نحوه سیم کشی و نصب کلید تبدیل در تأسیسات برقی
آیا با نام کلید تبدیل آشنایی دارید؟ کلید های تبدیل در شکل ظاهری به کلید های تک پل شباهت دارند ولی کاربرد متفاوتی دارند. زمانی که بخواهید چند لامپ را از دو نقطه قطع و وصل کنید از کلید تبدیل استفاده می کنید. در این مقاله از ایبک امداد قصد داریم شما را با نحوه سیم کشی و نصب کلید تبدیل برق آشنا کنیم:
کلید تبدیل چیست و در کجا ها کاربرد دارد؟
اگر با تجهیزات کنترلی قطع و وصل برق و همچنین با کلیدهای جریان برق آشنا باشید، حتماً نام کلید تبدیل به گوش شما رسیده است. در ظاهر کلید های تبدیل شباهت زیادی به کلید تک پل دارند به همین علت بسیاری از افراد آن را با کلید تک پل اشتباه می گیرند. یک تفاوت کلی بین کلید تبدیل و تک پل وجود دارد و آن هم تعداد پیچ های آن ها می باشد. کلیدهای تک پل دارای دو پیچ هستند که یکی از آنها برای وصل شدن به فاز خروجی و دیگری برای اتصال به سیم فاز ورودی به کار برده می شود. ولی در کلید تبدیل سه پیچ وجود دارد.
تا اینجا دانستید کلید تک پل با کلید تبدیل چه تفاوتی دارد ولی کاربرد آنها را هنوز نمی دانید، کلید تک پل در محیط های استفاده می شود، که بخواهید چند لامپ را از دو نقطه جداگانه روشن یا خاموش کنید ولی در سیستم های روشنایی راه پله ها در خانه های قدیمی با این حالت زیاد روبرو شدید که وقتی پایین پله ها بودید با یک کلید لامپ همان نقطه روشن می شد و زمانی که به بالای پله ها می رسیدید با زدن کلید برق در آن نقطه لامپ پایین خاموش می شد.
این کار فقط به واسطه کلید تبدیل انجام می شود. کاربرد کلید تبدیل در محیط هایی می باشد که می خواهید، یک یا چند لامپ را دقیقاً از دو نقطه روشن و خاموش کنید. این کار فقط به واسطه کلید تبدیل انجام می شود.
کاربرد اصلی کلید های تبدیل در مکان های زیر انجام می شود:
- مکان هایی که دارای دو درب خروجی و ورودی باشند.
- حیاط ساختمان های بزرگ
- محیط سالن های بزرگ
- راه پله ساختمان ها
- راهرو ها در ساختمان ها
مثلاً تصور کنید شب می خواهید از حیاط تاریک و بزرگی عبور کنید.
- کلید تبدیل را از نقطه حرکت خود فشار می دهید و تعدادی لامپ به شکل همزمان در حیاط ساختمان روشن می شود. اکنون به انتهای حیاط رسیده اید حال باید تمام لامپ ها را خاموش کنید. در این حالت با فشار دادن یک کلید تبدیل دیگر در جایی که ایستاده اید این کار به راحتی انجام می گیرد.
- ولی امروزه استفاده از این کلیدها به جهت تأمین کردن روشنایی در مشاعات قدیمی شده و افراد زیادی دنبال روش های جدید و پربازده مانند نصب سنسور، تایمر و چشمی می باشند.
نحوه سیم کشی استاندارد کلید تبدیل برق ساختمان
حداقل دو کلید تبدیل جهت نصب و سیم کشی کلید تبدیل احتیاج دارید.
تنها زمانی می توانید از کلید تبدیل استفاده کنید که حداقل دو کلید به هم مرتبط باشند. با این کار شما می توانید لامپ را به واسطه دو کلید تبدیل از دو نقطه خاموش و روشن کنید.
برای سیم کشی و نصب کلید تبدیل موارد زیر را دنبال کنید:
باز کردن شاستی روی کلید تبدیل
بر روی کلید تبدیل یک شاسی تعبیه شده است به جهت دسترسی یافتن به پیچ های داخل آن باید شاستی یا قاب کلید را بیرون آورید. می توانید این کار را با استفاده از یک پیچ گوشی به راحتی انجام دهید. باید لبه پیچ گوشی را در زیر شاستی قرار داده و با فشاری کوچک به سمت بیرون آن را بردارید.
اتصال سیم های برق به پیچ های کلید تبدیل
کلید تبدیل دارای سه عدد پیچ می باشد که دو تا از این پیچ ها یک رنگ هستند که جهت اتصال سیم مشترک استفاده می شوند.
- سیم مشترک در کلید تبدیل سیمی می باشد که قرار است به کلید تبدیل اول و تبدیل دوم شما متصل شود. پیچ مسی یا قرمز رنگ که در داخل کلید تبدیل محل اتصال سیم فاز ورودی می باشد.
- پس شما به سه رشته سیم احتیاج دارید. دو رشته سیم مشترک با کلید تبدیل و یک رشته سیم فاز که از لامپ می آید.
- سیم های مشترک معمولاً باید همرنگ باشند تا خطایی در سیم کشی ساختمان به وجود نیاید.
- در این مرحله باید سیم های مشترک را به پیچ ها متصل کنید. ابتدا پیچ های نقره ای یا سفید رنگ داخل کلید تبدیل را به کمک یک پیچ گوشتی کمی شل کنید. سپس سیم های مشترک را باید لخت کرده تا قسمت هادی سیم درست زیر پیچ قرار بگیرد.
- اکنون پیچ را باید کمی سفت کنید تا سیم داخل آن لق نزند و موجب اتصالی در کلید نشود. همین کار را هم باید با سیم فاز انجام دهید.
- جهت بستن سیم فاز باید به پیچ مسی یا قرمز رنگ در کلید تبدیل تک پل شما متصل شود. در تابلو تقسیم برق در ساختمان سیم نول مستقیم به لامپ متصل شده است.
نصب کلید تبدیل روی دیوار
سیم های وصل شده کلید تبدیل را داخل قوطی قرار دهید، قاب کلید تبدیل را روی دیوار بگذارید. اکنون فقط باید پیچ های نگهدارنده کلید تبدیل را به خوبی ببندید تا روی دیوار محکم شود. در انتها شاسی کلید یا قاب را روی آن قرار دهید.
بستن کلید تبدیل دوم
همانگونه که گفتیم برای استفاده از کلید تبدیل باید شما حداقل دو کلید تبدیل را به هم مرتبط کنید.
- در این مرحله به سراغ کلید تبدیل دوم در محل مشخص شده بروید. سیم های برق مشترک آن را متصل کنید.
- توجه داشته باشید سیم های مشترک در کلید تبدیل دوم هم باید هم رنگ سیم های مشترک در کلید تبدیل اول شما باشد.
- دو سیم مشترک کلید را باید به پیچ های سفید رنگ متصل کنید. باید سیم فاز به پیچ قرمز یا مسی رنگ در کلید دوم وصل شود و به این وسیله ارتباط شما بین دو کلید برقرار خواهد شد. در آخر کار شاستی یا قاب کلید را به همان روشی که در بالا گفتیم ببندید.
- کلید دوم تبدیل هم سیم نول از جعبه تقسیم به سرپیچ لامپ متصل شده است. این روش سیم کشی کلید های تبدیل را سیم کشی استاندارد نیز می گویند.
تبدیل کردن کلید های تبدیل به کلید تک پل
همانگونه که ابتدا گفتیم کلید های تک پل و تبدیل شباهت زیادی به یکدیگر دارند. با این تفاوت که کلید های تک پل دو پیچ دارند ولی کلید های تبدیل دارای سه پیچ می باشند.
- شما می توانید در صورت نیاز با یک روش ساده کلید تبدیل خود را به کلید تک پل تغییر کاربری دهید.
- برای این کار فقط یکی از پیچ های هم رنگ نقره ای یا سفید را در داخل کلید تبدیل باید ندید بگیرید و سیم فاز خروجی را به آن متصل کنید. باید سیم فاز ورودی به پیچ قرمز یا مسی رنگ در کلید تبدیل متصل شود. سپس سیم نول در داخل جعبه فیوز به لامپ متصل می شود.
به همین راحتی کلید تبدیل شما به کلید تک پل تبدیل شده است.
کاربرد کلید های تبدیل دو پل
در این قسمت به کلید های تبدیل دو پل می پردازیم:
- کلید های تبدیل دو پل معمولاً برای محیط های بزرگ تر استفاده می شوند.کلید ها تبدیل دوپل جهت روشن و خاموش کردن بیشتر دیگر تجهیزات الکتریکی یا دو لامپ به شکل همزمان، استفاده می شوند. به همین علت هم در کارخانه ها یا سالنهای بزرگ معمولاً، از این نوع کلید های تبدیل بیشتر استفاده می شود. این نوع کلید ها از نظر طراحی مدار پیچیدگی زیادی ندارند.
- فقط کمی با کلید تبدیل یک پل متفاوت می باشد. در این نوع کلید های تبدیل دو پل سیم فاز به ورودی متصل شده و سیم نول هم به طرف دیگر تجهیزات برقی مانند لامپ ها متصل خواهد شد.
خلاصه مطالب
در این بخش از مقاله نصب و سیم کشی کلید تبدیل به خلاصه مطالب مهم ذکر شده جهت یادآوری می پردازیم:
- هنگامی که می خواهید از چند لامپ در دو نقطه استفاده کنید، بهترین گزینه کلید های تبدیل می باشند.
- کلید های تک پل شباهت زیادی به کلید های تبدیل دارند. ولی نباید آن ها را با هم اشتباه بگیرید.
- در کلید های تک پل دو عدد پیچ وجود دارند. ولی در کلید های تبدیل سه عدد پیچ وجود دارند.
- جهت سیم کشی استاندارد کلید تبدیل شما به سه رشته سیم احتیاج دارید.
- در کلید تبدیل دو عدد از پیچ ها هم رنگ هستند که پیچ مشترک نامیده میشوند. همچنین دو سیم برق مشترک از هر دو تبدیل باید به پیچ ها متصل شوند.
- پیچ های غیر همرنگ در کلید های تبدیل به رنگ مسی یا قرمز می باشد که سیم فاز باید به آن متصل شود.
- جهت استفاده از کلید تبدیل برای روشنایی یک یا چند لامپ باید حداقل دو کلید تبدیل داشته باشید.
- چنانچه بخواهید کلید تبدیل را جهت استفاده از چند لامپ در نظر بگیرید باید لامپ ها به شکل سری به سیم فاز در کلید تبدیل متصل شوند.
جمع بندی
در این مقاله از نحوه نصب و سیم کشی کلید های تبدیل همچنین کاربرد آنها مطالب مهمی را برایتان توضیح دادیم. توجه داشته باشید کوچکترین اشتباه در نصب کلید های تبدیل می تواند خسارات زیادی به همراه داشته باشد. اگر تجربه برقکاری ندارید، بهتر است از تکنسین های ماهر برقکار کمک بگیرید. ایبک امداد آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشند.
نحوه سیم کشی و نصب کلید تبدیل در تأسیسات برقی
امتیاز سردبیر
مجموع امتیاز
تبدیل کردن کلید های تبدیل به کلید تک پل