۳۰۰۰ ولت تبدیل کنند تا از این طریق مایکروفر بتواند به درستی عمل کند.

شیوه تست دیود مایکروفر

برای بررسی وضعیت دیود مایکروفر به ساده ترین شکل ممکن می توان تنها از یک باتری ۹ ولتی به همراه مولتی متر بهره گرفت. برای این کار کافی است که حسگر های مولتی متر به باتری وصل شود سپس دیود مایکروفر یه شکل سری در مدار قرار گیرد و وضعیت باتری بررسی گردد و در این آزمایش اگر ولتاژ در محدوده عدد ۳ قرار بگیرد یا به عبارتی با افت همراه باشد، دیود سالم است و مشکلی ندارد اما اگر هیچ افتی در ولتاژ اتفاق نیافتد می توان گفت که دیود دچار ایراد و خرابی شده است و باید نسبت به تعویض آن اقدام کرد.

دلایل خرابی دیود مایکروفر

از جمله دلایل ایجاد اشکال و در نتیجه خرابی دیود مایکروفر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده غیر اصولی و نادرست از مایکروفر

هر یک از قطعات مایکروفر مانند دیود دارای عمر مفید خاص به خود هستند که پس از طی مدتی دچار ایراد شده و نیاز به تعویض خواهند داشت، حال استفاده نادرست موجب کاهش عمر مفید این قطعات و خرابی زودتر از موعد آن ها می شود.

  • نوسانات برق

نوسان برق یکی از عمده دلایل آسیب به وسایل برقی از جمله مایکروفر است. در این مورد توصیه می شود برای جلوگیری از صدمات ناشی از نوسان برق و خرابی دیود از محافظ دستگاه استفاده شود، همچنین تنها در موارد نیاز و استفاده، دستگاه به برق متصل شود.

  • خرابی و یا وجود مشکل در مگنترون
پیشنهاد آی‌بک امداد :  راهکارها و نکات ایمنی استفاده از برق در خانه

از آنجا که مگنترون و دیود از نظر عملکردی ارتباط نزدیکی به هم دارند می توان وجود مشکل در کارایی مگنترون را به خرابی در دیود نسبت داد.

  • خراب شدن ترانس

گاهی عدم کارکرد مایکروفر و دیود به علت خرابی در ترانس روی می دهد چرا که این ترانس است که جریان اولیه را دریافت و سپس آن را در اختیار دیود مایکروفر قرار می دهد. برای تشخیص این مشکل تنها کافی است اعداد روی پنل دستگاه مشاهده گردد، چنانچه این اعداد در حالت چشمک زن قرار بگیرند می توان نتیجه گرفت که مشکل از ترانس است نه دیود.

  • سوختن فیوز سرامیکی

فیوز سرامیکی قطعه ای است که از وارد آمدن فشارهای ناشی از نوسان برق به دستگاه جلوگیری می کند. حال اگر این قطعه خراب باشد نوسان برق به دیود رسیده و آن را نیز دچار آسیب می کند.

تعویض یا تعمیر دیود مایکروفر

شاید این سوال برای خواننده پیش بیاید که آیا می توان دیود را تعمیر کرد؟ در پاسخ باید گفت با وجود این که دیود قطعه ای قابل تعمیر است اما باید توجه داشت که هزینه تعمیر آن بیشتر از هزینه خرید دیود جدید است. چرا که دیود نسبت به سایر قطعات ارزان تر است و با توجه به قیمتی که دارد تعمیر آن مقرون به صرفه نیست به همین جهت، برای صرفه جویی در هزینه بهتر است از دیود تازه استفاده شود که به طور طبیعی طول عمر بالاتری هم دارد.

دیود مایکروفر2

روش تعویض دیود مایکروفر

درصورت اطمینان یافتن از این که دیود مایکروفر دچار آسیب شده است، باید اقدام به تعویض این قطعه کرد. برای این کار بهتر است از تخصص کارشناسان ماهر در این زمینه بهره مند شد تا از وارد آمدن صدمه به دستگاه، افراد و یا حتی ایجاد خسارات بیشتر پیشگیری شود. با این وجود و در صورت اطمینان به توانایی در تعمیر و تعویض قطعات وسایل الکتریکی می توان به ترتیب زیر عمل کرد:

  • نخست باید اتصال (دوشاخه) مایکروفر را از برق جدا کرد و پس از گذشت نیم ساعت به سراغ مرحله های بعدی رفت،
  • در این مرحله باید پیچ های روی بدنه دستگاه، برای جدا کردن کاور رویی آن باز شود و در نتیجه کاور از دستگاه جدا شود،
  • پس از جدا سازی کاور نخست باید انرژی ذخیره شده در خازن مایکروفر تخلیه گردد،
  • در این مرحله با توجه به تصویر ذهنی از دیود مایکروفر و با اندکی جستجو می توان آن را که از دو طرف متصل است پیدا و سپس اتصالات آن را به آرامی جدا کرد.
  • در این مرحله باید دیود جدید را جایگزین دیود قدیمی کرد و پس از آن مجدد کاور دستگاه را سر جای خود قرار داد و پیچ های آن را بست،
  • در نهایت باید دستگاه مایکروفر را به برق متصل و عملکرد آن را برای اطمینان از سلامت دیود و دستگاه مورد ارزیابی قرار داد.

برای تست و تعویض دیود خازن مجددا توصیه می شود که بر اساس دستورالعمل ها عمل شود و اصول ایمنی رعایت گردد.

همه چیز در مورد دیود مایکروفر به همراه شیوه تست آن

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

همه چیز در مورد دیود مایکروفر به همراه شیوه تست آن

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا