تعمیرات تاسیسات برقی

سیم کشی راه پله با کلید تبدیل در ساختمان

کلید های تبدیل یکی از تجهیزات مهم در تأسیسات برقی ساختمان است. با استفاده از این کلید ها می توان لامپ های دو نقطه در راهرو یا راه پله را در انتها یا ابتدای آنها روشن یا خاموش کرد. به عبارت دیگر این کلید ها جهت کنترل روشنایی در راهرو و راه پله مورد استفاده قرار می گیرند. در این مقاله از ایبک امداد به نحوه سیم کشی راه پله با کلید تبدیل می پردازیم:

 سیم کشی کلید های تبدیل راه پله ساختمان

کلید های تبدیل شبیه به کلید های تک پل هستند فقط یک تفاوت میان آنها وجود دارد، کلید های تبدیل برق سه پیچ اتصال یا ترمینال دارند و کلید تبدیل دارای یک شاسی می باشد.

دو عدد از پیچ های اتصال یا ترمینال به رنگ نقره ای می باشند که به نام پیچ مشترک شناخته می شوند و یک پیچ دیگر غیر مشترک به رنگ طلایی، مسی یا قرمز رنگ است.

نحوه لوله گذاری کلید های تبدیل

پیش از اینکه از نحوه سیم کشی راه پله ها صحبت کنیم لازم می باشد با لوله گذاری کلید های تبدیل آشنا شوید:

  • ابتدا باید فاز و نول ورودی را مستقیماً به درون کلید فرستاده و بعد از آن هرکلید تبدیل باید یک لوله خرطومی تا انتهای مدار داشته باشد.
  • توجه داشته باشید این که نول و فاز به کدام یک از کلیدها وارد شود، تفاوت زیادی ندارد. بسته به فاصله نزدیکی هر کدام از آنها می توانید فاصله لامپ و کلید را به نسبت کمتر کنید.

کلید تبدیل

نحوه سیم کشی کلید تبدیل

برای این کار باید دو قوطی کلید در فاصله عبوری راه پله قرار دهید. مثلاً در طبقه اول یک قوطی کلید و در طبقه دوم نیز یک قوطی کلید دیگر تعبیه کنید.

ابتدا شاسی روی کلید تبدیل اول را برداشته و بعد از آن پیچ ها را مقداری شل کرده تا بتوانید سیم ها را وارد آنها کنید. در کلید تبدیل یک پیچ غیر مشترک و دو پیچ مشترک وجود دارد. پیچ های غیر مشترک به رنگ مسی، قرمز یا طلایی وجود دارند که برای سیم فاز استفاده می شوند. باید سیم های مشترک را لخت کرده به پیچ مشترک نقره ای رنگ متصل کنید. پیچ ها را بخوبی با پیچ گوشتی سفت کرده و مراقب باشید لق نزند.

سیم فاز لخت شده و هادی که گاهی اوقات به رنگ قهوه ای می باشد، را باید به پیچ غیر مشترک رنگ مسی متصل کنید. این پیچ را هم محکم کنید. در این مرحله باید محل کلید تبدیل را مشخص کرده و کلید را در آنجا قرار دهید و پایه های آنرا با پیچ گوشتی بخوبی سفت کنید. توجه داشته باشید که شما باید حتماً دو عدد کلید تبدیل جهت این کار داشته باشید، چون در غیر اینصورت در مرحله برق کشی عمل تبدیل شدن صورت نمی گیرد. جهت بستن دومین کلید تبدیل پس از برداشتن شاسی و دقیقاً باید مشابه مراحل قبل را انجام دهید.  باید دو سیم قرمز و مشکی را به پیچ های مشترک متصل کرده پس از آن سیمی که از لامپ ها آمده است برای پایه ترمینال مسی یا غیر مشترک در نظر گرفته و به آن وصل کنید.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  برق اضطراری یا UPS چیست | کاربردهای مختلف UPS

کلید تبدیل دوم را در محلی که در نظر گرفته اید قرار داده و پایه های آنرا با پیچ گوشتی بخوبی پیچانده تا در محل خود کاملاً سفت شود. اگر در کنار کلید تبدیل شما پریز یا کلید دیگری وجود داشته باشد، سعی کنید کاملاً با پریز یا کلید کناری هم تراز باشد.

در انتها شاسی کلید را روی آن قرار دهید. بعد از اتمام نصب کلید لازم می باشد آن را چک کنید. جهت این کار ابتدا تبدیل اول را خاموش و روشن کنید و با خاموش روشن شدن آن چراغ های راه پله را توسط کلید تبدیل کنترل کنید تا اطمینان پیدا کنید مراحل کار را به خوبی انجام داده اید. کلید تبدیل دوم را هم به همین روش کنترل کنید. عملکرد کلید تبدیل به این شکل می باشد که هر بار با فشار دادن آن پیچ مسی به پیج نقره ای قسمت راست و بعد به پیچ نقره ای رنگ سمت چپ وصل خواهد شد. اکنون می توانید با این روش چراغ ها را از دو نقطه خاموش و روشن کرده و آنها را کنترل کنید.

نحوه سیم کشی کلید تبدیل به روش بازاری

یک روش دیگر جهت سیم کشی تبدیل راه پله وجود دارد که به روش بازاری معروف می باشد.

  1. در این روش سربندی سیم ها به گونه دیگری انجام خواهد شد. در این روش سیم نول جای اتصال به لامپ در زیر پیچ نقره ای رنگ وصل می شود و سومین سیم بجای نول به لامپ متصل می شود.
  2. سیم فاز ورودی نیز به جای پیچ رنگ مسی به پیچ رنگ نقره‌ای در کلید وصل خواهد شد.
  3. ممکن است در یک ساختمان که بسیار قدیمی می باشد، این نوع سیم کشی جهت استفاده از کلید تبدیل انجام شده باشد و شما جهت تعمیر آن بهتر است با این روش آشنا باشید. ولی چون لامپ در یک حالت زمانی خاموش است، سیم فاز به انتهای سرپیچ وصل بوده و این امکان وجود دارد، شما به تصور اینکه سرپیچ برق ندارد به سرپیچ دست زده و دچار آسیب و برق گرفتگی شوید. این روش اصلاً برای سیم کشی توصیه نمی شود.

نکات مهم در سیم کشی راه پله با کلید تبدیل

چند نکته بسیار مهم در سیم کشی راه پله وجود دارد که در ادامه به آنها می پردازیم:

  • کلید های تبدیل معمولاً در اتاق خواب ها، راه پله ها و همچنین اتاق هایی که یک درب خروج و ورود دارند مورد استفاده قرار می گیرد.
  • کلید تبدیل یکی از روش های قدیمی جهت کنترل روشنایی راه پله ها است و امروزه در بیشتر ساختمان ها برای راه پله ها از تایمر یا سنسور جهت کنترل روشنایی استفاده می کنند. کلید تبدیل و کلید تک پل شباهت زیادی به یکدیگر دارند و شما می توانید یکی از پیچ های نقره ای در پشت کلید تبدیل را در نظر نگرفته و از کلید تبدیل به عنوان کلید تک پل نیز استفاده کنید. ولی کلید تک پل قیمت کمتری نسبت به کلید تبدیل دارد. پس بهتر است تا زمانی که مجبور نبودید این کار را انجام ندهید.
  • بعد از بازسازی و تعمیرات ساختمان لامپ که به کلید تبدیل وصل است دارای فاز می باشد. بهتر است جای نول ورودی و فاز را عوض کنید تا این مشکل برطرف شود.
  • توجه داشته باشید در راه پله اگر دو کلید به یکدیگر راه نداشته باشد و لوله گذاری هم انجام نشده و حتی لوله گذاری از دو چراغ هم صورت نگرفته باشد، از کلید تبدیل نمی توانید استفاده کنید.
  • اگر چنانچه در مدار کلید جای پیچ غیر مشترک و مشترک با هم عوض شده باشد عملکرد یکی از این کلیدها وابسته به دیگری خواهد بود و تا زمانیکه تبدیل اول روشن نشده باشد تبدیل دوم نیز عملکردی نخواهد داشت.
  • طبق اصول استاندارد حتماً باید سر خط روشنایی از پریز ها جدا باشد.
  • در مقررات ملی ساختمان جهت سیم کشی تأکید شده است، ضخامت هر سیم جهت سیم کشی کلید تبدیل، باید یک و نیم میلی متر مربع باشد.
  • کلید تبدیل فقط می تواند تا حداکثر ۲۰ عدد لامپ ۱۰۰ وات را روشن کند. بیشتر از این امکان نخواهد داشت.
  • اگر در کلید تبدیل تمام پیچ ها با یکدیگر یک رنگ باشند برای شناسایی آنها حتماً باید از مولتی متر استفاده کنید.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  نحوه نصب و سیم کشی فتوسل های سه سیم و چهار سیم
خلاصه مطالب

در این بخش از مقاله سیم کشی راه پله با کلید تبدیل، به موارد مهم ذکر شده می پردازیم:

  1. قبل از سیم کشی کلید تبدیل شما باید حتماً لوله گذاری را انجام دهید سیم های نول و فاز را از داخل لوله ها عبور دهید.
  2. برای عمل تبدیل شما باید حتماً دو عدد کلید تبدیل داشته باشید، اگر غیر از این باشد عمل تبدیل انجام نمی شود.
  3. بعد از اتمام سیم کشی و نصب کلید تبدیل این کار باید بخوبی تست و بررسی شود. می توانید با روشن خاموش کردن اولین کلید عملکرد هر دو کلید تبدیل را بخوبی بررسی کنید، تا از کارکرد هر دو اطمینان پیدا کنید.
  4. جهت تشخیص ترمینال های غیر مشترک و مشترک در کلید هایی که هر سه ترمینال آنها به صورت هم رنگ می باشد، باید از مولتی متر استفاده کنید.
  5. کلید تبدیل می‌تواند شرایط کنترل خاموش و روشن کردن چند لامپ را در محیط هایی مانند راه پله، حیاط و اتاق خواب ها را فراهم کند. نحوه اتصال سیم کشی کلید های تبدیل باید به دقت و صحیح انجام شود. زیرا اگر یک سیم بخوبی وصل نشود، ممکن است حادثه برق گرفتگی در آن محل به وجود بیاید.
  6. خطرات کار با برق بسیار زیاد می باشد سیم کشی کلید تبدیل در راه پله ممکن است، سخت و پیچیده باشد. بهتر است از یک برقکار متخصص کمک بگیرید.

کلید تبدیل

جمع بندی

در این مقاله به نحوه سیم کشی کلید تبدیل در راه پله و همچنین نحوه لوله گذاری کلید های تبدیل پرداختیم. توجه داشته باشید کار های برقی نیاز به دقت و توجه زیادی دارد. برای جلوگیری از خطرات احتمالی نکات ایمنی را بدقت رعایت کنید. چنانچه سوالی در این زمینه داشتید می توانید با قسمت دیدگاه ها مطرح کنید تا کارشناسان ما در مجموعه ایبک امداد در کوتاه ترین زمان ممکن پاسخگوی سوالات شما باشند.

سیم کشی راه پله با کلید تبدیل در ساختمان

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

نحوه سیم کشی کلید تبدیل به روش بازاری

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا