تعمیرات تاسیسات برقی

انتخاب بهترین فیوز برق برای ساختمان | انواع فیوز برق ساختمان

هنگام‌ سیم کشی برق ساختمان یکی از مهمترین اقداماتی که جهت حفظ امنیت سیستم باید توسط مجریان متخصص برقکار انجام شود، انتخاب فیوز برق مناسب در ساختمان است. فیوز مناسب می تواند از خطرات ناشی از نشتی برق اضافه بار و اتصال کوتاه جلوگیری کند. در این مقاله از ایبک امداد به معرفی بهترین فیوز برق ساختمان می پردازیم:

چرا باید در سیم کشی ساختمان از فیوز برق استفاده کرد؟

عملکرد فیوز ها می تواند از سیستم برق کشی در ساختمان و همچنین جان افراد در برابر خطرات  محافظت کند:

شدت جریان برق

چنانچه جریان عبوری در مدار برق بیشتر از میزان معین و استاندارد آن باشد، معضل شدت جریان برق رخ خواهد داد.

از شدت جریان برق دو حالت اساسی به نام های اتصال کوتاه اورلود در میان مجریان متخصص برقکار شناخته می شوند. قطع کننده های مدار و فیوز برق می توانند در مدار، از تمام تجهیزات برقی و همچنین جان افراد در برابر شدت جریان برق محافظت کنند.

اتصال کوتاه برق

یکی از حالت های شدت جریان برق، اتصال کوتاه است که با وجود جریان غیر طبیعی با مقاومت بسیار پایین در مدار بوجود خواهد آمد.

جریان عبوری برق کم مقاومت می تواند موجب ایجاد جریان برق با شدت هزار برابری حالت طبیعی در مدار شده و باعث بوجود آمدن خسارات زیاد و جبران ناپذیری شود.

فیوز برق

انواع فیوز برق ساختمان

فیوز برق ساختمان یک قطعه ای است که حفاظت کننده مدار برق و تمام تجهیزات برقی می باشد.

  • از یک نوار نازک فلزی یا یک رشته ساخته شده و در جعبه فیوز برق ساختمان جای می گیرد. همچنین از آسیب دیدگی مدار های الکتریکی و تجهیزات برقی ساختمان در برابر شدت جریان غیر طبیعی محفاظت می کند.
  • نحوه عملکرد فیوز برق ساختمان به این شکل است که فیوز برق به صورت سری در مدار الکتریکی قرار خواهد گرفت. در حالی که جریان عبوری از مدار اگر بیشتر از اندازه استاندارد باشد، حرارت و گرما در مدار ایجاد می شود.
  • در ادامه نوار نازک فلزی یا رشته سیم در درون فیوز به دلیل این گرما آب و ذوب شده و همین موضوع موجب باز شدن مدار الکتریکی و همچنین قطع شدن برق می شود. بعد از این مشکل فیوز برق در اصطلاح می سوزد و حتماً باید برای تعویض آن اقدام کنید.
  • از لحاظ پارامترهای مختلفی فیوز های برق ساختمان را می توان از نظر عواملی مانند شکل ساختاری سرعت عملکرد دسته بندی کرد.
  • انواع مختلف فیوز ساختمان از نظر سرعت عملکرد به فیوز های تند کار و کند کار تقسیم می شوند.
فیوزهای برق کند کار

واکنش فیوز های کند کار در برابر عبور جریان برق ملایم تر می باشد. در جریان الکتریکی بالا این فیوز ها برق را دیرتر قطع خواهند کرد. این فیوز ها در برابر جریان برق اتصال کوتاه به شکل لحظه ای است و فیوز های کند کار را با نشانه G نمایش می دهند.

فیوز برق تند کار

فیوز های تند کار دقیقاً نقطه مقابل فیوزهای کندکار هستند که آن ها را با نشانه F مشخص می کنند. این فیوز ها میزان قطعی کمتر نسبت به نوع فیوز های کندکار دارد و به همین علت در روشنایی برق ساختمان ها کاربرد بیشتری دارند.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  سیم کشی و نصب آیفون تصویری سیماران | نقشه کشی
 فیوز برق از نظر ساختار

قطعات محفاظتی فیوز برق از نظر ساختار به مدل های زیر طراحی و تولید شده اند:

فیوز برق فشنگی یا ذوب شونده

در داخل فیوزهای ذوب شونده یا فشنگی از یک قطعه حرارتی استفاده شده است.

  1.  زمانی که حد معینی از جریان برق و در زمان از قبل مشخص شده از داخل فیوز عبور کند، این قطعه حرارتی در آن ذوب شده و مدار را قطع خواهد کرد.
  2. از قسمت های مختلف فیوز فشنگی می توان به پایه فیوز، پولکی و کلاهک اشاره کرد. هنگامی که فیوز فشنگی به دلیل شدت جریان عبور برق عمل کند، قسمت پولکی فیوز خواهد افتاد.
  3. با این روش معلوم می شود که زمان تعویض فیوز برق رسیده است. اکثراً فیوز های فشنگی در مصارف خانگی ساختمان کاربرد بیشتری دارند.
فیوز برق کاردی یا تیغه ای

از این نوع فیوز های تیغه ای یا کاردی جهت محفاظت از دستگاه های الکتریکی در ساختمان استفاده می شود. مزیت های این نوع فیوز دارای مانند عملکرد صحیح، سرعت بالا، قدرت قطع بالا، قابلیت در سرعت تعویض و قیمت خرید بسیار مناسب می باشند.

فیوز برق مینیاتوری

یکی از بهترین و پرکاربرد ترین مدل های فیوز برق ساختمان که امروزه در سیستم برق کشی اکثر ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد، فیوز برق مینیاتوری می باشد.

این نوع فیوز برق یک قطعه محافظتی بسیار عالی از مدار در زمان جریان اتصال کوتاه و جریان برق اضافه به شمار می آید. در ادامه به معرفی فیوز های برق مینیاتوری می پردازیم:

انواع فیوز برق مینیاتوری

فیوز ها و کلید های مینیاتوری در سیستم ساختمان های تجاری، صنعتی، ساختمان های بزرگ و مسکونی مورد استفاده قرار می گیرند. انواع فیوز های مینیاتوری مانند:

  1. فیوز برق مینیاتوری تیپ B
  2. فیوز برق مینیاتوری تیپ C
  3. فیوز برق مینیاتوری تیپ D
  4. فیوز برق مینیاتوری تیپ K
  5. فیوز برق مینیاتوری تیپ Z

انتخاب فیوز برق مینیاتوری مناسب

با انواع مختلف فیوز های برق آشنا شدید. اکنون به نحوه انتخاب فیوز برق مناسب جهت ساختمان می پردازیم:

برای انتخاب فیوز برق مناسب جهت مصرف ساختمان لازم می باشد تا به سوالات زیر پاسخ دهید. هر کدام از آن ها جزو معیار های مهم در انتخاب بهترین فیوز برق مناسب جهت ساختمان می باشند:

میزان‌ جریان استاندارد در مدار چقدر می باشد؟

برای انتخاب آمپراژ برق مناسب و صحیح برای فیوز برق ساختمان باید ابتدا این را بدانید که، حداکثر میزان جریان عبوری برق از مدار در دمای ۲۵ درجه سانتی گراد چقدر می باشد؟

  1. وقتی میزان جریان در مدار برق معلوم شد، حتماً شما باید فیوزی را انتخاب کنید که از میزان حداکثر جریان عبوری آن در مدار حداقل ۱۳۵در صد ظرفیت بالاتر باشد.
  2. مثلاً چنانچه جریان گذری طبیعی  مدار ۱۰ آمپر باشد، شما برای این مدار نیاز به یک فیوز مینیاتوری با ظرفیت ۱۵ آمپر نیاز دارید.
میزان جریان اتصال جریان کوتاه چقدر می باشد؟

جهت اینکه بتوانید به کمک فیوز برق از مدار در برابر اتصال کوتاه و نشتی جریان محافظت کنید، حتماً باید بدانید که زمانی که اتصال کوتاه در مدار رخ می دهد، چه مقدار جریان برق در مدار تولید خواهد شد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  اصطلاحات تخصصی لوله کشی و تاسیسات به فارسی و انگلیسی

این محاسبات بیشتر توسط  کارشناسان و مهندسان برق صورت می گیرد. یک قانون بسیار کلی در این مورد وجود دارد:

آمپراژ فیوز برقی که انتخاب می کنید باید بیشتر از مقدار جریان احتمالی در هنگام اتصال کوتاه در مدار برق باشد، اگر غیر از این باشد به احتمال زیاد شاهد منفجر شدن فیوز برق و ایجاد خسارات بسیار سنگین و حوادث جانی برای افراد ساختمان وجود دارد.

قوانین مهم و اصلی جهت انتخاب فیوز برق مناسب ساختمان

در بخش های قبل این مقاله، به بعضی از معیار های انتخاب فیوز مناسب اشاره کردیم ولی در این قسمت می خواهیم به قوانین کلی در هنگام انتخاب فیوز برق مناسب ساختمان بپردازیم:

  1. میران ولتاژ فیوز برق باید هم اندازه و یا بیشتر از ولتاژ مدار باشد.
  2. مقدار ظرفیت نامی جریان اتصال کوتاه در فیوز های مینیاتوری حتماً باید بیشتر یا برابر حداکثر جریان اتصال کوتاه باشد که در مدار ایجاد می شود.
  3. باید تعداد پل های فیوز برق مینیاتوری مناسب با میزان مدار هایی باشد که توسط فیوز قرار است، محافظت شود. مثلاً در مدار های برق خانگی، حتماً باید از فیوز های تک فاز استفاده کنید.
  4. چنانچه نیاز باشد باید هر دو مسیر نول و فاز به فیوز برق متصل شود. حتماً باید از فیوز های دو پل استفاد کنید.
  5. میزان آمپراژ فیوز برق مینیاتوری باید حتماً با توجه به حداکثر مقدار جریان در مدار محاسبه شود.
  6. چنانچه ظرفیت جریان عبوری مدار ۲۰ آمپر باشد، تجهیزات الکتریکی ۱۰ آمپر جریان از خود عبور می دهند، ظرفیت فیوز برق باید حتماً کمتر از ۲۰ آمپر و بیشتر از ۱۰ آمپر باشد.
  7. تیپ فیوز برق باید بر اساس نوع مدار مصرفی انتخاب خود کنید. جهت مدار های روشنایی از فیوز های برق تیپ B، برای وسایل مصرفی پرقدرت باید از مدار تیپ C و همچنین برای کولر گازی از فیوز تیپ D باید استفاده کنید.

دمای اطراف فیوز برق چقدر باید باشد؟

معمولاً فیوز های برق مینیاتوری  در محیط های آزمایشگاهی، در دمای ۲۵ درجه سانتی گراد طراحی و تست می شوند.

  • ولی در حالت های واقعی امکان دارد، دمای محیط هایی که فیوز در آنجا نصب شده است بالاتر از مقدار آزمایشگاهی و ایده آل باشد.
  • فیوز ها به گرما بسیار حساس می باشند و حرارت باعث ذوب شدن نوار فلزی و عمل کردن فیوز می شود. پس با این توضیحات مشخص خواهد شد که حرارت بالا در محیطی که فیوز نصب شده می تواند موجب سوختن فیوز شود.
  • از این رو توصیه می شود چنانچه دمای محیط اطراف فیوز بیشتر از ۲۵ درجه سانتی گراد می باشد، حتماً باید از یک نوع فیوز با آمپراژ بالاتر استفاده کنید.
  • اگر دمای محیط فیوز برق پایین تر از اندازه استاندارد باشد، در این صورت حتماً باید از فیوز برق با ظرفیت پایین تر از اندازه استاندارد استفاده کنید.

فیوز برق

نتیجه گیری

در این مقاله به بررسی انتخاب بهترین فیوز برق ساختمان پرداختیم. همچنین از انواع فیوز های برق مطالب مهمی را برایتان توضیح دادیم. توجه داشته باشید مراحل اجرای برق ساختمان کار بسیار تخصصی می باشد. بهتر است از مجریان متخصص برقکار کمک بگیرید. مجموعه ایبک امداد آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشند.

انتخاب بهترین فیوز برق برای ساختمان

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

انواع فیوز برق ساختمان

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا