تعمیرات پکیج و آب گرمکن

طریقه سیم کشی مشعل گازی در تأسیسات مکانیکی

یکی از مهمترین اجزای تأسیسات مکانیکی، موتورخانه است. جهت روشن کردن مشعل باید پایه رله توسط سیم کشی به مشعل گازی متصل شود. نحوه سیم کشی پایه رله به مشعل گازی با توجه به ظرفیت مشعل متفاوت است. در این مقاله از ایبک امداد قصد داریم به سیم کشی پایه رله به مشعل گازی بپردازیم:

سیم کشی پایه رله مشعل گازی

رله وظیفه خاموش کردن بویلر یا مشعل را به هنگام عدم احتراق در زمان کار را به عهده دارد. رله های مشعل گازی به سه فاز و تک فاز دسته بندی می شوند.

  • جهت مشعل های خانگی از رله های تک فاز همچنین مشعل هایی که دارای الکترو موتور تک فاز بوده در محدوده تقریبی کمتر از ۷۵۰ ولت استفاده می شوند.
  • در مشعل های بزرگتر از رله های سه فاز نصب شده که جهت مجتمع های بزرگ مسکونی، هتل ها، بیمارستان ها و صنایعی که موتور مشعل آن ها در محدوده بیشتر از ۷۵۰ وات می باشد، مورد استفاده قرار می گیرند.
  • پایه رله مشعل گازی وظیفه دارد که با کمک ترمینال های تعبیه شده در خود اتصالات رله را به کمک کانکشن ها برقرار کند.
  • پس از آن به واسطه این اتصالات پیام رله به قسمت های‌ دیگر الکترونیکی مختلف دستگاه فرستاده شده و رله پیام های مختلف ارسالی از اجزای دیگر الکترونیکی مشعل را دریافت خواهد کرد.
  • همچنین تعداد پایه های رله ها به درخواست رله مشعل تغییر خواهند کرد، پس رله ها دارای مدل های مختلفی می باشند. به عنوان مثال امکان دارد، پایه رله در یک مشعل گازی حدوداً ۹ عدد ترمینال داشته باشد.
  •  دقت داشته باشید که سیم کشی پایه رله های مشعل گازی زیر رله نوشته شده است، پس می توانید در هنگام سیم کشی مشعل گازی خود از این نقشه کمک بگیرید.
  • در مشعل سه ترمینال در وسط وجود دارد که به ارت رله مشعل مربوط می شوند. ۳ عدد ترمینال دیگر نیز در وسط است که به واسطه یک پل به پایه ۸ ردیف بالا متصل شده و قسمت نول در رله را تشکیل می دهد.
  • در برخی از رله ها ترمینال شماره یک را آلارم مشعل در نظر گرفته، که در نقشه ما نیر به همین شکل می باشد.

پایه های رله نیز به ترتیب زیر می باشند:

  • پایه شماره یک آلارم مشعل می باشد، زمانی که مشعل ریست می کند، در این حالت یک جریان فاز برقرار می شود که شما می توانید آن را به آژیر نیز متصل کنید.
  • همچنین پایه شماره ۲ یون می باشد که به واسطه یک سیم به الکترود یون متصل خواهد شد.
  • ترانس جرقه زن پایه شماره ۳ است.
  • اغلب ترانس جرقه زن دارای سه سیم بوده و رنگ آن نیز مشکی یا قهوه ای، زرد و آبی است. سیم های مشکی یا قهوه ای رنگ بر روی پایه شماره ۳، آبی نیز روی قسمت نول و همچنین زرد نیز روی قسمت ارت بسته خواهد شد.
  • پایه شماره ۴ نیز به فرمان موتور مربوط می باشد. در موتور هایی که تک فاز هستند هم دو نوع موتور بیشتر وجود ندارد، موتور های چهار سیم و موتور های سه سیم.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  راهنمای تنظیم فشار بار پکیج دیواری بوتان | تنظیم فشار پکیج بوتان در محل

در این مرحله به رنگ بندی موتور های سه سیم می پردازیم که به این صورت می باشند:

  1. رنگ مشکی یا قهوه ای، زرد یا آبی. پس سیم مشکی رنگ یا قهوه ای رنگ روی پایه ۴، همچنین‌ سیم‌ آبی رنگ روی نول و سیم زرد رنگ روی ارت بسته می شوند.
  2. رنگ بندی در سیم های موتور ۴ رشته ای این چهار رنگ می باشند رنگ های زرد، آبی، قهوه ای و مشکی.

مشعل گازی

عملکرد مشعل گازی

مشعل گازی با سایر مشعل ها تفاوت دارد، آن هم این است که در مشعل گازی از شیر برقی به جای پمپ استفاده می شود و هنگامی که جرقه زن شروع به جرقه زدن می کند شیر برقی گاز کم کم‌ دریچه گاز را باز کرده و موجب ورود گاز به داخل مشعل و در نتیجه ایجاد شعله در درون کوره می شود.

  • حتماً باید به این نکته توجه داشته باشید، که سیم کشی مشعل گازی یکی از مهمترین و اساسی ترین موضوع در هنگام راه اندازی و تعمیرات مشعل های گازی می باشد.
  • سیم کشی مشعل گازی یکی از سخت ترین کار های مشعل می باشد که برخی از تعمیرکاران بی تجربه با سیم کشی اشتباه و غلط موجب بوجود آمدن اختلال در عملکرد مشعل گازی می شوند.
  • در مشعل ها نحوه تنظیم هوا و گاز نیز علاوه بر سیم کشی بسیار مهم می باشد . باید توجه داشته باشید که میزان گاز ورودی با مقدار هوای که بواسطه فن مشعل به محفظه احتراق وارد می شود مناسب باشند.
  • چنانچه گاز به میزان بیشتری وارد مشعل شود، گاز در محوطه انتشار پیدا کرده و مشعل به صورت خام خواهد سوخت.
  • یکی دیگر از علائم تنظیم نادرست مشعل های گازی این می باشد که موجب سوزش در چشم شما خواهد شد. چنانچه میزان گاز ورودی به محفظه احتراق پایین تر از باد فن باشد، شعله نیز بسیار ضعیف تر ایجاد خواهد شد. سپس بعد از مدتی مشعل به صورت ریست در خواهد آمد.
  • در این حالت شما می توانید با تعمیرکاران حرفه ای تماس بگیرید تا برطرف کردن مشکل و راه اندازی مشعل گازی را انجام دهند.
  • جهت تنظیم صحیح هوای مشعل در قسمت زیر مشعل یک دمپر جای دارد. چنانچه مشعل گازی شما کوچک باشد می توانید با استفاده از دست، میزان باد ورودی به دستگاه را کنترل کنید .
  • جهت تنظیم کردن گاز مشعل توصیه می شود فقط این کار را به وسیله شیر اصلی گاز انجام دهید. چون شیر گاز مشعل قطعه بسیار حساسی می باشد و با چند بار زیاد و کم کردن احتمال دارد، موجب هرز شدن پیچ تنظیم شیر گاز شود. شیر های گاز مشعل بطور معمول برند داینز آلمان و یا کرم آلمان می باشند. گاهی هم از شیر های برهما روی مشعل ها نصب می کنند.

انواع مختلف مشعل گازی

در این بخش به معرفی چند برند معروف مشعل های گازی که ساخت‌ ایران می باشند می پردازیم:

مشعل های ایران رادیاتور

از بهترین و پر فروش ترین مشعل های موجود در بازار ایران می باشند که پوسته آبی رنگ و الکترو موتور های هنینگ موتوژن را دارا می باشند.

  • در گذشته مشعل های گازی ایران رادیاتور از لوازم آلمانی مانند الکترو موتور و شیر برقی و … بوده است. اما اکنون به علت وجود تحریم ها اکثر لوازم استفاده شده در تولیدات این مشعل ها از نوع ایرانی و چینی می باشند.
  • این مشعل نیز دارای پایه رله و رله برند شکوه بوده که از بهترین نوع این برند است. قطعه جرقه زن این مشعل هم از برند ایرانی شکوه است، که دقیقاً در زیر مشعل به واسطه دو عدد پیچ بسته می شود. همچنین ترانس های جرقه زن در این مشعل گازی در دو نوع دو وایر و تک وایر بوده که تفاوت زیادی در  میان این دو نوع نیز وجود ندارد.
  • مزیت دیگری از مشعل گازی ایران رادیاتور، داشتن لوازم یدکی ارزان قیمت و بسیار زیاد می باشد که به راحتی می توان در هر جا آن را تهیه و خریداری کرد.
  • هنگام نصب این مشعل ها حتماً باید توجه داشته باشید، که اتصال سیم برق به دو شاخه باید به صورتی انجام شود که نول و فاز در جای مختص به خودشان نصب شوند.
  • اگر غیر از این باشد مشعل گازی بعد از ۲۰ ثانیه کارکرد خاموش شده و به حالت ریست در خواهد آمد.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  تفاوت مهم پکیج بدون فن و فن دار

مشعل های گازی اتمسفر

این مشعل ها هم جزو بهترین و پر فروش ترین مشعل هایی هستند که در بازار ایران موجود می باشند.

  1. دارای پوسته آبی رنگ بوده و الکترو موتور‌ های هنینگ موتوژن می باشند. از نظر شکل ظاهری و عملکرد شباهت زیادی به مشعل های ایران رادیاتور دارند.
  2. در گذشته مشعل های گازی اتمسفر، لوازم آلمانی از جمله شیر برقی، الکترو موتور و … داشتند. ولی اکنون به علت وجود تحریم ها لوازم استفاده شده در تولیدات این مشعل ها نیز چینی و ایرانی می باشند.
  3. این مشعل دارای پایه رله و رله برند شکوه‌ است که از بهترین نوع این برند می باشد. قطعه جرقه زن این مشعل هم از برند شکوه است، که زیر این مشعل به واسطه دو عدد پیچ بسته شده است.
  4. ترانس جرقه زن مشعل دو نوع تک وایر و دو وایر می باشد که تفاوت ویژه ای میان این دو نوع وجود ندارد. نکته دیگری که از مشعل های گازی اتمسفر وجود دارد، این است که لوازم یدکی آن ها بسیار زیاد است‌. همچنین قیمت ارزانی نیز دارند و به آسانی می توانید آن را خریداری کنید.
  5. هنگام نصب و راه اندازی این مشعل ها حتماً باید دقت داشته باشید که بستن سیم برق آن به دو شاخه باید به صورتی وصل شود که سیم نول و سیم فاز دقیقاً در جای اصلی خودشان نصب شوند وگرنه این مشعل گازی نیز بعد از کارکرد حدود ۲۰ ثانیه به شکل خودکار خاموش شده و به حالت ریست در خواهد آمد.

مشعل گازی

جمع بندی

همانطور که می دانید مشعل ها نقش مهمی در عملکرد سیستم موتورخانه ها دارند. با قطع شدن یک سیم امکان دارد مشعل قطع شده و کل سیستم موتورخانه دچار اختلال شود. سیم کشی مشعل کار بسیار پیچیده ای است که حتماً باید توسط تعمیرکار تأسیسات انجام شود. مجموعه ایبک امداد آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشند.

طریقه سیم کشی مشعل گازی در تأسیسات مکانیکی

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

انواع مختلف مشعل گازی

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا