خدمات ساختمان

سیستم اعلان حریق چیست و عملکرد آن چگونه است؟

سیستم اعلان حریق چیست؟ در صورتی که به دنبال اطلاعاتی در خصوص سیستم اعلام حریق هستید، به جای درستی رهنمون شده اید. در واقع سیستم اعلام حریق، بخشی از تجهیزات الکترونیکی است که وظیفه دارد حریق و آتش سوزی را اطلاع دهد. عملکرد این سیستم به گونه ای است که به محض ایجاد دود یا حرارت صدای آژیر می دهد یا چراغ چشمک زن آن روشن می شود.

سیستم اعلام حریق چیست؟

همانطور که از نامش پیداست، سیستم اعلان حریق یک سیستم الکترونیکی است که برای تشخیص و هشدار دادن در مورد وقوع حریق در یک محل خاص طراحی شده است.

این سیستم از تجهیزات مختلفی مانند دتکتور، شستی، آژیر، فلاشر و پنل مرکزی تشکیل شده است. سیستم اعلام حریق می تواند به چند نوع تقسیم بندی شود، از جمله:

سیستم اعلام حریق متعارف

این نوع سیستم از کابل کشی فیزیکی برای اتصال تجهیزات به پنل مرکزی استفاده می کند. تجهیزات در زون های مختلف قرار می گیرند و پنل مرکزی فقط زون فعال شده را نشان می دهد.

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

این نوع سیستم از یک حلقه داده برای اتصال تجهیزات به پنل مرکزی استفاده می کند. هر یک دارای آدرسی منحصر به فرد هستند و پنل مرکزی محل دقیق تجهیز فعال شده را نشان می دهد.

سیستم اعلام حریق هوشمند

سیستم اعلان حریق هوشمند از چندین حلقه داده برای اتصال تجهیزات به پنل مرکزی استفاده می کند. هر یک از این تجهیزات قابل برنامه ریزی و پنل مرکزی قابل تغذیه با کامپیوتر است. این سیستم قابلیت کنترل و نظارت بیشتری بر روی تجهیزات دارد.

سیستم اعلام حریق بیسیم یا وایرلس

این نوع سیستم از فناوری رادیویی برای اتصال تجهیزات به پنل مرکزی استفاده می کند. هر یک از این تجهیزات یک کد منحصر به فرد دارد و پنل مرکزی محل دقیق تجهیز فعال شده را نشان می دهد. این سیستم مناسب برای جاهایی مناسب است که کابل کشی دشوار یا غیرممکن باشد.

کاربرد سیستم اعلام حریق

کاربرد سیستم اعلان حریق یکی از مهمترین مسائل ایمنی در ساختمان ها و محل های عمومی است. سیستم اعلام حریق به منظور تشخیص و هشدار دادن در مورد وقوع حریق در یک محل خاص طراحی شده است. کاربرد سیستم اعلام حریق عبارتند از:

  • جلوگیری از گسترش حریق و کاهش خسارات جانی و مالی ناشی از آن
  • اطلاع رسانی به افراد حاضر در محل و راهنمایی برای تخلیه سریع و امن
  • اطلاع رسانی به سازمان آتش نشانی و دستگاه های امداد و نجات
  • فعال کردن سیستم های اطفاء حریق مانند آبپاش، اسپرینکلر، گاز، کفپوش و …
  • کنترل دود و دما در محل حریق و جلوگیری از خفگی و سوختگی

سیستم اعلان حریق باید به صورت مناسب طراحی، نصب، تنظیم، تست و نگهداری شود تا بتواند با کارایی بالا عمل کند. برای این منظور، باید از تجهیزات استاندارد و مطابق با شرایط محل استفاده شود. همچنین باید رعایت قوانین و مقررات مربوط به ساختمان ها، صنایع، آتش نشانی و …. شود.

نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق

سیستم های اعلام حریق چگونه کار می کنند؟ چه عواملی موجب می شوند سیستم اعلام حریق به صدا درآیند؟ به طور کلی سیستم های اعلام حریق از چند بخش تشکیل شده اند که عبارتند از:

پیشنهاد آی‌بک امداد :  روش ساخت سونا بخار خانگی | قیمت سونا بخار

دتکتورها

این بخش شامل تجهیزاتی است که علائم حریق را تشخیص می دهند و سیگنال های الکتریکی به مرکز کنترل می فرستند. دتکتورها می توانند بر اساس نوع علائم حریق، دودی، حرارتی، شعله ای یا گازی باشند.

مرکز کنترل

مرکز کنترل شامل پنل مرکزی است که سیگنال های دریافتی از دتکتورها را تجزیه و تحلیل می کند و در صورت تایید وجود حریق، فرمان های لازم را به بخش های دیگر می دهد.

تجهیزات هشدار دهنده

این بخش تجهیزات سمعی و بصری را شامل می شود که در صورت فعال شدن توسط مرکز کنترل، صدا یا نور هشدار دهنده را ایجاد می کنند. این تجهیزات شامل آژیر، فلاشر، آژیر-فلاشر یا ریموت اندیکاتور هستند.

تجهیزات جانبی

تجهیزات جانبی شامل تجهیزاتی است که کمک به عملکرد بهتر سیستم اعلام حریق می کنند. این تجهیزات مثلاً مبدل ها، رله ها، بردهای اینترفیس، جدا کننده اتصال کوتاه، تجهیزات آزمایش سیستم، کابل ها، جعبه تقسیم و غیره هستند.

مزایای سیستم اعلام حریق

سیستم اعلان حریق چه فوایدی دارد؟ از این سیستم در محیط هایی که امکان حریق دارند، مناسب است. این سیستم به عنوان یک راه حل ایمنی اولیه در مکان هایی همچون بیمارستان ها، فروشگاه های زنجیره ای بزرگ و هتل های بزرگ و ساختمان های صنعتی و غیرصنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.

سیستم اعلام حریق

این سیستم با تشخیص علائم حریق و اطلاع رسانی به افراد و سازمان های مربوطه، می تواند خسارات جانی و مالی ناشی از حریق را کاهش دهد و زمان لازم برای اطفاء حریق را کوتاه کند. مزایای استفاده از سیستم اعلام حریق را می توان به شرح زیر بیان کرد:

افزایش سطح امنیت و آرامش

با نصب سیستم اعلان حریق، می توان احساس امنیت و آرامش بیشتری در مورد محافظت از ساختمان و افراد داشت. این سیستم با ایجاد هشدار در مواقع اضطراری، می تواند افراد را برای تخلیه سریع و امن راهنمایی کند.

کاهش خطرات و خسارات

با استفاده از سیستم اعلان حریق، می توان جلوگیری از افزایش حریق جلوگیری کرد. این سیستم با تشخیص زودهنگام حریق، می تواند فرصت بیشتری برای اطفاء حریق و نجات افراد و اموال فراهم کند.

همچنین با اطلاع رسانی به سازمان آتش نشانی و دستگاه های امداد و نجات، می توان سرعت واکنش آنها را افزایش داد و از تأخیر در خدمات امدادی است.

کاهش هزینه های بیمه ای

با نصب سیستم اعلان حریق، می توان هزینه های بیمه ای را کاهش داد. بسیاری از شرکت های بیمه، نصب سیستم اعلام حریق را به عنوان یک عامل کاهش دهنده خطر در نظر می گیرند و در نتیجه، هزینه های بیمه ای را برای مشتریان خود کاهش می دهند.

سهولت نصب و استفاده

با پیشرفت تکنولوژی، سیستم های اعلان حریق روز به روز ساده تر و کارآمدتر می شوند. این سیستم ها را می توان به راحتی طراحی، نصب، تنظیم، تست و نگهداری کرد. همچنین این سیستم ها دارای رابط کاربری ساده و قابل فهم هستند که استفاده از آنها را آسان می نماید.

تفاوت سیستم اعلام حریق متعارف با آدرس پذیر

تمامی دستگاه هایی که به سیستم اعلان حریق آدرس پذیر اتصال داشته باشند، آدرسی خاص و منحصربه فرد دارند. در صورتی که آتش سوزی را تشخیص دهد، صفحه کنترل اصلی را نشان می دهد و به اطلاع کاربر می رساند که کدام دستگاه در حال حاضر فعال شده است؟ با این روش به راحتی می توانید در زمانی نسبتا کم محل آتش سوزی را پیدا کرده و سریعا به اطفا حریق بپردازید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  راهنمای رنگ آمیزی سقف | ترفندهای کلیدی برای رنگ کردن سقف خانه

این قابلیت در سیستم اعلام حریق متعارف وجود ندارد. در واقع سیستم اعلام حریق متعارف نمی تواند آدرس و محل دقیق آتش سوزی را تشخیص دهد. البته با استفاده از روش هایی همچون سیم کشی ساختمان در مناطق و محل های مختلف براساس زون بندی می توانید از محل آتش سوزی یک ایده کلی بگیرید.

مثلا در صورتی که ساختمان شما دو طبقه است،  می توانید طبقه اول یا دوم را به عنوان زون ۱ و دیگر طبقه را با عنوان زون ۲ سیم کشی نمایید. در این صورت اگر هر یک از زون های یک یا دو دچار آتش سوزی شده باشند، به راحتی برای شما قابل تشخیص است.

اجزای مختلف سیستم اعلام حریق

به طور خلاصه، یک سیستم اعلان حریق مجموعه ای یکپارچه از دستگاه هایی است که برای شناسایی و هشدار به افراد در مورد آتش سوزی، دود یا سایر موارد اضطراری در یک منطقه یا ساختمان خاص طراحی شده است.

این سیستم ‌ها برای حفاظت از جان و دارایی انسان با ارائه اعلان‌ های به ‌موقع که به سرنشینان امکان می‌ دهد اقدامات مناسب مانند تخلیه یا رسیدگی به شیوع اولیه آتش‌سوزی را انجام دهند، ضروری هستند. این سیستم از اجزای مختلفی تشکیل شده است که عبارتند از:

کنترل پنل

این هاب مرکزی یا مغز سیستم اعلان حریق است. سیگنال ‌ها را پردازش می‌ کند و دستوراتی را به دستگاه‌ های اعلان و سایر سیستم ‌ها ارسال می‌ نماید. بسته به نوع سیم کشی و روش ارتباطی کنترل پنل ها می توانند یک سیستم معمولی یا آدرس پذیر باشند.

آشکارسازها

آشکارسازها دستگاه هایی هستند که علائم آتش سوزی مانند دود، گرما، شعله یا گاز را حس می کنند و سیگنال هایی را به صفحه کنترل ارسال می کنند. بسته به نوع روش تشخیص، آنها می توانند آشکارسازهای فوتوالکتریک، پرتو، مجرا، دمای ثابت، نرخ افزایش یا شعله باشند.

سیستم اعلان حریق

اعلان کننده های دیداری و شنیداری

دستگاه هایی هستند که سیگنال هایی برای حس های شنیداری یا بصری برای هشدار به ساکنین از وضعیت آتش سوزی ایجاد می کنند. بسته به نوع روش اطلاع رسانی، اعلان کننده ها می توانند آژیر، زنگ، بوق، فلاشر یا سیستم چشمک زن باشند.

منابع تغذیه

وسایلی هستند که برق سیستم اعلان حریق را تامین می کنند. با توجه به نوع منبع تغذیه، می توانند منبع تغذیه اصلی ساختمان یا منبع تغذیه پشتیبان از باتری ها یا ژنراتورها باشند.

واسط های ارتباطی

دستگاه هایی هستند که سیستم اعلان حریق را قادر می سازند تا با سیستم های دیگر مانند سیستم های اسپرینکلر، تهویه اضطراری یا خدمات اضطراری ارتباط برقرار کند.

اعلام کننده ها

اعلام کننده ها وضعیت و موقعیت سیستم اعلان حریق را نمایش می دهد. بسته به نوع روش نمایش، اعلام کننده ها می توانند پانل ها، مانیتورها یا نشانگرهای راه دور باشند.

جمع بندی

این مقاله از آی بک امداد را به بررسی سیستم اعلان حریق اختصاص داده ایم. در صورت نیاز به خدمات نصب و راه اندازی این سیستم می توانید با ما تماس بگیرید.

سیستم اعلان حریق

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

عملکرد سیستم اعلان حریق

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا