مجله ساختمان

مشخصات لوله صنعتی چیست

شاید این سوال که مشخصات لوله صنعتی چیست بسیار کوتاه و معمولی باشد، اما پاسخ های زیادی دارد. به صورت کلی،  پیپه یا لوله ها قطعات مصنوعی می باشند که از ماده های اولیه متفاوتی برای اهداف خاص تولید و استفاده می شوند. در معنای لوله می توان بیان کرد که یک قطعه استوانه مانند و توخالی می باشد که دارای سطح مقطع یکی است که بیشتر برای منتقل کردن مایعات مختلف و گاهی مواد جامد پودری با ذره های ریز استفاده می شود. البته در بعضی از صنعت ها می توان از آن به عنوان عنصر ساختاری، پوشش و روکش استفاده کرد. در بعضی از لوله ها به ندرت امکان دارد که مقطع قطعات دایره ای نباشد، اما بیشتر مردم سطح مقطع لوله ها را گرد تصور می کنند.

لوله های فولادی، لوله های پلاستیکی یا پلیمری، شیشه، لوله های کاغذی، لوله از جنس چوب، لوله سیمانی، سنگی و غیره، انواع دیگر لوله های تولید شده از ماده های متفاوت را می توان از نظر جنس طبقه بندی نمود. به طور معمول هنگام استفاده از لوله های مقاطع مختلف از انواع اتصالات لوله با مواد مشابه استفاده می شود.

طبق چیزی که بیان کردیم لوله ها به جز انتقال مواد مایع و یا پود های ریز نقش های دیگری مانند پوشاننده نیز دارند و در صنعت هایی مانند هواپیما سازی، مبل سازی، خودرو سازی، ساخت انواع ستون ها، حفاظ ها، پایه ها و سازه ها مصرف می شود.

لوله های od چیست و چه کاربردی دارد

OD خلاصه شده کلمه ی Outside Diameter به معنای قطر بیرونی است. از نظر قطر لوله ها در سیستم های سیار متفاوتی اندازه گیری می گردد. به صورت عادی لوله های فولادی در سیستم اینچ انگلیسی بر طبق قطر بیرونی و در سیستم متریک لوله های پلیمری بر طبق میلی متر سایز بندی می شوند. بیشتر لوله ها به حالت شاخه ای هم تولید می گردند. همچنین لوله های جنس مسی، لوله های مدل پنج لایه و همچنین لوله پلی اتیلن هم به شکل رولی و هم به شکل شاخه ای ساخته شده و به بازار عرضه می شوند. استفاده نمودن از سیستم غلتکی هم برای حمل و نقل و هم در حین استفاده ارزان تر و مقرون به صرفه تر است.

در ادامه برخی از مهم ترین ویژگی های متریک لوله ها را برای شما ذکر کرده ایم.

  • قطر نامی مربوط به لوله ها یا همان NPS Nominal Pipe Size
  • قطر درونی لوله یا ID Internal Diameter
  • t ضخامت لوله که معادل SCH wall Thickness است یا رده ضخامت آن یا SCHEDULE 
  • طول لوله یا همان Length
  • شکل آرایش سر لوله یا End Preparation
  • برای لوله ها مفاهیم ID,OD, NPS

لوله در ساختمان چه کاربردی دارد

منتقل کردن مایعاتی مثل  آب، گاز یا بخار یکی از کاربردهای اصلی انواع لوله ها در کار های لوله کشی ساختمان می باشد. لوله کشی های مربوط به آب سرد و همچنین آب گرم بهداشتی، لوله کشی های مخصوص فاضلاب، لوله کشی گرمایش و تهویه مطبوع، لوله کشی برای انتقال گاز شهری، لوله کشی شوفاژ و پکیج، لوله کشی و داکت اسپلیت کولر گازی، لوله کشی مربوط به موتورخانه، پمپ ها و همچنین تمامی تجهیزات گرمایشی و وسایل سرمایشی، لوله ها مورد استفاده در عایق کاری و تاسیسات مربوط به برق کشی خانه ها از جمله استفاده های لوله در یک خانه می باشد. البته شکل های مختلفی از لوله‌ها را می‌توان در ستون‌ها و سایر عناصر ساختمانی برای اهدافی غیر از انتقال سیال استفاده کرد که در این حیطه قرار نمی گیرد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  آیا تعمیرات و بازسازی ملک نیاز به مجوز دارد؟

مشخصات لوله صنعتی

چند نوع لوله وجود دارد

به صورت کلی ساخت و ساز با تکنولوژی گسترده هم از نظر فناوری ساخت و هم از لحاظ مواد اولیه انجام می گردد ولی در رابطه با لوله های ساختمانی به طور معمول از دو مدل لوله پلیمری و لوله فلزی استفاده می گردد.

انواع مدل های لوله فلزی را می توان لوله های گاز، لوله های آب، لوله های گرمایش و سیستم های گرمایشی و سرمایشی مانند انواع کولر و همچنین داکت اسپلیت نام برد. لوله های فلزی که در ساخت و ساز عموما استفاده می شود از لوله های با جنس فولادی سیاه و همینطور گالوانیزه و لوله هایی از جنس مسی تشکیل شده است.

لوله فولادی سیاه عمدتاً در خطوط لوله گاز، لوله های گرمایش و همچنین لوله کشی های موتورخانه و خطوط لوله آتش نشانی استفاده می شود. از لوله های جنس گالوانیزه به منظور لوله کشی های مربوط به آب سرد و گرم خانگی، تامین آب و نصب نمودن انواع پمپ استفاده می گردد.

لوله های جنس فولادی از نظر تولید و ساخت به ۳ دسته مهم تقسیم می گردد. باید بگوییم که این گروه از گالوانیزه یا مشکی بودن آنها متمایز می شود. لوله های مانیسمان، لوله های جوشی و لوله های مارپیچ از انواع مدل های لوله فولادی می باشند.

همچنین از لوله های مسی برای منتقل کردن گاز در دستگاه کولر گازی و دستگاه داکت اسپلیت، همچنین لوله کشی های آبگرمکن و هوکاپ های گاز استفاده می شود. باید ذکر کرد که در کشورهای غربی از لوله های مسی برای آب آشامیدنی نیز استفاده می گردد که در کشور ما به علت های اقتصادی و گران بودن مس استقبال خوبی از آن نمی شود.

لوله های جنس پلیمری نیز از پلیمرهای متفاوتی مثل پلی پروپیلن، پلی اتیلن، PEX، PVC یا ماده پلی وینیل کلراید و غیره ساخته می شوند. در کیفیت های مختلف ساخته و استفاده می گردد.

لوله های پلیمری ساخته شده از پلی اتیلن برای لوله های آب و فاضلاب در ساختمان ها و همچنین برای لوله کشی گاز میان شهری، لوله های پلیمری پلی پروپیلن برای لوله کشی های آب و گرمایش و کمتر برای ایجاد لوله های فاضلاب، لوله های اتصال در PVC یا UPVC یا پلیکا هم به منظور لوله های فاضلاب و استخر و به مقدار کمتر برای لوله های آب آشامیدنی استفاده می گردد.

البته هر کدام از لوله های نام برده شده در بالا امکان دارد در لوله های دیگر کاربردهای مختلفی را داشته باشد. در این بخش تلاش کردیم تا حدودی جواب خیلی از سوالات شما را در باره انواع لوله پاسخ دهیم.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  گلخانه در پشت بام یا روف گاردن | مزایای روف گاردن

انواع لوله

تاریخچه لوله چیست

از چندین سده تا به امروز، تمامی انسان ها برای حمام کردن یا مصرف روزانه در یک منطقه جغرافیایی به آب نیاز مبرمی داشتند. اگر تصمیم بگیریم نگاهی گذرا به تاریخچه لوله ها بیندازیم باید بیان کنیم که اولین کارهای لوله کشی در زمان هندوها کشف شده است و لوله ها از جنس مس بودند.

در منطقه باستانی فراش در کشور ایران (واقع در نزدیکی رودخانه سیمره و در کرانه شرقی رودخانه، محلی که مرز زیبای استان لرستان شروع می گردد)، خیلی از باستان شناسان موفق شدن که یک سیستم آبرسانی بسیار قدیمی به قدمت ۵۰۰۰ سال را کشف نمایند.

این سیستم قدیمی منطقه فراش از لوله هایی با جنس سفالی که در هم تنیده بودند، طراحی و ساخته شده بود. باقی مانده این سیستم آبرسانی نشان دهنده آن است که لوله های جنس سفالی در این منطقه ساخته و پخته شده است.

لوله های گالوانیزه چیست

لوله های گالوانیزه جزو آن دسته از پرمصرف ترین لوله ها در صنعت می باشند که از فولاد ملایم ساخته شده و با روی آبکاری گشته اند. این جنس از لوله به علت مقاومت بسیار بالایی که در مقابل خوردگی، اسیدها و زنگ زدگی دارد، کاربردهای زیادی را دارا هستند.

لوله های جنس گالوانیزه در سرویس های بهداشتی، حمل و نقل آب و گاز در سیستم های گلخانه ای، تهویه مطبوع و دفع فاضلاب کاربرد دارند. این نوع از لوله ها به طور کلی به دو قسمت لوله های آهنی گالوانیزه و لوله های فولادی گالوانیزه تقسیم می گردند.

لوله های آهن گالوانیزه با رنگ های مخصوص خاکستری و تیره به دو وزن متوسط و سبک ​​تقسیم می گردد و از آهن نورد سفید ساخته می شوند.

لوله های فولادی گالوانیزه برای تهویه استفاده می شود و همچنین زهکشی ساختمان ها نیز این جنس لوله مناسب می باشد. به خاطر اینکه این مدل لوله از فولاد نرم ساخته شده است، در موقع تولید برای بالا بردن استحکام، آن را در مخزن پر از فلز مذاب روی غوطه ور می کنند تا گالوانیزه کردن لوله انجام شود. با این کار به راحتی می توان لوله های فولادی را محکم و قابل استفاده نمود.

لوله صنعتی چیست

لوله های صنعتی یک لوله فولادی کربنی است که با تشکیل یک ورق سیاه ایجاد می گردد. این مدل لوله به جزء مصرف در زمینه صنعتی در پروژه های بزرگ ساختمانی نیز استفاده های فراوانی دارد. لوله های صنعتی دارای ویژگی های بسیاری از جمله تنوع زیاد، جوش پذیری بسیار بالا، ضخامت عالی و قیمت مناسب می باشند. مراحل ساخت لوله های صنعتی به این شکل می باشد که ابتدا برش انجام می گردد در ادامه نوار ورق فلزی با توجه به سایز لوله تهیه می شود. در دومین مرحله ورق فلز را لوله می کنند و اتصال لوله را جوش می دهند.

بعد از اینکه این مرحله گذشت، در مرحله دوم لوله فولادی برداشته شده و به شاخه های یکسان تقسیم می شود و در آخر کیفیت لوله ها مورد چک و بررسی قرار می گیرد. بعد از تایید آماده استفاده و فروش در بازار می گردد.

انواع لوله چیست

امتیاز سردبیر

مجموع امتیازات

در این مقاله با انواع لوله و کاربرد های آن آشنا می شوید.

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا