مجله ساختمان

انواع سیمان مورد استفاده در صنایع ساخت و ساز

آشکار است که در صنعت ساخت و ساز نیاز به ماده ای با مقاومت بالا است که بتواند اجزای سازنده را در کنار یکدیگر قرار دهد و به هم بچسباند، سیمان فراورده ای شیمیایی و ماده چسباننده آبی نیاز است که پس از خشک شدن سفت و مبدل به جسمی با سختی بالا می شود که این امکان را در اختیار معماران قرار می دهد.

کاربرد انواع سیمان و استفاده از آن به سال های پیش از میلاد مسیح بر می گردد و این امر نشان می دهد که انواع سیمان از دیر باز تا کنون به عنوان یکی از ثابت ترین و موثرترین مصالح مورد استفاده قرار می گیرد. از نظر ساختاری سیمان گردی نرم، چسباننده و جاذب آب می باشد که از ترکیب پخته و گداخته شده سنگ های اکسید کلسیم (آهک) با اکسیدهای قلیایی، اکسید آهن، اکسید سیلیسیم، اکسید آلومینیوم و اکسید منیزیم تشکیل می شود.

در حال حاضر بیشتر افراد انواع سیمان را با نام های سیمان سفید و سیاه می شناسند اما با مطالعه این مقاله تخصصی متوجه خواهیم شد که انواع مختلفی از سیمان تولید می شود که هر یک از آن ها برای کاربردی خاص مورد استفاده قرار می گیرند.

انواع سیمان

سیمان یکی از رایج ترین انواع مصالح ساختمانی است که خود در انواع مختلفی تولید می شود، که هریک از آن ها با توجه به ترکیب و ساختاری که دارند تاثیری خاص در دوام سازه های بتنی ایفا می کند و با توجه به میزان مقاومت و کارایی برای مکان های متفاوتی استفاده می شود. به همین منظور در ادامه انواع سیمان مورد استفاده در صنعت ساختمان سازی مورد معرفی قرار می گیرد.

انواع سیمان 3

سیمان پرتلند

یکی از انواع سیمان پودری، سیمان پرتلند است که برای کاربردهای معمولی و ساخت انواع ملات و بتن می توان از آن استفاده کرد.

از جمله مزیت های استفاده از این نوع سیمان می توان به واکنش اندک با آب، مقاومت بالا در برابر ترک خوردگی و تخریب، مقاوم در برابر نفوذ آب و هوا، مقاوم در برابر محلول های سولفاته و کلرید ها، مقاوم در برابر سفیدک و شوره، دارای قابلیت استفاده در محیط های خورنده و مرطوب، رسیدن به مقاومت پایدار طی ۹۰ روز، کارایی آسان به دلیل داشتن خاکستر فلزی و … اشاره کرد.

انواع سیمان پرتلند عبارتند از:

  • سیمان پرتلند نوع یک (تیپ یک) یا سیمان معمولی

یکی از انواع سیمان پرتلند، تیپ یک آن است که همان طور از نام آن پیدا است برای کاربردهای رایج و معمول که در آن ها نیاز به مقاومتی ویژه در برابر تغییرات درجه حرارت و فشار نیست، مناسب می باشد.

از جمله موارد استفاده از این نوع سیمان می توان به ساخت پیاده رو، روسازی پل، روسازی جاده، لوله انتقال آب، مخزن های نگهداری و … اشاره کرد.

  • سیمان پرتلند نوع دو یا سیمان اصلاح شده

اصلاح ترکیب ساختاری سیمان و در نتیجه افزایش مقاومت آن در برابر سولفات ها منجر به تولید سیمان پرتلند تیپ دو شده است.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  روش تبدیل توالت فرنگی به ایرانی چیست

در مقایسه با سیمان نوع یک، در این نوع از سیمان سرعت هیدراتاسیون و یا اختلاط با آب ضعیف می باشد و همین باعث می شود تا این سیمان دیر گیرتر باشد. افزون بر این سیمان تیپ دو در زمان آغاز واکنش شیمیایی از خود نوعی حرارت متصاعد می کند که این موارد در کنار ویژگی جلوگیری از افزایش دمای بتن باعث می شود که این نوع از سیمان به هنگام بتن ریزی در هوای گرم بیشتر مورد استفاده قرار گیرد.

استفاده از سیمان اصلاح شده در خاک های شور و خاک و آب حاوی سولفات در مواردی مانند پی سازی پل و ساخت دیواره های آن و یا بتنی که در معرض تابش خورشید قرار می گیرد، رایج است.

  • سیمان پرتلند نوع سه یا سیمان زود سخت شونده

یکی از انواع سیمان پرتلند، تیپ سه آن است که به دلیل سرعت بالای هیدراتاسیون به سیمان زود گیر نیز معروف است و در مدت کوتاهی (معمولا کمتر از یک هفته) مقاومت کامل خود را به دست می آورد.

به طور معمول این سیمان برای انجام کارهای ساختمانی با فرصت محدود مورد استفاده قرار می گیرد، البته استفاده از آن نیز در مناطق سردسیر رایج است زیرا سیمان پرتلند نوع ۳ پس از سفت شدن با تولید مقداری حرارت کمک شایانی به گرم شدن محیط می کند.

در مقایسه با دیگر انواع سیمان پرتلند باید گفت که مقاومت بتن سیمان سه روزه تیپ سه با مقاومت بتن هفت روزه حاصل از سیمان تیپ یک برابر است.

  • سیمان پرتلند نوع چهار یا سیمان کند گیر

یکی دیگر از انواع سیمان پرتلند نوع چهار آن است که آن را با نام سیمان کند گیر یا کم حرارت نیز می شناسند. در اینجا باید اشاره کرد که سرعت هیدراتاسیون این سیمان پایین است و همین باعث می شود تا گیرش آن نیز کند باشد.

تولید حرارت به مقدار کم نسبت به دیگر تیپ های سیمان پرتلند باعث برتری آن برای استفاده در مناطق گرم و یا سازه هایی که در معرض درجه حرارت بالا قرار دارند، می شوند.

به طور معمول در ساخت سازه های بزرگ نظیر سدها و پل ها از این نوع سیمان استفاده می شود.

  • سیمان پرتلند نوع پنج یا سیمان ضد سولفاته

همانطور که از نام این گونه از سیمان پرتلند پیدا است دارای مقاومت خوبی در برابر سولفات ها می باشد و به همین دلیل می توان بدون محدودیت از آن در مناطقی با خاک و آب حاوی مقادیر بالای سولفات استفاده نمود.

البته پیش از استفاده از سیمان پرتلند نوع پنج باید توجه داشت که این سیمان دارای مقاومت پایینی است، بنابراین نمی توان برای ساخت سازه هایی که قرار است بار و فشار زیادی را تحمل کنند (سازه های مقاوم) از آن استفاده کرد.

اواع سیمان پرتلند

سیمان آمیخته

یکی از رایج ترین انواع سیمان مورد استفاده در صنعت ساختمان سازی سیمان آمیخته است که ترکیب شدن با مواد مختلف موجب می شود تا خواص فیزیکی آن بهبود یابد.

سیمان آمیخته با توجه به ترکیب خود دارای انواع مختلفی است از جمله:

  • سیمان پرتلند پوزولانی

ترکیب ماده پوزولان که خود از سیلیکات به دست می آید و ساختاری شبیه به سیمان دارد و ترکیب آن با سیمان پرتلند موجب تولید این نوع از سیمان آمیخته می شود. از نظر وزنی در ساختار این نوع از سیمان از ۱۵ درصد پوزولان استفاده می شود.

سیمان پرتلند پوزولانی را می توان  به دلایلی نظیر مقاومت بالا در برابر سولفات و دیگر ترکیبات خورنده، کم حرارت بودن و سرعت مناسب هیدراتاسیون در بتن ریزی های حجیم در مناطق گرمسیر مورد استفاده قرار داد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  آشپزخانه یو شکل | تکنیک استفاده بهینه از متراژ

از مزایای کاربرد این سیمان نیز می توان به مواردی نظیر؛ حفاظت از میل گرد در برابر عوامل خورنده، کاهش دادن مقدار سیمان برای تولید بتن و کاهش حجم بتن ریزی، بالا رفتن مقاومت بتن، تراکم بالا و مقاومت در برابر مواد شیمیایی، نفوذ ناپذیری، کاهش دادن احتمال ترک خوردگی سطح بتن و مقاومت در برابر یخ زدگی اشاره کرد.

  • سیمان آهکی

یکی دیگر از انواع سیمان آمیخته، سیمان آهکی است که از ترکیب سنگ آهک ویژه (پودر شده) با کلینکر سیمان پرتلند در نسبت ۲۰ به ۸۰  به دست می آید. از جمله موارد قابل توجه در مورد این سیمان می توان به استفاده و کارایی بیشتر نسبت به سیمان معمولی و قیمت مناسب آن اشاره کرد.

ایجاد عایق، نفوذ پذیری و گرمازایی کم، کاهش تعداد ترک های عمقی و سطحی بتن، سازگاری با محیط زیست و فراهمی امکان بتن ریزی در حجم زیاد در کنار قیمت مناسب از جمله مزایای استفاده از این نوع سیمان است.

  • سیمان روباره گذاری

یکی از انواع سیمان آمیخته و مورد استفاده در ساختمان سازی سیمان روباره است که دارای ساختاری کاملا یکنواخت می باشد و ذرات تشکیل دهنده آن نسبت به سیمان معمولی ریزتر است. میزان روباره در این نوع سیمان می تواند ۲۵ تا ۷۰ درصد کل مقدار را به خود اختصاص دهد.

وجود ذرات ریز و مقاومت بالا در برابر سولفات ها موجب برتری این سیمان در ساخت سازه های دریایی می شود.

انواع سیمان ساختمانی 2

سیمان هوازا

ترکیب کلینکر سیمان با رزین ها، چسب ها، نمک ها سدیمی و سولفات باعث تولید یکی از انواع سیمان ساختمانی به نام سیمان هوازا می شود. استفاده از سیمان هوازا در مواردی که نسبت آب به سیمان در ملات کم است موجبات افزایش مقاومت بتن را فراهم می آورد.

افزون بر این بتن های ساخته شده از سیمان هوازا با فراهمی فضای کافی برای افزایش حجم آب در هنگام یخ زدن، مقاومت بیشتری در برابر ترک خوردگی در اثر سرما دارند و به همین دلیل استفاده از آن در مناطق سردسیر رایج تر است.

سیمان سفید و رنگی

سیمان سفید و سیمان های رنگی از دیگر انواع سیمان مورد استفاده در صنعت ساختمان سازی هستند که بیشتر برای روسازی سازه ها مورد استفاده قرار می گیرند. ترکیب سیمان پرتلند با موادی نظیر منیزیم و اکسید آهن موجب تولید این سیمان ها می شود که در برابر شرایط جوی و تابش آفتاب مقاوم هستند.

صرفه جویی در هزینه های مربوط به اجرای نما، بالا بردن سرعت اجرای کار، پوسته پوسته نشدن و به دور ماندن از آسیب در طولانی مدت در کنار دسترسی آسان و قیمت مناسب از جمله مزایای کاربرد این نوع سیمان است.

انواع سیمان رنگی

در متن بالا انواع سیمان ساختمانی مورد بررسی و معرفی قرار گرفت، در اینجا باید اشاره کرد از انواع سیمان در تناسب با نوع سازه و شرایط محیط پروژه بر اساس قوانین ساختمان سازی استفاده می کنند. بنابراین توصیه می شود برای ساخت بنا ها و سازه هایی مستحکم و به بهترین شکل ممکن به نوع و ترکیب سیمان به عنوان یکی از مصالح اصلی در ساخت و ساز توجه شود.

انواع سیمان مورد استفاده در صنایع ساخت و ساز

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

انواع سیمان مورد استفاده در صنایع ساخت و ساز

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا