علت کار کردن کولر گازی روی فن | دلیل کار کردن کولر گازی روی حالت فن چیست
اکثر ما با کارکرد کولر گازی آشنا هستیم؛ ولی دانستن کارایی قطعه های داخلی این دستگاه کار هر فردی نیست. قطعه فن هم از این مقیاس جدا نیست و بسیاری از افراد عملکرد فن در کولر گازی را همانند فن پنکه میدانند. ولی این تصور نادرستی است. ویژگی فن کولر گازی با دستگاه های هوارسانی یا سایر فن های خنک کننده اختلاف های زیادی را دارد. در برخی مواقع دستگاه روی فن کار می کند که مشکل بزرگی است و برای رفع آن باید از علت کار کردن کولر گازی روی فن اطلاع داشته باشید.
قطعه فن در کولر گازی چه وظیفه ای را دارد
فن هوای مورد نیاز کولر را برای چرخش در حین روشن بودن را فراهم میکند. در واقع این فن است که هوای گرم و داغ منزل را به درون یونیت میبرد و هوای سرد را در خانه پخش میکند. در کل کولر گازی ها یا فن داخلی دارند یا فن خارجی که اگر هر یک از آنها دچار ایرادات و خرابی شوند عملکرد کولر را مختل میکنند.
کاربرد Fan mode چیست
اگر قطعه کمپرسور دستگاه خاموش باشد، فن بدون اینکه قطع شود به طور مکرر کار میکند. در این وضعیت مصرف برق شما به شدت کاهش مییابد، ولی دستگاه شما نمیتواند اتاق را به طور کامل خنک کند. درضمن فن اتاق را هوارسانی میکند و دمای محیط را به مقدار کمی کاهش میدهد، به این پروسه حالت فن میگویند. اگر دستگاه شما در وضعیت فن قرار گیرد، هواپاش شما تحت نظر قرار میگیرد. حالا هواپاش بخشی است که هوا در محیط میگستراند. علامت AUTO در دستگاه، به نشانه این است که فن به طور اتوماتیک و فقط زمانی که دستگاه در وضع سرد کردن و یا گرم کردن محیط بوده روشن میشود.
کولر گازی در حالت فن چه مقدار از برق را مصرف میکند
اگر یونیت دستگاه شما در وضعیت فن قرار داشته باشد برای گردش نزدیک به ۱۵۰ وات انرژی صرف کرده؛ ولی اگر در وضعیت معمولی کار کند، نزدیک به ۱۰۰۰ وات انرژی استفاده میکند. ولی در حقیقت این اختلاف صرف انرژی به موارد زیادی مثل: میزان خنک کردن یونیت هم وابسته است. اگر شما یونیت را در وضعیت خنک سازی فوری قرار داده اید، اختلاف انرژی مصرفی زیاد فرق نمیکند. با این وجود، Fan mode انرژی بسیار کمتری را صرف میکند. زمانی که دستگاه خود را در حالت فن قرار داده اید عملکردش را با فن معمولی مقایسه کنید. با استفاده از یک پنکه معمولی، میتوانید مصرف انرژی آن را با کولر گازی با حالت فن را تطبیق دهید و دریابید که کدام یک انرژی بیشتری را مصرف میکنند. زمانی که کولر گازی بر روی حالت فن قرار دارد، اندازه خیلی کمی از هوا وارد دستگاه میشود طوری که یک پنکه معمولی هوای بسیار زیادی را به داخل خود انتقال میدهد و در محیط آن را میگستراند. این مساله به شما فرصت میدهد که اگر محیط و یا منزل شما خیلی گرم است بتوانید با مصرف انرژی خیلی کمی آن را سرد و خنک کنید.
به چه دلیل کولر گازی در حین کار کردن سریع خاموش میشود و بر روی حالت فن قرار میگیرد
۱- نوسانات برق در دستگاه
اگر به هر دلیلی برق کولر گازی به درستی تنظیم نشده باشد، دستگاه برق مورد نیاز را برای کار کردن دریافت نمیکند. طوری که قطعه خازن استارتر کولر گازی با برق اندکی روشن میشود و کار هم میکند، اما برای استمرار عملکرد خود زمانی که با محدودیت برق مواجه میشود، باعث شده کولر به طور خودکار خاموش شود و بر روی حالت فن قرار بگیرد.
۲- انجماد قطعه کندانسور
انجماد کندانسور به خاطر دلایلی مانند: نشتی مبرد، ایراد در ترموستات و کثیفی فیلتر ها رخ میدهد. حالا اگر قطعه کندانسور دستگاه منجمد شود، کولر پس از روشن شدن سریع خاموش میشود و بر روی حالت فن قرار میگیرد. برای برطرف کردن این اشکال بهتر است دستگاهتان را به طور دوره ای سرویس کنید تا دیگر درگیر انجماد کندانسور نباشید.
۳- انسداد در معبر حرکت آب
اگر لوله های آب دچار انسداد شوند، کولر گازی در حالت فن قرار میگیرد. وظیفه این لوله کشیدن رطوبت محیط به یونیت خارجی است و در نتیجه رطوبت را از محیط خارج میکنند. لوله های آب توسط گرد و خاک و سایر جرم ها مسدود میشوند و با انسداد آنها کولر به طور خودکار خاموش شده و در حالت فن قرار میگیرد.
۴- آلوده شدن قطعه اواپراتور
با کثیف و آلوده شدن قطعه اواپراتور، دیگر دستگاه توانایی این را ندارد که هوای گرم را بتواند جذب کند؛ بر این اساس عملکرد کولر گازی متوقف میشود.
۵- ایراد و اشکال در کمپرسور
حالت هایی مثل: انجماد کندانسور و اواپراتور، نشتی گاز مبرد و آلودگی فیلتر ها میتواند موجب داغ شدن قطعه کمپرسور و خراب شدن آن شود. اگر در عملکرد کمپرسور توقفی به وجود بیاید، باعث از کار افتادن و خاموش شدن کولر گازی میشود. به هیچ عنوان دست به تعمیر کمپرسور نزنید، لازم است از تعمیرکار کمک بگیرید.
دلایل کار نکردن کمپرسور کولر گازی
۱- خرابی و اشکال در خازن
خازن قطعه کمپرسور نقش کمک در حین روشن شدن و راه اندازی آن را دارد و همواره در چرخش است. حالا اگر خازن خراب شود کمپرسور هم نمیتواند عملکرد مناسبی را داشته باشد.
۲- ترموستات تفتیش دمای کولر گازی
ترموستات تفتیش دما محل های اتصال الکتریکی را دارد که با مرور زمان کهنه و فرسوده میشوند. در چنین حالتی امکان دارد ترموستات بتواند موتور فن را ریستارت کند ولی موتور کمپرسور روشن نمیشود.
۳- حسگر دمای کولر گازی
حسگر دما نقش مانیتور کردن دمای هوا را دارد. وقتی که دمای هوا از دمای مشخصی افزایش یابد، میکرو سوئیچ فراهم کننده جریان برق فن کولر و کمپرسور، به وسیله حسگر روشن میشوند. بر این اساس در حالت ایراد و خرابی حسگر، کمپرسور نمیتواند کارایی داشته باشد.
۴- قطعه برد فرمان
برد الکتریکی فرمان نقش دستور فراهم ولتاژ موتور فن و کمپرسور را دارا میباشد. طوری که اگر برد فرمان خراب باشد، امکان دارد ولتاژ به مقدار کافی به قطعه کمپرسور نرسد. خرابی و ایرادات برد های فرمان اکثرا به غلط تشخیص داده میشوند. پیش از عوض کردن برد فرمان کولر گازی، اطمینان داشته باشید که قطعه هایی که امکان دارد بیشتر در معرض خرابی قرار بگیرند را چک کنید؛ مثل: خازن و قطعه کمپرسور، اورلود کمپرسور. اگر سایر قطعات هیچ اشکالی را ندارند میتوانید برد فرمان دما را تعویض کنید.
۵- معیوب شدن کمپرسور
کمپرسور دستگاه حاوی دو قسمت الکتریکی و مکانیکی است که هر یک از آنها در اثر فرسایش یا استفاده نادرست و فقدان سرویس دوره ای، دچار صدمه و آسیب میشوند. در این وضعیت میگویند که کمپرسور دستگاه سوخته است و برای رفع این مشکل، بایستی تعویض شود. اگر حالت فن به خاطر ایراد در کمپرسور باشد برای برطرف کردن آن باید از یک کارشناس ماهر کمک بگیرید. اما ما به شما توصیه میکنیم بهتر است که کمپرسور را عوض کنید تا در آینده دچار اینگونه مشکلات نشوید.
استفاده از Fan mode چه مزایایی را دارد
بهره گیری از Fan mode باعث کاهش انرژی مصرفی میشود. عملکرد دستگاه در وضعیت فن انرژی بسیار کمتری را نسبت به سایر حالت های کولر گازی مانند: گرمایش، سرمایش و حالت خشک صرف میکند. این مساله به خاطر این است که برای آماده سازی و راه اندازی فن کمتر از کمپرسور انرژی استفاده میشود. در مجموع، یک کولر گازی در وضعیت عادی یا سرمایشی میتواند تا چندین هزار وات در ساعت انرژی مصرف کند، ولی در وضعیت فن تنها چند صد وات در ساعت و یا اکثرا کمتر از آن است. در سرد شدن منزل خود در صبح زود کمک کنید. زمانی که دمای هوا در نزدیکی های صبح خنک است، کولر خود را بر روی حالت فن قرار دهید تا این هوای خنک را به خوبی به چرخش در بیاورد.
اشتباهاتی که باعث خراب شدن کولر گازیتان میشود
۱- تمیز نکردن کویل های دستگاه
هر ۶ ماه سعی کنید کویل های کولر گازی را تمیز کنید تا گرد و خاک و آلودگی بر روی آنها قرار نگیرد، زیرا اگر آلودگی ها بر روی آنها تجمع یابند عملکرد دستگاه ضعیف شده و باعث خرابی دیگر قطعات کولر نیز میشود.
۲- متناسب با متراژ منزلتان سایز کولر گازی خود را انتخاب کنید
این موضوع بسیار مهمی است که متناسب با متراژ اتاقتان یک کولر گازی با سایز ایده آلی را خریداری نمایید. در ضمن هدف ما از سایز دستگاه، حجم و ابعاد آن نیست لاکن مقصود ما توان سرمایشی آن است. توجه کنید اگر منزل بسیار بزرگی را دارید و کولری با سایز کوچک را انتخاب کرده اید، در این حالت دستگاه بایستی شبانه روز کار کند تا محیط شما خنک شود. به طور حتم میدانید که فعالیت زیاد کولر گازی باعث فرسوده و کوتاه شدن عمر قطعات آن میشود. از طرفی دیگر خرید یک کولر گازی بزرگ برای یک منزل کوچک، باعث میشود دستگاه را به طور مکرر خاموش روشن کنید که این کار ضرر بزرگی را به سیستم میزند.
۳- به درین کولر گازی توجه داشته باشید
اکثر کولر گازی ها از طریق درین ها یا لوله های مخصوص تخلیه آب برای بیرون آوردن آب حاصل از پروسه کندانس بهره میگیرند و بدین وسیله از نشتی رطوبت جلوگیری میشود. در این صورت اگر درین ها مسدود شوند وضعیت ناخوشایندی را به وجود میآورند، بر این اساس بهتر است مورد توجه قرار گیرند.
۴- باز ماندن در و پنجره ها
اگر در و پنجره های منزلتان باز باشند گرمای زیادی وارد اتاق میشود، بنابراین اگر میخواهید دمای اتاق را کنترل کنید باید آنها را ببندید. به خصوص در روز هایی که هوا بسیار گرم است پیشنهاد میکنیم حتما در و پنجره ها را ببندید و پرده ها را بکشید تا کولر انرژی زیادی را برای خنک کردن خانه صرف نکند.
علت کار کردن کولر گازی روی فن
امتیاز سردبیر
مجموع امتیازات
در برخی مواقع کولر گازی روی حالت فن کار می کند که باید دلیل آن را بررسی کرده و برطرف نمایید.