خودرو

علت تقه زدن گیربکس اتوماتیک چیست | تقه زدن گیربکس چه زمانی اتفاق می افتد؟

تقه زدن گیربکس اتوماتیک یکی از مشکلات رایج خودروهای دارای این نوع گیربکس است که ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. تقه زدن گیربکس اتوماتیک به معنای صدای ناخوشایند و لگدی است که هنگام تغییر دنده یا شروع به حرکت خودرو احساس می شود. این صدا ممکن است نشان دهنده خرابی گیربکس یا قطعات مرتبط با آن باشد. بنابراین با دانستن علت های مختلف آن می توانید بهتر مشکلات آن را شناسایی و رفع کنید.

علت تقه زدن گیربکس اتومات

برخی از علل رایج تقه زدن گیربکس اتوماتیک عبارتند از:

اشکال در رانندگی

در صورتی که راننده به صورت اصولی رانندگی نکند و در حالت تعویض دنده به خوبی عمل نکند، بخش کامپیوتری گیربکس دچار فرسودگی می شود و مختل شده و صدای تقه زدن را ایجاد می کند.

جهت برطرف کردن مشکل تقه زدن گیربکس اتومات، باید علت آن را برطرف کرده و در صورت لزوم به کارشناس مراجعه کنید. همچنین می توانید با جدا کردن سر باطری و تغییر دادن حالت دنده به صورت مکرر، سعی کنید کامپیوتر گیربکس را ریست کنید.

خرابی شیر رادیاتور گیربکس

یکی از علت های تقه زدن گیربکس اتومات خودرو خرابی شیر رادیاتور گیربکس است. این شیر کنترل می کند که روغن گیربکس چقدر به رادیاتور منتقل شود تا خنک شود. اگر این شیر کار نکند، دمای گیربکس افزایش پیدا کرده و صدای تقه زدن را به وجود می آورد.

برای رفع این مشکل، باید شیر رادیاتور گیربکس را تعویض کرده و یا با استفاده از لوله کشی خاص یا مایع خنک کننده مثل آب، سیستم خنک سازی گیربکس را بهبود داد.

اشکال در روغن گیربکس

یکی دیگر از علت های تقه زدن گیربکس اتومات خودرو اشکال در روغن گیربکس است. اگر روغن گیربکس آلوده شده یا کیفیت خود را از دست داده باشد، روانکاری گیربکس ضعیف شده و صدای تقه زدن را شنیده می شود.

برای رفع این مشکل، باید روغن گیربکس را تعویض کرده و یا با استفاده از فیلتر مناسب، آلودگی های آن را جدا کنید.

معیوب شدن سوپاپ ها

از جمله علت های تقه زدن گیربکس اتومات خودرو معیوب شدن سوپاپ ها است. سوپاپ ها قطعاتی هستند که در جعبه دنده اتومات وظیفه کنترل جریان روغن گیربکس را دارند.

هنگامی که سوپاپ ها دچار خرابی گردند، قادر به انجام عملکرد صحیح خود نبوده و روغن گیربکس تحت فشار عمل می کند. به این صورت روانسازی گیربکس انجام نشده و صدای تقه زدن شنیده می شود.

برای رفع این مشکل، باید سوپاپ های جعبه دنده را تعمیر یا تعویض کرده و یا با استفاده از فیلتر مناسب، آلودگی های روغن گیربکس را جدا کنید.

شل شدن اتصالات

علت دیگر تقه زدن گیربکس اتومات خودرو شل شدن اتصالات داخلی گیربکس است. این مشکل رایجی است که پس از مدتی کارکرد در بعضی خودروها مثل پژو ۲۰۶، تیپ اتومات گزارش می شود.  با شل شدن اتصالات، حین حرکت، لگد زدن گیربکس اتومات عجیب خواهد بود.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  سنسور دریچه گاز چیست؟ | عوامل و علائم خرابی سنسور دریچه گاز

برای رفع این مشکل، باید اتصالات را بررسی و تست کرده و یا با استفاده از روش ریست کردن کامپیوتر گیربکس سعی کنید عملکرد آن را بهبود دهید.

فشار نامتعادل داخل گیربکس

فشار نامتعادل داخل گیربکس علت تقه زدن گیربکس اتوماتیک است که می تواند به دلایل زیر باشد:

تعویض نادرست دنده و فشار نامتعادل پدال گاز

اگر راننده به درستی دنده عوض نکند و یا تغییر ناگهانی در سرعت داشته باشد، بخش کامپیوتری گیربکس در طول زمان فرسوده و مختل شده و فشارهای غافلگیر کننده به آن، موجب ایجاد صدای تقه زدن خواهد شد.

خرابی سوپاپ ها

اگر سوپاپ های کنترل فشار روغن در گیربکس معیوب شده باشند، روغن گیربکس تحت فشار قرار می گیرد و روان سازی به درستی انجام نمی شود، صفحات و باندها درگیر می شوند؛ در این حالت انتظار می رود که گیربکس اتومات با ضربه همراه شود و تقه بزند.

برای رفع فشار نامتعادل داخل گیربکس اتوماتیک، باید علت آن را برطرف کرده و در صورت لزوم به کارشناس مراجعه کنید. بسته به علت فشار نامتعادل، ممکن است باید کامپیوتر گیربکس را ریست کرده، سوپاپ های جعبه دنده را تعمیر یا تعویض کرده و یا نحوه رانندگی خود را بهبود دهید.

خراب شدن ساعت گیربکس

خراب شدن ساعت گیربکس اتوماتیک یکی دیگر از علت های تقه زدن گیربکس اتوماتیک است. ساعت گیربکس اتوماتیک یا همان بلوک هیدرولیک قطعه ای الکترونیکی است که عملکرد گیربکس را کنترل می کند.

این قطعه با دریافت سیگنال های مختلف از سنسورها و اجرای الگوریتم های پیشرفته، تصمیم می گیرد که چه زمان و چگونه دنده را تعویض کند.

اگر ساعت گیربکس اتوماتیک خراب شده باشد، ممکن است دستورات نادرست به بلوک هیدرولیک و شیربرقی ها بدهد و باعث شود که فشار روغن در گیربکس نامتعادل شده و صفحات و باندهای ترمزی به درستی کار نکنند. در این حالت، تقه زدن گیربکس اتوماتیک رخ می دهد.

خرابی ecu گیربکس اتوماتیک

خرابی ecu گیربکس اتوماتیک یکی از علت های تقه زدن گیربکس اتوماتیک است. ecu گیربکس اتوماتیک یا همان tcm مخفف transmission control module است که قطعه ای الکترونیکی است که عملکرد گیربکس را کنترل می کند.

این قطعه با دریافت سیگنال های مختلف از سنسورها و اجرای الگوریتم های پیشرفته، تصمیم می گیرد که چه زمان و چگونه دنده را تعویض کند.

اگر ecu گیربکس اتوماتیک خراب شده باشد، ممکن است دستورات نادرست به بلوک هیدرولیک و شیربرقی ها دهد و موجب گردد که فشار روغن در گیربکس نامتعادل شده و صفحات و باندهای ترمزی به درستی کار نکنند. در این حالت، تقه زدن گیربکس اتوماتیک رخ می دهد.

برای رفع خرابی ecu گیربکس اتوماتیک، باید علت آن را برطرف کرده و در صورت لزوم به کارشناس مراجعه کنید.

رفع تقه زدن گیربکس اتومات

خراب شدن کلاچ ها

خراب شدن کلاچ ها یکی از علت های تقه زدن گیربکس اتوماتیک است. کلاچ ها قطعاتی هستند که با فشار دادن به صفحات و باندهای ترمزی، ضرایب انتقال قدرت را در گیربکس ایجاد می کنند.

 زمانی که کلاچ ها فرسوده یا خراب شده باشند، عمل تعویض دنده به صورت نامتقارن و با ضربه انجام می شود.

در این حالت، تقه زدن گیربکس اتوماتیک رخ می دهد.

برای رفع خراب شدن کلاچ ها، باید علت آن را برطرف کرده و در صورت لزوم به کارشناس مراجعه کنید. بسته به علت خراب شدن کلاچ ها، ممکن است باید اقدامات زیر را انجام دهید:

  • روغن گیربکس را ساکشن و عوض کنید.
  • فشار روغن را تعدیل نمایید.
  • سوپاپ های جعبه دنده را تعمیر یا تعویض کنید.
  • کلاچ ها را تعویض نمایید.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  آموزش نحوه کد دادن به ریموت بلوتوثی در دو مرحله

تقه زدن گیربکس اتوماتیک در دنده عقب

تقه زدن گیربکس اتوماتیک در دنده عقب می تواند به دلایل زیر باشد:

کمبود یا آلودگی روغن گیربکس

اگر روغن گیربکس کافی نباشد یا کیفیت خود را از دست داده باشد، روانکاری گیربکس کاهش می یابد و صدای تقه زدن را شنیده می شود.

برای رفع این مشکل، باید روغن گیربکس را تعویض کرده و یا با استفاده از فیلتر مناسب، آلودگی های آن را جدا کنید.

خرابی بلوک هیدرولیک یا ساعت گیربکس

بلوک هیدرولیک قطعه ای است که با استفاده از شیربرقی ها و سنسورها، فشار روغن را در مدارات هیدرولیک گیربکس تنظیم می کند.

اگر این قطعه خراب شده باشد، فشار روغن نامتعادل شده و صفحات و باندهای ترمزی به درستی کار نمی کنند.

برای رفع این مشکل، باید بلوک هیدرولیک را تعمیر یا تعویض کنید.

خراب شدن صفحات و باندهای ترمزی

صفحات و باندهای ترمزی قطعات لنت گون های هستند که با فشار دادن به قسمت های مختلف قفس سیارهای، ضرایب انتقال قدرت را ایجاد می کنند.

اگر این قطعات فرسوده یا خراب شده باشند، عمل تعویض دنده به صورت نامتقارن و با ضربه انجام می شود.

برای رفع این مشکل، باید صفحات و باندهای ترمزی را تعویض کنید.

جلوگیری از تقه زدن گیربکس اتوماتیک

برای جلوگیری از تقه زدن گیربکس اتوماتیک در دنده عقب، لازم است به نکات زیر توجه کنید:

  • به صورت منظم روغن گیربکس را بررسی و در صورت نیاز تعویض کنید.
  • به صورت دوره ای سرویس و نگهداری گیربکس را انجام دهید.
  • در حالت پارکینگ، همواره پارکینگ برک را فعال کنید.
  • در حالت حرکت، ناگهان دسته دنده را عوض نکنید.
  • در حالت سرد شروع به حرکت نکنید و اجازه دهید گیربکس گرم شد.

رفع تقه زدن گیربکس اتوماتیک

برای رفع تقه زدن گیربکس اتوماتیک، باید علت آن را برطرف کرده و در صورت لزوم به کارشناس مراجعه کنید. بسته به علت تقه زدن، ممکن است باید فیلتر گیربکس را تعویض کرده روغن گیربکس را ساکشن و عوض کرده یا کامپیوتر گیربکس را ریست نمایید.

همچنین می توانید با جدا کردن سر باطری و تغییر دادن حالت دنده به صورت مکرر، سعی کنید کامپیوتر گیربکس را ریست کنید.

تقه زدن گیربکس اتوماتیک

جمع بندی

در این مقاله از ایبک امداد به بررسی علت تقه زدن گیربکس اتوماتیک پرداختیم و عوامل مختلفی را که در این پدیده نقش دارند، شناسایی کردیم. ثابت کرده ایم که تقه زدن گیربکس اتوماتیک می تواند ناشی از خرابی قطعات داخلی گیربکس مثل سوپاپ ها، صفحات و باندهای ترمزی، کلاچ ها و ساعت گیربکس باشد.

همچنین بیان کردیم که تعویض نادرست دنده، فشار نامتعادل پدال گاز، آلودگی و کثیف بودن روغن و فیلتر گیربکس و نحوه رانندگی راننده نیز در افزایش تقه زدن گیربکس تأثیر دارند.

در نهایت، راه حل های مختلفی را برای رفع و جلوگیری از تقه زدن گیربکس اتوماتیک ارائه دادیم و تأکید کردیم که به منظور حفظ عملکرد بهینه گیربکس، لازم است به نگهداری و سرویس منظم آن توجه شود.

در پایان لازم است بگوییم که در صورت نیاز به هر گونه خدمات خودرویی می توانید از متخصصان و مشاوران ایبک امداد بهره مند گردید.

تقه زدن گیربکس اتوماتیک

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

علت تقه زدن گیربکس اتوماتیک

امتیاز کاربر: ۳.۵ ( ۲ نتایج)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا