راهنمای پتینه کاری و نقاشی خانه و ساختمانهای اداری و تجاری


پتینه کاری و نقاشی جزو روشهای طراحی پرطرفدار دکوراسیون خانه میباشد. از پتینه کاری برای قسمتهای مختلف پذیرایی، آشپزخانه، اتاق خواب و حتی مراکز تجاری و مکانهای عمومی هم استفاده میشود. در گذشته پتینه کاری فقط تکنیکی برای کهنه کردن قسمتی از سقف و یا دیوار محسوب میشد ولی امروزه نه تنها از آن برای کهنه کردن استفاده نمیکنند، بلکه برای ایجاد بافتهای زیبا و متنوع در روی سطوح استفاده میشود. این عملیات فقط مربوط به ساختمانهای مسکونی نبوده و در ساختمانهای اداری و تجاری هم میتوان آن را اجرا کرد. پتینه کاری جایگزین کاغذ دیواری و رنگ روغن بوده و فضای جدیدی را برای شما خلق میکند. در اصل میتوانیم بگوییم پتینه کاری زیر مجموعه نقاشی ساختمان بوده و اجرای آن بسیار ساده است.
پتینه کاری چیست؟
پتینه یک واژه ایتالیایی بوده که به معنی رنگ و رو رفتن و رسوب کردن سطوح است. امروزه از پتینه کاری در طراحی دکوراسیون خانه، صنعت پارچه و حتی بافت فرش هم استفاده میشود. در اصل پتینه کاری یک روش برای قدیمیتر و کهنهتر نشان دادن سطوح است که نمایی زیبا و کلاسیک به محیط میبخشد.
پتینه کاری چه ویژگیهایی دارد؟
معمولاً افراد برای اینکه از فضای یکنواخت رها شوند، پتینه کاری را در فضای داخلی اجرا میکنند که میتواند دیوار ساده را کلاً تغییر بدهد. پتینه کاریها در روی دیوار عمر زیادی داشته و اگر هم دچار آسیب شوند، شما میتوانید به راحتی آن را ترمیم کنید.
پتینه کاری نسبت به متریالهای دیگری که برای پوشش دیوار استفاده میشوند، دیرتر کثیف میشود و همچنین کمتر پیش میآید که گرد و غبار در روی آن بنشیند. البته معمولاً پتینه کاریها قابل شستشو بوده و اگر هم دچار کثیفی و آلودگی شوند، به راحتی تمیز خواهند شد. اگر قسمتی از سقف و یا دیوار خانه دچار ترک شود میتوان به وسیله پتینه کاری ترکها را به خوبی بپوشانید.
البته در قسمتهای مختلف خانه میتوانید از این هنر استفاده کنید. جاهایی مانند ستونها، سقفها و دیوار اتاقها مکانهایی هستند که برای این کار کاملاً مناسبند. ویژگی دیگری که پتینه کاری دارد، این است که حتی در روی سطوح کاغذی، گچی، سیمانی، چوبی و یا فلزی قابل اجرا است. در این هنر میتوانید طراحیهای مختلفی را با توجه به فضای موجود اعمال کنید. پتینه کاری در طرحهایی مانند طرح فرشته، طرح موتیف، طرح ابر و باد، طرح سنگ، طرح آجر، طرح بتن، طرح چوب، طرح چرم و حتی طرحهای مدرن و سنتی میباشد.
پتینه کاری چه کاربردی دارد؟
پتینه دارای مقاومت و طول عمر بالایی است به همین دلیل میتوان در مراکز درمانی، پاساژها، مراکز تجاری، بیمارستان و جاهایی که در معرض رطوبت و نور هستند از آن استفاده کنید. پتینه کاری ماندگاری بیشتری نسبت به رنگ روغن دارد و با اجرای یکپارچه در روی دیوار، باعث میشود شما سالها به ترمیم و بازسازی دیوار نیاز پیدا نکنید.
در خانههای مسکونی هم از پتینه کاری میتوان به جای رنگ آمیزی ساده استفاده کرد. استفاده از این روش برای اتاق پذیرایی و اتاق خواب بسیار رایج است و حتی برای تزیین دیوارهای پشت تلویزیون هم استفاده می شود.
پتینه کاری دیوارهای خانه
شاید دیوارهای خانه شما به مرور زمان ترک خورده باشد و یا اینکه جای قابها و میخها در روی دیوار باقی مانده باشد، میتوانید با استفاده از هنر پتینه کاری جاهای آسیب دیده دیوار را به خوبی پوشش بدهید تا ترکها هم از بین برود. مهمترین دیوار برای اجرای پتینه کاری، دیوارهای اتاق پذیرایی است زیرا این کار میتواند جلوه خاصی به اتاق پذیرایی شما بدهد.
البته سبک و طرحی که از پتینه کاری برای دیوار پذیرایی انتخاب میکنید به سلیقه و دکوراسیون داخلی شما بستگی دارد. اگر اتاق پذیرایی و نشیمن شما کوچک است، توصیه میکنیم از رنگهای روشن استفاده کنید زیرا فضا را بزرگتر نشان خواهد داد.
پتینه کاری سقف خانه
پتینه کاری سقف خانه میتواند فضا را زیباتر نشان دهد. هیچ تفاوتی بین پتینه کاری سطح سقف و دیوار وجود ندارد و تمام تکنیکهای پتینهکاری را میتوانید برای سقف پذیرایی هم استفاده کنید. اگر سقف خانه شما کوتاه هست برای اینکه آن را بلندتر نشان دهید، می توانید از رنگهای روشنتر آن استفاده کنید ولی اگر صفحه پذیرایی شما ارتفاع بلندی دارد، میتوانید از ورقهای نقره یا طلا در روی پتینه کاری سقف استفاده کنید. توصیه میکنیم برای مکانهای بزرگ از پتینه کاری استفاده کنید تا بیشتر جلوه کند. طرحهایی که برای سقف مورد استفاده قرار میگیرد معمولاً طرح فرشته، گل و ابر و باد است.
پتینه کاری ستونهای خانه
خانههایی که دارای ستون بزرگ هستند، میتوانید طرح پتینه کاری را در روی آنها اجرا کنید. معمولاً پتینه کاری در روی ستون برای رستورانهای بزرگ و تالارهای عروسی انجام میشود و جزو طرحهای پرطرفدار است زیرا میتواند یک فضای نوستالژیک و رویایی را ایجاد کند.
پتینه کاری در ساختمانهای اداری و تجاری
اجرای پتینه کاری در ساختمانهای اداری و تجاری امروزه جزو طراحیهای پرطرفدار در ادارات است و میتواند زیبایی خاصی به محیط ببخشد. علاوه بر آن، این طرح دارای استحکام زیادی هم میباشد. در ادارات میتوان برای طراحی ستونها، سقف و دیوارها از پتینه کاری استفاده کرد.
انواع پتینه کاری
اجرای طرح پتینه کاری، روش های کاملاً متنوعی دارد که شما میتوانید با توجه به فضای خود، یکی از آنها را انتخاب کرده و اجرا کنید. این روشها عبارت هستند از:
- پتینه کاری به وسیله اسفنج
- پتینه کاری به وسیله پارچه
- پتینه کاری با پلاستر یا خمیر
- پتینه کاری به وسیله ورق طلا
- پتینه کاری به وسیله بتونه
- پتینه کاری به وسیله رنگ برداری
در ادامه شما را با این مدلهای پتینه کاری آشنا میکنیم
۱- پتینه کاری به وسیله اسفنج
در این پتینه کاری باید ابتدا سطح مورد نظر خود را رنگ کنید. باید در انتخاب رنگ دقت کنید زیرا در ادامه کار بیشتر قسمت فضا را در بر میگیرد. بعد از اینکه رنگ مناسب را انتخاب کردید، باید سطل را رنگ آمیزی کرده و صبر کنید تا رنگها کاملاً خشک شود. حالا باید یک رنگ متضاد را نسبت به رنگ انجام شده در روی دیوار انتخاب کنید با توجه به نقش و طرحی که در ذهن خود دارید به وسیله یک اسفنج، رنگ انتخاب شده متضاد را به شکل ضربهای بر روی دیوار بزنید.
دقت کنید که اسفنج باید کمی رطوبت داشته باشد و سپس آن را در داخل سطل براق کننده و رنگ قرار بدهید. اگر حجم زیادی از رنگ در روی اسفنج باقی ماند، به وسیله یک کاغذ، رنگ را از اسفنج بگیرید. فقط به این نکته دقت کنید که باید با توجه به طرحی که مورد نظرتان است، ضربه را وارد کنید. برای اینکه مرز ضربهها را محو کنید میتوانید به وسیله اسفنج مرطوب، ضربه آرامی وارد کرده تا مرزها پوشیده شود.
۲- پتینه کاری به وسیله پارچه
در این روش باید برجستگیهای سطح را کاملاً پاک کنید و یک پارچه که در دست تان مچاله شده را در داخل سطل بگذارید. حالا به آرامی در روی دیواری که رنگ آمیزی کردهاید، ضربههایی وارد کنید. بطوری که ضربههای وارد شده در روی دیوار دارای هماهنگی باشند تا بتوانید نقش فوق العادهای را خلق کنید.
برای استفاده از پارچه روش دیگری هم به جای ضربه زدن وجود دارد، میتوانید پارچه را لوله کنید و مانند یک وردنه در روی دیوار مورد نظرتان بکشید تا طرحهای زیبای در روی دیوار نقش ببندد برای پوشش دیوار بهتر است از رنگ روغن استفاده کنید که به راحتی شسته میشود.
پتینه کاری با پلاستر یا خمیر
خمیرهای پتینه کاری دارای انعطاف زیادی هستند و به راحتی میتوان با آنها کار کرد. این انعطاف پذیری پتینه کاری باعث میشود به راحتی در روی سطوح اجرا شود و میتوانید شکلهای مختلفی با آن درست کنید بعد از اینکه خمیر را در روی سطح اجرا کردید، صبر کنید تا خشک شود. برای استفاده از خمیر میتوان دو سبک سطح برجسته و سطح صاف پتینه کاری را اجرا کرد.
پتینه کاری به وسیله ورق طلا
در این روش وقتی که شما سطح مورد نظرتان را رنگ آمیزی کردید، باید به وسیله چسبهای مخصوصی کاملاً سطح را بپوشانید. دقت کنید باید چسب را ابتدا با آب رقیق کنید و بعد به وسیله قلمو آن را در روی سطوح بکشید. حالا ورقههای تزیینی طلایی را در روی سطح بچسبانید. برای اینکه ورقه ها کاملاً به سطح بچسبند، با یک پارچه در روی آنها بکشید تا مواد اضافه کنده شود. این طرح بسیار شیک و زیبا است و میتواند جلوه خاصی به پذیرایی شما بدهد.
پتینه کاری به وسیله بتونه
در اجرای کار پتینه کاری به وسیله بتونه، کار شما با سرعت زیادی انجام میگیرد، زیرا این بتونه دارای رزین بوده و لطیف است و همچنین کیفیت بالایی هم دارد. بتونه به دلیل روغنی بودن، دارای انعطاف کمی میباشد. استفاده از این روش هزینههای شما را هم کاهش خواهد داد. قبل از اینکه کار را اجرا کنید ابتدا سطح را صاف کرده و برآمدگیهای آن را رفع کنید. و سپس پتینه کاری به وسیله بتونه را شروع کنید.
پتینه کاری به وسیله رنگ برداری
در این روش بعد از اینکه سطح مورد نظرتان را رنگ آمیزی کردید، به وسیله یک دستمالی که مچاله شده، باید رنگهای اضافه را به شکل ضربهای از سطح بردارید. وقتی رنگهای اضافه را برمیدارید، حالت پتینه در روی دیوار شما ایجاد میشود. دقت کنید رنگی که جهت پتینه کاری استفاده میکنید باید رقیق باشد.
سخن پایانی
یکی از روشها و تکنیکهای جالب برای طراحی و تزیین فضای داخلی خانه روش مدرن پتینه کاری میباشد که جلوه سقف و دیوار را کاملاً تغییر داده و فضایی بسیار چشمگیری ایجاد میکند. شما میتوانید با توجه به مقدار روشنایی فضا و بودجه خود، انواع تکنیکها را برای پتینه کاری انتخاب کنید.
راهنمای پتینه کاری و نقاشی خانه و ساختمانهای اداری و تجاری
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
پتینه کاری چه ویژگیهایی دارد؟
