مزایای بازیافت ضایعات آهن و روی چیست و چگونه بازیافت میشوند؟
امروزه صنعت بازیافت بطور گسترده در تمام جهان فعالیت دارد و توانسته قدم مهمی در جهت حفاظت از محیط زیست و اقتصاد کشورها بردارد در ادامه می خواهیم از سایت ایبک برای شما در مورد مزایای بازیافت ضایعات آهن و روی مطالب مهمی را بیان کنیم.
فلز آهن و فلز روی
آهن فلزی است که از آن بسیار در صنایع استفاده می کنند آهن از سنگ آهن استخراج می شود و به دلیل خاصیت خاصی که دارد از آن به عنوان آلیاژ و خالص استفاده می کنند بازیافت آهن تنها راهی است که می توان آن را دوباره وارد بازار کرده و با استفاده مجدد از آن در هزینه های تولید این فلز صرفه جویی کرد.
یکی از فلزات پر مصرف بعد از آهن، روی می باشد که برای پوشاندن فلزات دیگر و محافظت از خوردگی فلزات از این فلز استفاده می کنند بیشترین دلیل بازیافت روی به دلیل کاهش هزینه در تولید فلز روی می باشد خریدار ضایعات، فلز روی و آهن را جمع کرده و در کارگاه هایی که بیشتر در شهرهای مشهد، اصفهان، تبریز، تهران، ساری و غیره فعالیت می کنند برده و به قیمت روز و به صورت کیلویی به فروش می رساند بعد از اینکه این قطعات آهن جمع آوری شد به شکل های مختلف بازیافت شده و دوباره در صنایع مختلف از آن استفاده می کنند البته زباله آهن و روی هم بصورت غیر بازیافتی و هم به صورت بازیافتی به کشورهای دیگر صادر می شوند.
مزایای بازیافت ضایعات آهن و روی چیست؟
آهن و روی کاربرد بسیار گسترده ای در همه دنیا دارند به همین دلیل بازیافت ضایعات آهن و روی از اهمیت زیادی برخوردار است روی و آهن بعد از این که بازیافت می شوند با هزینه ی کمتری وارد چرخه تولید شده و می توانند کمک مهمی به اقتصاد کشور کنند یکی از فلزات بسیار پرکاربرد آهن می باشد که از سنگ معدن آهن استخراج می شود دارای ویژگی های خاصی بوده و به صورت خالص و آلیاژ مورد استفاده عموم قرار می گیرد و کاربردهای مختلفی دارد. بازیافت آهن میتواند تنها راه استفاده دوباره از این فلز باشد که در اینصورت در هزینههای تولید هم صرفه جویی خواهد شد.
جمع آوری ضایعات آهن و روی
خریداران ضایعات آهن و روی این فلزات را جمع کرده و به کارگاه های مخصوص تحویل می دهند در اکثر شهر های ایران مانند تبریز، کرج، اصفهان، تهران و غیره فعالیت گستردهای دارند قیمت این ضایعات هم مطابق قیمت جهانی آهن و روی سنجیده می شود البته بیشتر ضایعات را قراضه های آهن تشکیل می دهند که شامل ضایعاتی فولادی با کربن پایین می باشد این قطعات بعد از اینکه جمع آوری شد به شکل های مختلف بازیافت می شود و دوباره در صنایع مختلف از آن استفاده می کنند البته گاهی این ضایعات هم به صورت بازیافت نشده و یا بازیافت شده به کشورهای دیگری صادر می شود.
چرا ضایعات آهن و روی را بازیافت می کنند؟
مهمترین دلیل بازیافت ضایعات آهن و روی، کم شدن آلودگی محیط زیست است زیرا قراضه های آهن و روی به دلیل اینکه کاربرد زیادی دارند، بیشتر زباله های شهری و ساختمانی و همچنین ضایعات کارگاهی را تشکیل می دهند. از دلایل دیگری که می توان برای اهمیت بازیافت فلزات نام برد کم شدن هزینه های تولید و صرفه جویی کردن در منابع طبیعی می باشد. بازیافت آهن و روی نسبت به تولیدات آن که از سنگ معدن تولید می شوند، گازهای سمی کمتری ایجاد می کند و به سلامت انسان ها و همچنین محیط زیست کمک بسزایی می کند.
بازیافت ضایعات آهن و روی می تواند برای تعداد زیادی از افراد اشتغال زایی کند فروش این ضایعات به کشورهای دیگر بسیار سودآور است فلز های آهن و روی را می شود بارها به وسایل دیگر بازیافت کرد بدون اینکه خاصیت خود را از دست بدهند به همین دلیل یکی از پر رونق ترین فروش ضایعات مربوط به آهن و روی می باشد.
مراحل بازیافت آهن و روی
همانطور که گفتیم آهن بیشتر از فلزات دیگر کاربرد دارد و طبق تحقیقات انجام شده ۹۵ درصد از فلزاتی که در سراسر جهان تشکیل می شوند آهن می باشد. مقاومت بالا و قیمت پایین آهن و همچنین کاربرد آن توانسته آن را به عنوان یک فلز منحصر به فرد در صنعت خودرو، ساختمان ها و ساخت بدنه کشتی ها معرفی کند اولین کاری که برای بازیافت آهن باید انجام داده شود تفکیک این فلز از ضایعات دیگر است. به وسیله آهنربا بزرگ، فلزاتی را که آهن دارند از ضایعات دیگر جدا می کنند برای اینکه کار بازیافت با سرعت بیشتری انجام شود فلزات را خرد می کنند و سپس وارد کوره های ذوب کرده مواد ذوب شده را خالص سازی می کنند. بعد از این کار مواد را منجمد کرده و به قطعات کوچک برش می دهند و در آخر کار آهن و روی را به شکل شمش برای استفاده دوباره به کارگاه ها و کارخانه های مختلفی می فرستند.
برای بازیافت آهن و روی به تجهیزات و دستگاه های زیادی نیاز است که یکی از این دستگاه ها نوعی دستگاه پرس می باشد به نام دستگاه عدل ساز، این دستگاه برای بازیافت کردن قطعات فلزی کم ضخامت مثل قوطی های کنسرو استفاده می شود دستگاه های خرد کن هم تجهیزات دیگری می باشند که قطعات فلزی را می بلعند و تا خالصی ها را از فلزات جدا می کنند و در آخر کار دستگاه های پرس هستند که شمش های فلزات روی و آهن را تولید می کنند سپس این شمش ها به مراکز دیگر فروخته خواهد شد.
مزایای بازیافت فلزات
بازیافت فلزات مزایای فراوانی دارد مخصوصاً بازیافت فلزاتی مانند آهن و روی، شاید شما فکر کنید که مزایای این بازیافت فقط مربوط به صرفه جویی در هزینه می باشد ولی باید بگوییم که مزایای مهم تری هم می توان برای بازیافت فلزات بیان کرد که عبارت می باشند از:
- صرفه جویی در هزینه
- صرفه جویی در منبع فلز خام
- کم شدن گازهای گلخانه ای
- جلوگیری از آلوده شدن محیط زیست
باید بگوییم که بازیافت فلزات باعث می شود که حداقل ۹۰ درصد در مصرف آن صرفه جویی شود و ۸۶ درصد هم به دلیل اینکه از سنگ خام استفاده نمی کنند از آلودگی هوا کم می شود ولی نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که این فلزات به مواد سمی مثل جیوه و کادمیوم آغشته می باشند و بعضی از آنها هم خواص رادیواکتیوی دارند و اگر برای مدت طولانی در محیط زیست نگهداری شوند می توانند آسیبهای زیادی به محیط زیست وارد کنند پس باید حتماً این ضایعات به چرخه صنعت برگردانده شوند و می توان گفت تنها راهی که می توانید برای آسیب نرسیدن به محیط زیست انجام دهید این است که این ضایعات را بازیافت کرده و به چرخه تولید وارد کنید. در ادامه می خواهیم شما را با روند بازیافت فلزات آشنا کنیم تا بتوانید اطلاعات لازم را در این مورد داشته باشید.
مرحله ی اول باید ضایعات فلزی جمع آوری شود
اولین کاری که برای بازیافت فلزات باید انجام داده شود این است که فلزات قراضه باید جمع آوری شوند همانطور که می دانید قراضه به فلزی می گویند که قابل استفاده نیست و قبلاً برای کار دیگری از آن استفاده شده فلزات را از کارخانه های تولید کننده و یا خانه های مردم و یا صنایع مرتبط جمع می کنند. جمع کردن این فلزات و آهن قراضه ها نیازمند تفکیک جنس است به این معنی که باید ضایعات روی و آهن را از یکدیگر جدا کنند.
مرحله دوم باید فلزات را از یکدیگر تفکیک کنند
این مرحله از اهمیت زیادی برخوردار است و حتماً باید زباله هایی که قابل بازیافت است از زباله هایی که نمی توان آنها را بازیافت کرد جدا شوند. زباله های قابل بازیافت دوباره باید بر اساس جنس جدا شوند در مرحله بعدی کوره های ذوب فلزات آماده میشود تا فلزات بعد از جدا شدن در کوره قرار بگیرند.
در مرحله سوم ضایعات در کوره های مخصوص ذوب می شوند.
البته ضایعات فلزی هر کدام به شکل مختلفی باید بازیافت شوند ورقه ها، میله ها، قوطی ها و … همه دسته بندی شده و آماده بازیافت می شوند و بر اساس جنس، آنها را در کوره های خاصی ذوب می کنند و سپس به صورت شمش های قالبی درآورده و آماده برگشت به کارخانه می شوند.
سخن پایانی
طبق گفته های آژانس حفاظت محیط زیست در آمریکا بازیافت ضایعات، اثر زیادی در سلامت محیط زیست دارد استفاده از آهن بازیافت شده به جای آهن خام می تواند نتایج زیر را به دنبال داشته باشد:
- ۷۰ درصد در مصرف انرژی صرفه جویی می شود.
- ۹۰ درصد در استفاده از مواد خام صرفه جویی می شود.
- ۸۶ درصد آلودگی هوا کم می شود.
- در مصرف منابع آب ۴۰ درصد صرفه جویی می شود.
- آلودگی منابع آب ۷۶ درصد کم می شود.
- ۹۷ درصد صرفه جویی در استفاده از منابع
با توجه به مطالبی که از سایت ایبک برای شما بیان کردیم متوجه شدید که بازیافت ضایعات آهن و روی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و برای سلامت محیط زیست و همچنین سلامت انسان ها بسیار مفید می باشد سعی کنید زباله های خود را تفکیک کنید تا راحت تر بازیافت شوند.
مزایای بازیافت ضایعات آهن و روی
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
چرا ضایعات آهن و روی را بازیافت می کنند؟