خدمات ساختمان

بررسی نقش روان کننده در بتن | مزایا و معایب استفاده از روان کننده در بتن

از جمله افزودنی های دیگری که در زمان ساخت و ساز به بتن اضافه می شود، روان کننده است. در واقع روان کننده بتن به این دلیل در ملات سیمان و ماسه ترکیب می شود که باعث افزایش سرعت کار و کاهش هزینه اجرایی سازه شود. بنابراین ماده ای پرکاربرد است که داشتن اطلاعاتی در خصوص آن خالی از لطف نخواهد بود.

روان کننده بتن چیست

روان کننده بتن یک نوع افزودنی شیمیایی است که به بتن اضافه می شود تا خواص رئولوژیکی آن را بهبود بخشد. روان کننده با کاهش نسبت آب به سیمان، باعث افزایش روانی، پرکاری، مقاومت و دوام بتن می شود. همچنین با کاهش نیاز به آب پاشیدن و ویبره کردن، سرعت و هزینه اجرای بتن را کاهش می دهد.

انواع روان کننده بتن

روان کننده های بتن دارای انواع مختلفی هستند که بر اساس مکانیسم عملکرد، ترکیب شیمیایی و تاثیر بر خواص بتن دسته بندی می شوند. از جمله

روان کننده دیر گیر بتن

روان کننده دیر گیر بتن یک نوع افزودنی شیمیایی است که به بتن اضافه می شود تا زمان گیرش آن را به تأخیر بیندازد. این روان کننده با کاهش سرعت هیدراتاسیون سیمان، باعث می شود بتن دارای زمان قالب‌گیری و پخش پذیری بالاتر شود. همچنین با کاهش نسبت آب به سیمان، باعث افزایش روانی، پرکاری، مقاومت و دوام بتن می شود.

روان کننده دیر گیر بتن خود نیز دارای انواع مختلفی هستند که بر اساس ترکیب شیمیایی و مقدار تأخیر زمان گیرش دسته بندی می شوند. برخی از این انواع عبارتند از:

روان کننده دیر گیر فسفات

این نوع روان کننده با تولید فسفات کلسیم، باعث می شود سرعت هیدراتاسیون سیمان کاهش یابد. این روان کننده معمولاً در شرایط سرد و برای تأخیر زمان گیرش تا چهار ساعت استفاده می شود.

روان کننده دیر گیر لینیر

این نوع روان کننده با تولید لینیر سولفات، باعث می شود سرعت هیدراتاسیون سیمان کاهش یابد. این روان کننده معمولاً در شرایط گرم و برای تأخیر زمان گیرش تا هشت ساعت استفاده می شود.

روان کننده دیر گیر استئارات

این نوع روان کننده با تولید استئارات سدیم، باعث می شود سطح ذرات سیمان هیدروفوب شود و جذب آب آنها کاهش یابد. این روان کننده معمولا در شرایط خشک و برای تأخیر زمان گیرش تا دوازده ساعت استفاده می شود.

این چند نوع از جمله انواع روان کننده دیر گیر بتن هستند که با رعایت دستورالعمل های فنی و استانداردهای مورد نظر، بتن با کیفیت و مقاومی را به دست می دهد.

روان کننده زودگیر بتن

روان کننده زودگیر بتن یک افزودنی بتن است که علاوه بر افزایش روانی و کارایی بتن، سبب تسریع در گیرش و افزایش مقاومت اولیه بتن می شود. این افزودنی معمولا بر پایه لیگنو سولفونات، کربوکسیلات یا مواد تسریع کننده دیگر تولید می شود و در شرایط آب و هوای سرد، قطعات پیش ساخته، پروژه های نیازمند زودگیری و کاهش آب بتن کاربرد دارد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  نحوه کار آبگرمکن برقی چگونه است | مدل های مختلف آبگرمکن برقی

از  جمله ویژگی ها و خواص روان کننده زودگیر بتن عبارتند از:

  • جلوگیری از آب انداختن بتن و جداشدن سنگدانه ها
  • مصرف کمتر آب به نسبت سیمان و در نتیجه صرفه جویی در هزینه سیمان
  • بالا رفتن میزان مقاومت فشاری و خمشی بتن در سنین اولیه و نهایی
  • ممانعت از جمع شدگی، انقباض، خزش و ترک های سطحی بتن
  • افزایش پایداری و دوام بتن در برابر عوامل خارجی مخرب

روان کننده دیر گیر بتن

روان کننده معمولی بتن

روان کننده معمولی بتن یک نوع از مواد افزودنی بتن است که با کاهش مقدار آب مصرفی در بتن، روانی و کارایی آن را افزایش می دهد. این نوع روان کننده معمولا بر پایه لیگنوسولفونات تولید می شود و خاصیت دیرگیرکنندگی یا تسریع کنندگی ندارد. این روان کننده با سیمان های پرتلند، پوزولانی و پرآلومین سازگار است و مقاومت فشاری، خمشی و دوام بتن را بهبود می بخشد.

مزایای استفاده از روان کننده در بتن

استفاده از روان کننده در بتن دارای مزایای زیادی است و همین مسئله باعث شده که این ماده کاربرد زیادی داشته باشد. از جمله مزایای استفاده از روان کننده در بتن عبارت است از:

افزایش روانی و پرکاری بتن

روان کننده با کاهش نیاز به آب، باعث می شود بتن روان تر و پرکارتر شود. این خاصیت باعث می گردد بتن به راحتی در قالب ها و تیرچه ها پخش شود و نیاز به ویبره کردن و آب پاشیدن کم شود.

افزایش مقاومت و دوام بتن

روان کننده با کاهش نسبت آب به سیمان، باعث می شود بتن دارای تراکم و همگنی بالاتر شود. این خاصیت موجب می گردد بتن دارای مقاومت فشاری، خمشی و چسبندگی بالاتر شود. همچنین بتن دارای مقاومت در برابر خوردگی، ترک خوردگی، فرسایش و عوامل محیطی بالاتر خواهد بود.

کاهش هزینه و زمان اجرای بتن

روان کننده با کاهش نسبت آب به سیمان، موجب می گردد نیاز به آب، سیمان و تجهیزات کم شود. این خاصیت باعث می شود هزینه اجرای بتن کاهش یابد. همچنین روان کننده با افزایش روانی و پرکاری بتن، سرعت اجرای بتن را افزایش می دهد.

این چند مزیت از جمله مزایای استفاده از روان کننده در بتن هستند که با رعایت دستورالعمل های فنی و استانداردهای مورد نظر، بتن با کیفیت و مقاومی را به دست می دهد.

معایب استفاده از روان کننده بتن

استفاده از روان کننده بتن علاوه بر مزایایی که ذکر کردیم، همچنین معایب و مضراتی نیز دارد که در صورت رعایت نکردن اصول و استانداردهای استفاده از آن به وجود می آید. برخی از این معایب عبارتند از:

آب انداختگی بتن

استفاده بیش از حد از روان کننده بتن سبب جداشدگی آب و سیمان در مخلوط بتن می شود که باعث کاهش کارایی، مقاومت و دوام بتن می گردد.

پیشنهاد آی‌بک امداد :  کاربرد دیوارپوش در انواع دکوراسیون داخلی و مزایای آن

پراکندگی سنگ دانه

استفاده زیاد از روان کننده بتن باعث جابجایی و پراکندگی سنگدانه های درشت در مخلوط بتن می شود که باعث تغییر شکل، ترک خوردگی و نامساوی شدن سطح بتن می گردد.

کندگیر شدن بتن

استفاده زائد از روان کننده بتن باعث تأخیر در گیرش و سخت شدن بتن می شود که باعث تأخیر در عملکردهای دوره ای، تغذیه نامطلوب آرماتورها و تأثیر منفی بر خصوصیات فشارپذیر و خمش پذیر بتن می گردد.

کاربرد روان کننده بتن

روان کننده بتن در شرایط مختلف کاربرد دارد. برخی از این کاربردها عبارتند از:

امکان ریختن بتن با استفاده از پمپ

روان کننده باعث می شود بتن به راحتی از لوله های پمپ عبور کرده و به محل مورد نظر منتقل شود.

بتن ریزی در ستون، دیوار و تیربرق

روان کننده باعث می شود بتن به خوبی در فضای محصور شده توسط قالب گسترش یابد و همچنین باعث جلوگیری از جداشدگی آب و سیمان در بتن می شود.

قابلیت استفاده در مساحت بالا

روان کننده باعث می شود بتن با تراکم بالاتر و با استفاده از سطح آب به سطح سیمان پایین تر تولید شود. این مسئله موجب افزایش مقاومت و دوام بتن در برابر عوامل خارجی مخرب مثل آب، هوا، گرما، سرما و خوردگی می شود.

کاربرد روان کننده بتن

ساخت بلوک های بتنی در حجم های مختلف

روان کننده باعث می شود بتن به شکل های دلخواه قالب شود و همچنین باعث جلوگیری از ترک خوردگی و نامساوی شدگی سطح بلوک های بتنی می شود.

مناسب برای استفاده در مناطقی با آب و هوای گرم و خشک

روان کننده موجب می شود زمان گیرش اولیه بتن به تأخیر بیافتد و همچنین باعث جلوگیری از خشک شدگی زود هنگام و افزایش رطوبت نسبی در داخل قالب های بتنی خواهد شد.

ساخت بتن های مقاوم و با تراکم بسیار بالا

روان کننده باعث می شود بتن با استفاده از سنگدانه های درشت تر و با تراکم بالاتر تولید شود. این نوع بتن معمولا در ساخت پل ها، سدها، سازه های دریایی و نیروگاه های هسته ای کاربرد دارد.

ساخت بتن هایی با درصد جذب آب بالا

روان کننده باعث می شود بتن با استفاده از سنگدانه های جذب کننده آب تولید شود. این نوع بتن معمولا در ساخت سطوح جذب کننده آب، فضای سبز، پارکینگ ها و کفپوش های محیط زیستی کاربرد دارد.

جمع بندی

در این مطلب از ایبک امداد به بررسی انواع روان کننده بتن و مزایا و معایب هر یک پرداختیم. در صورتی که برای کارهای ساختمانی خود نیاز به متخصص دارید، می توانید از خدمات ساختمانی ایبک امداد استفاده کنید. این مجموعه شرایطی را برای کاربران خود در نظر گرفته که بتوانند صفر تا صد کارهای ساختمانی خود را به آن بسپارند. برای این کار لازم است از طریق شماره های مندرج در صفحه با بخش پشتیبانی مجموعه ارتباط بگیرید.

روان کننده بتن

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

انواع روان کننده بتن جیست

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا