مجله ساختمان

شومینه و نقش آن در دکوراسیون داخلی

شومینه یکی از محبوب ترین وسایل گرمایشی برای منازل و برخی از محیط های کاری است که افزون بر نقش گرمایشی تاثیر بسزایی در طراحی دکوراسیون داخلی و هم چنین زیبایی و جلوه بخشی به آن دارد. با اینکه در گذشته از شومینه های چوبی که با مصالح در دسترس ساخته می شدند استفاده می شده است، اما امروزه از انواع شومینه گازی، برقی، چوبی و … در خانه ها استفاده می شود.

در حال حاضر انواع مختلفی از وسایل گرمایشی مانند شوفاژ و  بخاری در انواع مختلف تولید و به منظور ایجاد گرما در محیط های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند، با این وجود باید توجه داشت که هنوز هم این وسایل نتوانسته اند در بسیاری از خانه ها جای شومینه را بگیرند و یا اینکه آن را حذف کنند چرا که شومینه نه تنها باعث زیبایی می شود بلکه با ایجاد گرمایی مطلوب و فضایی خاص، حسی مطلوب را نیز در مخاطب ایجاد می کند و در نتیجه موجبات برتری خود را نسبت به سایر موارد فراهم می آورد.

با توجه به این مطالب تلاش شده است تا در مقاله پیش رو مطالبی در مورد شومینه جمع آوری گردد که به طور حتم مطالعه آن برای مخاطبان سودمند خواهد بود.

شومینه

از زمان های گذشته تا اکنون شومینه را به عنوان یکی از وسایل گرمایشی می شناسند که جذابیت و زیبایی آن، موجب پر رنگ شدن نقش آن به عنوان عنصری دکوراتیو در طراحی داخلی انواع ساختمان شده است.

آشکار است که قدمت استفاده از شومینه به سال های نخستین یکجا نشینی بشر بر می گردد و نقش کاربردی آن برای گرم و روشن نمودن محیط زندگی و همچنین پخت و پز موجبات پیدایش و ساخت آن را فراهم آورده است. اما امروزه جنبه کاربردی استفاده از شومینه جای خود را به جنبه دکوراتیو آن داده است و همین باعث شده است که انواع مختلفی از آن ساخته و مورد بهره برداری قرار گیرد.

مزایا و کاستی های استفاده از شومینه

از جمله مزیت های استفاده از شومینه در طراحی دکوراسیون داخلی می توان به موارد نام برده در زیر اشاره کرد:

  • ایجاد جلوه ای ویژه و زیبایی

شاید بتوان گفت که مهم ترین دلیل علاقه افراد به ساخت شومینه و استفاده از آن در دکوراسیون داخلی خانه و محل کار بهره مندی از زیبایی شومینه و ویژگی های منحصر به فرد عنصر آتش در خلق جلوه ای ویژه و جذاب در محیط می باشد.

شایان ذکر است که شومینه در انواع سبک چیدمان فرش، مبلمان، میز و دیگر عناصر دکوراتیو و کاربردی را زیر اثر خود قرار می دهد.

  • احساس بخشی به فضا

شومینه با به کارگیری آتش و همچنین ساختاری که دارد می تواند باعث برانگیخته شدن حس نوستالژی و یادآوری گذشته یا حتی سنت ها در افراد شود. در حقیقت می توان گفت که با استفاده از این مورد فضای خانه و حتی محیط کار از حالت خشک و صنعتی امروزی خارج می شود و در نتیجه احساس آرامش و صمیمیت بیشتری در مخاطب ایجاد می شود.

  • گرما دهی
پیشنهاد آی‌بک امداد :  معایب و مزایای پنجره ترمال بریک چیست

یکی از دلایل استفاده از شومینه تولید انرژی گرمایی و انتقال آن به محیط اطراف می باشد. به طور حتم قرار گرفتن در مقابل و یا کنار این وسیله گرمایشی برای بسیاری از افراد خوشایند و دلپذیر است.

شومینه 2

با اینکه استفاده از شومینه در دکوراسیون داخلی ساختمانی به واسطه مزیت هایی که دارد، توجیه پذیر و حتی جذاب است، با این حال استفاده از آن با کاستی هایی نیز همراه می باشد که عبارتند از:

  • مصرف انرژی به مقدار بیشتر

به طور معمول مقدار قابل توجهی از گرمای شومینه از راه دود کش خارج می شود و در نتیجه برای تولید گرما نیاز به مصرف میزان سوخت بیشتری نسبت به سایر وسایل گرمایشی است.

البته در اینجا باید اشاره کرد که امروزه کاربرد شومینه بیشتر به منظور زیبا سازی فضا و موارد دکورا تیو است.

  • اختصاص هزینه اولیه

به طور معمول هزینه های اولیه مربوط به ساخت و تهیه شومینه نسبت به سایر وسایل گرمایشی و همچنین هزینه ساخت آن نسبت به ساخت و یا تهیه سایر عناصر دکوراتیو در خانه و یا محیط کار بالاتر می باشد. این هزینه بالاتر را شاید بتوان به عنوان یکی از کاستی های این عنصر گرمایشی-دکوراتیو به شمار آورد.

  • نیاز به استفاده از سایر منابع گرمایشی

از آن جا که شومینه در یک نقطه (گوشه) قرار می گیرد، انرژی گرمایی حاصل از آن نیز در نقاطی خاص از خانه و یا محیط کار متمرکز می شود و در نتیجه فضای داخلی دارای گرمایی یکنواخت نخواهد بود، بنابراین برای گرم کردن سایر بخش ها به وسایل دیگر نیز نیاز می باشد.

انواع شومینه از نظر سبک ساختاری

  • شومینه مدرن و مینیمال

شومینه های مدرن و مینیمال با مصالحی از جمله انواع سنگ، فلز و … ساخته می شود و ظاهری ساده، بسیار شیک و لوکس دارند و می توان آن ها را در انواع ساختمان با این سبک ها به کاربرد. دو نمونه از معروف ترین و پرکاربردترین انواع این سبک عبارتند از:

    • شومینه مینیمال ترکیبی (بهره مندی از ترکیب رنگ و مصالح در انواع مختلف)
    • شومینه مینیمال شیشه ای (کم جا بودن و سبکی همراه با شفافیت)
  • شومینه کلاسیک

در سبک کلاسیک شومینه ها به شکل کلاسیک و بر اساس قواعد و اشکال هندسی و معمولا از جنس سنگ ساخته می شوند. از جمله ویژگی های این سبک می توان به تجملاتی و پر زرق و برق بودن آن اشاره کرد، به همین خاطر است که شومینه های کلاسیک در ویلاها، منازل بزرگ و ساختمان های با سبک و چیدمان کلاسیک طرفداران بیشتری دارد.

  • شومینه روستیک

شومینه روستیک و یا روستایی تداعی کننده همان شومینه های سنتی و نوستالژی است که پیشینیان از آن استفاده می کردند و در ساخت آن از سنگ، چوب و آجر بهره می گیرند.

شومینه 1

انواع شومینه بر اساس نوع ماده سوختنی

  • شومینه هیزمی

شومینه چوبی یا هیزمی قدیمی ترین نوع شومینه است اما امروزه به دلیل محدودیت در فراهم آوردن چوب مورد نیاز آن و آثار مخرب زیست محیطی و همچنین تولید دود، بو و … استفاده از آن محدود شده است.

  • شومینه برقی

شومینه برقی یکی از انواع پرطرفدار شومینه است که با رفع مسائل ایمنی، نداشتن دود، بو و آلودگی و همچنین تنوع در مدل دارای کارایی مطلوب برای کاربرد در طراحی دکوراسیون خانه و محیط کار است. البته باید اشاره کرد که شومینه های برقی نسبت به انواع گازی از نظر مصرف انرژی هزینه بالاتری دارد.

  • شومینه گازی
پیشنهاد آی‌بک امداد :  منظرسازی مدرن یا فضای سبز مدرن چیست؟ | محوطه سازی مدرن

چنانچه از نام این نوع شومینه پیداست برای تولید شعله و گرما در آن از گاز شهری استفاده می شود و شاید بتوان گفت که مناسب ترین جایگزین برای شومینه های هیزمی هستند.

  • شومینه الکل سوز (اتانولی)

شومینه های الکل سوز از جمله متنوع ترین انواع شومینه هستند که نصب آن ها نسبت به انواع دیگر بسیار ساده تر است و همان گونه که از نام آن پیداست، سوخت آن اتانول است.

نکته قابل توجه در مورد شومینه های الکلی آن است که نسبت به انواع دیگر گرمای کمتری تولید می کند.

  • شومینه ژل سوز

سوخت این نوع از شومینه از نوعی ماده خاص و ژل مانند تامین می شود که هزینه آن بیشتر از دیگر انواع سوخت می باشد. نصب این نوع از شومینه ساده است و نیاز به دود کش، لوله کشی، سیم و … ندارد.

شومینه 4

مصالح مورد استفاده در ساخت شومینه

همانند موارد نام برده در بالا، شاید بتوان نوع مصالح به کار رفته در ساخت شومینه را نیز راه کاری برای دسته بندی آن به شمار آورد. با این وجود ساخت شومینه را نمی توان تنها به یک متریال محدود کرد چرا که در ساخت آن از ترکیب مواد استفاده می شود.

در اینجا با توجه به نوع ماده غالب به کار رفته در ساخت شومینه به برخی از آن اشاره می شود،  از جمله:

شومینه بتنی، سنگی، شیشه ای و یا آینه ای، آجری، پلاستر یا گچی، فلزی، مرمر و … .

انواع مدل شومینه

 با توجه به سلیقه و سبک فضای داخلی می توان از انواع مدل شومینه در طراحی داخلی بهره گرفت. برخی از این مدل ها عبارتند از:

  • شومینه سنتی
  • شومینه دیواری
  • شومینه ایستاده
  • شومینه توکار
  • شومینه کنج
  • شومینه دو طرفه
  • شومینه چرخنده
  • شومینه بدون قاب
  • شومینه معلق
  • شومینه درب دار
  • شومینه شیشه ای
  • و … .

محل استفاده از شومینه

با توجه به نوع شومینه و بر اساس مدل، می توان شومینه را در فضای باز (به عنوان آتش دان)، در مکانی زیر یا بالای دیوار تلویزیون، در کنج دیوار، روی یک دیوار بزرگ و یا در مرکز فضای مورد نظر و … نصب و از ویژگی ها و مزایای آن بهره مند شد.

شومینه 3

سخن پایانی

شومینه یکی از پرطرفدارترین عناصر دکوراتیو در خانه ها، ویلا ها و به طور کلی ساختمان ها در ابعاد و سبک های مختلف است که ضمن تولید گرما و ایجاد فضایی مطلوب، پر آرامش و صمیمی با خلق جلوه ای ویژه، زیبایی منحصر به فردی را نیز در فضا ایجاد می کند.

با توجه به اهمیت و نقش شومینه در طراحی دکوراسیون داخلی بهتر است برای خرید شومینه، ساخت و تکمیل اجزای مربوطه، به ویژگی های فضای مورد نظر و سبک آن توجه نمود و همچنین برای بالا بردن میزان تناسب شومینه با فضا و سایر اجزای دکوراتیو به شکلی موثر و کارآمدتر با طراحان داخلی ساختمان مشورت نمود.

شومینه و نقش آن در دکوراسیون داخلی

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

شومینه و نقش آن در دکوراسیون داخلی

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا