تعمیرات سرمایش گرمایش

نکات ایمنی لوله کشی دودکش

از موارد با اهمیت در هر ساختمانی سیستم گرمایشی آن و لوله کشی دودکش است. هر نوع سیستم گرمایشی از پکیج، آبگرمکن، شومینه، بخاری گازی و سیستم های موتورخانه ای برای خروج گازها و ذرات سمی ناشی از واکنش اشتعال، نیازمند دودکشی است که این گازها را به بیرون ساختمان هدایت کند. نصب دودکش علاوه بر این که سلامت محیط داخل ساختمان را تأمین و گازها را از آن خارج می کند، سبب می شود که سیستم گرمایشی بهتر به فعالیت خود ادامه دهد. نصب درست دودکش بسیار حائز اهمیت است و باید توسط افرادی کاربلد و باتجربه و آشنا به استانداردها انجام شود. بنابراین در کنار توجه به نصب درست و ایمن سایر قطعات سیستم گرمایشی مانند دیگ بخار، پکیج داخلی و خارجی و… نباید از نصب صحیح و ایمن دودکش و لوله کشی استاندارد آن غافل شد.

نکات مهم ایمنی در نصب دودکش

  • نصب و لوله کشی دودکش باید توسط تکنسینی مجرب و متعهد انجام شود.
  • قطر لوله دودکش باید در اندازه های استاندارد باشد. استفاده از لوله کوتاه سبب می شود که گاز مکش کافی برای هدایت به بیرون نداشته باشد و به داخل ساختمان برگردد.
  • لوله دودکش باید به صورت عمودی نصب شود.
  • لوله و اتصالات باید پوشش و دودبندی مناسب شده باشد.
  • محل نصب دودکش بسیار مهم است. نباید لوله دودکش را از اتاق خواب و یا سرویس بهداشتی عبور داد. بخش خارجی دودکش باید کاملا بیرون از ساختمان و در فضایی خالی قرار بگیرد.
  • نصب کلاهک مناسب و استاندارد برای دودکش مهم و ضروری است.
  • در محل اتصال دو لوله باید لوله اتصال دهنده یا به اصطلاح زانویی مناسبی نصب شود که در اندازه و قطر استاندارد باشد.

لوله کشی دودکش

انواع دودکش ساختمان

انواع دودکش ها برای وسیله های گرمایشی گوناگون و یا هود و سایر وسایل نصب می شود. نحوه نصب و طراحی دودکش شومینه، لوله کشی دودکش موتورخانه یا دودکش آبگرمکن و … تفاوت ها و اشتراکاتی دارد. نصاب دودکش و مهندسین ناظر ساختمان بر این تفاوت ها واقف هستند. از نظر جنس هم دودکش ها متفاوت اند. دودکش آهنی (گالوانیزه)؛ این لوله دودکش قدیمی ترین نوع آن است که مخصوص مکان های کم رطوبت است و برای بخاری گازی یا آبگرمکن که داخل خانه قرار داشته باشد از این دودکش ها استفاده می کنند. دودکش استیل؛ این دودکش ها روکش استیل دارد که ویژگی آن ضد زنگ بودن است. هر چه میزان مواد استیل خالص تر باشد مرغوبتر است و در معرض رطوبت مقاومت بیشتری دارد. دودکش آکاردئونی؛ این نوع دودکش برای انتقال گازهای سیستم های گرمایشی مناسب نیست زیرا از جنس آلومینیوم نازکی ساخته شده و فقط برای انتقال هوا و تهویه می توان از آن استفاده کرد. دودکش سیمانی؛ این نوع دودکش از سیمان آزبست ساخته می شود و از نظر نسوز بودن و مقاومت در برابر حرارت ممتاز است. در نصب این نوع دودکش درزبندی و اتصال آن بسیار مهم است و لازم است که با ترکیب گچ و خاک و اتصالات به شکل نر و ماده به خوبی درزبندی در قسمت داخلی اتصالات انجام شود. دودکش pvc؛ این دودکش نیز مقاومت زیادی ندارد و از آن فقط می توان برای پکیج های کندانس که دمای سوخت و ساز آن کم است بهره برد. دودکش دو جداره؛ ایمنی این دودکش های بسیار بالاست. از این دودکش ها به ویژه برای وسایل گاز سوزی مثل پکیج یا سیستم موتورخانه ای یا آبگرمکن های فن دار استفاده می کنند. این دودکش با یک لوله سایز ۶ دود حاصل از سوخت و سوز را به بیرون منتقل می کند و با یک لوله ۱۰ سانتی اکسیژن را از بیرون به داخل می کشد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  پنل خورشیدی خانگی | تأمین انرژی با پنل خورشیدی

طریقه لوله کشی دودکش

نصب دودکش به ویژه دودکش های موتورخانه بسیار با اهمیت است و کاری حرفه ای است که حتما باید توسط متخصص انجام شود. خروج دود و ذرات حاصل از سوخت و سوز سبب می شود که سیستم بویلر موتورخانه عملکرد بهتری داشته باشد، علاوه بر این که گازهای ناشی از احتراق بسیار سمی و کشنده اند. لوله کشی دودکش که معمولا از پایین به بالاست، اختلاف فشاری را ایجاد می کند، هوای قسمت بالایی سبک تر و در قسمت پایین سنگین است و به این ترتیب انتقال گازها به بیرون با فشار خوبی صورت می گیرد. به همین دلیل اندازه لوله دودکش باید حد استانداردی داشته باشد که این اختلاف فشار مناسب باشد. قطر و ارتفاع دودکش باید با اندازه بویلر موتورخانه سازگار باشد. لازم است نصب کننده دودکش به فاصله دودکش با دیوارهای اطراف توجه داشته باشد. در مسیر جریان گازهای دودکش نباید مانعی وجود داشته باشد که با برخورد با آن، گازها به سمت داخل ساختمان برگشت کند یا به ساختمان های دیگر هدایت شود. لوله کشی دودکش باید طوری باشد که دوده ها و گاز کاملا به بیرون هدایت شود. جای نصب دودکش باید حداقل از سطح پشت بامک یک متر فاصله داشته باشد. پیش از این گفته شد که دودکش باید به شکل عمودی نصب شود. در شرایطی که نیاز شد که دودکش افقی شود نباید زاویه آن از ۴۵ درجه کمتر شود. برای اینکه تعادل در دودکش های عمودی برقرار باشد و کنترل وزن رعایت شود از پایه هایی ویژه برای دودکش که به سطح سقف متصل می شود استفاده می کنند. ورود آب باران یا فضولات پرندگان به داخل دودکش ممکن است باعث انسداد دودکش و یا زنگ زدن داخل دودکش و ایجاد نشتی در آن شود. به همین منظور کلاهک های اچ شکلی را به لبه دودکش نصب می کنند که طریقه صحیح نصب کلاهک دودکش نیز اهمیت دارد. لوله کش دودکش باید ایجاد پیچ و خم در دودکش را به حداقل برساند زیرا پیچ و خم های زیاد دودکش کارکرد آن را با اختلال مواجه می کند. عایق بندی دودکش به ویژه در سیستم های پر حرارت مهم است و دوام دودکش را بالا می برد و از پوسیدگی های زودهنگام لوله دودکش جلوگیری میکند. بهتر است تمام اتصالات دودکش با ترکیبی از سیمان و پنبه نسوز پوشانده شود تا خروج هر گونه دود از آن ممکن نباشد. نصب کننده دودکش باید پس از لوله کشی دودکش با دقت تمام مراحل کار را بررسی کند و مطمئن شود که هیچ گونه نقصی در کار وجود ندارد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  تعمیر و عیب یابی داکت اسپلیت | چرا داکت اسپلیت خنک نمیکند؟

لوله کشی دودکش را به چه کسی باید سپرد؟

لوله کشی دودکش به ویژه در سیستم های گرمایشی و گازسوز پیچیده تر کاری نیازمند تخصص و دقت است. گاز حاصل از اشتعال ماده ای بسیار خطرناک و کشنده است که اگر در فضای بسته داخل ساختمان پخش شود منجر به مرگی خاموش برای ساکنین می شود. از این رو به هیچ وجه نباید این کار خطیر را به افراد غیر متخصص و نامعتبر سپرد. تکنسین های مجرب لوله کشی دودکش با دقت و حوصله زیاد محل نصب مناسب برای دودکش را تعیین می کنند و تمامی مراحل لوله کشی دودکش را با آموزش هایی که از پیش دیده اند و تجربه ای که دارند با رعایت اصول استاندارد دنبال می کنند. رجوع به متخصصان ماهر و با تجربه این حسن را دارد که دودکش ساختمان شما عمر طولانی ای خواهد داشت و سیستم گرمایشی تان با کیفیت بهتری کار خواهد کرد.

منظور از کنترل دودکش چیست؟

کنترل دودکش معمولا پس از ساخت ساختمان توسط مهندسین بازرس انجام می شود. در این راستا مهندسین از طریق انداختن سنگ، یا به وسیله طناب و وزنه، آینه دندانپزشکی یا روشن کردن آتش اقدام به کنترل دودکش ساختمان می کنند تا مطمئن شوند درست نصب شده و خطری را متوجه ساکنین نخواهد کرد. گاهی دودکش ظاهرا خوب نصب شده اما دود از آن به داخل برمیگردد یا اگر سنگی به داخل آن پرت شود از آن خارج نمی شود. همچنین ممکن است یک دودکش برای چند واحد تعبیه شده باشد که کاری خطرناک است. مهندسان ناظر ساختمان اگر دقیق و موشکاف باشند این مشکلات را درمی یابند. همچنین تعمیرکاران و متخصصان نصب و سرویس دودکش می توانند با تست دودکش موارد نصب اشتباه را شناسایی کنند و اگر نقصی وجود داشت آن را برطرف نمایند. توصیه می کنم زمانی که قصد نقل مکان به ساختمانی نوساز داشتید، ضمن چک کردن تمام موارد امنیتی از جمله لوله کشی برق و گاز، اتصالات دودکش را هم با کمک یک فرد متخصص به دقت بررسی و کنترل کنید.

لوله کشی دودکش

سرویس و رفع مشکلات دودکش

اگر نقصی در سیستم گرمایشی شما وجود دارد یکی از احتمالات که باید تشخیص داده شود، وجود نقص و خرابی در دودکش است. ممکن است لوله دودکش گرفته باشد و یا با گذشت ایام دچار پوسیدگی شده باشد. درزهای اتصالات باز شده باشد و یا کلاهک دودکش به دلیل برخورد با جسمی سخت خمیده شده باشد. سرویس سیستم گرمایشی و بررسی دقیق دودکش ساختمان در دوره های زمانی منظم عمر دستگاه شما را بالا می برد و از بروز مشکلات ناگهانی که گاه هزینه های مالی یا جانی غیرقابل جبرانی دارد جلوگیری می نماید.

سخن پایانی

شناخت انواع دودکش برای سیستم های مختلف گرمایشی و تهویه ساختمان و آگاهی از طریقه نصب آن ها کاری تخصصی است. تکنسین های ایبک امداد می توانند در نصب و لوله کشی انواع دودکش به شما در هر زمان و مکان خدمت رسانی کنند. سرویس پکیج های گرمایشی و تعمیر و تعویض قطعات به بهترین شکل توسط متخصصان ایبک امداد انجام می شود.

 

نکات ایمنی لوله کشی دودکش

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

نکات ایمنی لوله کشی دودکش

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا