تاثیر تغذیه سالم بر سلامت اعضای مختلف بدن | همه چیز در مورد تغذیه سالم
در طول روز ما انسان ها از مواد غذایی گوناگونی تغذیه می کنیم. گروه های مختلف مواد غذایی شامل لبنیات، حبوبات، سبزیجات، میوه ها، غلات، گوشت ها و … دارای تنوع زیادی هستند و در دسترس ما قرار دارند تا بتوانیم از آنها جهت رفع نیازهای بدن خود استفاده کنیم. داشتن تغذیه سالم و همچنین برنامه صحیح غذایی از بروز مشکلات و بیماری ها در بدن ما جلوگیری کرده و حتی به درمان آنها نیز می تواند کمک کند. داشتن یک تغذیه سالم در رشد بدن و سلامتی ضروری و لازم می باشد.
تغذیه سالم چیست؟
برخی از افراد تغذیه سالم را در کم خوردن و ایجاد محدودیت در استفاده از غذاهای مختلف می دانند در حالی که تغذیه سالم به این معنا نیست و هرگز نباید تناسب اندام و لاغری را درگیر رژیم های طاقت فرسا و سخت کنید. تغذیه سالم به معنی داشتن یک رژیم غذایی که سرشار از مواد مغذی و مفید می باشد و علاوه بر آن می تواند به تناسب اندام شما و جلوگیری از بیماری های مختلف کمک کند. داشتن یک برنامه تغذیه سالم کار دشوار و سختی نیست و به آسانی می توانید یک برنامه صحیح برای خودتان داشته باشید. مواد غذایی که مصرف می کنید علاوه بر آن که روی سلامت بدن تاثیر مستقیم دارد می تواند بر روان و ذهن شما نیز اثر بگذارد. به همین خاطر به جای مصرف غذاهایی که نیمه آماده و آماده هستند بهتر است از مواد غذایی مفید استفاده نمایید.
ویژگی یک برنامه غذایی سالم
بعضی از رژیم های غذایی به شکل غیر اصولی شما را در استفاده از مواد غذایی مختلف محدود می کنند در صورتی که بدن شما به همه این منابع نیاز داشته و باید به شکل متعادل از آنها استفاده نمایید. چربی، پروتئین، ویتامین، فیبر، مواد معدنی و کربوهیدرات همگی برای داشتن یک بدن سالم ضروری می باشد و با انتخاب این مواد در برنامه تغذیه خود میتوانید به سلامت بدن کمک کنید.
پروتئین و نقش آن در سلامت بدن
پروتئین به عنوان یک منبع اصلی برای تامین انرژی بدن به شمار می آید و جهت انجام فعالیت روزانه حتماً به آن نیاز خواهید داشت و البته توجه کنید مصرف بیش از حد پروتئین برای کلیه ها مضر می باشد مخصوصاً برای افرادی که درگیر بیماری کلیوی هستند حتماً باید این موارد را رعایت نمایند. بدن نیاز به دریافت پروتئین با کیفیت دارد. پروتئین ها به شکل های مختلف گیاهی و حیوانی وجود دارند که شما باید مناسب ترین آن را برای خود انتخاب کنید.
نقش چربی در سلامت بدن
چربی ها هم به دو دسته چربی خوب و چربی بد تقسیم بندی می شود و چربی بد همان طور که از نامش پیداست برای بدن مضر می باشد و می تواند بیماری های مختلفی برای فرد به ارمغان بیاورد اما چربی خوب برای بدن مفید می باشد و از مغز و قلب شما محافظت خواهد کرد. یکی از چربی های خوب امگا ۳ می باشد که روی سلامت روان و جسم شما تأثیر بسیاری می گذارد و برای بدن بسیار ضروری می باشد.
اهمیت وجود فیبر در برنامه غذایی
غذاهای گوناگون وجود دارند که سرشار از فیبر می باشد از جمله این موارد می توانیم به میوه، سبزیجات، آجیل، لوبیا و … اشاره کنیم که این مواد غذایی به بهبود کارکرد سیستم گوارشی نیز کمک می کند. فیبر خطر ابتلا به بیماری قلبی، سکته مغزی و همچنین دیابت را کاهش می دهد. خوردن مواد غذایی که دارای فیبر هستند می تواند تاثیر زیادی در سیر ماندن طولانی مدت و در نهایت کاهش وزن داشته باشد.
کربوهیدرات و نقش آن در سلامت بدن
یک منبع مهم دیگر برای تامین انرژی بدن کربوهیدرات می باشد. نکته مهمی که وجود دارد این است که کربوهیدرات ها دارای دو نوع ساده و پیچیده می باشند. کربوهیدرات ساده مانند قند برای سلامتی بدن بسیار مضر هستند. کربوهیدرات پیچیده که در مواد غذایی مثل میوه ها، سبزیجات و دانه ها وجود دارند و برای سلامتی بدن مفید می باشند. قندهای طبیعی و نشاسته از افزایش یافتن سریع قند خون در بدن جلوگیری می کند.
کلسیم و نقش آن در سلامتی بدن
برای آنکه استخوان های سالم داشته باشید باید کلسیم را در برنامه غذایی خود قرار دهید تا دچار پوکی استخوان نشوید. علاوه بر آن کاهش وجود کلسیم در بدن می تواند باعث مشکلاتی مثل افسردگی، اضطراب و کم خوابی شود. همه افراد با هر سنی باید به میزان کافی کلسیم دریافت کنند و حتماً باید کلسیم را در برنامه غذایی خود قرار دهند. ویتامین هایی مثل ویتامین D و ویتامین K باعث می شود که کلسیم در بدن بیشتر جذب شود و مواد غذایی دیگری مثل نوشابه گازدار وجود دارند که می توانند کلسیم را تخریب کنند بنابراین باید از برنامه غذایی حذف شوند.
راهنمای داشتن یک تغذیه سالم
برای آن که تغذیه سالمی داشته باشید باید مواد غذایی مختلف را در آن قرار دهید. یک تغذیه سالم ویژگی های گوناگونی دارد که در ادامه به برخی از آنها را بیان می کنیم.
- در یک برنامه غذایی سالم باید مواد غذایی دارای تنوع زیادی باشد.
- حجم کالری که روزانه مصرف می کنید با میزان فعالیت بدنی شما باید متناسب باشد.
- چاشنی های مضر مثل شکر، قند، نمک باید به حداقل برسد و به جای آن ادویه های مفید مورد استفاده قرار گیرد.
- برنامه غذایی باید طوری باشد که در وزن شما تعادل ایجاد کند و غلات سبوس دار و نان باید در برنامه غذایی جای بگیرد.
- شیر و لبنیات باید به مقدار مناسب در برنامه غذایی وجود داشته باشد.
- گوشت سفید و کم چرب از ضروریات یک برنامه غذایی سالم می باشد.
- انواع مختلف از میوه ها و سبزیجات مفید و تازه باید در برنامه غذایی گنجانده شود.
- به میزان کافی آب و نوشیدنی های طبیعی توصیه می شود.
- مغزها و غلات باید به میزان قابل قبول در یک تغذیه سالم وجود داشته باشد.
ویژگی تغذیه ناسالم چیست؟
همانطور که تغذیه سالم ویژگی های مختلفی دارد، تغذیه ناسالم نیز خصوصیات و ویژگی های خاصی دارد. با شناختن این موارد می توانید یک رژیم غذایی سالم داشته باشید. مهمترین خصوصیات یک تغذیه ناسالم شامل موارد زیر می باشد.
- میزان کالری دریافتی در تغذیه ناسالم بسیار بالا است.
- ارزش غذایی در برابر میزان کالری دریافتی بسیار پایین می باشد.
- هنگام طبخ غذا از مقدار زیادی روغن استفاده می شود.
- غذا با حرارت بالا و بسیار فوری تهیه می شود.
- از مواد غذایی ناسالم و غیر بهداشتی در آن استفاده می شود.
- از نمک و قند به میزان زیاد در آن استفاده می شود.
- فیبر کافی در برنامه غذایی وجود ندارد.
- میزان پروتئین در برنامه غذایی ناسالم بسیار کم و نزدیک به صفر می باشد.
- مواد نگهدارنده و افزودنی و همچنین ترکیبات مضر و غیر مجاز در آن وجود دارد.
- حجم زیادی از قند تصفیه نشده در برنامه غذایی ناسالم وجود دارد.
تغذیه ناسالم و تغذیه سالم چه تفاوتی با هم دارند؟
حالا که با خصوصیات اصلی تغذیه سالم و ناسالم آشنا شدیم تا حدودی میتوانید در مورد تفاوت آن دو صحبت کنیم. در ادامه مطلب مهمترین تفاوت تغذیه سالم و ناسالم را بیان می کنیم.
سلامتی بدن در برابر تضعیف آن
تغذیه سالم می تواند باعث بهبود سلامتی بدن شود. در مقابل تغذیه ناسالم از رشد طبیعی بدن جلوگیری می کند و علاوه بر آن باعث بیماری های گوناگونی نیز میشود و سلامتی شما را به خطر میاندازد. مخصوصاً در کودکان تغذیه ناسالم می تواند از رشد مناسب و طبیعی آنها جلوگیری کند و همچنین تاثیرات منفی روی فکر و ذهن آنها بگذارد.
تاثیر تغذیه در خلق و خو
رژیم غذایی سالم با دارا بودن منابع مفید می تواند تاثیر زیادی روی ذهن افراد گذاشته و باعث بروز نگرش مثبت در آنها شود. علاوه بر آن می تواند عملکرد سلولهای مغز را بهتر کند. ولی رژیم غذایی ناسالم باعث تخریب سلول های مغز می شود و سلامت آنها را به خطر میاندازد و آرامش را از زندگی شما دور می کند. افرادی که رژیم غذایی مناسب و سالم ندارند مدام در تنشهای عصبی درگیر می باشند.
تاثیر تغذیه در طول عمر و کیفیت زندگی
مهمترین تفاوت تغذیه سالم و تغذیه ناسالم تاثیر آن در طول عمر و کیفیت زندگی انسان می باشد. افرادی که دارای تغذیه سالمی هستند کیفیت زندگی آنها بهتر است و مدت زمان بیشتری می توانند به دور از بیماری و در سلامت کامل عمر کنند. ولی افرادی که دارای تغذیه ناسالم می باشند با انواع مختلفی از بیماری ها مواجه شده و دچار پیری زودرس، سوءتغذیه، مرگ و میر و مشکلات متعدد دیگری می شوند.
وجود مواد مفید و ویتامین ها
وقتی که برنامه تغذیه سالمی داشته باشید بدن شما سالم تر بوده و کمتر با مشکلات استخوان، قلب، مغز، پوست و … مواجه می شود. غذای سالم باعث می شود که شما حجم مناسبی از مواد مفید را دریافت کنید که دارای مواد مغذی و ویتامین ها برای سلامت بدن می باشند ولی غذاهای ناسالم انرژی کمی دارند و میزان کالری در آنها بسیار بالا است و هیچ ارزش غذایی ندارند و بسیاری از آنها مواد مغذی و ویتامین نیز ندارند.
نقش تغذیه در وزن ایده آل
افرادی که رژیم غذایی اصولی و درست دارند کاهش و یا افزایش وزن در آنها بسیار راحت تر صورت می گیرد و می تواند کنترل بهتری روی وزن خود داشته باشند. ولی افرادی که رژیم غذایی ناسالم دارند به راحتی نمی توانند وزن خود را کاهش و یا افزایش دهند و حتی گاهی دچار استپ وزنی هم می شوند. تغییر دادن وزن در این افراد سخت و دشوار است.
سخن پایانی
برای رسیدن به سلامتی، تغذیه سالم بسیار اهمیت دارد. افرادی که مواد مغذی و مفید دریافت می کنند و از مواد غذایی ناسالم دوری میکنند میتوانند بدن سالم تر و به دور از بیماری و مشکل داشته باشند. با توجه به مواردی که در این مقاله از مجله ایبک به آنها اشاره کردیم بهتر است رژیم غذایی خود را به سمت مواد مغذی و سالم پیش ببرید تا زندگی شاداب تر و سالم تری داشته باشید.
تاثیر تغذیه سالم بر سلامت اعضای بدن
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
تاثیر تغذیه سالم بر سلامت اعضای مختلف بدن | همه چیز در مورد تغذیه سالم