اشتباهات رایج در تأسیسات ساختمان و لوله کشی
انجام تاسیسات ساختمان نیاز به تبحر و مهارت بالایی دارد و چنانچه به صورت غیر اصولی و نادرست انجام شود می تواند مشکلاتی در آینده برای ساختمان ایجاد کند. گاهی اوقات اشتباهات رایج در تأسیسات ساختمان می تواند به علت محدودیت هایی باشد که در اثر اجبار و اطلاعات نادرست شکل گرفته است ولی به هر حال از نظر مقررات و استاندارد لوله کشی با اصول و قوانین تاسیسات ساختمان مغایرت دارد. بسیاری از اشتباهاتی که در لوله کشی ساختمان رخ می دهد به علت عدم پیروی از همین قوانین و اصول می باشد. عدم شیب بندی درست در لوله کشی، استفاده از سایز نا درست لوله و مسیر نا مناسب می تواند از ایرادهایی باشد که به علت سهل انگاری و یا عدم مهارت رخ می دهد.
اشتباهات رایج در تأسیسات ساختمان و لوله کشی
لوله کشی ساختمان از بخش های بسیار مهم در تاسیسات ساختمان می باشد. در این راستا می توانیم اجرای لوله کشی را به صورت کلی در سه مرحله تقسیم بندی کنیم.
- مرحله اول که مخصوص فاز زیرزمینی می باشد.
- مرحله دوم روی زمین انجام می شود.
- مرحله سوم مربوط به اتصال شیرآلات است.
حتما همه شما تجربه هایی از این دست داشته اید. شیر توالت شما چکه کرده است، لوله ای در وسط حیاط می ترکد، لوله گاز منفجر می شود و یا اینکه آشپزخانه شما پر از آب شده است. همه مشکلاتی که نام بردیم ممکن است گاهی رخ دهد اما در این موارد باید چه کنیم؟ با انجام نشتی گیری و ریگلاژ کردن تا حدود زیادی می توان این مشکلات را برطرف کرد. به عنوان مثال می توان نشتی شیرآلات را برطرف نمود و یا خرابی سیفون توالت را رفع کرد.
لوله کش یا تکنسین تاسیسات ساختمان
همانطور که از نامش پیداست لوله کش ساختمان سیستم آب و لوله کشی را نگهداری می کند. این موارد می تواند شامل حمام، توالت، سینک، دوش، ماشین ظرفشویی و ماشین لباسشویی باشد. معمولا تکنسین های لوله کش در مراکز تجاری یا مسکونی کار می کنند و به افرادی که با مشکلات تاسیسات و لوله کشی در ساختمان مواجه شدند کمک می نمایند. علاوه بر آن یک لوله کش می تواند سیستم گرمایشی مرکزی را نیز نصب کند ولی برای کار کردن با دیگ گاز نیاز به پروانه فنی مهندسی می باشد. مهندس لوله کشی فردی حرفه ای است که با طراحی، برنامه ریزی و نصب سیستم ساختمانی که با لوله کشی مرتبط است می تواند به تامین آب و همچنین زهکشی آن بپردازد. در واقع او مهندس تاسیسات حرفه ای می باشد.
علائم لوله کشی خراب در ساختمان
علائم زیادی وجود دارد که نشان می دهد سیستم لوله کشی ساختمان شما دچار ایرادی شده است. در ادامه به آنها اشاره می کنیم.
- کاهش فشار آب
- نشتی آب از سیفون به صورت مکرر
- لوله های لرزان
- ایجاد لکه های قهوه ای بر روی سقف
- بوی بد داخل چاهک
- تبله کردن دیوارهای توالت و حمام
- قبوض آب با مبالغ بسیار بالا
در این شرایط می توانید کارهایی انجام دهید که به بهبود عملکرد لوله کشی ساختمان شما کمک خواهد کرد.
- محل دقیق نشتی را مشخص کرده و آن را بررسی نمایید.
- روغن پخت و پز را داخل سطل زباله بریزید و آن را در چاه سینک خالی نکنید.
- دهانه چاهک را هر چند وقت یکبار تمیز کنید.
- روی درز کاشی ها چسب صنعتی بزنید.
- عایق بندی لوله ها را انجام دهید.
- با لوله کشی ماهر و مجرب کار کنید.
اشتباهاتی که در لوله کشی ساختمان انجام می شود
مواردی که در بالا نام بردیم به عنوان نشانه هایی از خراب شدن لوله کشی ساختمان می باشد که همه آنها ناشی از اشتباهات رایج در تاسیسات است. گاهی اوقات نیز ممکن است عمر سیستم لوله کشی در ساختمانی به پایان رسیده باشد. در ادامه مطلب برخی از اشتباهات رایج در تاسیسات و لوله کشی ساختمان را با یکدیگر بررسی می کنیم.
ریختن مایع لوله بازکن در چاه
معمولا نخستین کاری که بیشتر مردم پس از اطلاع از گرفتن سوراخ چاه انجام می دهند خریدن یک مایع لوله بازکن و خالی کردن آن در فاضلاب ساختمان می باشد ولی آیا این راهکار درست است یا خیر؟ استفاده نمودن از فنر و یا سایر ابزار برای تمیز کردن راهکار بهتری است زیرا ریختن مایع لوله بازکن داخل چاه فاضلاب می تواند به غلاف های فلزی آن آسیب های بیشتری وارد کند و در طولانی مدت موجب نشتی از آن خواهد شد. علاوه بر آن به واشرهای لاستیکی نیز صدمه وارد خواهد کرد.
استفاده از نوار بی کیفیت
یکی دیگر از اشتباهات رایج در تأسیسات و لوله کشی ساختمان، استفاده کردن از نوار تفلون بی کیفیت می باشد. همچنین معکوس پیچاندن نوار تفلون نیز اشتباه است. روش درست این است که در جهت عقربه ساعت نوار تفلون باید سه بار پیچیده شود و همزمان با پیچ کردن لوله در اتصالات، آخرین دور نوار تفلون را به طرف چپ برده و چسب بزنید.
عدم استفاده از ابزارآلات و لوازم مناسب
قبل از آنکه پروژه لوله کشی را شروع کنید همیشه تمامی لوازمی که مورد نیازتان می باشد در دسترس خود قرار دهید. استفاده از ابزار آلات نا مناسب می تواند باعث مشکلات بزرگتری در لوله کشی ساختمان شود و ممکن است به لوله ها آسیب رسانده و باعث شکستن آنها گردد. بنابراین داشتن ابزار حرفه ای کار بسیار هوشمندانه ای می باشد.
پیچاندن بیش از اندازه اتصالات
در واقع می توانیم این اشتباه را مهمترین اشتباه رایج در لوله کشی ساختمان بشناسیم. زمانی که اتصالات را بیش از اندازه سفت کنید به راحتی موجب شکستن آنها خواهید شد. گاهی اوقات نیز ممکن است اتصالات ترک بردارند اما همان لحظه ظاهر نشوند و چند هفته و یا چند ماه بعد باعث بروز هزینه های بسیار بیشتری برای شما شود.
عدم تعویض به موقع قطعات
چنانچه تشخیص دادید قطعه ای در ماشین ظرفشویی یا ماشین لباسشویی شما دچار مشکلی شده، راهکار منطقی این است که قطعات فرسوده دیگر را که عملکرد خوبی ندارند همزمان تعویض کنید. ممکن است قطعات شیر ماشین لباسشویی یا ماشین ظرفشویی نیز خراب شده باشند و به تعویض نیاز داشته باشند. بنابراین همیشه درزگیر، ساقه یدکی، حلقه های اورینگی، واشرها و … را بررسی کرده و در صورت نیاز تعویض نمایید.
نبستن فلکه اصلی آب
ممکن است این کار به نظر شما حرفه ای نباشد اما بسیار مهم است که قبل از باز کردن لوله و اتصالات حتماً فلکه اصلی آب را ببندید. در غیر این صورت ممکن است صدماتی به تاسیسات شما وارد شود و شما مجبور شوید که هزینه های بیشتری انجام دهید. بنابراین قبل از انجام هر کاری فراموش نکنید که فلکه اصلی آب را باید ببندید.
خشک نبودن لوله مسی
اتصالات و لوله های مسی باید حتماً خشک شوند. برخی افراد بدون آنکه لوله مسی را خشک کنند کار را شروع می کنند و در نهایت باعث ایجاد نشتی خواهند شد. دقت کنید که از حرارت دادن به لوله جهت خشک کردن آن نیز اجتناب کنید و اجازه دهید که لوله به صورت طبیعی خشک شود و پس از آن کار را شروع کنید.
عدم استفاده از اتصالات مناسب
یکی دیگر از مواردی که افراد حرفه ای را از آماتورها متمایز می نماید این است که تکنسین های ماهر، اتصالات تخلیه داخلی و خارجی خود را به صورت کامل می شناسند. اتصالات تخلیه مناسب جهت کاربردهای مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند که از آن جمله می توانیم به جلوگیری از ایجاد بوی نامطبوع اشاره کنیم. افراد حرفه ای می دانند که کجا از زانویی بلند و یا کوتاه استفاده کنند.
عدم استفاده از لوله های با کیفیت
برخلاف PVC های معمولی CPVC برای آب آشامیدنی و آب گرم مناسب می باشد. لوله های CPVC در مقایسه با مس صاف تر هستند. لوله هایی که آب از آنها عبور می کند صدای کمتری تولید می نماید. لوله CPVC جهت جلوگیری از هدر رفتن انرژی به صورت عایق بندی شده است و همچنین انعطاف بیشتری از لوله فلزی دارد و در برابر آتش نیز مقاوم می باشد.
عدم مطابقت اتصالات رزوه در لوله کشی گاز
اگر رزوه های فشرده سازی و رزوه لوله آهنی با یکدیگر هماهنگ نباشد بدون شک باعث نشتی گاز و خطر آتش سوزی خواهد شد. بنابراین بهتر است برای ایمنی کار یک کیت اتصال گاز خریداری کنید. این کیت دارای اتصالات ویژه ای می باشد و جهت انتقال گاز در شرایط ایمن می تواند به شما کمک کند.
عدم استفاده از پرایمر
فراموش نکنید به اتصالات و لوله های PVC قبل از آنکه قطعات را به همدیگر بچسبانید حتماً باید پرایمر بزنید. این کار آلودگی ها و کثیفی ها را از بین می برد و لایه بیرونی آن نرم خواهد شد. زمانی که چسب را روی اتصالات و لوله های PVC استفاده می کنید سطوح روی پلاستیک ذوب می شوند و اتصال ضد آب می سازند.
سخن پایانی
اشتباهات رایج در تاسیسات و لوله کشی باعث می شود که مشکلاتی در سیستم تاسیسات ساختمان شما رخ دهد. چنانچه به توانمندی ها و مهارت خودتان در زمینه تاسیسات و لوله کشی شک دارید بهتر است که این کار را به افراد متخصص و حرفه ای بسپارید. در این مقاله از ایبک امداد به بررسی چند مورد از این اشتباهات پرداختیم و راهکارهای رفع آن را نیز توضیح دادیم ولی با این حال بهتر است که از تکنسین های ماهر و کاربلد کمک بگیرید تا خیالتان از بابت اصولی بودن تاسیسات ساختمان راحت باشد.
اشتباهات رایج در تأسیسات ساختمان و لوله کشی
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
اشتباهات رایج در تأسیسات ساختمان و لوله کشی، علائم لوله کشی خراب در ساختمان