نحوه سیم کشی کلید تک پل و پریز در ساختمان
ساده ترین شکل مدار الکتریکی کلید تک پل می باشد. کلید تک پل جهت قطع و وصل کردن یک نقطه در مدار الکتریکی استفاده می شود. کاربرد کلید های تک پل معمولاً در حمام، آشپزخانه و انباری استفاده می شوند. در این مقاله از ایبک امداد قصد داریم به نحوه تعویض کلید تک پل و پریز بپردازیم:
نقشه سیم کشی کلید تک پل در ساختمان
تهیه نقشه اولین اقدامی است که باید جهت نصب کلید تک پل و پریز انجام دهید. تفاوتی ندارد که فقط یک کلید پریز قرار است نصب کنید یا سیم کشی کل ساختمان را بکشید. به هر حال نقشه بسیار مهم است که حتماً باید اجرا شود.
نحوه صحیح سیم کشی کلید تک پل
در کلید تک پل شما دو عدد سیم نول و فاز دارید. روش سیم کشی سیم نول و فاز در کلید تک پل به این شکل می باشد که سیم نول بطور مستقیم از درون تابلو فیوز برق داخل ساختمان به لامپ متصل می شود. سیم فاز از داخل جعبه تقسیم وارد کلید شده و خروجی از درون کلید تک پل به لامپ متصل خواهد شد. وقتی روی کلید تک پل را بردارید، مشاهده می کنید دو ترمینال به رنگ های مختلف در خود دارند که جهت بستن سیم برق به آنها در کلید تعبیه شده است. به دو علت در ترمینال های کلید تک پل پیچ ها به رنگ های متفاوت می باشد و بیشتر هم به رنگ قرمز وجود دارد.
دلیل اول این است که بدانید پیچ قرمز رنگ مخصوص اتصال به سیم فاز می باشد. ممکن است هنگام نصب کلید اتصال آن را فراموش کرده و کلید را اشتباه نصب کنید. ترمینال قرمز رنگ به شما یادآوری می کند، کلید را بصورتی در روی دیوار قرار دهید که ترمینال قرمز یا فاز به طرف پایین قرار گرفته باشد.
وقتی کلید تک پل به این روش روی دیوار نصب می کنید با فشار شاسی کلید به طرف پایین لامپ روشن و با فشار دادن شاسی به سمت بالا لامپ خاموش خواهد شد. این شیوه یکی از اصولی ترین راه جهت روشن و خاموش شدن کلید تک پل می باشد. یک لامپ جهت روشن شدن به سیم نول و فاز نیاز دارد و در استاندارد ملی ذکر شده که کلید باید سیم فاز را قطع کند و همچنین سیم نول باید بطور مستقیم به لامپ یا مصرف کننده فرستاده شود.
سیم فاز یک و نیم میلی متری را باید از فیوز ساختمان به پیچ ورودی کلید یا ترمینال متصل کنید. سیم فاز معمولاً به رنگ قرمز یا مشکی در تک پل می باشد. جهت این کار ابتدا کلید را باز کرده سر سیم هادی فاز را به پیچ یا ترمینالی که رنگ آن متفاوت می باشد متصل کنید. در این مرحله باید سیم فاز خروجی را از داخل کلید تک پل به لامپ متصل کنید. جهت این کار یک سیم فاز خروجی را به پیچ یا ترمینال مقابل فاز که سیم قرمز رنگی می باشد وصل کنید. بعد از آن سیم فاز خروجی کلید را با سیم چین لخت کرده و به پیچ انتهای سرپیچ لامپ ببندید.
اکنون باید سیم را به لامپ متصل کنید. سیم فاز با مقطع یک و نیم میلی متری را به نول در جعبه فیوز متصل کنید. سیم نول در جعبه فیوز به رنگ آبی وجود دارد. یک سر دیگر سیم نول را به پیچ بدنه یا ترمینال لامپ متصل کنید.
اکنون سیم کشی کلید تک پل و لامپ شما تمام شده است.
سیم کشی پریز برق ساختمان
پریز برق دارای سه عدد ترمینال یا پیچ اتصال جهت سیم های ارت یا اتصال به زمین، سیم نول و فاز می باشد. چنانچه ساختمان ارت دار نباشد، در پریز هم سیم ارت دار وجود ندارد. امروزه بر اساس قوانین ملی ساختمان استفاده از پریز هایی که ارت دار نیستند، ممنوع است. در زمان سیم کشی پریز نکته بسیار مهمی وجود دارد و آن این می باشد که مقدار سیم که لخت کرده اید یا هادی شده است، باید به اندازه کافی باشد تا بتوانید سیم را به راحتی در داخل ترمینال ببندید و با بدنه پریز هیچ تماسی نداشته باشد. چنانچه سیم را کمتر از اندازه مورد نیاز لخت کنید به جای قسمت هادی سیم، قسمت روکش آن به ترمینال متصل می شود و در نتیجه نیز احتمالاً دچار قطعی خواهد شد. بیش از اندازه لخت کردن سیم نیز ظاهری ناپسند در سیم کشی شما ایجاد می کند و همچنین امکان دارد، سرویسکار دچار برق گرفتگی شود.
قبل از هرکاری زمان نصب و سیم کشی باید توجه داشته باشید، محل نصب سیم ارت و نول و سیم فاز به پریز است. بین تولیدکنندگان تجهیزات الکترونیکی رایج است که همیشه سیم نول و فاز در دو سمت پریز و سیم هادی یا ارت به ترمینال بالای پریز متصل شوند.
نکته مهم دیگر در مورد سیم های نول و فاز این است، که چنانچه شما پریز را روی دیوار نصب کرده باشید به شکلی که روبروی آن ایستاده باشید سمت راست پیچ فاز قرار داشته باشد و محل متصل شدن سیم فاز می باشد. پیچ یا ترمینال روبروی آن درست در قسمت چپ نول بوده و به سیم نول متصل شود.
به این دلیل تأکید می شود که جهت مناسب پیچ را رعایت کنید که دو شاخه، بیشتر وسایل برقی پایه سمت چپ نول و پایه سمت راست آن فاز می باشد. با اتصال دادن سیم های فاز، ارت و نول مراحل سیم کشی پریز شما نیز به اتمام می رسد و می توانید با استفاده از دو شاخه برق و یک وسیله برقی از سلامت پریز اطمینان پیدا کنید.
نحوه سیم کشی کلید تک پل و پریز روکار
اکثر افراد ترجیح میدهند کلید پریز ساختمان را به روش توکار تهیه و نصب کنند و امروزه کمتر شاهد بکارگیری و نصب پریز و کلید های روکار هستیم ولی گاهی اوقات امکان دارد که قصد اضافه کردن پریز و کلید را داشته باشید.
- ارزان ترین و ساده ترین راه این است که از پریز و کلید روکار استفاده کنید. در این روش نیازی به لوله گذاری نیست. فرقی نمی کند، سیم کشی روکار مد نظر دارید یا توکار مهم این می باشد که بر اساس نقشه سیم کشی عمل کنید. اول محل نصب کلید های روکار را روی نقشه سیم کشی مشخص کنید. توجه داشته باشید روی نقشه مسیر کوتاه تری را جهت سیم کشی در نظر بگیرید چنانچه سیم شما متراژ کمتری داشته باشد هزینه های شما هم کاهش پیدا کند.
- در مرحله بعدی برای سیم کشی پریز و کلید روکار باید یک کلید و پریز مخصوص روکار تهیه کنید. سیم فاز را از تابلو تقسیم یا جعبه فیوز یک انشعاب گرفته و به پیچ روی کلید متصل کنید. سپس باید خروجی فاز را به لامپ متصل کنید.
- درون جعبه فیوز یا جعبه تقسیم سیم نول را به شکل مستقیم به لامپ بفرستید. جهت سیم کشی پریز نیز به همین طریق عمل کنید. سیم ارت، نول و سیم فاز را از جعبه تقسیم بگیرید. سپس به ترتیب به ترمینال های ارت و نول و فاز روی پریز متصل کنید.
- در این مرحله باید کلید تک پل و پریز روکار به روش روکار صورت گرفته و تمام شده است. شما با زدن کلید لامپ را چک کنید و دوشاخه یکی از لوازم های برقی خانه را به پریز روکار متصل کنید و از سلامت پریز اطمینان حاصل کنید. برای محافظت کردن از سیم ها باید آنها را از دسترس خارج کنید، بهتر است آنها را داخل داکت قرار دهید.
سیم کشی و نصب کلید تک پل و پریز توکار
زیباترین و امن ترین روش سیم کشی ساختمان به صورت توکار می باشد. تمام سیم های برق در این روش داخل لوله خرطومی یا لوله برق به جنس pvc قرار می گیرند.
- مراحل نصب پریز و کلید تک پل توکار مانند روش روکار می باشد که باید یک سری کنده کاری جهت قرار دادن لوله برق جهت روشنایی و پریز در کف ساختمان یا روی دیوار انجام دهید.
- اگر کلید تک پل و پریز شما در محیط های مرطوب مانند سرویس بهداشتی آشپزخانه و حمام نصب می شود بر اساس قوانین باید مراحل لوله گذاری را در سقف انجام دهید.
- در نقاط دیگر ساختمان می توانید هر روشی دوست دارید انتخاب کنید. دست شما جهت سیم کشی باز است، مخصوصاً اگر ساختمان شما دارای سقف کاذب باشد. لوله گذاری برق در درون سقف کاذب روش بهتر و مقرون به صرفه تری خواهد بود.
- بهتر است سیم کشی در نوع لوله گذاری را انتخاب کنید و طبق نقشه برق محل نصب پریز و کلید تک پل به شیار زنی و کنده کاری روی دیوار را انجام دهید.
- شیوه لوله گذاری جهت سیم کشی نصب پریز و کلید تک پل به این شکل است، که لوله جهت فرستادن سیم نول و فاز از درون جعبه تقسیم به کلید وارد و سپس یک لوله برق دیگر از داخل کلید به سمت لامپ فرستاده می شود.
- سیم های برق یعنی سیم نول و فاز مخصوص کلید تک پل و همچنین سیم ارت، نول و فاز مخصوص پریز را از تابلو فیوز انشعاب بگیرید و از لوله برق عبور دهید تا به قوطی کلید و همچنین پریز توکار فرستاده شود.
- در این مرحله اتصالات سیم ها را به پریز و کلید تک پل انجام دهید. در انتها بعد از اینکه فیوز را متصل کردید باید از سلامت کلید تک پل و برق اطمینان پیدا کنید سپس روی لوله ها را با گچ بپوشانید.
جمع بندی
در این مقاله از نحوه سیم کشی کلید تک پل و پریز برق مطالب مهمی را برایتان توضیح دادیم. عملیات سیم کشی برق کار تخصصی می باشد و نیاز به دانش فنی دارد. اگر شما تجربه برقکاری ندارید، بهتر است از تکنسین برقکار بخواهید سیم کشی کلید و پریز های شما را انجام دهد. اگر سوالی در مورد این مقاله داشته باشید می توانید با قسمت پشتیبانی مطرح کنید تا کارشناسان ما در مجموعه ایبک امداد پاسخگوی سوالات شما باشند.
نحوه سیم کشی کلید تک پل و پریز در ساختمان
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
نحوه صحیح سیم کشی کلید تک پل