دستگاه رطوبت گیر چیست؟ | مزایا و معایب دستگاه رطوبت گیر
آیا وجود نم و رطوبت روی دیوار ساختمان، در هوای خانه و یا روی وسایل شما را آزار می دهد؟ آیا تحمل بوی نم در خانه برای شما سخت است؟ در این شرایط یک دستگاه رطوبت گیر می تواند به شما کمک کند. چنانچه روش عملکرد درست دستگاه رطوبت گیر را بدانید و با مزایای آن آشنا شوید متوجه خواهید شد که این دستگاه چقدر برای شما و محیطی که در آن زندگی می کنید مفید است.
مفهوم نم و رطوبت چیست؟
شاید تا به حال فکر می کردید که هوا خشک است و هیچ رطوبتی ندارد اما نکته مهم این است که مقدار زیادی رطوبت و نم در هوا وجود دارد. چنانچه لباس خشک کن در خانه داشته باشید و یا در آشپزخانه ای غذا درست کنید که تهویه کافی نداشته باشد رطوبت در خانه شما به طرز عجیبی افزایش پیدا می کند. بنابراین وجود بخار بر روی پنجره و یا دیوارهای آشپزخانه می تواند یکی از علل روشن برای وجود رطوبت و نم باشد.
دستگاه رطوبت گیر چیست؟
به طور کلی دستگاه رطوبت گیر یک نوع لوازم خانگی می باشد که با هدف آسایش سلامت و از بین بردن سطح رطوبت و بوی کپک زدگی طراحی و تولید شده است. دستگاه های رطوبت گیر بزرگ معمولاً در ساختمان های تجاری مثل سالن اسکیت جهت کنترل کردن سطح رطوبت استفاده می کنند. دستگاه های رطوبت گیر در طی فرایندی رطوبت را از هوا می گیرند و این آب هم معمولاً دور ریخته می شود و برای استفاده کردن مناسب نیست.
مزایای استفاده از دستگاه رطوبت گیر
دستگاه رطوبت گیر هوا معمولا برای کاهش دادن سطح رطوبت مورد استفاده قرار می گیرد. به طور معمول می توان گفت چنانچه رطوبت بیشتر از ۵۵ درصد باشد می توان آن را به عنوان نم و رطوبت در نظر گرفت. بنابراین برای ایجاد یک محیط راحت و سالم در خانه توصیه می کنیم که سطح رطوبت آن را بین ۳۰ تا ۵۰ درصد نگه دارید. از مزایای استفاده کردن از دستگاه رطوبت گیر می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- کاهش آلرژی
رطوبت زیاد می تواند باعث ایجاد آلرژی های خانگی شود. آلودگی هایی مانند گرد و غبار و باکتری در هوا وجود دارند که می توانند در شرایط رطوبت خیلی سریع رشد و تکثیر کنند. چنانچه رطوبت هوا کمتر از ۶۰ درصد باشد می تواند فضایی برای ایجاد آلرژی ایجاد نماید. بنابراین وجود یک دستگاه رطوبت گیر می تواند علائم آلرژی را تا حدود زیادی کاهش دهد.
- کنترل آفات
رطوبت زیاد می تواند محیط مناسبی برای رشد و تکثیر انواع مختلف حشرات مزاحم مانند سوسک ها و عنکبوت ها باشد. کنترل کردن رطوبت محیط موجب از بین بردن همه حشرات و شرایط رشد آنها می گردد. بنابراین وجود یک دستگاه رطوبت گیر در فضای خانه از ضروریات است.
- جلوگیری از رشد کپک ها و قارچ ها
چنانچه رطوبت فضا در حد استاندارد باقی بماند از رشد کپک ها، قارچ ها و عوامل دیگر بیماری زا که در هوا وجود دارد جلوگیری می شود. این عوامل معمولاً در شرایط مرطوب و گرم رشد و نمو پیدا می کنند و معمولاً در حمام، آشپزخانه و زیرزمین شرایط رشد آنها مساعد است. استفاده منظم از دستگاه رطوبت گیر می تواند محیط و شرایط را برای رشد این عوامل از بین ببرد.
دستگاه رطوبت گیر می تواند به دو روش از رشد و نمو کپک جلوگیری نماید.
- در روش اول نخست دستگاه هوا را خشک کرده و رطوبت را از پارچه ها و محتویات داخل اتاق می گیرد و با این کار کپک ها را تا تا حد زیادی حذف می کند.
- در روش دوم رطوبت هوا را کاهش داده و از ۵۰ درصد کمتر می کند تا محیط را برای رشد کپک ها نامساعد کند زیرا بزرگترین عامل برای رشد کپک و قارچ روی سطوح، آب و رطوبت می باشد.
- حفظ یکپارچگی زیربنای خانه
وجود مقدار زیادی از رطوبت مخصوصاً در فضاهای زیرین خانه مانند زیرزمین می تواند به زیربنا و سازه ساختمان که از پایه های اصلی می باشند مانند کفپوش ها و دیگر سازه های چوبی آسیب های جدی وارد کند. وجود یک دستگاه رطوبت گیر می تواند باعث شود که این خطرات به طور کامل از بین رفته و محیط برای رشد کپک ها و قارچ ها پاکسازی شود.
چرا رطوبت می تواند برای محیط مشکل ساز شود؟
همانطور که می دانید ۷۰ درصد بدن یک فرد بالغ از آب تشکیل شده است اما این به آن معنی نیست که خانه ما باید مانند تنگ ماهی شود. رطوبت زیاد می تواند باعث بروز مشکلات زیادی گردد که عبارتند از:
- کپک زدن لباس داخل کمد
- بروز اختلال در ابزار الکترونیکی مثل رایانه
- صدمه رساندن به تجهیزات نوری مثل دوربین های شکاری
- بروز بیماری های مختلف
مقاله ای در سال ۱۹۸۶ در مورد تاثیر رطوبت روی سلامتی انسان ها توسط آرندل و همکاران او به چاپ رسید. در این مقاله آمده که رطوبت زیاد در محیط هایی که بسته هستند می تواند سبب رشد ویروس ها، باکتری ها، قارچ ها و کنه ها شود. بنابراین رطوبت می تواند احتمال بروز عفونت تنفسی و بیماری هایی از این قبیل را افزایش دهد. بیشتر تاثیرات منفی ناشی از رطوبت در مقدارهای بالای ۶۰ درصد می باشد.
کاربرد دستگاه رطوبت گیر چگونه است؟
این دستگاه هوا را از یک سمت به طرف داخل کشیده و پس از گرفتن رطوبت آن را به بیرون انتقال می دهد. این رطوبت به صورت آب داخل مخزن جمع آوری می شود و هر چند وقت یکبار باید تخلیه گردد. ممکن است این سوال را بپرسید که رطوبت چطور از بین می رود؟ در پاسخ باید بگوییم که دستگاه رطوبت گیر مثل تهویه عمل کرده و ساز و کار آن مانند یخچال است. دستگاه رطوبت گیر به دو روش کار میکند:
- سردسازی: خنک سازی هوا برای حذف رطوبت مثل تکنولوژی یخچال و تهویه هوا
- پاکسازی و جذب: در این روش رطوبت به صورت سطحی و یا کامل به ماده خشک جذب می شود و در نهایت خارج می گردد.
فرایند سرد سازی دستگاه رطوبت گیر
- طی فرایندی هوای مرطوب و گرم از طریق توری و از یک سمت دستگاه به داخل مکیده میشود.
- رطوبت گیر برقی در این مرحله هوا را به سمت داخل می کشد.
- هوای گرم از لوله یخ زده و سرد عبور می کند. این قسمت مانند تهویه یک یخچال می باشد.
- وقتی که هوا سرد می شود رطوبت به آب تبدیل می گردد و از لوله ها به طرف پایین می ریزد.
- در این مرحله هوای بدون رطوبت از کمپرسور و کندانسور عبور می کند و با گرمایش مجدد به محیط اتاق می رسد.
- هوای خشک و گرم از طریق توری شبکه ای به اتاق برمی گردد.
- رطوبتی که داخل سینی و یا مخزن جمع شده است به انتهای ماشین انتقال پیدا می کند.
- یک شناور پلاستیکی هم پس از پر شدن سینی به طرف بالا می رود.
- زمانی که سینی پر شد چراغ نمایشگر روشن می شود.
کدام مکان برای نصب دستگاه رطوبت گیر مناسب است؟
اگر می خواهید رطوبت از سراسر محیط خانه شما دور شود می توانید دستگاه رطوبت گیر را در هر جایی که دوست دارید نصب کرده و رطوبت را کاهش دهید. این دستگاه ها معمولاً بی صدا هستند اما چنانچه می خواهید فقط کمد لباس را پوشش دهد می توانید از دستگاه رطوبت گیر بسته ای استفاده کنید. استفاده کردن از رطوبت گیر بسته ای این حسن را دارد که قابل جابجایی می باشد و می توانید آن را به هر مکانی که می خواهید انتقال داده و رطوبت محیط را کاهش دهید.
کدام رطوبت گیر را بخرم؟
در مورد پاسخ به این سوال باید بگوییم که دو نکته مهم وجود دارد.
- میزان آبی که خارج می شود
- بازدهی دستگاه
نکته مهم این است که دقت کنید در ۲۴ ساعت چند بار باید اقدام به تخلیه کردن آب مخزن نمایید. اندازه گیری مقدار آب خروجی به شما نشان می دهد که دستگاه چقدر در جذب رطوبت تاثیر داشته است. به طور قطع هر چقدر دستگاه بزرگتر باشد مقدار خروجی آب هم بیشتر بوده و نسبت به دستگاه های کوچکتر عملکرد بهتری دارد.
چطور از دستگاه رطوبت گیر مراقبت کنیم؟
- بهتر است که به صورت مداوم و در تمام طول روز دستگاه را روشن نگه ندارید.
- بیشتر دستگاه های رطوبت گیر از قسمت بالای دستگاه رطوبت را تخلیه می کنند ولی چنانچه دستگاه شما تخلیه را از بالا انجام نمی دهد مطمئن باشید که از مبلمان، دیوارها و … فاصله دارد و هوا می تواند آزادانه در آن گردش داشته باشد.
- بهتر است دستگاه رطوبت گیر را از محیط هایی که گرد و غبار و یا آلودگی دارند دور کنید زیرا گرد و خاک می تواند به سرعت آن را مسدود کند.
سخن پایانی
رطوبت زیاد و وجود آن در هوا و محیط باعث ایجاد حسی ناخوشایند و همچنین بروز بیماری های مختلف تنفسی و عفونی شود. به همین خاطر وجود یک دستگاه رطوبت گیر در محیط بسیار ضروری می باشد. در این مقاله از ایبک امداد عملکرد این دستگاه و ساز و کار آن را توضیح دادیم. همچنین موارد کاربردی و مهمی در مورد نگهداری از آن را بیان کردیم و سعی نمودیم در این زمینه اطلاعات مختصر و مفیدی به شما ارائه دهیم.
.
دستگاه رطوبت گیر چیست؟
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
دستگاه رطوبت گیر چیست؟ مزایا و معایب دستگاه رطوبت گیر
با سلام … ممنون بابت مقاله بسیار عالی درباره رطوبت گیر … کاش چند محصول برتر رو هم برای نمونه معرفی می کردید