انواع مدل های آبگرمکن و نحوه عملکرد آنها | معرفی آبگرمکن ها
انواع مدل های آبگرمکن و نحوه عملکرد آنها | معرفی آبگرمکن ها، نوع سوخت آبگرمکن ها
آبگرمکن ها آب سرد را به آب گرم تبدیل میکند و بسیاری از نیازها و مصارف بهداشتی افراد را رفع می کند. به همین دلیل از جمله عواملی هستند که در خانه موجب راحتی شدهاند. آبگرمکن ها انواع مختلفی دارند که هر کدام از آنها با یکدیگر متفاوت است.
آبگرمکن چیست؟
وقتی شیر آب را برای شستن لباس یا ظروف و یا برای حمام باز میکنید، به آب گرم دسترسی خواهید داشت. در این شرایط امکان دارد که شیرهای آب یخ زده و دوش آب سرد باشد، اما وقتی از آبگرمکنها استفاده میشود، آب سرد دمای بیشتری داشته و آن را به آب گرم تبدیل میکند. اگر بخواهیم به صورت دقیقتر بگوییم که آبگرمکن به چه صورت کار میکند، در ابتدا باید نوع منبع انرژی و مدل آن را در نظر بگیرید.
آبگرمکنها از جمله وسایل گرمایشی هستند که در بیشتر آپارتمان ها و خانه های قدیمی برای تأمین آب گرم مصرفی به کار برده میشوند. آبگرمکن ها فقط در مدل های خانگی وجود ندارند و برای کارخانه ها و مراکز صنعتی نیز استفاده می شوند. بیشتر آبگرمکن هایی که در خانهها و ساختمان ها به کار برده می شوند از نوع گازی هستند و در دو شکل دیواری و منبعی تولید می گردند.
آبگرمکن های ایستاده و بزرگ منبعی هستند و آبگرمکن هایی با اندازه جمع و جور تر و ابعاد کوچکتر در دسته دیواری قرار میگیرند. آبگرمکن ها در مقایسه با پکیج ها مکانیزم ساده تری دارند و قطعه هایی که در آنها به کار رفته است، دارای قیمت زیادی نیستند. وقتی که آبگرمکن ها وارد منازل شدند، تأمین آب گرم مصرفی بسیار راحت تر و آسان تر شد.
آبگرمکن ها با توجه به سوخت
آبگرمکن ها برای گرم کردن آب از منابع مختلفی استفاده می کنند. یکی از تقسیم بندی های آبگرمکن ها با توجه به نوع سوخت مصرفی آنها می باشد. بر اساس نوع سوخت انواع آبگرمکن ها عبارت هستند، از آبگرمکن های ذغالی، نفتی، گازی، خورشیدی و برقی.
انواع آبگرمکن با توجه به منبع انرژی
یکی از تقسیم بندیهای آبگرمکنها با توجه به منبع انرژی است که در این حالت آبگرمکنها به دو گروه غیر مستقیم و مستقیم دستهبندی میشوند. در دستهبندی مستقیم منبع انرژی در دستگاه قرار دارد. آبگرمکن های ذغالی، الکترونیکی، گازی و نفتی از این نوع می باشند.
در گروه غیر مستقیم منبع انرژی درون دستگاه نبوده و خارج از آن در محلی مثل موتورخانه قرار دارد. آبگرمکنهای دوجداره و خورشیدی از این گروه میباشند.
طریقه عملکرد آبگرمکن نفتی
آبگرمکن نفتی از انواع مستقیم می باشد و منبع انرژی آن درون دستگاه است. این منبع انرژی در آبگرمکن های نفتی همان نفت میباشد. نحوه عملکرد آبگرمکن نفتی اینگونه است، که نفت از کاربراتور می گذرد و با استفاده از لوله های رابط به اجاق منتقل می گردد. هوا از راه روزنه وارد اجاق می شود و به این ترتیب سوختن نفت شروع می گردد. در این مرحله وقتی نفت می سوزد، انرژی و گرما تولید شده و در نهایت آب گرم می شود. مقدار مصرف سوخت آبگرمکن نفتی با استفاده از کاربراتور تعیین می گردد و دود سوختن نفت از راه دودکش بیرون می رود.
نحوه عملکرد آبگرمکن گازی
همانطور که از اسم این آبگرمکن پیداست سوخت و منبع انرژی در آنها گاز می باشد. شیر پیلوت و ترموستات مهمترین قطعات آبگرمکن های گازی می باشند. ترموستات در آبگرمکن های گازی وظیفه دارد که درجه حرارت گاز را تنظیم نماید.
در صورتی که ترموستات عملکرد نادرستی داشته باشد، دما و درجه حرارت افزایش پیدا خواهد کرد. برای اینکه از این مشکل جلوگیری شود، درون دستگاه یک شیر اطمینان قرار داده شده است که موجب میشود از بالا رفتن دما و فشار درون دستگاه جلوگیری شود. شیر پیلوت در آبگرمکن وظیفه دارد که شمعک را روشن بگزارد.
آبگرمکن های گازی در مقایسه با مدل های دیگر فروش و طرفدار بیشتری دارد. این محبوبیت آبگرمکن های گازی به علت استفاده آسان و هزینه کم سوخت میباشد. آبگرمکن های گازی به دو دسته ایستاده و دیواری دسته بندی می شوند.
عملکرد آبگرمکن الکتریکی یا برقی
در صورتی که می خواهید آبگرمکن خریداری کنید، در بین انواع گوناگون و مدل های مختلف میمانید. یکی از انواع آبگرمکن ها الکتریکی یا برقی است. دما در این آبگرمکن ها با ترموستات کنترل میشود. این آبگرمکن به جای نفت و گاز از برق استفاده می کند. به همین دلیل آلاینده تولید نمی کند و به محیط زیست آسیب نخواهد رساند، اما باید بدانید که استفاده از آبگرمکن الکتریکی یا برقی موجب خواهد شد که مصرف برق شما افزایش یابد.
عملکرد آبگرمکن خورشیدی
آبگرمکن های خانگی یا آبگرمکن های خورشیدی را میتوان در هر آب و هوایی مورد استفاده قرار داد و سوختی که این آبگرمکن ها استفاده میکنند، رایگان است، یعنی از آفتاب می باشد. در نتیجه آلایندهای از این آبگرمکن ها تولید نمی شود. آبگرمکن خورشیدی بر روی سقف نصب می گردد. در این آبگرمکن نور خورشید از طریق کلکتور ذخیره می شود و با استفاده از آن گرم شدن آب شروع میشود.
با آبگرمکن خورشیدی هزینهای بابت منبع انرژی و سوخت پرداخت نمی شود، اما باید بدانید که برای لوله کشی و نصب هزینه های زیادی باید پرداخت شود. همچنین به این نکته نیز باید توجه داشته باشید که در روزهای سرد سال کار با این آبگرمکن ها کمی سخت خواهد بود. البته آبگرمکن خورشیدی با توجه به نحوه عملکردی که دارند، به دسته های برگشتی ثقلی، پمپ تحت فشار و ترموسیفونی تقسیم می گردند.
عملکرد آبگرمکن هیبریدی
این آبگرمکنهای هیبریدی از گرمای محیط انرژی مورد نیاز خود را میگیرند، یعنی برای اینکه آب داخل مخزن گرم شود، این آبگرمکنها از گرمای محیطی که در آن هستند، استفاده میکنند. آبگرمکن هیبریدی بزرگ است. برای مکانهایی که دمای آنها بین چهل الی نود درجه است، گزینه مناسبی میباشد. آبگرمکن ها موجب صرفه جویی در بسیاری از هزینه ها می شوند، اما برای اینکه بتوان از آنها استفاده کرد باید در مکانی بزرگ که وسیله دیگری وجود ندارد قرار داده شوند.
عملکرد آبگرمکن دو جداره
این آبگرمکن ها در گروه غیر مستقیم قرار می گیرند. آبگرمکن دوجداره برای تأمین آب گرم مصرفی آپارتمان ها و ساختمان ها در موتورخانه قرار میگیرند. در مدل دوجداره برای اینکه انرژی هدر نرود و دستگاه مقرون به صرفه باشد، از عایق محافظ دو جداره بیرونی استفاده میشود.
عملکرد آبگرمکن کویلی
آبگرمکن کویلی در دسته غیرمستقیم قرار میگیرد و برای تنظیم دمای آب از پمپ استفاده می کند. به این صورت که وقتی آب به دمای مورد نظر رسید، پمپ موجود در دستگاه جریان آب را قطع می کند و در صورتی که نیاز باشد دمای آب دوباره بالاتر برود. پمپ با استفاده از ترموستات فعال میگردد و جریان آب وصل میشود. آبگرمکن کویلی هم برای تأمین آب گرم مصرفی در خانه ها استفاده می شود و هم در بیمارستان ها، مراکز صنعتی، هتل ها و… کاربرد دارد.
آبگرمکن مخزن دار
همانطور که از اسم این آبگرمکن مشخص است، برای استفادههای بعدی آب گرم را در مخزن نگهداری میکند. مخزن این آبگرمکن عایق دارد و موجب میشود آب گرم بماند. این مخزن آبگرمکن در حدود ۳۰ الی ۸۰ گالن ظرفیت دارد. برای اندازه گرفتن دمای آب سنسوری دارد. وقتی در این مخزن دمای آب از حد استاندارد کمتر میشود، آبگرمکن با سنسور دما را بالا میبرد.
به بیان دیگر وقتی این فرایند انجام میشود، آب داخل مخزن آبگرمکن همیشه گرم می ماند و در هر موقعی که نیاز به آب گرم وجود داشته باشد، می توانید از آن استفاده کنید. این آبگرمکن ها بهتر است که درون خانه نصب شوند و برای نصب در فضای بیرون مناسب نیستند. آبگرمکن مخزن دار به منبع انرژی خاصی محدود نیست و در مدل های گازی و برقی ارائه می شود.
آبگرمکن دیواری
آبگرمکن دیواری یا آبگرمکن بدون مخزن آب به اندازهای که نیاز است، در همان لحظه گرم میشود، یعنی وقتی شیر آب را باز میکنید، آب داخل لوله ها گرم می شود و به همین علت مصرف انرژی آبگرمکن های دیواری بسیار کمتر است. آبگرمکن دیواری یا بدون مخزن آب را با سرعت کمتری داغ میکند. این آبگرمکن ها با قیمت ها و مدل های مختلفی در بازار وجود دارند. قبل از اینکه آبگرمکن خود را خریداری کنید، بهتر است که در مورد نوع و قدرت دستگاه تحقیقات لازم را انجام دهید تا بهترین انتخاب را داشته باشید.
یکی از مزایای آبگرمکن های دیواری این است که نیاز به فضای بسیار زیادی ندارد. چون بر روی دیوار نصب می شوند، اما در هنگام نصب آبگرمکن دیواری باید به تراز بودن دستگاه و تجهیزاتی که برای نصب آبگرمکن دیواری استفاده میکنید، توجه ویژه داشته باشید تا آبگرمکن دیواری در حین کار با مشکل مواجه نشود.
سخن تکمیلی
آبگرمکن ها برای تأمین آب گرم مورد استفاده قرار میگیرند و در مدل ها و انواع گوناگون با قیمت های متفاوت در بازار وجود دارند. ظرفیت این آبگرمکن ها نیز متفاوت است. افراد باید با توجه به نیاز خود و محیطی که میخواهند از این آبگرمکن ها استفاده کنند، انتخاب خود را داشته باشند. در غیر این صورت در تأمین آب گرم مصرفی با مشکلاتی مواجه خواهند شد و آبگرمکن آنها در حین استفاده جوابگوی نیاز آنها نخواهد بود. برای اینکه انتخاب بهتری داشته باشید، بهتر است در مورد دستگاه های مختلف اطلاعات لازم را داشته باشید.
انواع مدل های آبگرمکن و نحوه عملکرد آنها | معرفی آبگرمکن ها
امتیاز سردبیر
مجموع امتیازات
معرفی انواع مدل های آبگرمکن