معلمی تنها یه شغل نیست ، بلکه هنر انسان سازی است ، معلمان علاوه بر آموزش علمی به انسان ها در تربیت و شکل گیری شخصیت آنان نیز نقش پررنگی دارند . در دین مبین اسلام بارها در مورد این شغل مقدس صحبت شده است. خداوند اولین آیاتی را که بر رسول اکرم صل الله علیه وآله نازل کرد در مورد آموختن بود که در ادامه برایتان شرح خواهیم داد ، معلم را می توان یک انسان متفاوت و با احساسات خاص دانست چرا که از تفاوت ها که بگوییم معلم واقعا انسان فرازمینی است و احساساتش نیز همانند احساسات یک کودک لطیف و مهربان است ، روز معلم تنها یک قدر دانی کوچک خواهد بود از دریای زحمات و مهربانی یک معلم که تمام زندگی اش را برای تربیت شاگردانش صرف کرده است.
خداوند فرمودند؛
” اقرا باسم ربک الذی خلق ، خلق الانسان من علق ، اقرا و ربک الاکرم ، الذی علم بالقلم، علم الانسان ما لم یعلم ” (سوره ی علق )
( بخوان به نام خدایی که جهان را خلق کرد، و از خون لخته شده ای انسان را آفرید، بخوان که خدا از همه بزرگوارتر است، همان کسی که با قلم می آموزد، و از راه های دیگری که انسان نمی داند به او آموزش می دهد. )
بنابر این آیات اولین کسی را که در قرآن به عنوان معلم از آن یاد شد ذات مقدس باری تعالاست . در قرآن بارها از معلمان تجلیل شده و خداوند تبارک و تعالی ارزش بسیاری برای این شغل قائل هستند. مقام معلم همیشه در دین اسلام مورد ستایش قرار گرفته است . پیغمبر عظیم الشان ما نیز در مورد معلم می فرماید؛ معلمی شغل انبیاست ، انسان را از نادانی و جهل می رهاند و به سوی نور و روشنایی رهنمود می کند . پیامبران و امامان ما همواره مقام معلمان را والا و بر حفظ احترام آنان تاکید داشته اند . تا جایی که امیرالمومنین علی علیه السلام احترام معلمان بر همه لازم و و به مسلمانان سفارش می کرد که به پاس قدردانی از خدمات ارزشمند معلمان آنان را همانند پدرانشان اکرام کنند.
روز معلم در ایران و جهان
به پاس قدردانی از مقام معلم و بخاطر جلب توجه مردم دنیا به زحمات این قشر سازمان جهانی یونسکو روز ۵ اکتبر را در هر سال روز جهانی معلم معرفی کرده است. اما علاوه بر این روز کشورهای مختلف یک روز را در کشور خودشان منتخب کردند. از جمله از این کشورها ایران است.
در کشور عزیزمان ایران روز ۱۲ اردیبهشت را به روز معلم نامگذاری کرده اند.
در سال ۱۳۴۰ در روز ۱۲ اردیبهشت معلمان به جهت گرفتن حق و حقوق خود و اعتراض به خاطر حقوق کمشان به سرپرستی شخصی به نام محمد درخشش دست به اعتراض زدند. آنان در تهران بعد از اعتراض و راهپیمایی قصد ورود به داخل محوطه وزارت فرهنگ را داشتند که از ورودشان جلوگیری شد. بنا براین معلمان به سمت خیابان بهارستان رفتند . در جلوی مجلس تحصن کردند.
پلیس برای متفرق کردن معلمان با آب پاش به سمتشان آمد اما پاشیدن آب هم معلمان را متفرق نکرد که در این هنگام آقای دکتر خانعلی زاده معلم ۲۹ ساله ی دبیرستان جامی که فردی معمولی و بدون گرایش حزبی بود به کمک چند دانش آموز بالای تانکر رفتند و جهت آب پاش را عوض کردند. در این هنگام پلیس تیر اندازی هوایی کرد اما باز کسی متفرق نشد . یکی از سرهنگهای پلیس عصبانی شد و شروع به تیر اندازی به معلمان کرد که در این بین دکتر خانعلی زاده تیر خورد و پس از مراجعت به بیمارستان در آنجا در گذشت. و محمد درخشش که رئیس جامعه ی معلمان ایران و رهبر اعتصاب کنندگان بود دستگیر و زندانی شد . این گونه شد که دیگر اعتراض معلمان رنگ سیاسی گرفت و اعتصاب کردند و برای پایان بخشیدن با اعتصاب خود سه شرط گذاشتند؛ آزادی درخشش ، مجازات قاتل دکتر خانعلی زاده ، برکناری دولت شریف امامی و اصلاح حقوق معلمان طبق طرح مطرح شده در باشگاه مهرگان .
بنابر این بعد از گذشت چند روز در ۱۵ اردیبهشت شریف امامی استعفا داد و دکتر امینی جای او منصوب شد و درخشش نیز آزاد شد. در روز ۱۸ اردیبهشت معلمان در باشگاه مهرگان که کانون معلمان بود جمع شدند و قطع نامه ای نوشتند که در آن به خاطر گرامی داشت یاد دکتر خانعلی زاده و بخاطر اینکه اعتصابشان نتیجه داده بود روز ۱۲ اردیبهشت را روز معلم نامیدند و دوباره به مدارس جهت تدریس مراجعه کردند. در همان روز دکتر امینی به جمع معلمان رفت و حقوق آن ها را با حقوق مهندسان برابر کرد اما آن ها گفتند فقط در صورتی می پذیریم که درخشش وزیر فرهنگ شود که این درخواست در روز ۲۲ اردیبهشت در هیات دولت مورد قبول واقع شد و حقوق معلمان نیز با حقوق مهندسان مساوی شد . ۲ سال در روز ۱۲ اردیبهشت به عنوان بزرگداشت معلم مراسم گرفته شد اما کم کم فراموش شد.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران در سال ۱۳۵۷ و ترور و شهادت مرتضی مطهری در ۱۱ اردیبهشت سال ۱۳۵۸ به دست گروهک منافقین به نام گروهک فرقان یک روز بعد یعنی ۱۲ اردیبهشت را برای بزرگداشت معلمان نامیدند.
استاد مطهری که بود؟
استاد مطهری در روز ۱۳ بهمن سال ۱۲۹۸ در فریمان در نزدیکی مشهد در یک خانواده ی مذهبی و اصیل و روحانی دیده به جهان گشود. او در کودکی به مکتب خانه می رفت و علاقه ی زیادی به آموختن داشت . بخاطر علاقه ی زیادی که به علوم دینی داشت در سن ۱۲ سالگی به حوزه ی علمیه برای ادامه ی تحصیل مراجعه کرد. آن زمان مصادف شده بود با استبداد رضاخانی که روحانیون را بسیار مورد آزار قرار می داد، به همین جهت همه مخالف طلبه شدن او بودن و می گفتند تو با این هوش و استعدادی که داری باید درس بخوانی و کار اداری داشته باشی که در آن زمان این کار بسیار مهم بود اما پدر و دایی او با طلبه شدنش موافق بودند . او برای درس خواندن به حوزه ی علمیه ی مشهد رفت و در آن جا شروع به تحصیل کرد. بعد از ۴ سال برای ادامه تحصیل به قم مهاجرت کرد. او در قم از محضر عالمانی چون آیت الله بروجردی ، امام خمینی, عالم بزرگ حاج میرزا علی آقا شیرازی و علامه طباطبایی برخوردار شد. استاد مطهری علاقه ی زیادی به خدا شناسی پیدا کرده بود به همین جهت آن دروس مربوط به این زمینه یعنی منطق و فلسفه را بسیار دنبال می کرد .
در سال ۱۳۳۱ به تهران رفت و در مدرسه ای به نام سپهسالار شروع به تدریس کرد و یک سال بعد اولین کتاب خود یعنی جلد اول کتاب شرح اصول فلسفه را نوشت.
احسان طبری ایدئولوژیست حزب توده بود اما با مطالعه ی آثار شهید مطهری مارکسیست را مردود و دین اسلام را پذیرفت.
در سال ۱۳۳۹ کتاب داستان و راستان توسط استاد نوشته شد و این کتاب در سال ۱۳۴۴ از سوی کمسیون ملی یونسکو در ایران برنده جایزه شد.
بعد از تبعید امام خمینی شهید مطهری متوجه شد که مردم هنوز اسلام را نمی شناسند و افراد متخصص و کاردان برای اداره ی یک کشور ندارند برای همین خود به تربیت این افراد پرداخت. ایشان علاوه بر حمایت از مردم در ایران و کمک به مبارزه بر علیه ظلم و ستم از مردم مظلوم فلسطین و لبنان نیز دفاع می کرد که بخاطر این مبارزاتش بارها دستگیر و زندانی شد.
وی استاد فلسفه و کلام و تفسیر قرآن و عضو هییت موتلفه اسلامی و از روحانیون مبارزی بودند که برای بیداری مردم از ظلم و ستم و برای اسلام شناسی بسیار زحمت کشیدند و آثار زیادی از ایشان به جا مانده است.
برخی از آثار ایشان عبارتند از ؛ آزادی معنوی، آشنایی با علوم اسلامی ، آشنایی با قرآن، امامت و رهبری، انسان در قرآن، انسان کامل و ……. .
نقش و جایگاه معلم در جامعه
یک جامعه برای موفقیت و رسیدن به اهداف والای خود در درجه ی اول نیاز به معلمانی دلسوز و آگاه و توانمند دارد تا بتوانند زمینه ی رشد علمی ، فکری، اخلاقی و فرهنگی آن جامعه را بالا ببرد. به همین دلیل است که می گویند معلمی شغل انبیاست ، زیرا یک معلم خوب و آگاه و با اخلاق می تواند در مهمترین بخش زندگی یه فرد، او را از ورطه ی نابودی نجات دهد و مسیر زندگی و فکرش را تغییر دهد.
بنابراین چون معلم وظیفه ی تربیت نسل آینده را دارد باید از نظر فرهنگی و اجتماعی خود تقویت شود به گونه ای که خود در مقابل تهاجم فرهنگی آسیب نبیند و بتواند به شاگردانش نیز کمک کند.
هرچند بخش زیادی از تربیت کودکان در خانه و به دست والدین شان شکل می گیرد اما به دلیل انعطاف پذیری آنان در سنین کودکی و نوجوانی و به دلیل ارتباط عاطفی که بین معلم و شاگرد برقرار می شود آنان به راحتی تحت تاثیر رفتار و گفتار معلمان و مسوولان فرهنگی مدرسه قرار می گیرند و رفتار آن ها را الگوی خود قرار می دهند. بنابراین توجه معلمان به یاد گیری علوم روز و پیشرفت از نظر علمی و دسترسی به آموزه های دینی و اخلاقی و تلاش برای ترویج یک سبک زندگی دینی و سالم می توانند به پیشرفت و ترقی شاگردانشان بسیار کمک کنند. تعلیم و تربیت صحیح دانش آموزان توسط معلمان باعث در امان ماندن جامعه از آسیب های اجتماعی می شود .
بنابراین جایگاه معلم در جامعه بسیار با ارزش و با اهمیت است و این که باید یک معلم از نظر علمی و اخلاقی ، خود در بالاترین درجه قرار داشته باشد تا بتواند شاگردانی تربیت کند که برای پیشرفت و تعالی کشور موثر باشند و این بخاطر شهادت استاد بزرگی چون شهید مطهری که خود معلمی بزرگ و وارسته بود و همه ی عمر خود را برای یاد دادن به دیگران سپری کرد را به این روز بزرگ نامگذاری کردند و ما باید همیشه با احترام با معلمان رفتار کنیم و جایگاهشان را ارج بنهیم .
سخن آخر
در ایران روزهای بزرگ زیادی نامگذاری شده اند که شما را با مهمترین آن ها از جمله روز کودک ، روز بدون خودرو ، روز زبان عربی و… آشنا کردیم و در این مقاله نیز با روز جهانی معلم آشنا شدید ، اگر خاطره ای در رابطه با این روز بزرگ دارید از شما درخواست می کنم تا از طریق بخش دیدگاه ها در انتهای صفحه برای ما مطرح کنید.
روز معلم چه روزیست ؟
امتیاز نویسنده
مجموع امتیاز
مقاله ای کامل در رابطه با روز جهانی معلم و روز معلم در کشور ایران