تعمیرات تاسیسات برقی

آموزش سیم کشی برق سه فاز ساختمان در تأسیسات الکتریکی

شماره تلفن نمایندگی تعمیر یخچال، تلویزیون 021

سیم کشی ساختمان ها باید مطابق استانداردها و رعایت اصول ایمنی صورت بگیرد. سیم کشی برق ساختمان حتماً باید به دست یک برقکار ماهر و حرفه ای انجام شود تا ساختمان شما دچار مشکل نشود به همین دلیل در این مقاله از ایبک امداد به نحوه سیم کشی برق سه فاز ساختمان می پردازیم:

تفاوت برق ۳ فاز و ۴ فاز چیست؟

قبل از اینکه به روش سیم کشی برق سه فاز ساختمان را بپردازیم لازم می باشد ابتدا بگوییم که برق تک فاز و سه فاز چه فرقی با هم دارند و چه موقع از برق تک فاز یا سه فاز باید استفاده شود.

  1. برق سه فاز چهار رشته سیم است که سه تا سیم فاز ۳۸۰ متناوب و یکی عدد سیم نول دارد. در سیم‌های برق سه فاز، فاز اول را با سیم رنگ قرمز، فاز دوم را با سیم زرد رنگ و فاز سوم را با سیم آبی رنگ نشان می‌دهند. ولی برق تک فاز دو رشته سیم دارد که شامل رشته سیم نول و یک رشته سیم فاز ۲۲۰ ولت متناوب می باشد.
  2. تفاوت‌ دیگر برق تک فاز و سه فاز در توان آن است. برق سه فاز همیشه توان ثابتی دارد و همیشه توان ثابتی را جهت بار الکتریکی آماده می‌کند. چون در سیم کشی سه فاز، حرارت بسیار زیادی تولید می‌شود. این سیم‌ها را معمولاً از داخل کانال‌های سیمانی رد می‌کنند.
  3. برق مورد نیاز ساختمان های مسکونی و واحدهای اداری، دارای برق تک فاز می باشند. برق واحدهای تجاری و صنعتی را معمولاً از برق سه فاز استفاده می شود. هر چند به دلیل مزایای زیادی که برق سه فاز نسبت به برق تک فاز دارد، امروزه در بسیاری از واحدهای مسکونی هم از برق سه فاز استفاده می‌شود.

برق سه فاز دارای چند ولت است؟

موتور های ژنراتور برق سه فاز تولید می کنند که در قسمت استاتور موتور با اختلاف ۱۲۰ درجه الکتریکی از هم جدا می شوند. برق تولید شده توسط دینام ها به خطوط انتقال فرستاده شده و به بخش فرعی موتور ژنراتور توزیع می شوند.

  • ساختمان هایی که به برق سه فاز هم نیاز دارند، باید به انتقال دهنده متصل شوند تا بتوانند برق سه فاز را هم دریافت کنند.
  • موتور های برق سه فاز مصرف کننده نیز می توانند به شکل مستقیم متصل به برق سه فاز شوند.‌ مصرف کننده تک فاز مانند لامپ، تلویزیون، پنکه و …تنها به یک نول و فاز به سیم ارت وصل می شوند.
  • برق سه فاز حدوداً ۳۸۰  تا  ۴۰۰ ولت به همراه یک رشته سیم نول دارد. فاز اول سیم قرمز رنگ، فاز دوم سیم زرد رنگ و فاز سوم سیم آبی رنگ می باشند.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  آموزش نکات ایمنی در مورد استفاده از آسانسور | تعمیر و نگهداری آسانسور

سیم کشی برق سه فاز

چرا نیاز به برق سه فاز داریم؟

جهت راه اندازی بعضی از تجهیزات پرمصرف مانند کمپرسورهای هوای پرقدرت و موتور های برق به جای استفاده از منبع برق تک فاز احتیاج به جریان برق سه فاز دارید.

  • در خانه های مسکونی معمولی بیشتر از تأمین کننده برق تک فاز برای استفاده در تلویزیون، یخچال، ماشین لباسشویی و….. استفاده می شود. ولی در بعضی از ساختمان های تجاری بزرگ مثل پاساژ ها، بناهای بزرگ تولیدی و صنعتی از موتورهایی با گشتاور بالا  استفاده می شود، که جهت راه اندازی آنها باید از برق سه فاز برای نگهداری و راه اندازی نیرو و ولتاژ بالا  استفاده شود.
  • اگر برق مصرفی برخی از ساختمان ها کمتر از ۷.۵ کیلو وات باشد، کنتور تک فاز باید نصب کنند. ولی چنانچه مقدار برق مصرفی بیشتر باشد و کنتور سه فاز برای ساختمان محدود باشد بخصوص ساختمان هایی که به آسانسور یا پمپ چاه مجهز هستند حتماً باید از کنتور برق سه فاز استفاده شود.

نحوه سیم کشی برق سه فاز در ساختمان

نکات ایمنی که حتماً باید قبل از اتصال برق سه فاز به آنها توجه داشته باشید:

هر گاه با تجهیزات الکترونیکی سر و کار دارید، بسیار مهم می باشد که به موارد و نکات ایمنی هنگام سیم کشی و نصب توجه کنید تا از خطرات جانبی و آسیب ها در امان بمانید.

  1. ابتدا باید مطمئن شوید که قبل از اتصال برق سه فاز حتماً برق ساختمان را قطع کرده باشید.
  2. در گام بعدی از تهیه سایز کابل برقی که جهت اتصال سه فاز استفاده کرده اید مطمئن شوید تا مناسب با جریان برق سه فاز بوده باشد.

مراحل نصب و سیم کشی برق سه فاز در ساختمان به صورت زیر است:

  • نصب کردن کنتور برق سه فاز

قبل از هر کاری ابتدا باید کنتور برق سه فاز را متصل کنید تا اطمینان پیدا کنید که برق سه فاز به ساختمان شما وارد شده است. حتماً به این نکته بسیار مهم توجه کنید، که باید قبل از نصب کنتور سه فاز حتماً انشعاب برق سه فاز از خیابان تا داخل خانه شما انجام شده باشد و این کار باید به دستور اداره برق منطقه شما انجام بگیرد.

  • اتصال کمپکت یا کلید اتوماتیک به کنتور سه فاز

برای کلید اصلی از کنتور به ورودی از کلید اتوماتیک یا کمپکت استفاده کرده و آنرا به کنتور سه فاز متصل کنید.

  • اتصال دادن فاز های کلید اتوماتیک کنتور به کلید دو قطبی

خروجی سه فاز را از کلید اتوماتیک به کلید مینیاتوری تک قطبی و کلید دو قطبی متصل کنید.

  • متصل کردن سیم نول به کلید محافظ یا کلید جان

سیم های نول را باید به کلید محافظ جان وصل کنید.

  • اتصال سیم های فاز و نول به کلید دو قطبی

در این مرحله پایه کلید دو قطبی را باید به خط نول و فاز وصل کنید. خط فاز خروجی را به زیر مدار وصل کنید و مانند همین کار را برای نول انجام دهید. در انتها برق سه فاز را به سیم ارت متصل به زمین وصل کنید.

چرا برق سه فاز دارای سیم نول نیست؟

برای روشن شدن یک وسیله الکتریکی حتماً باید آنرا میان دو نقطه با اختلاف پتانسیل متصل کنید.

  1.  همانگونه که در معرفی برق سه فاز گفتیم، این جریان از سه سیم برق دار شبیه به درست شده است که هر یک از آنها اختلاف ولتاژ ۱۲۰ درجه با یکدیگر دارند، پس دیگر به یک نول برای ایجاد اختلاف پتانسیل احتیاجی ندارند.
  2. در سیستم های سه فاز همیشه سیم نول را در چاه زیر زمین وارد می کنند که به چاه نول معروف است. پس زمین بخشی از این مدار را تشکیل می دهد و بین مولد و مصرف کننده قرار می گیرد و به همین دلیل سیم سه فاز به نول احتیاج ندارد.
  3. سیم نول را در چاهی مرطوب گذاشته تا به زمین متصل شود که به آن چاه نول نیز می‌گویند. این کار موجب می‌شود از زمین مرطوب به عنوان بخشی از مدار الکتریکی نیز استفاده شود. زمین هم به عنوان قسمتی از مدار بین مولد و مصرف کننده استفاده خواهد شد.
  4. این روش در اتومبیل نیز استفاده می شود. برای روشن کردن یک لامپ به وسیله باطری ماشین فقط باید یکی از قطب‌ های باطری ماشین را به لامپ متصل کنید دو سر دیگر آنرا را به بدنه ماشین و لامپ اتصال دهید. در این حالت بدنه ماشین به عنوان سیم نول می باشد.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  دلایل روشن نشدن پمپ آب خانگی چیست | نحوه تعمیر پمپ آب

آیا سیم نول برق دارد؟

توجه داشته باشید که سیم نول هم وقتی که وسیله برقی روشن می باشد، برق داشته و خطرناک است. ولی اگر وسیله برقی شما خاموش باشد نول برق ندارد.

  • اکثراً از پنج رشته سیم که وارد یک کوچه می‌شوند سه تا از آن‌ها فاز است و سیم چهارم نول می باشد. اما سیم پنجم که این سیم مال شهرداری است و از آن جهت روشن کردن لامپ های معابر استفاده می‌شود.
  • اگر دقت کرده باشید کابل برقی که به خانه وارد می‌شود دو رشته سیم دارد که یکی از آنها به سیم سه فاز و دیگری هم به سیم نول وصل می شود. سیم نول با خروج از خانه اول به ترانسفورماتور وصل شده و بعد به چاه نول فرستاده می شود.
  • موتور سه فاز صنعتی به سیم نول احتیاج ندارد زیرا سیم های فاز با یکدیگر اختلاف پتانسیلی دارند.
خلاصه مطالب

خلاصه مطالب مهم به شرح زیر می باشند:

  1.  از برق سه فاز اکثراً در ساختمان های کارگاهی، تجاری بزرگ و صنعتی استفاده می کنند. ولی برق سه فاز در مصرف خانگی هم برای راه اندازی تجهیزات برقی و بسیار پرمصرف مانند پمپ چاه، موتور های برق، آسانسور و … استفاده می شود.
  2. برق سه فاز شامل یک سیم‌ نول و سه سیم فاز می باشد. که سیم های فاز آن باید طبق رنگ بندی استاندارد بوده و به ترتیب قرمز، زرد و آبی رنگ در سیم کشی ها مورد استفاده قرار بگیرند.
  3. برای متصل کردن برق سه فاز به تجهیزات گوناگون مانتد کنتور برق سه فاز، کلید اتوماتیک، سه فاز، نول و فیوزهای مینیاتوری نیاز است.
  4. برق سه فاز با سه روش ستاره ای، مختلط و مثلثی متصل می شوند.

سیم کشی برق سه فاز

نتیجه گیری

سیم کشی برق سه فاز برای ساختمان هایی که مصرف برق بالایی داشته و تک فاز نیاز های آنها را نمی تواند برطرف کند بسیار مقرون بصرفه است. اما باید توجه داشته باشید خطر برق سه فاز یقیناً چندین برابر است. دقت داشته باشید که سهل انگاری در سیستم برق و سیم کشی خطرات زیادی برای برقکار و ساکنین ساختمان به همراه دارد. بهتر است از تکنسین های ماهر برق کار کمک بگیرید. چنانچه سوالی در این زمینه داشتید می توانید با قسمت دیدگاه ها مطرح کنید تا کارشناسان ما در مجموعه ایبک امداد پاسخگوی شما باشند.

تعمیر یخچال شبانه روزی

31

آموزش سیم کشی برق سه فاز ساختمان در تأسیسات الکتریکی

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

برق سه فاز دارای چند ولت است؟

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا