ابعاد استاندارد درب ساختمان | دستهبندی دربهای ساختمان
داشتن اطلاعات مفید در مورد ابعاد استاندارد درب ساختمان بسیار ارزنده و مفید است. در صورتی که طراح و معمار ساختمان هستید، با توجه به این اطلاعات خواهید توانست که طراحیهای استاندارد ساختمان را انجام دهید. همچنین در صورتی که میخواهید ملکی را اجاره کنید یا خریداری نمایید، با داشتن اطلاعات در مورد این موضوع میتوانید در هنگام اسباب کشی از آسیب رسیدن به وسایل خود جلوگیری نمایید و به راحتی آنها را جابجا نمایید.
داشتن ابعاد استاندارد درب برای ساخت خانه ضروری است
در ساخت خانه داشتن ابعاد استاندارد درب از موارد بسیار ضروری محسوب میشود. چون موجب اصولیتر و کارآمدتر شدن آن خواهد شد. همانطور که گفته شد وجود هر کدام از قسمتها در طراحی نقشه خارجی و داخلی منزل کلیدی و مهم است. برای نمونه ابعاد اتاق خواب، سرویس بهداشتی و… با یکدیگر متفاوت هستند که در صورت رعایت نشدن این موارد، ظاهر منزل نامطلوب و بد خواهد شد.
بنابراین ساختمان مورد نظر باید بر اساس متراژ کلی و اولویت بندی ابعاد استاندارد طراحی و ساخته شود.
دستهبندی دربهای ساختمان
دربهای ساختمان به دو دسته خارجی و داخلی تقسیم شده و هر کدام از آنها در طراحی و جنس دارای تنوع زیادی هستند. در ادامه انواع دربها را معرفی کرده و کاربردهایی که در ساختمان دارند را مورد بررسی قرار میدهیم.
درب تک لنگه
در ساختمانهایی که برای عبور و مرور نیاز به یک درب دارند و درب دیگری برای عبور وسایل نقلیه نیاز دارند و یا برای ساختمانهای بدون پارکینگ استفاده میشود. استفاده از دربهای تک لنگه در ساختمانها موجب افزایش ارزش آن میگردد. این نوع دربها دارای جنسهای گوناگونی مانند جنس فلزی هستند.
درب ساختمان فلزی ساده حیاط از دربهای پرفروش تک لنگه در بازار است که دوام آن بسیار خوب میباشد.
درب ساختمان دو لنگه
درب ساختمانهایی که از نوع دو لنگه هستند در مقایسه با یک لنگه قیمت بیشتری دارند و همچنین تولید و نصب آنها زمان زیادی لازم خواهد داشت. درب ساختمان دولنگه در انواع چوبی، ضد سرقت، آهنی و فلزی تولید میگردند. درب دو لنگه معمولاً در ورودی ساختمانهای مسکونی، تجاری و ویلاها استفاده میشوند.
برای اینکه امنیت ساختمانهای بزرگ تامین شود توصیه میگردد که از دربهای دولنگه ضد سرقت استفاده نمایید.
درب ساختمان یک و نیم لنگه
این نوع درب ساختمان از درب دو لنگه کوچکتر و از درب یک لنگه بزرگتر میباشد. از درب یک و نیم لنگه برای ساختمانهای تک ورودی و لابی استفاده میشود.
برای ورودی آپارتمانها درب ضد سرقت یک و نیم لنگه بسیار مناسب است.
ابعاد استاندارد درب ساختمان در مکانهای مختلف
دربهای داخلی به دربهایی گفته میشود که برای فضاهای داخلی ساختمان تعبیه شدهاند. دربهای داخلی ساختمان مثل درب اتاق خواب، درب ورودی و دستشویی در اندازهها و ابعاد گوناگون ساخته میشوند. برای هر کدام از این موارد ابعاد استانداردی وجود دارد که حتماً باید در هنگام انتخاب به آن دقت داشته باشید.
درب ورودی آپارتمان
برای درب ورودی آپارتمانها معمولاً اندازه استاندارد بین ۱:۳۰ تا ۱:۴۰ سانتیمتر باید باشد. درب ورودی آپارتمان امکان دارد طوری طراحی گردد که با باز شدن لنگه باریک کناری، فضای بیشتری در هنگام جابجایی وسایل در اختیار افراد قرار بگیرد. علاوه بر استاندارد بودن درب ورودی آپارتمان، باید به کیفیت و جنس آن نیز توجه کافی داشته باشید.
درب اتاق خواب
ابعاد استاندارد درب اتاق خواب حدود ۹۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر میباشد. درب اتاق خواب در مقایسه با دربهای داخلی دیگر بزرگتر باید باشد تا فضای مورد نیاز برای عبور دادن وسایلی مثل تخت خواب وجود داشته باشد.
درب سرویس بهداشتی
ابعاد استاندارد درب سرویس بهداشتی مثل دستشویی و حمام با توجه به ظرفیت و متراژ ساختمان بین ۷۰ تا ۸۵ سانتیمتر متفاوت است. در هنگام خرید درب، ابعاد و جنس درب سرویس بهداشتی از جمله مواردی هستند که باید به آنها توجه شود.
همچنین بهتر است، بدانید که ابعاد استاندارد برای ارتفاع دربهای داخلی بین ۲۱۰ الی ۲۳۰ سانتی متر است.
ابعاد استاندارد درب ساختمان در فضاهای خارجی
خروجی ساختمان به دربهایی گفته میشود که در فضاهای خارجی ساختمان به کار برده میشود که درب حیاط، پارکینگ و ورودی اصلی ساختمان از جمله دربهای خارجی هستند. توجه به ابعاد استاندارد درب ساختمان در فضاهای خارجی و داخلی دارای اهمیت یکسان هستند و باید به هر دوی آنها توجه نمود.
درب پارکینگ
ابعاد استاندارد درب پارکینگ از جمله حساسترین نقاط ساختمان است که حتماً باید با دقت اندازهگیری شده و مورد بررسی قرار بگیرد. برای املاک شخصی درب پارکینگ باید عرض سه متر و ارتفاع دو و نیم متر داشته باشد و برای آپارتمانها عرض ۶ متر و ارتفاع دو و نیم متر مناسب است.
طراحی پارکینگ ساختمان مسکونی باید طوری انجام شود که ساکنین برای رفت و آمد با وسایل نقلیه مختلف مشکلی با آن نداشته باشند.
درب انباری
با توجه به متراژ واحدهای تجاری و مسکونی اندازه انباریها مشخص میگردد و به صورت معمول بین ۲ تا ۵ متر میباشند. ابعاد استاندارد درب انباری برای عرض یک و نیم متر و طول ۲ متر میباشد.
درب حیاط
در نمای کلی ساختمان زیبایی درب حیاط نقش بسزایی دارد. بنابراین در هنگام انتخاب آن باید دقت زیادتری داشته باشید. درب حیاط ساختمانها در طرحها و جنسهای گوناگون در بازار وجود دارند که با توجه به نیاز و موقعیت خود میتوان هر کدام از آنها را انتخاب نموده و استفاده کرد. ابعاد استاندارد درب حیاط نیز مانند استاندارد درب پارکینگ ساختمان بوده و با یکدیگر تفاوتی ندارند.
ابعاد استاندارد درب ضد حریق
در ابتدا به این نکته اشاره میکنیم که برای نصب درب ضد حریق در ساختمانهای اداری و مسکونی باید از آتش نشانی مجوز و تأییدیه گرفته شود.
ابعاد استاندارد درب ضد حریق به صورت پشت تا پشت چهارچوب اندازه ۱۱۰ در ۲۲۰ سانتیمتر یا ۱۰۵ در ۲۱۰ سانتیمتر باید باشد.
استاندارد درب ضد حریق فلزی تک لنگه لت ۲۱۲ در ۱۱۲ سانتیمتر و برای درب ضد حریق فلزی دولنگه به حالت ۲۱۷ در ۲۰۲ سانتیمتر میباشد.
در صورتی که درب ورودی ساختمان به گونهای ساخته شده است که برای ورود اجسام بسیار بزرگ مشکلی ندارید، دربهای دولنگه برای ساختمان شما از لحاظ ابعادی مناسبتر است.
نکات مهم ساخت چهارچوب
برای ساختن چهارچوبهای کلاسیک علاوه بر اینکه باید ضخامت سازهها را در نظر بگیرید، باید شکلهای گوناگونی از چهارچوبها را در نظر گرفت. محل دیوار و درب را نیز باید در نظر داشته باشید. توجه نمایید که در اینجا کیفیت سازه بسیار حائز اهمیت است. چون عدم دقت در ساخت درست چهارچوب و یا آویز نمودن درب امکان دارد که بلافاصله دیده شده و نما زشت خواهد بود.
اتصال بین سطح دیوار و چهارچوب تنها باید به گونهای در بلند مدت دیده شود که لولای فرعی یا اتصال هم در آن در نظر گرفته شده باشد. چون در غیر این صورت انتقال از دیوار به چهارچوب درب امکان دارد با دکوراسیونهای دوباره ساختمان تغییر کند.
ابعاد استاندارد درب عریض
همانطور که گفته شد عرض استاندارد برای دربهای ورودی ۹۰ سانتیمتر است. ولی اگر میخواهید از دربهای یک و نیم لنگه یا دولنگه استفاده کنید، باید عرض درب بیشتر باشد. عرض استاندارد برای انواع دربهای ساختمان که از نوع یک و نیم لنگه هستند، برابر با ۱۲۰ سانتیمتر و برای دربهایی که از نوع دو لنگه هستند، برابر با ۱۶۵ سانتیمتر است. برای درب پارکینگ اندازه استاندارد ۴۵۰ الی ۲۸۰ سانتیمتر میباشد.
ابعاد استاندارد درب پشتی ساختمان
برخی از مجتمعها و ساختمانها در پشت ساختمان نیز دارای درب خروجی میباشند، اما به صورت کلی اندازه و ابعاد این دربها نسبت به دربهای ورودی اصلی ساختمان کوچکتر میباشد. برای بیشتر شدن امنیت پیشنهاد میگردد که ابعاد استاندارد درب پشتی ساختمان حتماً رعایت گردد. در مواقعی که ساختمان دارای درب پشتی نیست، اگر حوادثی مثل آتش سوزی و یا بلایای طبیعی دیگر پیش آید، مشکل آفرین خواهد بود.
همچنین در بیشتر مواقع درب پشتی در آشپزخانه ساختمان قرار میگیرد. چون این منطقه دارای پنجرههای کوچکی است و وجود درب در این فضا برای خروج اضطراری فضای کافی را ایجاد میکند و موجب تهویه بهتر و ورود نور نیز میشود.
بهتر است که درب کمد لباس را هم فراموش نکنید. کمد لباس به صورت معمول در اتاق خواب طراحی میگردد. هر چند در سوییتهای کوچک یا استودیو آپارتمان در برخی مواقع کمد در راهروی ورودی خانه و یا اتاق نشیمن استفاده میگردد. عرض درب کمد به صورت استاندارد باید ۵۵ سانتی متر باشد. معمولا کمدها دولنگه میباشند. بنابراین عرض کل درب در این مدلها به ۱۱۰ سانتیمتر خواهد رسید. بنابراین ابعاد استاندارد درب کمد را برای هر کدام از لنگهها باید ۵۵ سانتیمتر در نظر بگیرید.
اندازه دقیقی نمیتوان برای ارتفاع کمد داد. چون در اکثر مواقع درب کمد تا سقف میباشد. در برخی مواقع هم بخش بالایی کمد به صورت جداگانه برای نگهداری برخی از آیتمها استفاده میشود.
سخن تکمیلی
در هر ساختمان حداقل یک درب ورودی وجود دارد. بنابراین دانستن ابعاد استاندارد درب برای هر معمار و یا خانهدار ضروری است. چون بعضی از افراد مایل هستند که درب ورودی منزلشان بزرگتر باشد و یا برخی دیگر دوست دارند از دربهای ظریف و یک تکه استفاده کنند. بنابراین خواهان هر کدام از آنها که باشید، باید ابعاد استاندارد درب ساختمان را بدانید. رعایت ابعاد استاندارد دربهای ساختمان موجب میشود که در آینده با مشکل مواجه نشوید و به راحتی از آنها استفاده نمایید.
ابعاد استاندارد درب ساختمان | دستهبندیهای درب ساختمان
امتیاز سردبیر
مجموع امتیازات
ابعاد استاندارد درب ساختمان