مجله

تاریخچه ساخت ماشین لباسشویی

ماشین لباسشویی در چه زمانی و به چه علت اختراع شد؟

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

در این مقاله از مجله ایبک به سراغ یکی از وسایل اصلی آشپزخانه یعنی ماشین لباسشویی خواهیم رفت ، باید به این صحبت واقف باشید که ماشین لباسشویی همانند یخچال یکی از ارکان اصلی آشپزخانه شما است و آشنایی بیشتر شما با این محصول میتواند به استفاده بهتر شما از این وسیله کمک شایانی کند و همچنین این آشنایی بیشتر میتواند موجب افزایش طول عمر این محصول نیز شود ، با ما باشید تا با این محصول و تاریخچه آن آشنا شوید ، قبل از هر چیز به سراغ علت اختراع ماشین لباسشویی خواهیم رفت.

علت اختراع ماشین لباسشویی چه بود؟

از دیر باز شست و شوی البسه ، کاری پر مشقت و طاقت فرسا بود ، مردم برای شست و شوی لباس ناگزیر بودند به کنار رودخانه ها و جوی ها و چاه ها بروند و با مالش لباس ها عموماً روی چوب یا سنگ های بزرگ و گاهاً با شن و ماسه چرک و کثیفی و لکه ها را برطرف کنند ( البته بعدها صابون هم به کمک آمد و تاحدودی بار این مشقت طاقت فرسا را کم کرد ) خصوصاً خانواده های فقیر به جهت امرار معاش روزانه ساعت های متمادی در خانه هایی با عنوان خانه های شستشو ، البسه خانواده های با تمکن مالی بیشتر را می شستند . شست و شوی لباس در سال های متمادی در منازل شاهد تحولات فراوانی بوده شستن لباس در تشت یا با ضربات چوب دستی و ابزاری این چنین برای بیرون آوردن چرک و لکه ها و در ادامه چلاندن و پهن کردن آن روی بند ، کاری بود که غالباً در چند دهه پیش یک امر لاجرم و در همه خانواده های مرسوم بود ، صرف زمان زیاد و عمدتاً مشقت فراوان و لوله کشی آب به منازل ، بشر را بر آن داشت تا وسیله ای را به جهت سهولت در کار و از دست ندادن زمان و احیاناً عدم بروز مریضی ناشی از این کار ، در امر شست و شوی البسه گامی بس مهم و بزرگ بردارد.

اختراع ماشین لباسشویی

اولین ماشین لباسشویی چگونه اختراع شد؟

طرح اولیه برای ساخت ماشین شست و شوی لباس را خانمی به نام ب.آ. فرگوسن در سال ( ۱۶۹۱ ) میلادی پی ریزی کرد این طرح در واقع محفظه ای با سه غلطک بود اما این وسیله مبنای ساخت هیچ ماشین لباسشویی قرار نگرفت ، اختراع اولیه شست و شوی مکانیکی البسه توسط آقای کریستین شوفر در سال ( ۱۷۶۷ ) میلادی در آلمان صورت پذیرفت . در این اختراع کاربر بوسیله دسته مکانیکی یک تخته چوب را روی البسه حرکت می دادند و چرک و لکه را پاک می کردند و نهایتاً لباس را در محفظه چوبی تعبیه شده در پایین دستگاه قرار می دادند . هر چه می گذشت نو آوری در خصوص شستن لباس شکل بهتری به خودش می گرفت ، در مرحله بعد یک دیگ و محفظه محصور که داخل آن شیارهایی داشت تا با حرکت و مالش بر روی البسه تمیزی را به ارمغان بیاورد ، در واقع کاربر این دستگاه می توانست با چرخش واشر، محفظه را جهت از بین بردن آلودگی البسه به حرکت در می آورد . هر چند این نوع شست و شو زیاد فرقی با شست و شوی دستی نداشت باید آب گرم را در محفظه می ریختند پس از شستن لباس دوباره آب گرم خالی و با آب سرد پر می شد تا شست و شوی نهایی صورت گیرد ، ولی به هر حال در رفع کثیفی بیشتر پارچه نسبت به نوع شست و شوی دستی موثرتر بود مبنای ساخت رخت شورخانه ها در واقع ساخت همین نوع از ماشین های لباس شویی بود .

پیشنهاد آی‌بک امداد :  حکم شرعی فال گرفتن و مراجعه به فالگیر | نظر اسلام در مورد فال و فالگیر

اولین اختراع رسمی ماشین لباس شویی در ایالات متحده آمریکا توسط « ناتانیل بریگز » در سال ( ۱۷۹۷ )میلادی صورت گرفت ، البته به علت آتش سوزی در مرکز ثبت اختراعات آن زمان اطلاعات دقیقی از این نوع ماشین لباس شویی در دست نیست ،در ابتدای قرن ۱۹ نیروی محرک این ماشین ها بنزین شد که سرو صدای زیادی را ایجاد می کرد ، به هر حال همین حرکت های کوچک در ساخت و اختراع ماشین لباس شویی بشر را بر آن داشت تا دست به کارهای بزرگ تری در این زمینه بزند با اختراع الکتریسته صنعت ساخت ماشین لباس شویی ها هم تحولی اساسی پیدا کرد تا جایی که « الواجی فیشر » به عنوان مخترع اولین ماشین لباس شویی برقی توانست نام خود را در تاریخ این صنعت ثبت کند فروش این نوع از ماشین های لباس شویی در سال ( ۱۹۲۸ ) میلادی به سرعت مورد استقبال خانواده های مرفه آمریکایی قرار گرفت ، در سال( ۱۹۳۷ ) میلادی اولین ماشین لباس شویی اتوماتیک خانگی توسط Bendix ، که بی شباهت با نمونه های امروزی درب از جلو نمی باشد ساخته و به بازار عرضه شد.

اختراع ماشین لباسشویی

اشکال مختلف ماشین لباس شویی در گذر تاریخ

نخستین نوع شست و شوی مکانیکی که در سال ( ۱۷۹۷ ) اختراع شد در واقع این ماشین لباسشویی یک تخته شست و شو بود و مکانیزم پیچیده ای نداشت اما در سال ( ۱۸۷۴ ) میلادی « ویلیام بلک استون » ، بازرگان و تولید کننده ذرت اهل ایندیانای آمریکا ، هدیه ای برای همسرش ساخت و آن چیزی نبود جز ماشینی که لکه های روی البسه را از بین می برد و شامل یک تغار چوبی بود که در آن یک تکه چوب تخت با شش میخ چوبی کوچک قرار داشت و یک دسته داشت که آن ها را جلو و عقب می بردند . در سال( ۱۹۰۰ ) میلادی میخ های چوبی جای خود را به میخ های فلزی دادند. البته فعالان این حوزه ابتدای قرن ۱۹ را با ساخت ماشین های لباس شویی با سوخت بنزینی پر سرو صدا آغاز کردند.

در سال ( ۱۹۰۶ ) از نیروی برق برای به کار انداختن این دستگاه استفاده شد ، یک موتور الکتریکی برای آن ساخته شد، در سال ( ۱۹۰۷) میلادی نخستی دستگاه می تگ ساخته شد که دسته چرخنده و زیر آن چرخ لنگر داشت ، در سال ( ۱۹۲۲ ) میلادی شرکت می تگ سیستمی عرضه کرد که به جای کشیدن لباس ها در آب ، آن ها را تقریباً همانند نوع امروزی آن با فشار آب و به هم زدن تمیز می کرد .

مدتی بعد روش دیگری هم اضافه شد و آن استوانه ای بود که لباس ها را درون یک استوانه چرخان می شست و با ایجاد گرداب در محفظه خود البسه را از هر کثیفی و چرکی پاک می کرد . از اوایل دهه ( ۱۹۳۰ ) میلادی یکی از شاخه های جانبی شرکت هوایی بندیکس شروع به کار روی یکی از مهمترین پیشرفت های ماشین لباس شویی کرد .

اما وسیله ای که « جان دبلیو چامبرلین » اختراع کرد در نوع خود قابل توجه بود ماشینی که در یک زمان لباس ها را می شست ، آب می کشید و آب اضافی را خارج می کرد.

البته می توان معرفی نخستین ماشین لباس شویی خودکار در سال ( ۱۹۴۷ ) میلادی را نقطه عطف تاریخ این دستگاه برشمرد ، نقطه ای که شرکت ۱۹۰۰ از بازمانده های شرکت ویرپول موفق به ثبت آن شد ، از سال ( ۱۹۵۳ ) میلادی ماشین لباس شویی به یکی از وسایل ضروری خانه ها مبدل شد و تا به امروز این وسیله روز به روز تکامل بیشتری را به خود دیده و قابلیت های متفاوتی در شست و شوی انواع پارچه ها و الیاف و حتی پتو و امثال اینها را پیدا کرده است آن هم با مصرف بسیار کم انرژی از نوع برق و آب و با قابلیت به مراتب بسیار بهتر از شستن البسه با دست . در ابتدا خشک کردن البسه در ماشین های لباس شویی دو قلو انجام می گرفت ، با پیشرفت روز افزون بشر در حوزه صنعت روز به روز این صنعت هم پیشرفته تر شد تا جایی که ماشین های لباس شویی امروزی زحمت خشک کردن البسه را تا ۱۰۰ % به عهده گرفته اند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  12 اردیبهشت روز بزرگداشت معلم 1402

ماشین لباس شویی در ایران

یکی از رسوم زندگی سنتی زنان ایرانی ، هم نشینی آنان کنار جوی آب و لب حوض برای شستن البسه و ظروف بود که در اثنای آن به گفتگو و معاشرت می پرداختند و از زندگی در کنار هم و بیان رنج ها و گرفتاری های روزمره و همچنین بازگو کردن شادیها لذت می بردند ، اما با ورود تجدد غالب سبک زندگی سنتی مردم ایرانی حتی در روستا ها دست خوش تغییر و تحول اساسی شد ، داده های تاریخی بیانگر این است که ماشین لباس شویی ابتدا در خانواده های مرفه ایرانی با واردات از غرب آغاز شد ، آل احمد در کتاب پنج داستان روایتی را از تجدد و پدیده های نو بنیاد غربی آنگاه که زن ایرانی در جایگاه قهرمان قصه ، با همکاری زن آمریکایی ماشین لباسشویی اش را راه می اندازد و این اتفاق زمینه گفتگو را فراهم می سازد و مطالبی بدین مضمون بیان می کند « من داشتم با ماشین رخت شویی ور می رفتم که یک جاییش خراب شده بود . بی رودربایستی آمد کمکم و درستش کردیم و رخت ها را ریختیم توش و رفتیم نشستیم که سر درد دلش وا شد . » پیمان قربانی نیز در مجله تازه های اقتصاد در نیمه سال ( ۱۳۷۸ ) هجری شمسی با اشاره ای گذرا به پیشینه ورود لباس شویی به ایران می نویسد « با افزایش سطح زندگی متاثر از در آمد های نفتی از سال های پایانی دهه چهل شمسی نمونه هایی از ماشین لباس شویی در خانواده های مرفه ظاهر شدند که عمدتاً آمریکایی بودند . این ماشین ها دارای ظرفیت بالا ، عمر طولانی و اندازه بزرگ و اصطلاحاً درب از بالا نامیده می شوند. »

به لطف وجود پیشرفت در فناوری این محصول ، امروزه مردم به وسیله ماشین های لباس شویی پیشرفته ،پربازده و کم مصرف زندگی به مراتب راحت تر و ساده تری را تجربه می کنند.

سخن آخر

ماشین لباسشویی یکی از ارکان اصلی آشپزخانه است و وجود آن میتواند هم برای رفاه فرد خانه دار مهم باشد و هم کیفیت شستشوی بهتری را داشته باشند ، چرا که شستشو با دست هر چقدر هم زمان بزارید باز هم قدرت یک ماشین لباسشویی را نخواهد داشت و از سمتی زمانی که لباس ها زیاد می شوند شستشو با دست واقعا کار طاقت فرسایی خواهد بود ، در این مقاله از مجله ایبک در مورد ماشین لباسشویی صحبت کردیم اگر سوالی برای شما در این رابطه مطرح شده در انتهای همین صفحه میتوانید مطرح کنید تا توسط متخصصین ایبک پاسخ داده شوند.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

تاریخچه ماشین لباسشویی

امتیاز نویسنده

مجموع امتیاز

تاریخچه کامل ماشین لباسشویی ، مخترع آن و دلیل اختراع ماشین لباسشویی

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا