خدمات ساختمان

لوله کشی گاز روکار بهتر است یا توکار؟ | بهترین لوله برای گاز کشی

شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که کدام لوله کشی برای ساختمان بهتر است؟ لوله کشی گاز روکار یا توکار؟ لازم است که بدانید هر نوع لوله کشی دارای مزایا و معایب خاص خود می‌ باشد و این کارشناس است که با بررسی ساختمان می‌ تواند تشخیص دهد که کدام لوله کشی مناسب است و می‌ تواند آن را برای ساختمان اجرا کند. اما معمولاً ساختمان‌ هایی که به تازگی ساخته می‌ شوند لوله کشی گاز را به صورت توکار انجام می‌ دهند و اگر ساختمانی از قبل ساخته شده و لوله کشی آن دچار ایراد شده است برای آنکه تخریب بیشتری صورت نگیرد معمولاً لوله کشی را به صورت روکار انجام می‌ دهند.

لوله کشی گاز توکار

بین لوله کشی توکار و روکار گاز از نظر اجرایی تفاوت زیادی وجود ندارد اما به علت آنکه لوله کشی توکار معمولاً از دید پنهان است بنابراین ظاهر شکیل‌ تری دارد و همچنین باید عایق مناسبی هم برای آن انجام شود تا از ایجاد نم و رطوبت در مصالح ساختمانی مثل گچ و آهک جلوگیری کند. معمولا لوله کشی توکار نیاز به تخصص و مهارت بیشتری دارد بنابراین برای انتخاب یک تکنسین باید وسواس و سخت‌ گیری بیشتری انجام دهید.

بهترین نوع لوله جهت گاز کشی ساختمان کدام است؟

بهترین نوع لوله جهت گاز کشی ساختمان لوله مانیسمان می‌ باشد. این لوله در فرایند تولید هیچ جوش و درزی ندارد و علاوه بر آن دارای ضخامت و استحکام بیشتری در مقابل پوسیدگی می‌ باشد. در سالیان گذشته برخی از لوله‌ های ضخیم درز دار به نام لوله API هم تولید شده‌ اند که دارای کیفیت خوبی می‌ باشند و معمولاً در لوله‌ کشی‌ های توکار از آن استفاده می‌ شود.لوله کشی گاز روکار بهتر است یا توکار؟ | بهترین لوله برای گاز کشی با همه این‌ ها کیفیت لوله کشی تابع اجرای درست و استاندارد لوله کشی می‌ باشد و اتصالات و لوله‌ ها معمولاً نقش کمتری در آن ایفا می‌ کنند.

انواع مختلف لوله کشی گاز

همانطور که گفتیم لوله کشی گاز شامل دو نوع توکار و روکار می‌ باشد و از نظر اجرایی لوله کشی توکار با لوله مانیسمان و یا API انجام می‌ شود ولی لوله کشی روکار را می‌ توان با لوله‌ های مانیسمان بدون درز و یا درز دار استاندارد و یا لوله‌های API و اتصالات درز دار و بدون درز اجرا کرد. بر اساس آنکه کنتور گاز واحدها از همدیگر جدا هستند و یا به صورت مشترک استفاده می‌ شوند باید لوله کشی را با ساخت کلکتور و یا بدون آن اجرا نمود.

محل درست نصب کنتور گاز

کنتور گاز نباید در محلی که امکان آتش‌ سوزی وجود دارد نصب شود. همچنین کنتور باید در وضعیت و مکانی باشد که در دسترس بوده و به راحتی قابل خواندن باشد و تعمیر و سرویس آن هم راحت صورت بگیرد. معمولا ارتفاع قرارگیری کنتور از زمین حدوداً یک و نیم متر است همچنین کنتور باید طوری نصب گردد که در معرض آسیب‌ های فیزیکی نباشد. کنتور باید از منابع آتش‌ زا مثل آبگرمکن، کوره و … هم یک متر فاصله استاندارد داشته باشد. علاوه بر آن کنتور از کابل برق که به صورت روکار نصب شده است حداقل ۱۰ سانتیمتر و از کنتور برق حداقل نیم متر باید فاصله داشته باشد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  کالیگرافی چیست؟ هنری جدید در دکوراسیون منزل

لوله کشی گاز به صورت توکار چه خطراتی دارد؟

اگر بخواهیم لوله کشی گاز روکار و توکار را از نظر خطرات با هم بررسی کنیم تفاوت زیادی ندارند فقط در مواقعی مانند پوسیدگی به علت عدم دسترس بودن لوله کشی گاز می‌توان این دو نوع را از همدیگر جدا کرد. در لوله کشی گاز که به صورت توکار انجام شده است چنانچه استانداردها رعایت نشده باشد از آنجایی که لوله کشی گاز کاملاً با مصالح ساختمانی پوشیده شده است بنابراین رسیدگی کردن به آن هم کار دشوار و سختی خواهد بود و ممکن است آسیب تا جایی زیاد شود که لوله‌ ها پوسیده و رطوبت به بیرون درز پیدا کند.

در چه مکان هایی لوله کشی به صورت روکار انجام می‌ شود؟

  • ساختمان‌ هایی که قدیمی هستند و نیاز دارند که دوباره لوله کشی در آنجا انجام شود.
  • پروژه‌ های روستایی و ارزان

معمولا ساختمان‌ هایی که به ۳۰ یا ۴۰ سال پیش متعلق می‌ باشند دارای لوله کشی گاز نیستند بنابراین چنانچه لازم باشد به این ساختمان‌ ها گاز رسانی انجام شود به علت قدیمی بودن ساختمان و عدم وجود امکانات لازم لوله کشی به صورت روکار انجام خواهد شد.

مزایای لوله کشی گاز به صورت روکار

  • لوله‌ های مصرفی و متریال استفاده شده در لوله کشی به صورت روکار بسیار ارزان‌ تر است.
  • به علت آنکه لوله کشی روکار در معرض دید قرار دارد خطر کمتری لوله را تهدید می‌کند و هر آسیب و نشتی هم به راحتی قابل تشخیص می‌ باشد.
  • سرعت اجرا در لوله کشی گاز به صورت روکار به علت عدم نیاز به پیچیدن نوار و همچنین حساسیت کمتر بسیار بیشتر است.
  • در لوله کشی گاز به صورت روکار لوله‌ ها به آسانی قابل دسترس هستند و به همین خاطر انشعاب گرفتن از آنها و تغییر دادن مسیر لوله‌ ها راحت‌ تر انجام می‌ شود.

معایب لوله کشی گاز به صورت روکار

  • همانطور که گفتیم به علت آنکه لوله‌ ها در معرض مشاهده هستند در شکل ظاهری ساختمان اختلال ایجاد کرده و زیبایی آن از دست خواهد رفت.
  • به علت آنکه لوله‌ ها در دسترس قرار دارند احتمال ضربه خوردن و آسیب پذیری آنها بیشتر می‌ شود.
  • در لوله کشی گاز به صورت روکار تعداد بست زیادی به کار برده می‌ شود و همین موضوع می‌ تواند باعث ایجاد ظاهر زشت در نمای ساختمان شود.

در چه مکان‌ هایی لوله کشی گاز به صورت توکار انجام می‌شود؟

معمولا ساختمان‌ هایی که در آنها نوسازی انجام می‌ شود بهتر است که لوله کشی آن به صورت توکار انجام شود. معمولاً در لوله کشی توکار از لوله مانیسمان که هیچگونه درزی ندارد استفاده می‌ شود.لوله کشی گاز روکار بهتر است یا توکار؟ | بهترین لوله برای گاز کشی این لوله‌ ها گران‌ تر از لوله‌ های روکار هستند و به همین خاطر در پروژه‌ هایی که گرانتر می‌ باشند کاربرد دارند. به علت مسیرهای کوتاه در استفاده از لوله‌ ها معمولاً لوله کشی گاز به صورت توکار کوتاه‌ تر است و مسیر کمتری دارد.

