تعمیرات تاسیسات برقی

سیم کشی کلید دو پل در تأسیسات برقی ساختمان

امروزه اغلب در ساختمان ها از کلید های دو پل به شکل توکار و روکار استفاده می شود. در قسمت هایی از خانه که بیشتر از یک لامپ نیاز است، مانند پذیرایی و اتاق خواب کلید های دو پل کاربرد دارند. در این مقاله از ایبک امداد به نحوه سیم کشی کلید های دو پل در تأسیسات برقی ساختمان می پردازیم:

روش لوله گذاری جهت کلید های دو پل

همانطور که می دانید قبل از شروع سیم کشی ابتدا باید لوله گذاری های مربوط به سیم کشی را انجام دهید.

برقکار جهت کم کردن مصرف سیم نول و لوله، بیشتر از این نوع شیوه لوله گذاری استفاده می کنند. در این روش ابتدا باید شما از جعبه فیوز تا محل قرارگیری کلید را به خوبی لوله گذاری کنید. یک لوله رابط یا لوله برق را به کلید دو پل وارد کنید. پس از آن باید یک لوله از کلید دو پل را به نزدیک ترین لامپ متصل کنید. سپس از همان لامپ به یک لامپ دیگر یک لوله قرار دهید.

یک روش دیگری نیز می توانید جهت لوله گذاری استفاده کنید به این صورت که هر لامپ به شکل جداگانه باید یک لوله به کلید دو پل متصل کنید. البته با این روش لوله برق و سیم بیشتری نیز باید استفاده کنید. این روش را به شما توصیه نمی کنیم.

نکاتی که در زمان لوله گذاری کلید دو پل باید توجه کنید

هنگام لوله گذاری در ساختمان باید به نکات مهمی توجه داشته باشید:

  • فاصله سر پیچ لامپ سقف باید حتماً بین ۳۰ تا ۵۰ سانتی متر را در نظر بگیرید. ارتفاع جعبه کلید تا کف ساختمان باید بین ۱۱۰ سانتی متر تا ۱۲۰ سانتی متر در نظر بگیرید.
  • بین چهارچوب ها تا جعبه کلید باید بین ۱۵ تا ۲۵ سانتی متر فاصله در نظر داشته باشید.
  • چنانچه این مشکل برای شما پیش آمده باشد که در صورت کشیدن دوشاخه از پریز برق، پریز از جا کنده شود بهتر است جهت جلوگیری از این مشکل از  کلید های پیچ خور استفاده کنید تا بتوانید با پیچ کلید دو پل را به متصل کنید.

کلید دو پل

چگونگی مراحل سیم کشی کلید دو پل

ابتدا باید دو شاسی کلید دو پل را برداشته، سپس کاور آن را با پیچ گوشتی جدا کنید.

  • کلید دو پل سه کنتاکت دارد که شامل دو فاز خروجی و یک فاز ورودی می شود تا بتوانید به وسیله آنها دو لامپ یا دو مصرف کننده را روشن کنید. حتماً باید توجه کنید شما می توانید در کلید تک پل قسمت بالا یا پایین فاز ورودی قرار دهید. اما در کلید دو پل فقط شما می توانید فاز ورودی را به محل مربوط به خودش متصل کنید.
  • بهتر است بدانید در مدار سیم کشی کلید دو پل و تک پل به هم شباهت زیادی دارند. با این فرق که کلید دو پل دارای دو خروجی می باشد و تک پل فقط یک خروجی دارد.
  • کلید دو پل دارای یک پیچ ورودی یا ترمینال ورودی به رنگ طلایی و دو پیچ یا ترمینال خروجی به رنگ نقره ای است. هر یک از خروجی ها را می توانید به یک گروه لامپ وصل کنید.
  • در بعضی از کلید ها زمانی که فاز اصلی را وارد کلید می کنید به یک شکل مشخص شده و آنهم رنگ ترمینال ها با دیگری متفاوت می باشد و معمولاً ترمینال به رنگ مسی است.
  • اکنون باید سیم فاز ورودی را به وسیله سیم چین لخت کنید. بهتر است بدانید در سیم کشی رنگ بندی سیم ها اهمیت زیادی دارد. چون اگر به درستی انتخاب رنگ ها انجام نشود، هنگام تغییر دادن آن دچار مشکلات زیادی خواهید شد.
  • به طور معمول از سیم به رنگ زرد، مشکی و قرمز جهت فاز ورودی استفاده می شود.  باید پیچ یا ترمینال ورودی را باز کرده و سیم فاز که لخت کرده اید در محل آن قرار داده و پیچ را بخوبی محکم کنید.
  • کلید های دو پل توکار برای نصب حتماً به قوطی نیاز دارند. شما باید یک سر دیگر سیم فاز ورودی را از داخل قوطی عبور دهید. اکنون دو سیم برگشتی از درون کلید را به دو ترمینال خروجی و سمت مصرف کننده یا لامپ باید متصل کنید. پس باید یکی از پیچ های یا ترمینال ها را که در کنار هم قرار گرفته اند را باز کنید و سیم اول را درون آن قرار داده و با پیچ گوشتی سفت کنید. سپس از طرف دیگر سیم دوم خروجی را به وسیله پیچ یا ترمینال زیر لامپ متصل کرده و طرف دیگر آن سیم را باید از قوطی عبور داده و به ترمینال خروجی نصب کنید.
  • در این مرحله کلید دو پل را به وسیله دو پیچ که در کنار آن قرار گرفته است به قوطی متصل کرده و به خوبی محکم کنید. قاب کلید را روی آن قرار داده سپس دکمه های کلید یا شاسی ها را به آن وصل کنید.
  • در بیشتر کلیدها اگر محل اتصال فاز به سمت پایین است کلید به سمت پایین روشن می شود.
  • در این مرحله باید به سراغ لامپ بروید. سر دیگر سیم خروجی را به پشت ترمینال لامپ ببندید. پس از آن سیم ورودی فاز را با سیم چین لخت کرده و به ترمینال برق متصل کنید. توجه داشته باشید باید برق ترمینال را قطع کرده باشید.
  • بعد از اتمام این مراحل سیم نول که معمولاً به رنگ آبی است لخت کرده و به ترمینال برق متصل کنید. توجه داشته باشید، سیم نول به هیچ کلیدی متصل نمی شود و از جعبه فیوز به طور مستقیم به طرف مصرف کننده می رود.
  • شما می توانید دو سیم نول را جهت دو لامپ به شکل مشترک در نظر بگیرید به این صورت که دو سر سیم نول را به هم وصل کرده و بپیچانید و زیر ترمینال لامپ قرار داده و با پیچ گوشتی ترمینال را به خوبی سفت کنید.
  • دقت داشته باشید نول از ترمینال برق ورودی باید به ترمینال مصرف کننده اول وارد شود. سپس به مصرف کننده یا لامپ دوم داده شود.
  • بعد از اتمام مراحل سیم کشی دو شاخه را به پریز برق متصل کنید و با فازمتر چک کنید تا اطمینان پیدا کنید که فاز ورودی بدرستی به کلید رفته باشد. بعد از مطمئن شدن این موضوع لامپ را روشن و خاموش کنید و چک کنید و از سلامت لامپ اطمینان پیدا کنید.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  نکات مهم رعایت ایمنی برق | اصول ایمنی در برق و تجهیزات آن

همانطور که متوجه شدید نصب کلید های دو پل چندان ساده نیست، اگر مهارت کافی جهت این کار ندارید از متخصصان ما در مجموعه ایبک امداد کمک بگیرید.

نکات مهم سیم کشی کلید دو پل

در سیم کشی کلید دو‌ پل نکات مهمی وجود دارد که باید به آنها توجه داشته باشید:

  • جهت استفاده از کلید‌های دو پل باید مداری را طراحی کنید که با روشن کردن لامپ اول، لامپ دوم هم با لامپ اولی روشن نشود. سیم فاز ورودی را با یکی از سیم های خروجی در کلید باید جا به جا کنید.
  • چنانچه می خواهید یکی از این لامپ ها را به وسیله کلید دو پل روشن یا خاموش کنید و لامپ دیگر را از نوع سنسور دار کنید، لازم می باشد، فاز خروجی از کلید را از قسمت پشت کلید جدا کنید و به شکل مستقیم به فاز متصل کرده و پس از آن لامپ قبلی را باز و یک چراغ سنسور در آن نصب کنید.
  • چنانچه تصمیم دارید فقط یک لامپ را به وسیله هر دو شاسی در کلید دو پل خود خاموش یا روشن  کنید، به جای اتصال دادن سیم فاز ورودی به ترمینال یا پیچ طلایی رنگ، فقط باید آن را به پیچ یا ترمینال نقره ای رنگ متصل کرده و سیم فاز خروجی لامپ را به پیچ یا ترمینال طلایی رنگ اتصال دهید.
  • چنانچه جای سیم های نول و فاز را در پشت کلید، در محل کنتور یا داخل جعبه فیوز به اشتباه اتصال داده باشید، با زدن کلید دو پل لامپ روشن شده ولی با خاموش کردن آن نیز هر دو سر سرپیچ و خروجی های کلید، جریان فاز نیز وجود خواهد داشت.
  • جهت این که یکی از شاسی های کلید را از داخل بتوانید یکسره کنید به شکلی که لامپ آن مدام روشن باشد، حتماً باید یک تکه از سیم کوتاه را میان یکی از ترمینال های طلایی و نقره ای قرار دهید تا این یک لامپ یکسره روشن بماند.
  • شما می توانید سیم پیچ یا ترمینال نقره ای رنگ را باز کرده و آن را در زیر پیچ طلایی رنگ قرار دهید. با این کار نیز موجب یکسره شدن کلید دو پل خواهد شد.
  • هنگام سیم بندی سرپیچ لامپ قسمتی از آن با سرپیچ لامپ در تماس خواهد بود که دارای برق نول است. بهتر می باشد سیم فاز را به کنتاکت انتهایی سرپیچ لامپ متصل کنید. با این کار هنگام تعویض لامپ سرپیچ، دست شما با برخورد به سرپیچ دچار برق گرفتگی نمی شود.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  نحوه سیم کشی کلید تک پل و پریز در ساختمان

کلید دو پل

نتیجه گیری

در این مقاله با لوله گذاری و سیم کشی و نصب کلید های دو پل در تأسیسات برقی ساختمان آشنا شدید. همانطور که می دانید کاربرد کلید های دو پل در محل هایی می باشد که بخواهید چند لامپ را بصورت همزمان روشن یا خاموش کنید. کلید دو پل کمک می کند تا بعضی اوقات یک گروه از لامپ ها را روشن کنید. توجه داشته باشید برقکاری کار بسیار تخصصی بوده و نیاز به دانش فنی و مهارت دارد. مجموعه ایبک امداد آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشند.

سیم کشی کلید دو پل در تأسیسات برقی ساختمان

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

روش لوله گذاری جهت کلید های دو پل

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا