مجله سلامت پوست

درمان و پیشگیری از عرق سوز شدن لای پا

عرق کردن نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت بدن و دفع مواد مضر و ضایعات بدن دارد. تعریق در فصل گرما بسیار صورت می گیرد و علت اصلی بروز آن کنترل دمای بدن است. غده های تعریق درست در زیر لایه ی درم و یا لایه های عمیق‌تر قرار دارند که به محض تعریق، قطرات عرق را از طریق مجراهایی مخصوص به خارج از پوست ترشح می کنند. یکی از بزرگترین مشکلاتی که افراد در فصل گرما با آن مواجه می شوند عرق سوز شدن است. علل بروز عرق سوزی، مسدودی غدد تعرق بدن و نرسیدن این تعریق به سطح پوست است یا به عبارت دیگر تجمع قطره های عرق در لایه های زیرین پوست سبب بروز عرق سوزی می شود. زمانی که این اتفاق بروز دهد عرق تبخیر نمی شود و منجر به ساییدگی چندین لایه پوستی با یکدیگر می شود که نتیجه آن حساسیت های پوستی از جمله: خارش، سوزش، قرمزی، درد، تاول و زخم می گردد. عرق سوزی به انگلیسی Heat rash یا miliaria نام دارد و هنگام بروز آن، بستر رشد قارچ، مخمر و باکتری ها در محل عرق سوز شده فراهم می گردد و این عارضه بیشتر در لای پا رخ می دهد. عرق سوز شدن لای پا به دلایل می تواند به دلایل مختلفی بروز دهد که عبارتند از:

  • اضافه وزن و بی تحرکی
  • پوشیدن لباس های گرم و چسبان
  • نا بالغ بودن غدد تعریق
  • دیابت
  • مصرف کردن داروهای کنترل بارداری
  • یائسگی
  • عدم تعادل هورمونی
  • کمبود قند خون
  • مصرف دیافورتیک ها
  • پر کاری تیروئید یا همان هیپوتیروئیدیسم
  • تغییرات هورمونی
  • مصرف داروهای ضد افسردگی
  • مشکلات ارثی
  • داشتن سابقه هیپرهیدروزیس
  • مصرف داروهای میگرن

به طور کلی عرق سوزی لای پا و سایر قسمت های بدن به چهار نوع تقسیم می شوند که عبارتند از:

۱: عرق سوزی کریستالی:

این نوع عرق سوزی که رایج ترین نوع عرق سوزیست با برجستگی ها شفاف و تاول مانند همراه است که درون این برجستگی ها ذرات عرق وجود دارند و اگر بنا به هر دلیلی ضایعات یا برجستگی ها تحریک شوند می ترکند و با درد همراه هستند اما در صورتی که دستکاری نگردند دردی به همراه ندارند.‌ عرق سوزی کریستالی در بین نوزادان و خردسالان بسیار شایع است و کم پیش می آید که بزرگسالان به آن مبتلا گردند.

۲:‌ عرق سوزی روبرا، خاردار یا همان کلاسیک:

عرق سوزی روبرا، خاردار یا همان کلاسیک نیز همانند عرق سوزی کریستالی با برجستگی همراه است اما برجستگی این نوع عرق سوزی بر خلاف شفاف بودن، قرمز و ملتهب است و هنگام بروز همواره با سوزش همراه خواهد بود. نام دیگر این عرق سوزی گرمی دانه ریز است و هنگامی که ایجاد شود، پوست ناحیه درگیر شده را بسیار خشک  می کند و همواره خارش های فراوان را ایجاد می کند که بروز همین خارش ها سبب خاراندن ناحیه و ایجاد زخم می گردد.

۳: عرق سوزی چرکی:

هنگامی که عرق سوزی روبرا بروز گردد و برجستگی های قرمز و ملتهب آن درمان نگردد عرق سوزی چرکی رخ می دهد در واقع برجستگی های عرق سوزی روبرا یا خاردار در صورتی که برای مدتی طولانی بر روی پوست باقی بمانند و درمان نگردند، پیشرفت می کنند و درون آنها پر از چرک می شود که به آن عرق سوزی چرکی می گویند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  اسکراب چیست و چرا باید از اسکراب استفاده کنیم؟

۴: عرق سوزی پروفوندا یا عمیق:

این نوع عرق سوز بسیار کم بروز می دهد و در صورت بروز بسیار دردناک است چرا که برجستگی های بزرگی همچون کبودی بر روی بدن ایجاد می کند و در صورتی که به موقع درمان نگردد سبب مبتلا شدن فرد به بیماری هایی همچون گر گرفتگی، خستگی مفرط و سکته گرمایی می شود.

عرق سوزی لای پا و سایر نواحی بدن در صورت بروز باید درمان گردد تا فرد مبتلا کمتر از آن رنج ببرد.

راهکارهای پیشگیری از عرق سوز شدن لای پا

  • پوشیدن لباس های نخی آزاد با رنگ روشن
  • داشتن وزن مناسب و پرهیز از اضافه وزن و چاقی
  • نوشیدن روزانه ۸ لیوان آب و دهیدراته نگه داشتن بدن
  • شیو کردن ناحیه تناسلی
  • خودداری از مصرف کافئین زیاد، الکل، غذاهای چرب و چاشنی دار
  • پرهیز از قرار گرفتن طولانی مدت در معرض هوای گرم
  • برای جلوگیری از گرمای هوای درون منزل و تهویه هوا پنجره را باز بگذارید یا به عبادت دیگر محیط را خنک نگه دارید
  • بعد از انجام فعالیت های سنگین بدنی با آب ولرم متمایل به سرد دوش بگیرید
  • مصرف کپسول ویتامین E
  • هر روز یا یک روز در میان دوش بگیرید
  • در هفته ۱ بار از لایه بردارهای ملایم استفاده کنید
  • در صورت مرطوب بودن بیش از حد محیط زندگی از رطوبت گیر استفاده کنید

عرق سوز شدن راهکارهای درمان عرق سوزی لای پا

مصرف پماد زینک اکساید:

این پماد به دلیل ترکیبات مؤثر خود اکثر اوقات برای درمان آفتاب سوختگی، اگزما، از بین بردن جای جوش و رفع التهاب های پوستی تجویز می شود از این رو می تواند در درمان عرق سوزی لای پا نیز مؤثر باشد.

استفاده از پودر تالک:

پودر تالک دارای رنگی سفید است که استفاده از آن در هنگام عرق سوز شدن لای پا می تواند منجر به جذب رطوبت و جلوگیری از ساییدگی پوست شود که همین امر سبب بهبودی سریع عرق سوزی می گردد.

استفاده از پماد ضد سایش پوست:

این پماد نیز در رفع بهبودی عرق سوزی لای پا بسیار مؤثر است و بیشتر در بین افرادی که فعالیت های ورزشی سنگین انجام می دهند همچون ورزشکاران محبوب است.

مصرف کرم هیدروکورتیزون یا پماد کالامین:

این دو نوع محصول جهت بهبودی عرق سوزی های شدید همچون‌ عرق سوزی پروفوندا و روبرا که با تحریکات شدید، قرمزی، سوزش و خارش همراه هستند، استفاده می شود و در کمترین زمان ممکن عرق سوزی لای پا را درمان می کند.

new theme

استفاده از مام ضد تعریق:

یکی دیگر از راه های درمان نمودن عرق سوزی لای پا استفاده از مام های ضد تعریق ملایم است چرا که سبب جلوگیری از عرق نمودن این ناحیه می گردد.

استفاده از ژل آلوئه ورا:

آلوئه ورا به دلیل خاصیت بسیار مؤثر خود در رفع آفتاب سوختگی، التهابات و خارش های پوستی تاثیرگذار می باشد از این رو می تواند خارش های ناشی از عرق سوزی لای پا را رفع نمایند و به بهبودی آن کمک نماید. برای بهره مندی از خاصیت این ماده مؤثر می توانید ژل آلوئه ورا را به صورت آماده از داروخانه تهیه کنید و یا یک برگ آلوئه ورا را برش بزنید و ژله داخل آن را خارج کنید، سپس ژل را به قدری مخلوط نمایید تا حالتی مایع بگیرد و آن را به مدت ۲۰ دقیقه بر روی محل عرق سوز شده قرار دهید و سپس با آب سرد بشویید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  تاثیرات الکل سفید روی پوست

مصرف جوش شیرین:

از آنجایی که جوش شیرین در لایه برداری پوست مؤثر می باشد پس می تواند در درمان سوختگی لای پا نیز مؤثر باشد، برای بهره مندی از اثرات این ماده باید مقداری از آن را با آب مخلوط کنید تا به صورت خمیر در آید سپس خمیر حاصل شده را بر روی قسمت عرق سوز شده بمالید و پس از گذشت ۲۰ دقیقه آن را با آب سرد به خوبی شست و شو دهید.

مصرف گلاب:

گلاب به دلیل باز کردن منافذ بسته پوست سبب خروج ضایعات عروقی می شود که به تنظیم چربی و تنفس بهتر پوست کمک می کند از این رو در رفع عرق سوزی لای پا مؤثر است ولی برای نتیجه گیری مطلوب بهتر است آن را با مقداری آبلیمو و عسل مخلوط کرده و سپس پس بر روی ناحیه مورد نظر بمالید.

new theme

استفاده از ماست:

ماست به طور طبیعی دارای خاصیت ضد قارچی و ضد میکروبی است که در کاهش بروز عفونت، درمان سوختگی و قرمزی و خارش های ناشی از عرق سوز شدن لای پا بسیار مؤثر می باشد، برای بهره مندی از خاصیت این ماده، در هنگام عرق سوزی، مقداری از آن را بر روی ناحیه مورد نظر بمالید و پس از گذشت ۱۵ دقیقه با آب سرد بشویید.

مصرف خیار:

از آنجایی که خیار خاصیت خنک‌کنندگی دارد و در حفظ رطوبت پوست مؤثر است پس می تواند به رفع خارش های ناشی از عرق سوزی لای پا و بهبودی آن کمک نماید. برای استفاده از خیار بر روی ناحیه عرق سوز شده، بهتر است آن را رنده کنید و با مقداری آبلیمو به خوبی ترکیب کنید سپس به مدت ۱۰ دقیقه بر روی ناحیه عرق سوز شده قرار دهید.

استفاده از آرد نخود چی:

برای رفع عرق سوزی لای پا مقداری آرد نخود چی به این ناحیه بزنید، همچنین می توانید برای نتیجه گیری بهتر آرد نخود چی را با آب مخلوط کنید و خمیر حاصل شده را به لای پای خود بمالید و پس از گذشت ۱۵ دقیقه با آب سرد بشویید.

استفاده از روغن نارگیل:

روغن نارگیل به دلیل خاصیت های مفید خود از ایجاد ساییدگی در لای پا و کشاله ران جلوگیری کرده و در صورت عرق سوز شدن این نواحی آن را درمان می نماید.

 

عرق سوز شدن مصرف کره روغن قلم:

کره روغن قلم نیز همچون روغن نارگیل دارای خواص بسیاری است و در مرطوب نمودن و رفع التهابات (نظیر خارش و سوزش) ناحیه عرق سوز شده مؤثر می باشد.

سخن پایانی

همانطور که گفته شد برای جلوگیری از عرق سوز شدن لای پا، باید نکات گفته شده را رعایت نمایید و در صورت بروز این عارضه ی ناخوشایند حتما آن را درمان کنید چرا که در صورت درمان نشدن، دردناک و خطرناک خواهد بود.

درمان و پیشگیری از عرق سوز شدن لای پا

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

درمان و پیشگیری از عرق سوز شدن لای پا

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا