مجله مذهبی

اربعین ۱۴۰۲ چه روزی است / اربعین 1402 چند شنبه است و چندمه؟

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

چهلمین روز شهادت امام حسین علیه السلام و یاران باوفای ایشان را در کربلا، اربعین حسینی می نامند. اربعین یعنی چهلم و ۲۰ صفر را به دلیل این که چهل روز از شهادت امام حسین علیه السلام در روز عاشورا می گذرد، اربعین نامیدند.

اربعین ۱۴۰۲ چه روزی است؟

اربعین ۱۴۰۲ به تاریخ شمسی، قمری و میلادی عبارت است از:

  • اربعین سال ۱۴۰۲ به تاریخ شمسی مصادف است با چهارشنبه ۱۵ شهریور سال ۱۴۰۲
  • اربعین سال ۱۴۰۲ به تاریخ قمری مصادف است با چهارشنبه  ۲۰ صفر سال ۱۴۴۵
  • اربعین سال ۱۴۰۲ به تاریخ میلادی مصادف است با ۶ سپتامبر ۲۰۲۳

چهلمین روز شهادت امام حسین علیه السلام و یاران باوفای ایشان، در روز عاشورا ۶۱ قمری که مصادف می شود با ۲۰ صفر را اربعین حسینی می گویند. بعضی از مورخان نقل کردند که اسرای کربلا در این روز بعد از بازگشت از شام برای زیارت امام حسین علیه السلام به کربلا رفتند و گروهی هم مانند شیخ طوسی و شیخ مفید معتقدند که اسرا در هنگام برگشتن از شام به شهر مدینه رفتند. اولین زائر که بر سر مزار امام حسین (ع)، حاضر شد جابربن عبدالله انصاری بود. مشهور است که می گویند در روز اربعین سر امام حسین علیه السلام به بدن مبارکشان در کربلا ملحق شده است. خواندن زیارت اربعین در این روز از افضل اعمال است و طبق روایتی از امام یازدهم، امام حسن عسکری علیه‌السلام فرمودند: خواندن زیارت اربعین از نشانه های مؤمن است.

در روز اربعین یعنی همان ۲۰ صفر در کشور عزیز ما ایران تعطیل رسمی اعلام شده و شیعیان این روز را به عزاداری می پردازند. یکی از مراسم روز اربعین پیاده روی اربعین است که شیعیان به صورت گسترده در مراسم های عزاداری به طرف کربلا حرکت می کنند و می توان گفت یکی از بزرگترین اجتماعات مذهبی جهان، پیاده روی کربلا می باشد.

اربعین ۱۴۰۲

بازگشت اسیران به کربلا

از سید بن طاووس نقل شده است که در راه بازگشت اسیران کربلا از شام، وقتی به عراق رسیدند، اسرا به راهنمای خودشان گفتند: «از تو می خواهیم که ما را از راه کربلا ببری»، وقتی به مکان قتلگاه رسیدند تعدادی از بنی هاشم و جابربن عبدالله انصاری را دیدند که به زیارت امام حسین علیه السلام آمدند با اندوه و گریه همه با هم مجلس عزایی برپا کرده و سپس بعد از گذشت چند روز هم به مدینه برگشتند. طبق شواهدی که وجود دارد در روز اربعین سر مبارک امام حسین علیه السلام در کنار بدن ایشان دفن شد.

سر امام حسین علیه السلام در روز عاشورا از بدن ایشان جدا شد و در روز اربعین توانستند آن را به بدن ایشان در کربلا ملحق کنند. این قول بین بیشتر اندیشمندان و مورخان سنی و شیعه مشترک است. امام حسن عسکری علیه السلام در حدیثی می فرمایند که یکی از نشانه های مؤمن خواندن زیارت اربعین است. زیارت اربعین در بین شیعیان به زیارت «مَرَدّ الرَّأس» هم معروف است. «مَرَدّ الرَّأس» یعنی اینکه سر بازگردانده شده است و منظور به این می باشد که اسرای اهل بیت به طرف کربلا برگشته و توانستند سر امام حسین را هم آورده و در کربلا دفن کنند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  نماز عید قربان چگونه است /عید قربان سال 1402

اتفاقات مهم در روز اربعین حسینی

تحقیق در مورد روز اربعین نشان می دهد که در این روز دو اتفاق مهم رخ داده است. یکی اینکه در روز اربعین اسرای کربلا از شام به طرف کربلا برگشتند.

۲۰ صفر با اربعین حسینی مصادف است. در این روز جابر بن عبدالله یکی از صحابی رسول خدا صلوات الله علیه، از شهر مدینه به شهر کربلا رسید تا قبر امام حسین را زیارت کند و جزو اولین افرادی بود که قبر ایشان را زیارت کرد.

امام حسن عسکری در حدیثی می فرمایند:

امام حسن عسکری (ع):

نشانه های مؤمن پنج چیز است:

خواندن ۵۱ رکعت نماز:

  • ۱۷ رکعت واجب (نمازهای یومیه)
  • ۳۴ رکعت مستحب نافله‌های روزانه در هر شب و روز)
  • زیارت اربعین.
  • انگشتر به دست راست کردن.
  • پیشانی را در سجده بر خاک نهادن.
  • بلند گفتن «بسم الله الرحمن الرحیم»

شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، ۱۴۰۷ق، ج۶، ص۵۲.

زندگینامه امام حسین علیه السلام

ولادت با سعادت امام حسین علیه السلام، سالار و سرور شهیدان در سوم شعبان می باشد. ایشان فرزند دوم حضرت علی علیه السلام و حضرت زهرا سلام الله علیها و همچنین نوه حضرت محمد صلوات الله علیه می باشند. امام حسین برادر امام حسن هستند که بعد از شهادت ایشان به امامت رسیدند. امام حسین از خاندان بنی هاشم و همچنین قبیله قریش بوده و خواهران ایشان حضرت زینب سلام الله علیها و ام الکلثوم هستند. لقب های ایشان عبارتند از: طیب، زکی، سید، شباب اهل جنه، سید، نافع، مبارک، رشید و…

ایشان در سوم شعبان در شهر مدینه به دنیا آمده و تولد مبارک شان در سال چهارم قمری می باشد. البته بعضی از مورخان هم تولد این بزرگوار را در سال سوم قمری می دانند. وقتی خبر ولادت امام حسین علیه السلام به پیامبر اسلام صلی الله رسید ایشان به خانه دختر خود حضرت فاطمه رفته و فرمودند که کودک را بیاورید. اسما کودک را در یک پارچه سفید پیچیده و به خدمت پیامبر آورد. پیامبر گرامی در گوش راست امام حسین اذان و در گوش چپ ایشان هم اقامه خواندند. مورخان شیعه می گویند در روزهای اول ولادت این بزرگوار حضرت جبرئیل بر پیامبر فرود آمده و گفت:

سلام خداوند بر تو باد ای رسول خدا، این نوزاد را به نام پسر کوچک هارون یعنی شعبه که به عربی حسین خوانده می شود نام بگذار، چون علی برای تو بسان هارون برای موسی بن عمران است، جز آنکه تو خاتم پیغمبران هستی.

به این ترتیب بود که دومین فرزند امام علی علیه السلام، حسین نامگذاری شد. در روز هفتم ولادت با سعادت این امام بزرگوار حضرت زهرا سلام الله علیها گوسفندی برای او قربانی کرد و سر امام حسین را تراشیده و هم وزن موی سر او نقره صدقه داد.

تاریخ نویسان شیعه و همچنین اهل سنت گفتند که پیامبر در هنگامی که امام حسین متولد شد گریست و از شهادت این بزرگوار خبر داد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  ولادت امام زمان 1402 کی هست / میلاد حضرت مهدی 1402

امام حسین علیه السلام چند سال داشتند که پیامبر رحلت نمودند؟

امام حسین ۶ ساله بودند که رسول خدا صلوات الله علیه چشم از جهان فرو بستند. پیامبر اکرم (ص)، امام حسین و امام حسن علیه السلام را بسیار دوست داشتند همچنان که انس بن مالک می گوید:

وقتی از پیامبر پرسیدند کدام یک از اهل بیت خود را بیشتر دوست می داری؟ رسول گرامی، حسن علیه السلام و حسین علیه السلام را به سینه می فشرد و حسن و حسین را می بویید و می بوسید.

بعد از به شهادت رسیدن امیرالمومنین، به وصیت رسول اکرم (ص) و همچنین وصیت حضرت علی علیه السلام، رهبری و امامت شیعیان، به فرزند بزرگ امیرالمومنین یعنی حسن بن علی علیه السلام، منتقل شد. وقتی امام حسن(ع) به شهادت رسیدند، به وصیت رسول خدا صلی الله علیه و همچنین امیرالمومنین علیه السلام و وصیت امام حسن علیه السلام، رهبری و امامت شیعیان به حسین بن علی علیه السلام رسید، و ایشان از طرف خداوند مأمور رهبری جامعه شدند.

خصوصیت اخلاقی و ظاهری امام حسین علیه السلام

در بیشتر منابع ذکر شده است که امام حسین علیه السلام شباهت زیادی به پیامبر اکرم صلوات الله علیه داشتند و گفته اند که ایشان شبیه ترین شخص به پیامبر بوده است. امام حسین علیه السلام فردی بسیار بخشنده و مهربان بود و او را به گشاده دستی می شناختند. ایشان با مسکینان نشست و برخاست کرده و دعوت فقرا را می پذیرفت و در سفره ی آنها غذا می خورد.  ایشان فقرا را به خانه خود دعوت کرده و هر چه در خانه داشت از آنها دریغ نمی کرد.

یک روز نیازمندی از امام حسین (ع) درخواست کمک کرد، در حالی که امام علیه امام حسین علیه السلام در حال نماز خواندن بودند، نماز خود را کوتاه کرده و هر چه که در خانه داشتند به فقیر می دادند. امام حسین علیه السلام زیاد روزه می گرفتند و نماز می گذاشتند و همچنین صدقه داده و تمام کارهای پسندیده را هم انجام می دادند.

اربعین ۱۴۰۲

همسر و فرزندان امام حسین علیه السلام

همسران حسین ابن علی ۵ نفر بودند که اسامی آنها در منابع تاریخی آمده است. فرزندان ذکور امام حسین عبارتند از:

  1.  علی بن الحسین ملقب به زین العابدین مادر ایشان شهربانو نام داشت که دختر یزدگرد پادشاه ایران بود.
  2. علی بن الحسین الاصغر، که به  اکبر معروف بود و در کربلا شهید شد و نام مادری‌شان لیلی نام داشت.
  3. جعفر بن حسین که مادر ایشان هم قضائیه نام داشت.
  4. عبدالله ابن الحسین مادر ایشان رباب دختر مرء القیس بود.
  5. سکینه بنت الحسین، سکینه دختر رباب بود.
  6. فاطمه که نام مادر ایشان هم اسحاق بود.
  7. محمد نام مادرش رباب بوده و در کربلا شهید شد.
  8. علی اصغر که نام مادرشان رباب بود.
  9. رقیه که نام مادرش شهربانو بود.
  10. زینب که نام مادر ایشان معلوم نمی باشد.

اگرچه امام حسین علیه السلام و ۷۲ تن از یاران باوفای ایشان، در روز عاشورا شهید شدند ولی فداکاری آنها، حماسه ای جاودان آفرید که برای همیشه در دل انسان ها و همچنین در تاریخ زنده خواهد ماند.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

اربعین ۱۴۰۲ چه روزی است؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

امام حسین علیه السلام چند سال داشتند که پیامبر رحلت نمودند؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا