مجله

تاریخچه ساخت یخچال

یخچال در چه زمانی ، توسط چه کسی و چگونه اختراع شد ؟

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

هر چقدر علم و تکنولوژی پیشرفت بیشتری می کند زندگی انسانها هم راحت تر می شود بشر همواره در طول تاریخ دنبال ایجاد یک زندگی سالم و راحت بوده است که تا به امروز به بسیاری از آن رسیده است یکی از این وسایل مهم و پیشرفته یخچال می باشد که امروزه در همه ی منازل وجود دارد و زندگی را برای انسان ها راحت تر کرده است ، در مقاله های قبلی شما با تاریخچه ساخت ماشین لباسشویی و تاریخچه ساخت ماشین ظرفشویی آشنا شدید و در این مقاله با تاریخچه ساخت یخچال نیز آشنا خواهید شد. 

یخچال چیست؟

یخچال دستگاهی است که برای سرد نگه داشتن مواد از یک عایق حرارتی استفاده می کند که گرما را به بیرون این عایق انتقال می دهد. یخچال در درون خود گرمای مواد غذایی را گرفته و آن ها را خنک می کند تا ماندگاری طولانی تری داشه باشند. این کا ر با تبخیر مایع صورت می پذیرد و در آخر گرمای مواد به وسیله ی یخچال جذب می شود. سرد کننده ی موجود در یخچال در دمای خیلی پایین بخار شده و فضای داخلی یخچال را به دمای انجماد می رساند .بر اساس یک اصل فیزیک یخچال مایعی را به روش تراکم سریع تبخیر کرده و بعد آن بخار به وجود آمده به وسیله ی انرژی جنبشی منبسط می کند . یخچالها هم در مصارف خانگی و هم صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند .

وظیفه ی یخچال در خانه خنک نگه داشتن و جلوگیری از فاسد شدن مواد غذایی می باشد. در گذشته که هنوز یخچال اختراع نشده بود مردم برای حفظ مواد غذایی بسیار در سختی بودن آنها برای این که مواد غذایی را مدت زمان بیشتری نگه داری کنند از مواردی مانند نمک سود کردن ، دفن کردن ، خشک کردن ، سرکه زدن و…. استفاده می کردند و برای داشتن آبی خنک در تابستان از چاه ها و چشمه ها و غارهای زیر زمینی ، آب انبارها و یخدان هایی که خود با سفال و گل و خشت می ساختند استفاده می کردند که در کشور ما من جمله از این یخدان های اولیه که می شود نوعی یخچال ابتدایی نامید یخدان زریسف در کرمان، یخدان میبد در یزد، یخدان ترشنبه اسلامشهر در تهران و .. نام برد که در زمستان آنها را پر از یخ می کردند تا در تابستان از آن استفاده کنند و بعد از گذشت زمان که مردم از روستاها مهاجرت کردند و به شهرها آمدند و دیگر به چشمه ها و غارها دسترسی نداشتند ، کم کم محفظه هایی درست کردند که مواد غذایی را کمی خنک تر نگه دارد . در قرن ۱۱ هجری دانشمند ایرانی ابو علی سینا « مبرد » را اختراع کرد. کار مبرد سرد کردن بخارها و تبدیل آنها به مایع است ، با کمک این وسیله دانشمندان دیگر توانستند یخچال را اختراع کنند.

تاریخچه اختراع یخچال

در دهه ی ( ۱۷۴۰ ) میلادی ، دانشمندی به نام « ویلیام کالن » از کشور اسکاتلند اولین کسی بود که نشان داد چگونه مایعات با گرم شدن و تبدیل شدن به گازها می توانند توانایی خنک کردن پیدا کنند. کالن هرگز نتوانست یخچال را اختراع کند اما با این کشف خود به دانشمندان دیگر کمک کرد تا یخچال را اختراع کنند ، امروزه نیز در یخچال ها از همین قانون برای سرد کردن داخل آن ها استفاده می شود .

در دهه ی ( ۱۸۳۰ ) با مهاجرت مردم به شهرها و تقاضای بیشتر آنها برای نگهداری بلند مدت مواد غذایی و خوردن غذای تازه دانشمندان را بر آن داشت که برای درخواست مردم چاره ای باندیشند ، در سال ( ۱۸۳۴ ) « جاکوب پرکینز » که اهل لندن بود وسیله ی خنک کننده ی بخار را ثبت کرد . او اولین قدم برای اختراع یخچال های امروزی را برداشت اما چون از نظر اقتصادی به صرفه نبود به موفقیت نرسید .

پیشنهاد آی‌بک امداد :  تاریخچه کابینت آشپزخانه و کابینت سازی منزل

در دهه ی ( ۱۸۴۰ ) جعبه هایی توسط نجارها درست شد که چند طبقه داشتند و می توانستند مواد غذایی را در آن طبقات بگذارند و توسط یخ آن ها را خنک نگه دارند و ظرفی در پایین طبقات بود آب یخ را در خود جمع می کرد و آن آب دور ریخته می شد، اما این یخچال ها هم دوام زیادی نداشتند زیرا هم تولید یخ نیز کار دشواری بود و هم قیمت بالایی داشت و خریدش برای مردم سخت بود . بنابراین در سال ( ۱۸۷۶ ) یک مهندس آلمانی به نام « کارل وون لیند » با تحقیقاتی که روی فرایند سرد شدن و یخ بستن انجام داد بالاخره توانست اولین یخچال متراکم ساز با گاز آمونیاک را اختراع کند، اما این نوع یخچال بیشتر مصرف صنعتی داشت. در سال ( ۱۹۱۳ ) شخصی به نام « فرد دبلیو ولف » یخچال الکتریکی اختراع کرد که برای مصارف خانگی بود ، اما طرحش شکست خورد ولی این دست آورد جدیدش که ساخت سینی مکعبی یخ بود توسط دیگر رقبا مورد استفاده قرار گرفت . در سال ( ۱۹۱۸ ) اولین کارخانه ی یخچال سازی به صورت انبوه توسط فردی به نام « ویلیام سی دورانت » ساخته شد ، یخچال ها ی ساخته شده بر اساس ایده ی فردی به نام « آلفرد مورلس » بود که او کمپرسور یخچال را در پایین آن قرار داده بود . در آن زمان کمپانی دیگری به نام KELVINATOR به تولید انبوه یخچال دست زد .

اما هنوز تولید انبوه یخچال ها آن قدر زیاد نبود که در اختیار همه ی مردم قرار بگیرد و فقط ثروتمندان می توانستند آن را خریداری کنند ، زیرا علاوه بر کم بود یخچال قیمت بالایی هم داشت ، اما در دهه ی ( ۱۹۲۰ ) با سقوط قیمت یخچال تعداد زیادی از مردم موفق به خرید آن شدند. به دلیل اینکه یخچال ها در آن زمان با سیستم فشرده گاز آمونیاک کار می کرد و با درز این گاز های سمی به بیرون یخچال و به وجود آمدن حوادث مرگبار ، دانشمندان بر آن شدند تا روش کم خطر تری برای سرد کردن یخچال استفاده کنند و بالاخره در سال ( ۱۹۳۰ ) گاز « فریون » کشف شد . گازی که برای یخچالهای خانگی استاندارد بود .

با گذشت زمان مردم بیشتری صاحب یخچال شدند تا جایی که در سال ( ۱۹۷۰ ) دیگر همه مردم یخچال در خانه داشتند و کارخانه ها نیز سعی به تولید یخچال های کم مصرف داشتند و بر سر ساخت یخچال کم مصرف تر تولید کنند گان با هم رقابت می کردند.

تاریخچه ساخت یخچال

تاریخچه ساخت یخچال در ایران

۱۷۰۰ سال قبل از میلاد دستور ساخت نخستین یخچال توسط پادشاه ایرانی صادر شد . این یخچال به صورت بنایی بود که از یک استخر ، دیوار بلند که حصار نام داشت و مخزنی گنبدی به نام خزانه تشکیل شده بود .این دیوار بلند یعنی حصار طوری ساخته می شد که در زمان سرما یعنی وقتی که هوا آن قدر سرد است که آب یخ می زند تمام روز روی آب پشت دیوار که در حوضچه هایی که ساخته شده بود سایه می انداخت تا آب یخ بزند و بعد آن یخ ها را شکسته و ذخیره می کردند تا در فصل گرما از آن استفاده کنند ، و تا پایان فصل گرما هم این یخ ها ماندگاری داشتند.

تاریخچه ورود یخچال به ایران

در سال ( ۱۳۳۹ ) هجری شمسی یعنی ۴۵ سال بعد از اینکه اولین یخچال در جهان تولید شد ، یخچال وارد کشور ایران شد ، اولین کارخانه در ایران فیلور نام داشت که ترکیبی از دو کمپانی آمریکایی به نام « فیلکوی » و کمپانی انگلیسی به نام « هوور » بود که با مونتاژ قطعات وارداتی اولین یخچال های الکتریکی را وارد بازار ایران کرد . بعد از آن به تدریج بقیه ی کارخانه هایی که لوازم خانه تولید میکردند خط تولید یخچال را هم در کارخانه ی خود راه اندازی کردند ، تا اینجا که در سال های اخیر تعداد این کارخانه ها به بیش از ۲۵۰ واحد می رسد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  بوتاکس چیست؟ چرا امروزه مورد استقبال قرار گرفته است؟
تاریخچه ساخت یخچال

اجزای اصلی یک یخچال

حال از موضوع تاریخچه ساخت یخچال که بگذریم به سراغ خود یخچال و بخش های مختلف آن خواهیم رسید تا کمی هم در این رابطه آشنا شوید و البته اگر دوست داشتید به صورت تخصصی و کامل با قطعات یخچال آشنا شوید حتما به مقاله قطعات یخچال فریزر شامل چه مواردی است ؟ مراجعه کنید ، همانطور که می دانید یخچال ها دارای اجزای مختلفی هستند اما ۵ جزء اصلی دارد که در همه یخچال ها مشترک هستند و از اهمیت بیشتری برخوردارند ، که در ادامه با این پنج مورد و کاربرد آن ها آشنا خواهید شد.

  1. کمپرسور : کمپرسور یا همان موتور یخچال که به رنگ سیاه است و در پشت یخچال قرار دارد از دو قسمت الکتریکی و مکانیکی تشکیل می شود ، قسمت مکانیکی آن به کمک قسمت الکتریکی به حرکت در می آید . در قسمت مکانیکی آن که دارای یک سیلندر است که پیستون آن با کمک هسته موتور الکتریکی حرکت می کند . رفت و برگشت این پیستون باعث به وجود آمدن یک حالت مکش و سپس دمیدن می شود .
  2.  کندانسور : وظیفه ی کندانسور تبدیل کردن بخار به مایع از طریق خنک کردن سیال است . گاز فریون که در کمپرسور فشرده شده است توسط کندانسور خنک شده و به مایع تبدیل می شود . کندانسور در یخچال های خانگی به صورت شبکه های لوله ای شکل در پشت یخچال نصب شده است ، اما در یخچال های صنعتی به صورت چیزی مثل رادیاتور اتومبیل وجود دارد .
  3. اپراتور : کار سرما سازی یخچال بر عهده ی اپراتور می باشد که یک سر اپراتور به لوله ی مویی و سر دیگر آن به ساکشن موتور وصل است . زمانی که ساکشن اتفاق می افتد باعث پایین آمدن سطح فشار در درون اپراتور شده و در نتیجه مبرد جوش آمده و با تبخیر، مایع را به گاز تبدیل می کند . و این تبخیر باعث ایجاد سرما در یخچال می شود .
  4. ترموستات : برای ایجاد تعادل در دمای یخچال از ترموستات استفاده می شود . ترموستات این کار را با قطع و وصل کردن برق انجام می دهد ، بدین صورت که وقتی دمای هوا در داخل یخچال بالا رفت ترموستات برق را به موتور وصل می کنند و موتور با کار کردن ایجاد سرما می کند و زمانی که یخچال به اندازه ی کافی سرد شد ترموستات برق را قطع می کند .
  5. گازهای مصرفی در یخچال : در ابتدا برای ایجاد سرما در یخچال از گاز آمونیاک استفاده می شد ، اما به دلیل عوارض زیاد که برای بدن انسان داشت و اگر با فلز مس و آلومینیوم ترکیب می شد باعث ایجاد انفجار می شد با گذشت زمان با گاز فریون جا به جا شد . این گاز بی بو است و زمان برخورد با فلزات و رطوبت خطرناک نیست . اما این گاز باعث ایجاد مشکل برای لایه ی اوزون شده است و اینک دانشمندان در صدد تلاش برای تولید گاز های بی خطر تری هستند.

سخن آخر

در این مقاله از مجله ایبک با تاریخچه ساخت یخچال و سازنده آن آشنا شدید ، امیدواریم که این مقاله نیز در روند کار و تحصیل شما کارآمد باشد ، شمار عزیزان میتوانید نظرات ، سوالات و حتی نقدهای خود را از طریق بخش دیدگاه انتهای صفحه با ما در میان بگذارید تا ما را در پیش برد مقالات یاری کرده باشید.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

تاریخچه ساخت یخچال

امتیاز نویسنده

مجموع امتیاز

مقاله ای در رابطه با تاریخچه ساخت یخچال و مخترع آن و زمان ورود یخچال به ایران

امتیاز کاربر: ۴.۵۵ ( ۵ نتایج)

نوشته های مشابه

⨭نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید⨮

  1. سلام و وقت بخیر خدمت شما مدیر گرامی،
    یک سری یخچال هم اومده که روش نمایشگر با سیستم عامل اندروید داره، خیلی جالب هستن اونا ولی متاسفانه هنوز تو ایران نیومده.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا