انواع پورت های تلویزیون و کاربرد آنها چیست | انواع پورت تلویزیون
انواع ورودی درگاه تلویزیون پورت های پشت تلویزیون
در قسمت پشتی تمامی تلویزیون ها پورت های رنگارنگی وجود دارند که در سایز های مختلف طراحی شده اند و هر یک از آنها کارایی خاصی دارند. هر مدل تلویزیون جدیدتر که تولید می شود، پورت ها جدیدتر و انواع کابل های تلویزیونی کاربرد گسترده تری پیدا می کند. ممکن است شما نیز مانند بسیاری از کاربران دیگر اطلاعات چندانی در خصوص انواع پورت های تلویزیون ندانید. اما دانستن آن می تواند به کارایی و کاربرد بیشتر تلویزیون کمک کند.
پورت چیست؟
معنی لغوی پورت به معنای درگاه است و در حقیقت مکانی است که داده ها را از طریق آن می توان وارد یا خارج کرد. هر کدام از پورت ها دارای یک قابلیت خاصی هستند و معمولاً از طریق شکل و رنگشان می توان آنها را تشخیص داد.
با پیشرفته تر شدن تکنولوژی پورت های زیادی با قابلیت های فراوان و عملکردهای منحصربه فرد به تلویزیون ها اضافه شده اند و در پشت تلویزیون قرار گرفته اند. در ادامه انواع پورت های تلویزیون و عملکرد هر یک را شرح می دهیم.
انواع پورت های تلویزیون
پورت ها قابلیت ای هستند که باعث می شوند شما بتوانید عملکرد بیشتری را از تلویزیون خود شاهد باشید و کارهای تان راحت تر انجام شود انواع پورت های تلویزیون عبارتند از:
پورت usb
از جمله پرکاربرد ترین و اصلی ترین پورت های تلویزیون پورت usb است که عمدتاً از این درگاه برای رفع ایرادات نرم افزاری و به روز رسانی تلویزیون استفاده می شود. به همین جهت است که معمولاً در کنار واژه usb از کلمه Service نیز استفاده می شود.
تلویزیون های هوشمندی که امروزه در بازار وجود دارند، این قابلیت را خواهند داشت که از طریق پورت usb اطلاعات موجود در فلش یا هارد دیسک را روی تلویزیون به نمایش بگذارد. همچنین افرادی که علاقه به دیدن فیلم دارند، می توانند آن را با کامپیوتر یا لپ تاپ یا حتی گوشی دانلود کنند و به تلویزیون وصل نموده و آن را با استفاده از صفحه نمایشگر بزرگ تلویزیون تماشا کنند.
علاوه براین می توانید از پورت usb به عنوان شارژر هم استفاده کنید و تلفن همراه، تبلت یا دسته های بازی خود را با آن شارژ نمایید. البته در خصوص شارژ کردن دستگاه ها به قابلیت و توان تلویزیون نیز توجه نمایید.
کابل صوتی نوری یا پورت TOSLINK
پورت TOSLINK که با نام کابل صوتی نوری بیشتر شناخته شده است، باعث انتقال اطلاعات از طریق نور قرمز می شود. با استفاده از این نوع کابل امکان شنیدن صدا را بدون افت کیفیت و هیچ عیب و نقصی خواهید داشت. جهت انتقال صدای دیجیتال سه راه وجود دارد که عبارتند از:
- کابل HDMI
- کابل کواکسیال
- کابل اپتیکال
با استفاده از کابل صوتی نوری به همراه پورت hdmi می توانید علاوه بر تصویر واضح با کیفیت بالا صدای دیجیتال را بدون عیب و نقص در اختیار داشته باشید. چرا که کابل hdmi تصویر و صدا را به طور همزمان منتقل می کند. اما کابل های اپتیکال و کواکسیال هر دو می توانند صدای دیجیتال را به طور وضوح به گوش برسانند. پورت خارجی صدای دیجیتال تلویزیون نیز امکان ارسال صدای دیجیتال را برای رسیور مرکزی سینمای خانگی فراهم می کند. و میان دیگر اسپیکرها تقسیم می نمایند.
در صورتی که صرفاً می خواهید صدا از طریق سینما خانواده پخش شود و دستگاه تان قابلیت پشتیبانی را از Optical Audio دارد، در بهره مندی از آن جای هیچ گونه شک و شبهه ای نیست. در بعضی از انواع لپ تاپ ها نیز می توانید از طریق کابل mini-TOSLINK صدا را به سینما خانگی یا تلویزیون منتقل کنید.
پورت hdmi
یکی دیگر از انواع پورت های پر کاربردی که عمدتاً پشت تلویزیون های هوشمند وجود دارد، پورت hdmi است. این پورت امکان انتقال تصویر و صدا را به طور همزمان ایجاد می کند. و یکی از بهترین راه اتصال وسایل جانبی به تلویزیون می باشد. با استفاده از این پورت می توانید تصویر مد نظر خود را با کیفیت بالا روی صفحه نمایشگر تلویزیون مشاهده کنید.
عمدتاً تولیدکنندگان برندهای مختلف تلویزیون از این پورت برای انتقال صدای چند کاناله استفاده می کنند. از جمله دیگر وسایل دیجیتالی که مجهز به پورت hdmi هستند، عبارتند از: دوربین های عکاسی دیجیتالی، دوربین های فیلمبرداری و عکسبرداری، کنسول های بازی، کارت های گرافیک کامپیوتری و …
پورت VGA و DVI
در صورتی که قصد دارید کامپیوتر یا لپ تاپ خود را به تلویزیون وصل کنید، لازم است از کابل DVI یا VGA استفاده کنید. در برخی از انواع تلویزیون ها از این پورت به عنوان پی سی نیز یاد می شود. چرا که صرفاً جهت اتصال کامپیوتر یا تبلت لپتاپ به تلویزیون کاربرد دارد. البته از این پورت جهت انتقال منابع تصویری از VGA یا DVI به تلویزیون نیز می توان استفاده کرد.
در صورتی که گیمر هستید و به بازی های کامپیوتری علاقه زیادی دارید یا می خواهید که فیلم و سریال موجود در لپ تاپ خود را در صفحه نمایشگر بزرگ تلویزیون مشاهده کنید، می توانید با استفاده از پورت VGA یا DVI بدون کوچکترین مشکلی فایل های صوتی و تصویری خود را به تلویزیون منتقل کنید.
اطراف این کابل نیز یک جک استریو ۳.۵ میلی متری قرار دارد که می تواند علاوه بر تصویر، صدا را نیز از طریق پورت ۳.۵ میلیمتری استریو به نمایشگر تلویزیون منتقل نماید.
پورت کامپوزیت
پورت Composite در رنگ های سفید، زرد و قرمز وجود دارند که در قسمت های پشت تلویزیون جدید یا حتی در تلویزیون های قدیمی تعبیه شده اند. این پورت ها وظیفه دریافت سیگنال صوتی و تصویری با کیفیت بالا را دارند.
با استفاده از کابل کامپوزیت و اتصال آن به پورت کامپوزیت می توانید صدا و تصویر مدنظر خود را به تلویزیون منتقل کنید. برای این کار لازم است کابل های همرنگ را به پورت مربوط به آن متصل کنید.
این پورت ها قابلیت ها و ویژگی های فراوانی دارند که امکان اتصال دستگاه های جانبی را به تلویزیون فراهم می کند. علاوه بر این دوربین های فیلمبرداری نیز دارای پورت خروجی کامپوزیت هستند و یک آداپتور ویدیویی که یک طرف آن شبیه به جک هدفون ۳.۵ میلیمتری است، به دوربین متصل می شود. سمت دیگر آن نیز خروجی زرد و مشکی جهت انتقال اطلاعات به تلویزیون دارد.
پورت کامپوننت
پورت Component نیز مانند پورت کامپوزیت از کابل RCA استفاده می کند. با این تفاوت که در پورت کامپوننت دو ورودی برای انتقال صدا و سه ورودی جهت انتقال تصویر در اختیار شما قرار می گیرد. در صورتی که بخواهید از پورت کامپوزیت برای بازی و سرگرمی استفاده کنید، احتمالاً تصویر واضح و چندان با کیفیتی را شاهد نخواهید بود. برای اینکه بتوانید کیفیت تصاویر آن را بهبود بخشید، می توانید از پورت کامپوننت بهره مند گردید. با استفاده از این پورت تصویر بسیار واضح و شگفت انگیزی را شاهد خواهید بود.
سوکت RCA
این سوکت در واقع یک ورودی اتصال الکتریکی می باشد که جهت انتقال انواع سیگنال های تصویری و صوتی مورد استفاده قرار می گیرد. در گذشته از این سوکت صرفاً برای انتقال سیگنال های صوتی استفاده می شد. اما کم کم با پیشرفته شدن تکنولوژی و ایجاد قابلیت های جدید سوکت RCA مثل دیگر اتصالات امکان انتقال صدا و تصویر را دارد. این پورت دارای رنگ زرد جهت استفاده از ویدیو کامپوزیت، رنگ قرمز برای کانال صوتی و رنگ سفید یا مشکی جهت انتقال داده های صوتی استریو می باشد.
پورت خروجی ویدیو
پورت Video Out یا همان خروجی ویدیو شبیه به پورت کامپوزیت است و جهت ارسال محتوای تلویزیونی به ابزارهای دیگر و ضبط آن مورد استفاده قرار می گیرد. در این صورت می توانید برنامه های تلویزیونی را ضبط کنید و با استفاده از این ابزار به دیگر وسایل دیجیتالی از قبیل لپ تاپ یا کامپیوتر منتقل نمایید و بعدا سر فرصت آن را ببینید.
همچنین در صورتی که کارت ویدیو یا کپچر روی کامپیوترتان دارید، می توانید به راحتی برنامه های تلویزیونی را رکورد نمایید. در صورتی که قصد خرید تلویزیون جدید را برای آشپزخانه یا اتاق خواب خود دارید، پیشنهاد می کنیم با ارسال تصاویر تلویزیون به مانیتور کامپیوتر یا لپ تاپ برنامه مورد نظر خود را ببینید.
برخی مواقع نیز کابل ها به پورت های تلویزیون وصل نمی شود و دلیل مشکل نیز عمدتاً خرابی پورت می باشد. در این صورت اکیداً توصیه می شود که خودسرانه اقدام به تعمیر آن نکنید. چرا که تعمیر پورت تلویزیون نیاز به تعمیر کار حرفه ای دارد برای این کار می توانید از متخصصین و کارشناسان مجموعه ایبک امداد کمک بگیرید.
انواع پورت های تلویزیون
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
معرفی انواع پورت های تلویزیون