مزایای لوله کشی گاز به صورت توکار

  • زیبایی بصری ساختمان به علت عدم مشاهده لوله‌ ها حفظ می‌ گردد.
  • چنانچه نوار پیچی در لوله کشی توکار درست انجام شود و ضوابط و مقررات رعایت گردد عمر لوله‌ ها بسیار طولانی می‌ شود.
  • در روش لوله کشی گاز به صورت توکار امکان انتخاب مسیر و محل‌ های گوناگون برای لوله کشی ساختمان وجود دارد.
  • در لوله کشی گاز به صورت توکار به علت آنکه از لوله‌ های مانیسمان بدون درز استفاده می‌ شود تحمل فشار نیز بیشتر است.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  بهترین رنگ موکت کدام است؟ راهنمای ست کردن موکت و فرش

معایب لوله کشی گاز به صورت توکار

  • در این روش اجرای لوله کشی دارای حساسیت بیشتری می‌ باشد و ضوابط و مقررات اجرایی آن از لوله کشی روکار سخت‌ تر است.
  • در انجام تغییرات و یا تعمیرات داخلی ساختمان به علت توکار بودن لوله‌ ها امکان دسترسی به آنها وجود ندارد.
  • به علت آنکه لوله‌ ها با گچ و مصالح پوشانده شده‌ اند دارای حساسیت زیادی می‌ باشند و اگر جوشکاری آن با کیفیت انجام نشده باشد می‌ تواند عواقب و عوارض زیادی داشته باشد.

لوازم و مصالح مورد نیاز برای لوله کشی گاز به صورت توکار و روکار

برای انجام لوله کشی گاز به صورت توکار و روکار به لوازم و مصالح خاصی نیاز می‌ باشد.

  • لوله گاز
  • اتصالات
  • نوار عایق
  • الکترود
  • شیرآلات گازی

لوله: قبل از آنکه تکنولوژی به کارهای اجرایی ساختمان وارد شود لوله‌ هایی که در ساختمان برای گاز کشی استفاده می‌ شد لوله مانیسمان بود ولی امروزه از لوله API استفاده می‌ شود. همچنین بیشتر از لوله‌ های استاندارد معمولی که درز دار هستند در لوله کشی گاز به صورت روکار استفاده می‌ شود. استفاده کردن از لوله شوفاژ برای لوله کشی روکار کار اشتباهی می باشد که متاسفانه متداول شده است.

اتصالات: یکی از اصلی‌ ترین مصالح که در لوله کشی گاز مورد استفاده قرار می‌ گیرد اتصالات جوشی می‌ باشد. تنها اتصالاتی که در لوله کشی گاز به صورت روکار مجاز است اتصالات جوشی مانیسمان یا اتصالات بدون درز می‌ باشد.

نوار عایق: همه لوله‌ ها باید توسط نوار عایق کاملاً پوشانده شوند. معمولا در لوله کشی توکار از نوار عایق گاز و همچنین رنگ پرایمر استفاده می‌ شود که بهتر است هر دوی آنها از یک برند باشند.لوله کشی گاز روکار بهتر است یا توکار؟ | بهترین لوله برای گاز کشی

شیر گاز: یکی دیگر از ضوابط استاندارد برای لوله کشی گاز شیر گاز است که باید حتماً دارای نشان استاندارد باشد.

الکترود: علاوه بر آن باید الکترودی استفاده شود که بتواند جوش خوبی ایجاد کند. لوله کشی گاز اگر با الکترود خوب انجام شود عملکرد آن هم بهتر است.

کلام پایانی

در این مقاله از ایبک امداد به بررسی لوله کشی گاز ساختمان به صورت روکار و توکار پرداختیم. نحوه انجام هر کدام از این روش‌ ها را توضیح دادیم و در ادامه مزایا و معایب آنها را نیز عنوان کردیم. در نهایت انجام لوله کشی گاز و تصمیم روکار و یا توکار بودن آن باید توسط تکنسین و متخصص حرفه‌ ای انجام بگیرد. چنانچه در رابطه با لوله کشی گاز ساختمان خود به صورت توکار یا روکار نیاز به مشاوره داشتید کارشناسان ایبک امداد آماده‌ اند تا شما را در این زمینه راهنمایی نمایند.

لوله کشی گاز روکار بهتر است یا توکار؟

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

لوله کشی گاز روکار بهتر است یا توکار؟ بهترین لوله برای گاز کشی

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا