فواید بازیافت ضایعات پلاستیک چیست | مراحل بازیافت پلاستیک
بازیافت پلاستیک می تواند برای پیشرفت کشور ها نقش بسزایی داشته باشد کشور آلمان توانست از سال ۲۰۱۶ در بازیافت ضایعات رتبه اول را کسب کند و کشورهای اتریش، کره جنوبی، ولز و سوئیس به ترتیب رتبه های بعدی را در بازیافت ضایعات پلاستیک به خود اختصاص دادند. تقریباً می توان گفت در جهان ۹۱ درصد ضایعات پلاستیک در زیر خاک دفن شده یا در طبیعت رها شدند و یا اینکه بعضی از این ضایعات سوزانده شده است و فقط ۹ درصد آن را بازیافت کرده و به گرانول پلاستیکی تبدیل می کنند.
بازیافت پلاستیک
بازیافت پلاستیک معروف است به صنعت طلای کثیف، این بازیافت در مراحل مختلف انجام می شود که امروزه تمام مردم دنیا از پلاستیک در انواع مختلف استفاده می کنند ظروف پلاستیکی، بطری های پلاستیکی، وسایل منزل پلاستیکی و غیره، بعد از اینکه تاریخ مصرف آنها تمام شد و یا خراب شدند آنها را به دور می ریزند و آنگاه این وسایل وارد چرخه بازیافت پلاستیک می شوند.
ضایعات پلاستیکی
همانطور که می دانید امروزه پلاستیک در تمام ابعاد زندگی ما به کار برده می شود در ساختن بعضی از لوازم آشپزخانه، در صنایع و محصولاتی مانند ظرف های دارویی، پلاستیکی، گلدان های پلاستیکی، دبه ها و غیره از پلاستیک استفاده میشود به طور کل تمام وسایل پلاستیکی از طول عمر مفیدی برخوردارند و بعد از این که طول عمر آنها تمام شد آنها را دور انداخته و به عنوان ضایعات پلاستیکی آنها را می شناسند. پلاستیک بعد از اینکه بازیافت شد دوباره وارد چرخه تولید می شود. آمار نشان داده که روزانه چند میلیون تن در جهان ضایعات پلاستیکی تولید می شود محصولاتی مثل بطری های آب، نوشیدنی ها و بسته بندی مواد غذایی و غیره
در ایران هم ضایعات پلاستیکی در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد و بعد از اینکه پلاستیک بازیافت شد وارد چرخه تولید شده و در موارد دیگر از آن استفاده می کنند بازیافت پلاستیک فواید زیادی دارد که در ادامه برای شما توضیح می دهیم.
فواید بازیافت پلاستیک
بازیافت پلاستیک فواید بسیار زیادی دارد در این مقاله تلاش می کنیم چند مورد از فواید بازیافت پلاستیک را برای شما توضیح دهیم:
۱- در مصرف نفت صرفه جویی می شود:
همانگونه که می دانید پلاستیک از گاز طبیعی یا مشتقات نفت خام ساخته می شود حدوداً ۶ تا ۱۰ درصد از مجموع نفت خام که استخراج می شود برای تولید کردن پلاستیک استفاده می شود، اگر یک تن ضایعات پلاستیک بازیافت شود باعث می شود که نفت خام حدود ۱۶.۳ بشکه ذخیره شود.
در صورت بازیافت ضایعات پلاستیک می توان ۴۰ درصد انرژی الکتریکی که برای تولید یک تن پلاستیک استفاده می شود صرفه جویی کرد یعنی معادل ۵.۷۷۴ کیلووات بر ساعت
۲- ضایعات پلاستیک در محیط زیست کم می شود
همانطور که می دانید در روش دفن ضایعات تجزیه ضایعات پلاستیک، نسبت به اقیانوس ها بسیار آرام انجام می شود و تقریباً تا دو و نیم برابر بیشتر زمان می برد تا این ضایعات پلاستیک به طور کامل از بین برود می توان گفت که ضایعات پلاستیک را اگر دفع کنند ۳۵۰ سال طول خواهد کشید که این ضایعات از بین برود و این البته به نوع پلاستیک هم بستگی دارد.
۳- بازیافت پلاستیک تاثیر زیادی از جهت اقتصادی دارد
وقتی پلاستیک را بازیافت می کنند آن را به انواع گرانول پلاستیک پرکاربرد تبدیل می کنند با این کار، هم از پلاستیک بازیافت شده در مصارف مختلف استفاده می کنند و هم باعث می شوند در هزینه های دفن این ضایعات صرفه جویی شود و همچنین از طبیعت هم محافظت خواهد شد.
۴- کم شدن لکه پلاستیکی در اقیانوس آرام
شاید ندانید که به طور سالیانه ۸ میلیون تن ضایعات پلاستیک در دریاها، رودها و آبهای زیرزمینی رها می شوند و به اقیانوس ریخته شده و در آخر در ۵ نقطه اقیانوس جمع می شوند. بر اساس تحقیقاتی که کارشناسان انجام داده اند در سه سال گذشته لکه این ضایعات پلاستیکی که در اقیانوس آرام جمع شده ۱۶ برابر نسبت به قبل بیشتر شده است تقریباً می توان گفت ۱.۶ میلیون کیلومتر مربع به وسیله این ضایعات پوشیده شده است و این بسیار نگران کننده است این غول پلاستیکی تقریباً مساحتی بیشتر از ۹۰ درصد کشورهای جهان را در بر می گیرد یعنی مساحتی تقریباً مساوی با کشور ایران و یا سه برابر اندازه کشور فرانسه
این ضایعات پلاستیکی و تجزیه آنان به ذرات ریزتر به نام میکرو پلاس می تواند یک تهدید بسیار اساسی برای حیاط آبزیان و پرندگان و حتی انسان ها باشد این ضایعات پلاستیکی سالی ۱۰۰ هزار پستاندار دریایی و لاک پشت و ۱ میلیون پرنده دریایی را به کام مرگ می کشد.
۵- کم شدن انتشار گاز گلخانه ای و CO2 و همچنین تولید گرانول پلاستیک
وقتی که ضایعات پلاستیک را می سوزانند باعث می شود گاز گلخانه ای در محیط پخش شده و انتشار زیاد این گاز های گلخانه ای می تواند به محیط زیست آسیب زیادی برساند با بازیافت ضایعات پلاستیک می توانیم از تولید کربن دی اکسید و گازهای گلخانه ای به طور چشم گیری جلوگیری کنیم و به جای سوزاندن ضایعات پلاستیک، آن را بازیافت کرده و به گرانول پلاستیک تبدیل کنیم.
۶- بازیافت پلاستیک باعث کم شدن محل دفن زباله می شود.
برای کم شدن محل هایی برای دفن ضایعات پلاستیک بهترین راه حل، بازیافت ضایعات پلاستیک می باشد در کل جهان در هر دقیقه حدوداً دو میلیون پلاستیک مورد استفاده مردم قرار می گیرد که سالیانه رقمی می شود بین ۵۰۰ میلیارد تا یک تریلیون کیسه نایلونی
با گذشت زمان این ضایعات نایلونی تجزیه شده و به میکرو پلاستیک تبدیل می شوند هنگام وزش باد این میکرو پلاستیک ها وارد هوا شده و ما آن را تنفس می کنیم تنفس این میکرو پلاستیک ها باعث بوجود آمدن بیماری های گوارشی و تنفسی می شود. با بازیافت ضایعات پلاستیکی و نایلونی می توانیم تا حد زیادی از این ضایعات جلوگیری کنیم.
آشنایی با روش های بازیافت پلاستیک
روش های بازیافت پلاستیک عبارت می باشد از:
- بازیافت شیمیایی
- بازیافت مکانیکی
- بازیافت انرژی
۱- بازیافت شیمیایی
در روش بازیافت شیمیایی برای بازیافت ضایعات پلاستیک، از کاتالیزور استفاده می کنند و ضایعات پلاستیکی را تجزیه می کنند بعد از اینکه این ضایعات تجزیه شد دوباره به حالت پلاستیک در آورده و از آنها استفاده می کنند این روش هزینه زیادی دارد ولی امروزه از کاتالیزور های ارزان تر استفاده می کنند و به همین دلیل قیمت بازیافت پلاستیک به این روش کم شده است و این باعث شده بیشتر از روش بازیافت شیمیایی برای ضایعات پلاستیکی استفاده کنند.
۲- بازیافت مکانیکی
در روش بازیافت مکانیکی پلاستیک های مختلف با مراحل مکانیکی تبدیل به پلاستیک گرانول می شود و این کار به این صورت انجام می گیرد که در مرحله اول پلاستیک ها را جدا می کنند بعد به وسیله ماشین های مخصوص خرد می شوند در مراحل بعدی پلاستیک ها را می شویند و خشک می کنند سپس آنها را ذوب می کنند و قالب گیری کرده و در زمینه های مختلف از آن استفاده می کنند.
۳- بازیافت انرژی
در این روش پلاستیک ها را به انرژی تبدیل می کنند و به وسیله دستگاه های مختلف، انرژی مورد نیاز خود را تامین می کنند البته قابل ذکر است که بگوییم این روش طرفداران بسیار کمی دارد ولی بعضی از صنایع از روش بازیافت انرژی برای بازیافت کردن پلاستیک استفاده می کنند و انرژی مورد نیاز خود را مثل انرژی برق و انرژی حرارتی تولید می کنند.
مزایا و معایب بازیافت پلاستیک به روش مکانیکی چیست؟
بازیافت پلاستیکی به روش مکانیکی مزایا و معایبی دارد که در ادامه برای شما آن را بیان می کنیم :
۱- مزایای بازیافت به روش مکانیکی: وقتی از روش مکانیکی برای بازیافت پلاستیک استفاده می کنند نیاز به دستگاه های پیشرفته نیست و هزینه کمتری هم دارد بازیافت پلاستیک به این روش به چند بخش تقسیم می شود که بسیار هم از نظر اقتصادی با ارزش است مثلاً کسی که این ضایعات را جمع می کند به شخص و یا شرکت دیگری می فروشد.
برخلاف روش های دیگر بازیافت پلاستیک، از مقدار کم ضایعات هم می توان در این روش برای بازیافت استفاده کرد.
۲- معایب بازیافت پلاستیک به روش مکانیکی: بازیافت پلاستیک به روش مکانیکی تقریباً می توان گفت قابل کنترل نیست و در عملیات مکانیکی مثل خرد کردن باعث میشود به پلیمر ها آسیب برسد. در این روش باید پلاستیک ها حتماً از یکدیگر جدا شوند و این هزینه بر می باشد. پسماند و آب بعد از بازیافت در این روش دوباره بازیافت می شود.
نتیجه گیری
ما در این مقاله از سایت ایبک برای شما بازیافت پلاستیک را و همچنین مزایای این بازیافت را کاملاً توضیح دادیم و روشهای مختلف بازیافت پلاستیک را برایتان بیان کردیم همانگونه گفتیم حتماً متوجه شدید که بازیافت ضایعات پلاستیک اثر مثبتی روی زندگی ما می گذارد اگر به علم بازیافت دقت داشته باشید خواهید دید که اگر علم بازیافت نبود سرعت تخریب کره زمین و محیط زیست بسیار بالا می رفت و امکان داشت تا چند سال دیگر اصلاً کره زمین قابل سکونت نباشد در واقع می توان گفت بازیافت علمی است که به کره زمین جان دوباره داده و شرایط بهبود زندگی را برای ما فراهم کرده است علم بازیافت می تواند اثر مثبتی در زندگی انسان ها داشته باشد.
فواید بازیافت ضایعات پلاستیک چیست
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
مزایا و معایب بازیافت پلاستیک به روش مکانیکی چیست؟