طریقه سیم کشی برق کولر گازی پنجره ای | راه اندازی کولر گازی پنجره ای
سیستم برق کشی کولر های گازی پنجره ای با کولر گازی اسپلیت که دو یونیت جداگانه دارند متفاوت است. در کولر گازی پنجره ای اکثر مشکلات به علت ضعیف بودن سیم پیچی آن می باشد. پس آشنایی با سیم کشی های برق آن اهمیت ویژه ای دارد. در این مقاله از ایبک امداد به بررسی سیم کشی این دستگاه می پردازیم:
نقشه برق کشی کولر گازی پنجره ای
کولرهای گازی پنجره ای از سیم فاز تغذیه می کنند و مدار اصلی برق این دستگاه از سه رشته سیم تشکیل شده است:
- سیم ارت دستگاه یا سیم زمین
- سیم فاز یا گرم
- سیم نول یا خنثی
سیم اصلی برق کولر گازی پنجره ای از یک سمت به قطع کننده جریان برق وصل بوده و از سمت دیگر هم وارد محفظه کولر می شود تا در آنجا به جعبه ترمینال های دستگاه بدرستی متصل شود.
در داخل کولر های گازی کابل اصلی برق دستگاه نیز به بخش های زیر انشعاب داده شده است:
- سیم سبز رنگ یا سیم ارت که سیم لخت می باشد، در داخل بدنه فلزی دستگاه کولر گازی پنجره ای به کمک پیچ متصل شده است.
- سیم قرمز رنگ یا سیم فاز دستگاه
- سیم سیاه رنگ یا سیم نول دستگاه
همچنین سیم فاز کولر پنجره ای به طرف کلید سلکتوری که در بدنه کولر گازی است رفته تا برق لازم جهت تمام قسمت های مهم و اساسی دستگاه مانند موتور فن و کمپرسور را بدرستی تأمین کند.
نحوه اتصال دادن سیم فاز به این قطعات را می توانید به شکل زیر انجام دهید:
- سیم فاز باید به کلید سلکتوری اتصال داده شود و پس از آن این کلید به ترموستات، سپس از ترموستات نیز به کمپرسور کولر پنجره ای وارد شود.
- سیم فاز نیز باید ابتدا به کلید سلکتوری رسیده و از کلید سلکتور نیز وارد موتور فن کولر گازی پنجره ای شده و متصل شود.
در سیم کشی برق دستگاه کولر، سیم خنثی یا نول، بدون اتصال به سوئیچ و به شکل مستقیم به موتور فن دستگاه و کمپرسور متصل شده است.
این اتصالات توسط اتصال سیم در پشت کلید سلکتور انجام شده است، پس در نتیجه اتصال تمامی سیم های نول با یکدیگر مشترک می باشد، چون تمامی اتصالات به یک نقطه مشترک متصل شده اند.
طریقه برقرار شدن جریان برق در کولر گازی پنجره ای
نحوه برقرار شدن جریان برق بعد از روشن کردن کولر گازی پنجره ای به شرح زیر می باشد:
زمانی که شما کلید سلکتوری کولر را روی وضعیت سرد قرار می دهید از کابل اصلی دستگاه برق ورودی به وسیله سیم فاز به سلکتور متصل و به طرف کولر هدایت میشود و به این وسیله فن کولر گازی پنجره ای روشن می شود.
همچنین کلید سلکتوری دستگاه در این زمان مقداری از جریان برق را به سیم فاز در کمپرسور می فرستد. ولی تا زمانی که ترموستات فرمان صادر نکند، کمپرسور روشن نمی شود، به محض فرمان ترموستات و بر اساس دمای محیط ساختمان فرمان روشن شدن کمپرسور صادر می شود و کمپرسور کولر گازی پنجره ای شروع به کار کرده و سرمایش کولر فراهم می شود.
نقشه گردان یا کلید سلکتوری کولر گازی پنجره ای
کلید سلکتوری یا گردان، یک نوع مخصوصی از کلید می باشد که یک پایه برق ورودی دارد.
کلید گردان با توجه به تعداد سیم های مربوط به فن و همچنین نوع ساخت شرکت چند خروجی متفاوت داشته و یکی از قطعات بسیار مهمی می باشد که در سیم کشی برق کولر گازی به کار رفته است.
کلید گردان یا سلکتوری یا ROTRY SWITCH در کولر های گازی پنجره ای دو کار بسیار مهم انجام می دهد:
- وظیفه روشن و خاموش کردن کمپرسور را به عهده دارد.
- باعث تغییر حالت دور فن کولر گازی پنجره ای می شود.
همچنین کلید سلکتوری از یک سمت به شکل مستقیم به وضعیت های مختلف دور کند، متوسط و یا تند موتور فن کولر گازی اتصال داده شده است.
خازن کولر گازی پنجره ای که موتور فن دستگاه، کمپرسور و برق ورودی به آن اتصال داده شده است.
چنانچه بخواهید کلید سلکتوری کولر گازی را در این وسیله قرار دهید و سپس سیم کشی های مربوط به برق آن را انجام دهید، حتماً لازم می باشد تا تمام پایه ها و یا خروجی های آن را به خوبی و تک به تک مورد بررسی قرار دهید.
روش سیم کشی برق و راه اندازی کولر گازی پنجره ای
تا وقتی مشکلی و ایرادی برای سیم کشی کولر شما بوجود نیاید، به سیم کشی برق کولر گازی پنجره ای نیازی نخواهید داشت. بهتر است که توجه داشته باشید که نوع سیم کشی برق کولر پنجره ای می تواند با توجه به ظرفیت دستگاه و مدل آن متفاوت باشد.
در این قسمت از نحوه سیم کشی برق در کولر گازی پنجره ای اجنرال را جهت نمونه برای شما توضیح خواهیم داد:
- در دستگاه دو سیم شماره ۳ و ۱ را به قسمت طرف راست و پایین کلید سلکتوری کولر گازی اتصال دهید.
- سپس سیم شماره ۱ که آن را به کلید سلکتوری دستگاه متصل کرده اید، از طرف بالا و راست کلید سلکتوری بگیرید و پس از آن به فاز شهری متصل کنید.
- در این مرحله باید سیم برق شماره ۸ کلید سلکتوری را دقیقاً به کلید موتور فن متصل کنید و پس از آن خروجی از کلید موتور فن را گرفته و به موتور وصل کنید.
- در این مرحله باید سیم شماره ۱۰ برق کلید سلکتوری را به شکل مستقیم به ترموستات وصل کنید و بعد از آن خروجی ترموستات را به یک سیم دیگر جهت لامپ سیگنال و یک سیم دیگر نیز برای پایه کامان در کمپرسور اتصال دهید.
- اکنون باید قطعه خازن استارت کمپرسور و به قسمت H خازن متصل کنید.
- سپس استارت فن را به قسمت F خازن وصل کنید.
- Running فن یا راه انداز کمپرسور را باید به قسمت C در خازن به خوبی متصل کنید.
- سپس دور تند فن دستگاه را باید به شماره ۶ کلید سلکتوری اتصال دهید.
- اکنون در این مرحله دور متوسط فن کولر گازی را باید به سیم شماره ۴ در کلید سلکتوری وصل کنید.
- باید دور کند فن دستگاه را نیز به سیم شماره ۲ در کلید سلکتوری متصل کنید.
- سپس از خروجی موتور فن و خروجی لامپ سیگنال به بخش C خازن اتصال دهید.
- در انتها باید نول شهری را به قسمت C خازن نیز وصل کنید.
نحوه نصب خازن کولر گازی پنجره ای
یکی از قسمت های بسیار مهم در کولر گازی خازن آن می باشد که موجب روشن شدن یا استارت کمپرسور می شود.
این قطعه کوچک در درون بدنه کولر جای گرفته و در معرض مشکلات و خرابی قرار دارد به خصوص زمانی که هوا خیلی گرم باشد و کولر به طور دائم روشن بماند. عواملی که میتوانند موجب خراب شدن خازن شوند به شرح زیر می باشد:
- بیش از اندازه کار کردن کمپرسور کولر گازی پنجره ای
- در دستگاه جریان اضافی برقی به خازن وارد شده باشد.
- نوسانات زیاد برق ورودی در کولر گازی پنجره ای
- دمای بسیار زیاد هوا
- خراب شدن موتور کولر گازی پنجره ای
- تمام شدن بازدهی و عمر خازن دستگاه
معمولاً دلایل بالا دست به دست یکدیگر داده و باعث خراب شدن و از کار افتادن خازن کولر گازی پنجره ای می شود. در این شرایط تنها راهکار تعویض کردن این قطعه با نمونه جدید و نصب آن روی کولر پنجره ای می باشد.
کولرهای گازی پنجره ای اکثراً دارای دو خازن می باشند، آن هم به این دلیل می باشد که بار ورودی آن ها نصف شده همچنین عمر خازن بیشتر شود.
یکی از علائمی که می تواند تمام شدن عمر خازن را به شما نشان دهد، این می باشد که فن کندانسور حرکت نکرده یا کمپرسور روشن نمی شود.
کمپرسور کولر گازی تلاش می کند که روشن شود ولی عمل استارت زدن انجام نمی شود. برای برطرف کردن این مشکلات بهتر است از تعمیرکار متخصص کمک بگیرید.
روش های تست خازن کولر گازی پنجره ای
از چند راه ساده می توانید متوجه شوید که خازن کولر گازی خراب یا سالم است. قبل از هرکاری توجه داشته باشید نکات ایمنی را رعایت کرده برق کولر گازی خود را پریز برق بکشید یا از جعبه فیوز، برق را قطع کنید.
روش اول تست خازن
برای این تست هیچ احتیاجی به ابزار ندارید و بسیار ساده می باشد.
باید شکل خازن را مورد بررسی قرار دهید به طور معمول خازن خراب از ظاهر آن قابل تشخیص می باشد. زیرا در این حالت محتویات داخل خازن به بیرون درز پیدا کرده یا بدنه خازن باد می کند و یا اینکه برعکس بدنه دچار فرورفتگی می شود. چنانچه از شکل ظاهری خازن متوجه سالم و خراب بودن آن نشده اید، مرحله بعدی را انجام دهید.
روش دوم تست خازن
یک خازن سالم مانند نمونه قبلی خازن دستگاه کولر گازی خود تهیه کنید و قطعه جدید را جایگزین نمونه قدیمی کنید. توجه داشته باشید، با رعایت ایمنی دستگاه را به برق متصل کنید. اگر کمپرسور شروع به کار کرد نشانه این میباشد که خازن قبلی خراب شده و باید آن را تعویض کنید.
روش سوم تست خازن
برای تست خازن می توانید از اهم متر کمک گرفته و خازن را چک کنید.
- سیم های اهم متر را به خازن اتصال دهید. اگر عقربه بالا رفت و دوباره به پایین برگشت نشان دهنده سلامت خازن می باشد.
- اگر پس از اتصال دادن سیم های اهم متر به خازن، تغییری در عقربه های آن مشاهده نکردید یا عقربه های آن تا انتها بالا رفت ولی به پایین برنگشت نشانه خراب بودن خازن کولر گازی پنجره ای شما می باشد.
جمع بندی
در این مقاله از نحوه سیم کشی برق کولر گازی پنجره ای موارد بسیار مهمی را برایتان توضیح دادیم. توجه داشته باشید سیم کشی و تعمیرات کولر های گازی پنجره ای کاری کاملاً تخصصی بوده و حتماً باید توسط مجری متخصص برقکار انجام شود. اگر تجربه و دانش فنی ندارید، هرگز اقدام به تعمیر یا سیم کشی کولر گازی پنجره ای خود نکنید. مجموعه ایبک امداد آماده خدمت رسانی به شما می باشند.
طریقه سیم کشی برق کولر گازی پنجره ای
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
راه اندازی کولر گازی پنجره ای