تعمیرات کولر گازی

روش تعویض خازن کولر گازی | نشانه های زمان تعویض خازن کولر گازی

خازن قطعه ای در یونیت خارجی کولر گازی است که موجب کارکرد کمپرسور و فن دستگاه می شود. خازن برای تأمین کردن توان و قدرت لازم جهت کارکرد فن و کمپرسور انرژی را در خود ذخیره می کند. با ضعیف یا خراب شدن خازن مشکلات زیادی در کولر گازی بوجود می آید. در این مقاله از ایبک امداد به روش تعویض و سیم کشی خازن کولر گازی می پردازیم:

نشانه های فرا رسیدن زمان تعویض خازن کولر گازی

چنانچه در عملکرد کولر گازی با مشکلات زیر مواجه شدید نشانه خرابی خازن و فرا رسیدن زمان تعویض این قطعه می باشد:

کمپرسور کولر گازی هر چه تلاش می کند روشن نمی شود

چنانچه خازن کولر گازی دچار مشکل و خرابی شده باشد کمپرسور توان این را ندارد که روشن شود. موتور تمام تلاش خود را جهت روشن شدن به کار می برد ولی باز هم این اتفاق نمی افتد. در این حالت صدایی از کمپرسور تشخیص داده خواهد شد، صدای شبیه به هووم از موتور خارج می شود ولی دستگاه روشن نخواهد شد.

در کولر گازی به طور دائم فیوز می پرد

یکی دیگر از نشانه های خراب شدن خازن در دستگاه این می باشد که موتور تلاش دارد، در حالت موتوری کمپرسور را روشن کند ولی فیوز کولر گازی می پرد. خازن توان لازم جهت روشن کردن کمپرسور را ندارد. پس کولر گازی ممکن نیست روشن شود.

فن روشن است ولی کمپرسور یا موتور کار نمی کند

ممکن است فن دستگاه در حال چرخیدن باشد و بدون مشکل کار کند ولی کمپرسور دستگاه کولر گازی روشن نمی شود به احتمال زیاد خازن کولر گازی خراب شده است و باید حتماً تعویض شود.

کولر گازی

فن کولر گازی کاملاً از کار افتاده است

گاهی اوقات فن با سرعت خیلی کمی کار می کند. ولی بعضی مواقع کلاً فن از کار می افتد. مشکل خراب شدن فن کولر گازی دلایل زیادی دارد ولی یکی از مهمترین دلایل آن خرابی خازن می باشد.

انواع خازن کولر گازی

اگر در کولر گازی خود مشکلاتی که در بالا برایتان شرح دادیم مشاهده کردید حتماً باید اقدام به تعویض این قطعه کنید. قبل از سیم کشی فن و کمپرسور باید خازن جدید را خریداری کنید.

با توجه به دو عامل خازن های کولر گازی دسته بندی می شوند. تعداد پایه های خازن و ظرفیت خازن.

انواع خازن کولر گازی با توجه به ظرفیت

با در نظر گرفتن توان موتور دستگاه انواع خازن های کولر گازی در ظرفیت های ۵ الی ۶۵ میکرو فاراد می باشند.

توان موتوری کولر هر چقدر بالاتر رود به همان اندازه خازن با ظرفیت بالاتر نیاز دارید تا کولر گازی را راه اندازی کنید. مثلاً کولر گازی شما ۸۰۰۰ می باشد خازن ۳۰ میکرو فاراد و جهت کولر گازی ۳۰۰۰۰ خازن ۶۵ میکرو مناسب می باشد.

انواع خازن های کولر گازی با توجه به پایه ها

در زمان خرید خازن جدید باید حتماً به تعداد پایه های خازن توجه داشته باشید. انواع خازن کولر گازی به شرح زیر می باشند:

پیشنهاد آی‌بک امداد :  برای خرید کولر گازی دست دوم به چه نکاتی باید توجه کرد؟
خازن های کولر گازی سه پایه

به هنگام سیم کشی خازن ابتدا به ترتیب باید اتصال به کمپرسور پایه مشترک و فن انجام شود. در این مدل مختص کمپرسور و فن در یک خازن جای گرفته است. بر روی خازن میزان ظرفیت درج شده است.

خازن های کولر گازی دو پایه

وقتی که در کولر گازی شما خازن به شکل دو سر باشد، یعنی به شکل های مکعبی کوچک و استوانه ای طراحی شده باشد، نحوه تشخیص خازن دو سر فن و کمپرسور به این شکل می باشد که خازن استوانه ای شکل مختص کمپرسور بوده و خازن مکعبی کوچک جهت فن به کار برده می شود. هنگام سیم کشی و نصب خازن های دو پایه فن و کمپرسور هیچ تفاوتی ندارد که سیم را به کدامیک از پایه های خازن دو سر متصل کنید.

سیم کشی فن و کمپرسور کولر گازی به خازن

دو قطعه بسیار مهم کولر گازی فن و کمپرسور  می باشند که معمولاً با هم کار می کنند.

  1. سیم کشی های انجام شده در دستگاه کولر گازی ولتاژ بالا از برق را به یونیت خارجی که به کندانسور وصل شده توسط یک کابل به کنتاکتور می رساند.
  2. در سیستم کولر جریان برقی که ضعیف شده به کنتاکتور کویل ها ارسال می شود. وقتی که جریان برقی که ضعیف شده باعث فعال شدن کنتاکتور کویل می شود، تمام نقاط تماس بسته می شود و  جریان برق بسیار قوی فن، خازن و کمپرسور را شارژ خواهد کرد.
  3. در نتیجه‌ موتور و کمپرسور از انرژی ذخیره شده در خازن جهت حرکت و سرعت استفاده می کنند.
  4. خازن کولر گازی دارای ۳ پایه به نام های fan، com و herm  می باشند، که هر کدام از آن ها به صورت جداگانه به فن و کمپرسور کولر گازی متصل می شوند.
  5. کمپرسور های دستگاه هم مانند خازن های سه پایه دارای سه عدد ترمینال نیز می باشند، که به نام های S ،R و C تعیین و مشخص شده اند.
  6. دقت داشته باشید که نباید پایه C در کمپرسور را با پایه C در خازن اشتباهی بگیرید، زیرا پایه C در خازن نول می باشد.
  7. هنگام‌ سیم کشی فن و کمپرسور در دستگاه کولر گازی، خازن سیم نول باید به پایه C خازن دستگاه متصل شده و پس از آن باید پایه R یا رانینگ در کمپرسور دستگاه بسته شود.
  8. سیم فاز باید به شکل مستقیم به پایه C در کمپرسور دستگاه متصل  شود که در برخی از موارد، کنتاکتور هم باید در میان این دو اتصال استفاده شود.
  9. آخرین پایه در کمپرسور دستگاه S  یا استارت می باشد که به شکل مستقیم باید به پایه herm در خازن متصل شود. جهت سیم کشی فن دستگاه به خازن فقط باید پایه fan خازن را با یک سیم به فن متصل کنید.

اکنون در این مرحله برای سیم کشی فن کولر و کمپرسور به خازن باید مراحل زیر را به شکل جزئی تر انجام دهید:

  1. ترموستات دستگاه را در حالت خاموش قرار داده و در مدار یونیت کندانسور جریان برق را قطع کنید. با پیچ‌ گوشتی های مناسب باید پیچ های روی قاب کندانسور را باز کرده تا بتوانید به سیم های آن دسترسی داشته باشید.
  2. سیم هایی که در اطراف یونیت داخلی وارد یونیت خارجی شده اند را با خازن و کنتاکتور می توانید مشاهده کنید.
  3. زمانی که قاب را بر می دارید در داخل یونیت می توانید نقشه سیم کشی را مشاهده کنید. بهتر است نقشه را بررسی کرده تا با روش اتصال سیم ها به یکدیگر به خوبی آشنا شوید.
  4. در نقشه عملکرد سیم ها و حتی رنگ سیم های مربوط به فن و کمپرسور به خوبی مشخص شده است. در نقشه سیم کشی روی موتور فن دستگاه، اطلاعاتی از نحوه عملکرد سیم های موتور فن و همچنین رنگ آن ها به شما داده شده است.
  5. خازن روی کولر را به خوبی بررسی کنید تا متوجه شوید چند میکرو می باشد و دارای چند پایه بوده و پایه ها چه نقشی در دستگاه دارند.
  6. اکنون اتصالات خازن معیوب را باز کنید و سیم های کمپرسور و فن را از داخل ورودی محل اتصال کندانسور به ترمینال هدایت کنید.
  7. سیم مختص موتور فن را به وسیله ترمینال به پایه fan  روی خازن وصل کنید.
  8. سیم L1 یا سیم فاز شماره یک را به شکل مستقیم به پایه com روی خازن متصل کنید.
  9. عملکرد رانینگ به عهده انتهای سیم کمپرسور می باشد. باید آن را به ترمینال L1 متصل کنید.
  10. گاهی اوقات مشاهده می شود سیم ها را به صورت پیچ به ترمینال ها می بندند. در این حالت شما می توانید به کمک یک پیچ گوشتی چهارسو سیم را به خوبی زیر ترمینال قرار دهید و آنرا محکم کنید.
  11. سیم مشترک موتور فن یا اتصال com را باید به یکی از چنگک های L1 در کنتاکتور فشار داده تا در جای خود به طور کامل قرار بگیرد.
  12. سپس سیم کمپرسور یا C را به ترمینال L2 در کنتاکتور متصل کنید. معمولاً این سیم به رنگ مشکی می باشد.
  13. در آخرین مرحله باید سیم فاز موتور فن را به چنگک های کانکتور بدقت متصل کنید.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  کولر گازی اینورتر چیست | معرفی 4 مزیت و معایب کولر گازی اینورتر
خلاصه مطالب

در این بخش از مقاله تعویض خازن موتور کولر گازی و نحوه سیم کشی آن مطالب ذکر شده را جهت یادآوری با شما مرور می کنیم:

  • از نشانه های فرا رسیدن تعویض خازن دستگاه می توان به پریدن دائمی فیوز، کار نکردن کمپرسور با وجود روشن بودن فن، از کار افتادن کامل فن و پریدن دائم فیوز دستگاه اشاره کرد.
  • خازن های ۳۵ میکرو فاراد، ۳۰ میکرو فاراد، خازن ۴۵ میکرو فاراد، خازن ۴۰ میکرو فاراد، خازن ۶۰ میکرو فاراد، خازن ۶۵ میکرو فاراد و خازن های دو و سه پایه از انواع خازن های کولر گازی می باشد.
  • به هنگام سیم کشی فن کولر گازی و کمپرسور به خازن باید حتماً سیم نول به پایه C در دستگاه متصل شده و سپس به پایه رانینگ در کمپرسور وصل شود. سیم فاز نیز به شکل مستقیم باید به پایه C کمپرسور متصل شود.
  • گاهی اوقات از کنتاکتور هم در میان این دو اتصال استفاده می شود.

کولر گازی

نتیجه گیری

در این مقاله به نحوه تعویض خازن موتور کولر گازی و همچنین روش سیم کشی آن پرداختیم. توجه داشته باشید این کار بسیار تخصصی بوده و ممکن است شما نتوانید تمام مراحل را به درستی انجام دهید. بهتر است از تعمیرکار متخصص برای تعویض خازن موتور کولر گازی کمک بگیرید. مجموعه ایبک امداد، آماده خدمت رسانی به شما می باشند.

روش تعویض خازن کولر گازی

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

نشانه های زمان تعویض خازن کولر گازی

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا