تعمیرات پکیج و آب گرمکن

عملکرد مبدل حرارتی پکیج و نحوه نگهداری از آن

در اکثر سیستم ها لازم است بین دو ماده تبادل حرارتی انجام شود. ولی هنگام انتقال حرارت، مهم این است که ماده ها با یکدیگر ترکیب نشده و واکنشی نشان ندهند. در این حالت عملکرد مبدل حرارتی بخوبی مشخص خواهد شد. در این مقاله از ایبک امداد تلاش داریم، شما‌ را با مبدل حرارتی پکیج و نحوه نگهداری از آن آشنا کنیم:

مبدل حرارتی پکیج چیست؟

پکیج از سنسور های حرارتی متنوع و قطعات مختلف تشکیل شده است که این قطعات با یکدیگر همکاری کرده، رادیاتورها و آب مصرفی ساختمان را همیشه گرم نگه می دارد.

  • یکی از مهم ترین قطعات این سیستم مبدل پکیج است. مبدل از لوله های مارپیچ شکل ساخته شده و بر روی شعله پکیج قرار گرفته است. از طریق لوله ها آب سرد به داخل مبدل وارد شده و در تماس با حرارت، آب گرم می شود.
  • لوله های مارپیچ شکل مبدل حرارتی در پکیج به واسطه تیغه هایی به یکدیگر وصل شده اند. این تیغه ها فین نام دارند، هر چقدر مقدار فین ها زیاد باشند، مبدل گرمای بیشتری خواهد گرفت ولی به همان اندازه هم احتمال بسته شدن مسیر عبور آب نیز بیشتر می شود.
  • البته بهتر است بدانید، این موضوع فقط در مورد مبدل اصلی این سیستم صدق می کند، و روش عملکرد مبدل حرارتی در هر دو مبدل پکیج مقداری با هم تفاوت دارند به این شکل که آب گرم  داخل مبدل در جریان می باشد و آب سرد نیز در مبدل ثانویه به علت مجاورت با آب گرم مبدل اصلی نیز گرم می شود. مبدل پکیج به دو نوع مبدل اصلی و مبدل ثانویه تقسیم می شوند.
  • پکیج دیواری را از نظر کارآیی آنها تقسیم بندی می کنند. یکی از مهم ترین دسته بندی ها از نظر تعداد مبدل های حرارتی آن می باشد. از این رو انواع پکیج دیواری از نظر مبدل در یکی از گروه های زیر قرار خواهند گرفت:

 بی ترمیک یا تک مبدل

پکیج های بی ترمیک یا تک مبدل فقط دارای یک مبدل در پکیج است که مانند مبدل دوبل عمل می کند که همان یک مبدل جهت گرم کردن آب مصرفی و همچنین گرم کردن آب در سیستم گرمایشی پکیج نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

  • اکثر کاربران به پکیج بی ترمیک یا تک مبدل لقب آبگرمکن فوری داده اند، زیرا نحوه عملکرد این نوع مبدل به اینصورت می باشد که آب گرمایشی و آب گرم مصرفی را در کمترین زمان با تماس مستقیم شعله مشعل تأمین می کند.
  • نحوه عملکرد پکیج تک مبدل به این  شکل می باشد که مصرف کننده با باز کردن شیرهای آب گرم داخل ساختمان درخواست آب گرم را به دستگاه اعلام می کند. آب سرد به مبدل وارد شده و در معرض شعله مستقیم مشعل قرار گرفته و گرم می شود. پس از آن به واسطه لوله آب گرم مصرفی مستقیم به سمت شیرهای آب گرم فرستاده می شود. گرم کردن آب جهت چرخش در مدار گرمایش از طریق مبدل انجام می شود. در این زمان پمپ پکیج فعال شده و آب گرم از طریق شیر سه طرفه به سمت رادیاتور های پکیج می رود.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  مقایسه آبگرمکن شمعک دار و بدون شمعک

مبدل حرارتی

مزایای پکیج بی ترمیک یا تک مبدل

پکیج تک مبدل دارای مزایای زیادی می باشد که در ادامه به آنها می پردازیم:

  1. آبگرم در پکیج تک مبدل با سرعت بالاتری به دست مصرف کننده ها می رسد.
  2. به علت داشتن فقط یک مبدل، قیمت خرید این مدل نیز پایین تر است.
  3. چون مبدل اصلی در دستگاه تعبیه شده است، ابعاد پکیج کوچکتر بوده و فضای زیادی را اشغال نمی‌کند.
  4. پمپ پکیج تک مبدل فقط در حالت زمستانه روشن می شود. در حالت تابستانه پمپ پکیج غیر فعال است به همین دلیل استهلاک پمپ پکیج دیرتر اتفاق خواهد افتاد.
معایب پکیج بی ترمیک یا تک مبدل

پکیج تک مبدل دارای معایبی هم می باشد که در ادامه به آنها می پردازیم:

  1. پکیج تک مبدل به دلیل تماس مستقیم با شعله، سرعت رسوب گیری بیشتری دارد.
  2. دمای کنترل آب سخت است و به همین دلیل با نوسان دمای آب روبرو خواهید شد.
  3. پکیج تک مبدل جهت مصارف خانگی محدود است. چون ظرفیت تولید آب گرم آن و گرمایش پکیج تک مبدل خیلی پایین تر از پکیج های دو مبدل می باشد.

پکیج مونوترمیک یا دو مبدل

سیستم های پکیج دو مبدل با تک مبدل کمی متفاوت می باشد، چون از دو مبدل در دستگاه پکیج استفاده می شود.

  • در پکیج های مونوترمیک یا یک مبدل حرارتی اصلی در کنار یک مبدل ثانوی صفحه ای، جهت تولید آب گرم مصرفی خانه و آب گرم مدار گرمایشی استفاده می شود.
  • استفاده از دو عدد مبدل جداگانه در پکیج های دو مبدل، مسیر گرم شدن آب همچنین جریان آب گرم موجود در مدار گرمایشی جدا می باشد. یعنی تأمین آب گرم گرمایشی در محیط به عهده مبدل حرارتی اصلی بوده که در تماس مستقیم با شعله قرار گرفته است. ولی گرم شدن آب مصرفی در داخل مبدل صفحه ای یا همان مبدل ثانویه انجام خواهد شد.
  • روش کار به این شکل می باشد که وقتی مصرف کننده نیاز به آب گرم دارد، پمپ پکیج فعال شده تا آب سرد ورودی را به مبدل ثانویه وارد کند. آب سرد وارد شده به مبدل صفحه ای نیز با مجاورت آب گرم در گردش مبدل اصلی قرار خواهد گرفت. آب گرم مصرفی حرارت مورد احتیاج خود را از مبدل اصلی پکیج دریافت می کند.
  • در این مرحله گرم شدن آب در مبدل اصلی دستگاه، با فعال شدن پمپ پکیج همراه خواهد بود، یعنی وقتی پکیج را در حالت زمستانه تنظیم کنید، پمپ هم فعال شده و با گردش آب در داخل مبدل اصلی موجب گرم شدن آن می شود.
مزایای پکیج مونوترمیک یا دو مبدل

مزایای پکیج دو مبدل به شرح زیر است:

  • دبی آب در جریان ثابت است و کنترل دمای آب نیز به آسانی انجام می شود، پس، نوسانات حرارت آب گرم مصرفی وجود نداشته و آب گرم با دمای خیلی مطلوبی به دست مصرف کننده خواهد رسید.
  • آب گرم مصرفی که استفاده بیشتری دارد، در داخل مبدل ثانویه گردش می کند و هیچ تماس مستقیمی با شعله نداشته، به همین علت تشکیل رسوبات در جداره داخلی دو مبدل خیلی کمتر است.
  • ظرفیت های تولید آب گرم مصرفی و گرمایشی در پکیج دو مبدل خیلی بیشتر از نوع تک مبدل است.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  چگونه عیب‌یابی پکیج ایران رادیاتور مدل I24ff را انجام دهیم؟
معایب پکیج مونوترمیک یا دو مبدل

در این بخش به معایب پکیج دو مبدل می پردازیم:

  • پمپ پکیج در دو حالت تابستانه و زمستانه در حال فعالیت می باشد و در نتیجه زودتر هم خراب می شود.
  • قیمت پمپ دو مبدل گران تر از مدل تک مبدل است.

می توان نتیجه گرفت، هر کدام از پکیج های تک مبدل و دو مبدل معایب و مزایای خاصی را دارند. مصرف کننده باید با توجه به نیاز خود و بودجه ای که می تواند، جهت خرید یکی از این دو مدل پکیج  اقدام کند.

کار برد مبدل های حرارتی در پکیج دیواری چیست؟

همانگونه که گفتیم مبدل یکی از مهم ترین اجزای تشکیل دهنده پکیج دیواری دستگاه می باشد.

  1.  در سرد ترین فصل سال با باز کردن شیر آب گرم، سنسور فشار پکیج فعال شده و موتور دستگاه را توسط برد فعال کرده، تا آب گرم به طرف مبدل حرارتی صفحه ای فرستاده شود. با این اقدامات آب گرم مورد نیاز شما خیلی سریع تأمین خواهد شد.
  2. این تمام عملکرد مبدل حرارتی در پکیج دیواری نمی باشد، چون در فصل گرم سال هم پکیج دیواری به کمک مبدل حرارتی می تواند آب گرم مورد نیاز افراد خانواده را سریع فراهم کند.
  3. عملکرد مبدل حرارتی در پکیج دیواری بسیار مهم است. باید از این قطعه بخوبی و به دقت نگهداری کنید. فرقی ندارد که پکیج شما ایران رادیاتور است یا بوتان، به هر شکل باید با سرویس های به موقع و دوره ای همچنین نصب فیلترهای سختی گیر های مغناطیسی و یا سختی گیر های پلی فسفات مانع از رسوب گرفتن مبدل دستگاه پکیج خود شوید.
  4. تنها عامل خراب شدن مبدل های حرارتی در پکیج ایجاد رسوب گرفتگی به دلیل املاح آب است که میزان ضخامت رسوب و سرعت رسوب گذاری با توجه به میزان سختی آب منطقه ای می تواند تفاوت داشته باشد.
  5. سرویس های دستگاه را جدی گرفته و هر ساله از سرویسکار پکیج کمک گرفته تا اقدام به اسید شویی دستگاه کند. زیرا از خوردگی داخل مبدل حرارتی جلوگیری خواهد کرد.
خلاصه مطالب
  1. مبدل دستگاه پکیج تجهیزاتی است که از لوله فلزی مارپیچ ساخته شده است. که با قرار گرفتن در مجاورت شعله می تواند آب گرم مصرفی و گرمایشی ساختمان را بخوبی تأمین کند.
  2. پکیج دیواری بی ترمیک یا تک مبدل و پکیج دیواری مونوترمیک یا دو مبدل دو نوع اصلی دستگاه پکیج از نظر تعداد مبدل می باشند.
  3. سرویس های دوره ای را حتماً به موقع انجام دهید. تا شاهد افزایش طول عمر پکیج خود باشید.

مبدل حرارتی

نتیجه گیری

در این مقاله از مبدل حرارتی پکیج و نحوه عملکرد آن مطالب مهمی را برای شما بیان کردیم. دقت داشته باشید، برای استفاده بهینه از پکیج و قطعات مهم این دستگاه حتماً به سلامتی و نحوه نگهداری از آن بخوبی توجه داشته باشید. اکثر خرابی های پکیج بدلیل رسوب گرفتگی می باشد. چنانچه سوالی در رابطه با این مقاله داشته باشید می توانید با قسمت دیدگاه ها مطرح کنید تا مجموعه ایبک امداد پاسخگوی سوالات شما باشند.

 

عملکرد مبدل حرارتی پکیج و نحوه نگهداری از آن

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

مبدل حرارتی پکیج چیست؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا