تعمیرات تاسیسات برقی

نحوه سیم کشی جعبه فیوز برق ساختمان در تأسیسات برقی

سیم‌ های برق ساختمان مانند کلید و پریز ها، سیستم روشنایی و کولر باید در جایی به شکل مرتب و منظم جا سازی شود. در گذشته ها از جعبه تقسیم جهت نگهداری سیم های برق ساختمان استفاده می شد ولی امروزه از جعبه فیوز  استفاده می شود. در این مقاله از ایبک امداد، تصمیم داریم به نحوه سیم کشی جعبه فیوز برق بپردازیم:

محل مناسب جهت نصب جعبه فیوز برق

بهتر است قبل از آموزش نحوه سیم کشی جعبه فیوز برق، محل مناسب نصب آن را بررسی کنیم.

  • نصب جعبه فیوز برق روی دیوار اولین مرحله سیم کشی آن می باشد و بهترین مکانی که می توانید برای نصب آن در نظر بگیرید، دقیقاً در قسمت‌ ورودی درب ساختمان است.
  • کنار درب ورودی ساختمان سرخط تمام کابل ها به ساختمان وارد و توسط جعبه تقسیم به طرف مصرف کننده های ساختمان تقسیم می شود.
  • معمولاً مکان مناسب نصب جعبه فیوز در داخل دیوار است که در حالت عادی قابل دیدن نمی باشد. جهت مجتمع های تولیدی، اداری، صنعتی و منازل مسکونی فیوز های توکار استفاده خواهد شد.

نقشه سیم کشی جعبه فیوز برق ساختمان

معمولاً جعبه های فیوز برق را با نشانه DP بر روی نقشه های برق ساختمان مشخص می شود. تمامی سیم های مصرف کننده در یک ساختمان ابتدا باید وارد جعبه فیوز برق شوند.

  1. سپس باید به سمت مصرف‌ کننده هایی مانند کلید و پریز کولر، روشنایی های ساختمان و …. هدایت شوند. چنانچه ساختمان ها مجهز به جعبه فیوز باشند، در صورت بروز هر گونه مشکل در یکی از مدار ها فقط برق همان مدار قطع خواهد شد و به دیگر مدار ها هیچ مشکلی وارد نمی شود.
  2. تابلو برق یا جعبه فیوز که در انتهای ساختمان قرار دارد را می توان بنا به نوع فیوز که در آن به کار رفته است در جعبه برق و با استفاده از کلید محافظ یا عدم استفاده از کلید جان یا کلید نشتی به شکل های بسیار متنوع سیم کشی کنید.
  3. به همین علت ما قصد داریم در این قسمت نحوه نقشه سیم کشی جعبه فیوز برق ساختمان را به شما آموزش دهیم. در ادامه این مقاله نقشه های مختلف سیم کشی جعبه فیوز برق را همراه با روش سیم کشی برایتان توضیح خواهیم داد.

جعبه فیوز برق

طریقه سیم کشی جعبه فیوز برق در ساختمان

جعبه های فیوز برق در اندازه و سایز های متنوع تولید و به بازار عرضه شده اند.

  1.  تعداد کلیدهای مینیاتوری نصب شده در جعبه فیوز برق، مقدار اندازه و ظرفیت آن را مشخص خواهد کرد.
  2. مثلاً زمانی که می گویند جعبه فیوز ۸ تایی است، یعنی ۸ عدد فیوز کلید مینیاتوری می توان در آن نصب کرد.
  3. باید توجه داشته باشید که اکثراً جعبه فیوز برق ساختمان ۱۲ تایی می باشند. یعنی ۱۲ کلید مینیاتور در آن جای می گیرد. باید با توجه به مقدار مصرف کننده هایی که در ساختمان خود دارید، در جعبه باید فیوز سیم کشی و نصب کنید. بهتر است، تعداد چند فیوز به صورت رزرو هم داشته باشید.
  4. چون ممکن است در آینده تصمیم بگیرید به کابل کشی کولر گازی نیز اقدام کنید. در این صورت چنانچه جعبه فیوز شما پر شده باشد، مجبور خواهید شد از کنتور این کابل کشی را انجام دهید و همچنین دردسر های زیادی را تحمل کنید.
  5. در سیم کشی ها، جعبه فیوز با توجه به سه فاز یا اینکه دو فاز بودن فیوز ها و یا استفاده از کلید نشتی جریان برق یا محافظ جان حتماً با یکدیگر متفاوت هستند.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  نحوه سیم کشی و نصب آیفون تصویری تابا در ساختمان
سیم کشی جعبه فیوز برق تک فاز بدون کلید محافظ جان

عدم نصب کلید محافظ جان یا نشتی جریان و همچنین نوع تک فاز بودن آن ساده ترین مدلی است که می توانید جهت سیم کشی جعبه فیوز برق ساختمان خود در نظر بگیرید.

اکثراً در این حالت کلید نشتی جریان یا کلید محافظ جان را در کنار کنتور برق ساختمان سیم کشی و نصب می کنند. در غیر این صورت امکان دارد آسیب های جدی به سیستم برق کشی ساختمان شما وارد شود و خطراتی مانند شوک برقی نیز بوجود بیاید.

کابل برقی که استفاده می کنید در روند سیم کشی های جعبه فیوز برق ساختمان یکی از موارد بسیار مهمی می باشد، که حتماً باید بر اساس آمپراژ کنتور برق ساختمان خود انتخاب کنید.

این‌ نکته بسیار ضروری می باشد، حتماً توجه کنید که کلید مینیاتوری اصلی در جعبه فیوز را می توانید هم از نوع C و هم از نوع B استفاده کنید.

معمولاً در اکثر کنتور های برق ساختمان از فیوز های نوع C استفاده می کنند، بهتر می باشد تا فیوز های درون تابلو برق یا جعبه فیوز ظرفیت پایین تری داشته باشند تا چنانچه هر گونه اتصالی بوجود آمد، ابتدا فیوز درون جعبه بپرد. شیوه سیم کشی جعبه فیوز های تک فاز بدون وجود کلید محافظ جان یا کلید نشتی جریان به این شکل می باشد که سیم ارت، نول ورودی و فاز را به درون جعبه فیوز وارد می کنید.

سیم های فاز را اکثراً به رنگ مشکی انتخاب می کنند، به قسمت پایین یا بالای کلید مینیاتوری اول هدایت شده و پس از آن به دیگر کلید های یا فیوز ها انشعاب داده می شود. از طرف دیگر از فیوز ها سیم خروجی به درون لوله برق فرستاده می شود تا به یکی از مصرف کننده ها در سیم کشی برق مانند حال، کولر آبی، کولر گازی، آشپزخانه و اتاق ها برسد.

جهت اینکه تمام تجهیزات برقی شما در ساختمان دارای سیم ارت باشند، لازم می باشد از طریق جعبه فیوز سیم ارت را به تمامی لوله های برق ساختمان خود هدایت کنید. برای متصل کردن سیم نول به جعبه فیوز برق باید، حتماً از کانکتور هایی که در جعبه فیوز برق ساختمان شما قرار گرفته استفاده کنید و سیم نول را به شکل مشترک در لوله های برق به تمام خروجی ها بکشید.

روش سیم کشی جعبه فیوز برق با کلید محافظ جریان

نصب کلید محافظ جان یا کلید نشتی جریان در داخل سیم کشی جعبه فیوز یک مزیت بسیار بزرگ در سیم کشی جعبه فیوز برق ساختمان شما می‌باشد.

  1.  همین یک کلید ساده می تواند از بروز نشتی جریان برق و همچنین در ادامه آن برق گرفتگی و ایجاد شوک الکتریکی افراد ساختمان جلوگیری کند.
  2. معمولاً زمانی در جعبه فیوز برق ساختمان از کلید محافظ جان استفاده می کنند که کنتور برق بسیار قدیمی بوده باشد و همچنین قبلاً در کنتور کلید محافظ نصب نکرده باشند.
  3. قبل از آموزش نحوه سیم کشی های جعبه فیوز برق ساختمان با کلید نشتی جریان یا محافظ جان، لازم است بگوییم که این نوع کلیدها دارای دو خروجی و دو ورودی می باشند که به هنگام نصب حتماً باید به سیم نول و سیم فاز اتصال داده شوند.
  4. مقدار ظرفیت کلید نشتی جریان یا محافظ جان در جعبه فیوز برق ساختمان حتماً باید بیشتر یا مساوی با آمپراژ کنتور ساختمان شما باشد.
  5. به این شکل که اگر فیوز اصلی برق ۳۲ آمپری باشد، ظرفیت کلید نشتی جریان برق هم باید حتماً همان ۳۲ آمپر یا نهایتاً ۴۰ آمپر باشد. در کل قانون این می باشد که هر چقدر میزان آمپر کلید محافظ جان بیشتر باشد، طول عمر کلید نیز بالاتر خواهد رفت.
  6. سیم نول و سیم فاز به داخل لوله اصلی از سمت بالای کلید نشتی جریان یا محافظ جان وارد و همچنین از قسمت پایین این کلید نیز خارج می شوند.
  7. در مصرف کننده ها خروجی سیم نول کلید نشتی جریان به تمام سیم های نول متصل می شود و همچنین سیم فاز خروجی از کلید نشتی جریان به شکل سری میان تمامی فیوز های برق تقسیم و متصل می شود.
  8. در انتها سیم های خروجی از هر یک از فیوز ها با سیم ارت به لوله برق مصرف کننده در ساختمان فرستاده می شود.
پیشنهاد آی‌بک امداد :  نحوه عیب یابی آیفون تصویری کوماکس و تعمیر آن
روش سیم کشی جعبه فیوز سه فاز

در برخی از کنتور های خانگی سه فاز که در مناطقی از کشور نصب می شوند از جعبه فیوز های سه فاز نیز استفاده می کنند.

  • چنانچه در کنتور برق کلید محافظ جان یا نشتی جریان وجود داشته باشد، دیگر نیازی نیست در داخل جعبه فیوز کلید نشتی جریان قرار داده و یا سیم کشی کنید.
  • چنانچه تمام مصرف کننده های شما در ساختمان سه فاز بوده باشند به هنگام سیم کشی جعبه فیوز می توان از کلید های تک فاز نیز به جای سه فاز استفاده کرد.
  • نکته مهمی که در مورد جعبه فیوز های سه فاز می باشد، این است که چنانچه جعبه فیوز برق  شما ۱۰ کلید مینیاتوری داشته باشد، سیم فاز به کلید اول وارد می شود و بدون اتصال به کلید های دوم و سوم، به کلید چهارمی متصل خواهد شد.
  • انشعاب بعدی نیز به همین ترتیب از سیم فاز به کلید هفتم وارد می شود، باز هم کلید های پنجم و ششم نیز بدون سیم کشی شدن باقی خواهد ماند. از کلید شماره ۷ هم تا کلید ۹ سیم فاز وارد می شود.
  • تمام کلید های مینیاتوری اول، دوم و سوم یک کلید سه فاز را تشکیل می دهند.
  • آخرین کلید در سیم کشی جعبه فیوز برق ساختمان، یک سیم فاز خواهد داشت و می توان از آن برای مصرف کننده هایی که به جریان برق کمی نیاز دارند استفاده کنید.
  • تمام خروجی های این کلید ها به مصرف کننده های آن ها متصل می شوند. همچنین سیم ارت نیز از داخل لوله برق عبور داده و به طرف مصرف کننده ها هدایت می شود.

جعبه فیوز برق

جمع بندی

امروزه در تأسیسات برقی ساختمان استفاده از جعبه فیوز های استاندارد بسیار ضروری است. در این مقاله شما را با نحوه سیم کشی جعبه فیوز برق ساختمان آشنا کردیم. روند کار با برق ساختمان بسیار تخصصی بوده و نیاز به مهارت زیادی دارد. کارشناسان ما در ایبک امداد آماده خدمت رسانی به شما عزیزان هستند.

نحوه سیم کشی جعبه فیوز برق ساختمان در تأسیسات برقی

امتیاز سردبیر

مجموع امتیاز

روش سیم کشی جعبه فیوز سه فاز

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا